Czy syrop z sosny może wywołać uczulenie?
Syrop z sosny – przepis
Podaję przepis na syrop sosnowy bez gotowania. Sam go stosuję i uważam, że w gąszczu innych przepisów jest najprostszy.
Z czego zrobić syrop sosnowy? Zbieranie surowca
Syrop możemy zrobić z dowolnego gatunku sosny.
Do jego wykonania będziemy potrzebowali jednej z dwóch części rośliny: pędów lub szyszek (albo obydwu na raz). Pędy zbieramy późną wiosną (w kwietniu i maju), a szyszki wczesnym latem (w maju i czerwcu). Surowiec należy pozyskiwać z drzew oddalonych od większych dróg. Powodem są spaliny, metale ciężkie itd.
Do zbierania surowca przydadzą nam się rękawice robocze, oraz gorsze ubranie – niezależnie od tego jak będziemy ostrożni i tak mamy szansę upaćkać się żywicą, a jak wiemy, żywica ciężko się zmywa i jeszcze gorzej spiera.
Pędy sosny
Pędy, czyli młode wyrastające gałązki. Znajdziemy je na końcu dojrzałych gałęzi i rozpoznamy po jasnozielonym kolorze.
Pędy zbieramy kiedy pojawią się na drzewach, w kwietniu i maju. Należy zbierać zielone, giętkie, świeże pędy – nie zdrewniałe, długości od kilku do kilkunastu centymetrów. Bardzo ważne jest, żeby zbierać je rozsądnie w sposób, który nie szkodzi drzewu!
Z każdej gałęzi zbieramy TYLKO PO DWA góra trzy pędy oszczędzając główny (to bardzo ważne!) i uważając, żeby nie ułamać innych (są delikatne). Dzięki temu nie zaszkodzimy zbyt mocno drzewu i będzie mogło się swobodnie rozwijać. Z małego zagajniczka, jesteśmy w stanie uzbierać całkiem sporą ilość surowca bez uszkadzania drzewa. Dla tego przypomnę POD ŻADNYM POZOREM nie zrywamy wszystkich pędów z gałęzi.
Dlaczego w tym syropie jest tyle cukru i czy można go czymś zastąpić?
Niestety nie da się go niczym zastąpić. Cukier wyciąga z pędów/szyszek sosny te wszystkie cenne składniki, a w dalszym etapie konserwuje całość i umożliwia nam przechowywanie syropu do zimy.
Pamiętaj proszę, że tego typu specyfiki podaje się tylko w razie potrzeby. Nie jak słodycze i nie jako element codziennej diety.
Jestem olbrzymim przeciwnikiem stosowania czystego cukru w diecie, ale nie mylmy wspomagania leczenia z dietą 🙂
Pochwal się swoim syropkiem z sosny!
Jak zwykle zachęcam Cię, żebyś pochwalił/a się swoimi wyrobami i staraniami. Nikt nie reklamuje tych domowych i ziołowych metod na różne dolegliwości, a nasz przykład jest najlepszą reklamą.
Serdeczności!
Pan Tabletka
Marcin
*Syrop pini, ponieważ sosna zwyczajna z łaciny nazywa się pini sylvestris.
A tutaj masz link do mojego przepisu na:
P.S. Wspomagająco na kaszel i suche gardło możesz wypróbować mój Kisiel lniany, #turkokiślem zwany.
Ja oczyściłem zbiory z tych brązowych pozostałości po łuskach, ale to nie jest konieczne.
Może szukasz więcej tradycyjnych i naturalnych sposobów i przepisów na zdrowie i odporność? Spodoba Ci się moja nowa książka „Zdrownik”. Tutaj dowiesz się więcej.
Kliknij w zdjęcie – i sprawdź spis treści i ceny mojej nowej książki z tradycyjnymi przepisami 🙂
Stosowanie syropy sosnowego:
- od 6. roku życia – 1-3 razy dziennie 1 łyżeczka, w razie potrzeby
- przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz w razie jakichkolwiek wątpliwość – poradź się swojego lekarza
Tak wygląda młoda szyszka sosny, ale pędy na tym zdjęciu są jeszcze za małe, żeby zebrać je do syropu. A ten główny pęd – ten wystający – zawsze zostawiamy nienaruszony.
Przeciwskazania – czyli kiedy nie stosować syropu z sosny:
- syrop zawiera cukier, więc każdy stan, w którym musisz kontrolować ilość cukru w diecie jest przeciwskazaniem
- uczulenia