Czy syrop z sosny może wywołać uczulenie?
Czy syrop z sosny można podawać dzieciom i ciężarnym?
Syrop z sosny dla dzieci jest całkowicie bezpieczny i uważany za jeden z najlepszych sposób w walce z uporczywym kaszlem. Oprócz cennych właściwości podkreśla się jego atrakcyjny, słodki smak i klarowną postać, przez co chętniej jest spożywany przez dzieci w porównaniu z syropem cebulowym. Syrop z sosny z powodzeniem zażywać mogą kobiety w ciąży, ponieważ jest przygotowany z naturalnych składników.
Syrop z sosny można samodzielnie przygotować w domu. Jak się robi syrop z sosny? Opracowuje się go na bazie sosnowych pędów, które zbiera się wiosną na przełomie kwietnia i maja. Najczęściej wykorzystuje się pędy z młodej sosny pospolitej (z łac. Pinus silvestris), która jest najpowszechniejszym drzewem w Polsce. Pędy powinny mieć postać jasnozielonych przyrostów z lepką, brązową łupinką. Najlepiej wybierać te o długości do 12 cm.
Pędy najwygodniej obcinać przy użyciu sekatora. Żeby nie uszkodzić drzewa, wybiera się pędy z kilku sosen, a nie tylko z jednej. Unikać należy drzew rosnących przy drogach ze względu na zanieczyszczenia. Koniecznie trzeba pamiętać, że niektóre gatunki sosny są chronione i nie wolno zrywać z nich pędów. Pędy sosnowe myje się pod bieżącą wodą, delikatnie osusza i kroi na kawałki o grubości około 1 cm. W słoiku układa się na przemian warstwę pędów grubą na około 3 cm i 4 łyżeczki cukru białego. Zamiast niego można użyć miodu lub cukru brązowego. Po ułożeniu ostatniej warstwy zawartość słoika ugniata się i dodaje odrobinę wody. Słoik zamyka się szczelnie i odstawia na 7–10 dni w nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przecedza się powstały syrop, który zlewa się do mniejszego słoiczka. Jak przechowywać syrop z sosny? Produkt należy przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu nawet do 8 miesięcy.
Stosujesz domowe sposoby na przeziębienie?
Przepis na syrop z sosny gotowany
Przyrządzić można również syrop z sosny gotowany. Uzyskiwany jest z 3 garści pędów sosnowych uprzednio płukanych w letniej wodzie. Następnie pędy zalewa się 2 l wody i gotuje na małym ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie wywar odcedza się i po dodaniu 80–100 dag cukru ponownie gotuje się przez około 2 godziny. Na tym etapie należy pamiętać o częstym mieszaniu mikstury, która stopniowo będzie gęstnieć i zmieniać kolor na brązowy. Gorący syrop przelewa się do słoików, które szczelnie się zamyka i odstawia do momentu wystygnięcia wieczkiem do dołu.
Syrop z pędów sosny dla dzieci i kobiet w ciąży
Syrop z sosny jest niewątpliwie jednym z najlepszych wyborów w walce z chorobą u dzieci. Od jakiego wieku można im go podawać? Według zaleceń lekarskich i dołączonych do syropu ulotek nie powinny go spożywać dzieci poniżej 4 roku życia. Nie zaleca się go także przyjmować podczas karmienia piersią.
Największą zaletą syropu z pędów sosny jest jego naturalność, a także to, że jest bogaty w liczne substancje odżywcze i wspomagające odporność. Dlatego matki niekiedy podają go nawet młodszym dzieciom. Stosowanie wyciągu z pędów sosny należy jednak skonsultować z opinią lekarza pediatry.
Syrop z sosny na kaszel będzie lepszą alternatywą niż syrop z czosnku czy syrop z buraka, ponieważ jest słodki i klarowny, co z pewnością zachęci dzieci do jego picia.
Syrop sosnowy na kaszel jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży. Zrobiony z naturalnych składników nie powinien zaszkodzić przyszłej mamie, złagodzi dokuczliwe objawy przeziębienia i poprawić samopoczucie.
Przepis na syrop z pędów sosny. Jak zrobić samemu?
Kiedy zbierać pędy sosny na syrop? Przełom kwietnia i maja to najbardziej odpowiedni czas, ponieważ wówczas zawierają one najwięcej dobroczynnych składników. Syrop przygotowany późną wiosną posłuży przez cały rok, będzie bogaty w wiele substancji, które pozwolą utrzymać organizm w dobrej kondycji (w szczególności w okresie przeziębienia i grypy).
Czy syrop z pędów sosny trzeba gotować? Otóż są dwie metody, które można określić jako sprawdzone sposoby.
Syrop z pędów sosny bez gotowania
- Najlepsze pędy to te jasnozielone (w brązowych szypułkach), maksymalnie do 12 cm długości. Powinny być lepkie (pełne soku). UWAGA! Dobrze jest nie zrywać wszystkich pędów z drzewka, aby miało szanse podrosnąć. Oberwanie wszystkich może znacznie osłabić sosnę. Warto zatem zebrać pędy z kilku drzewek, po troszku z każdego.
- Zebrane pędy należy bardzo ostrożnie opłukać pod wodą.
- Pędy można pokroić na kawałki około jednego centymetra lub zgnieść w moździerzu (dzięki temu lepiej puszczą sok).
- Do słoika wkładamy na przemian pogniecione lub pocięte pędy i cukier. Warstwa pędów powinna mieć mniej więcej trzy centymetry grubości, na nie sypiemy około czterech łyżeczek cukru. I tak aż do zapełnienia słoika.
- Na sam koniec można wlać odrobinę wody. Należy pamiętać u uprzednim wyparzeniu słoika, by uniknąć pojawienia się pleśni.
- Słoik należy porządnie zakręcić i odstawić. Jak długo robi się syrop, zanim jest gotowy? Czas odstawienia zależny jest od pogody, jeśli jest słonecznie wystarczy od tygodnia do około trzech, jeśli pogoda jest pochmurna i mało słoneczna trzeba poczekać dłużej.
- Powstały syrop przelewamy do małego, dobrze wyparzonego słoiczka, najlepiej przez sitko o niewielkich oczkach. Gotowy syrop należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Stosowanie syropy sosnowego:
- od 6. roku życia – 1-3 razy dziennie 1 łyżeczka, w razie potrzeby
- przed podaniem młodszym dzieciom, kobietom w ciąży i podczas laktacji oraz w razie jakichkolwiek wątpliwość – poradź się swojego lekarza
Tak wygląda młoda szyszka sosny, ale pędy na tym zdjęciu są jeszcze za małe, żeby zebrać je do syropu. A ten główny pęd – ten wystający – zawsze zostawiamy nienaruszony.
Przeciwskazania – czyli kiedy nie stosować syropu z sosny:
- syrop zawiera cukier, więc każdy stan, w którym musisz kontrolować ilość cukru w diecie jest przeciwskazaniem
- uczulenia
