Depilacja w ciąży - porady od mamaginekologa
Czy robienie paznokci hybrydowych w trakcie ciąży jest bezpieczne?
Paznokcie hybrydowe są bardzo popularne w ostatnich latach. Dlatego też wiele kobiet nie chce rezygnować z nich na czas ciąży i faktycznie- nie musi. Ważne jest tylko, aby unikać preparatów zawierających: formaldehyd, toluen lub TpHP, które mogą być toksyczne dla płodu. Nie udowodniono jednak ich przenikania do wewnątrz organizmu z powierzchni płytki. W przypadku zdejmowania hybryd najlepiej jest nie używać acetonu, a jeśli to konieczne, niech czas jego wdychania będzie możliwie najkrótszy. Należy zawsze wybierać salon, w którym wykorzystywane są sterylne narzędzia, aby uniknąć ewentualnej infekcji podczas np. wycinania skórek, gdy doszłoby do naruszenia ciągłości skóry.
Poza kwestią bezpieczeństwa podczas wykonywania paznokci metodą hybrydową, warto zwrócić uwagę na ewentualne informacje w szpitalu dotyczące tego, czy kobieta tam rodząca może mieć pomalowane paznokcie. Często szpitale proszą o czyste płytki paznokciowe, a wynika to najczęściej z faktu gorszego działania pulsoksymetru na paznokciu pokrytym ciemnym lakierem hybrydowym.
Depilacja w ciąży maszynką
Jest w zasadzie najbezpieczniejszą metodą. Jest także bezbolesna, a w ciąży ból jest znacznie bardzie odczuwalny. Dla wygody, warto taką depilację wykonywać w wannie, na siedząco.
Depilacja laserowa w ciąży jest niewskazana. Choć nigdy nie udowodniono, a może właśnie dlatego, ich szkodliwości, nie warto jest ryzykować.
Można jednak używać depilatory klasyczne w ciąży, trzeba jednak pamiętać, że depilacja w ciąży takim urządzeniem może wydawać się bardziej bolesna niż przed ciążą - skóra kobiet oczekujących dziecka pod wpływem zmian hormonalnych może być wrażliwsza na ból.
Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.
Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.
Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.
Produkty spożywcze dozwolone w ciąży (z pewnym ale..)
Grzyby
Grzyby w ciąży nie są zabronione. Należy jednak uważać, bo grzyby leśne są trujące. Nawet jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła, zawsze istnieje minimalne niebezpieczeństwo pomylenia go z trującym.
Wszystkie grzyby przed spożyciem należy dokładnie umyć i poddać obróbce cieplnej. Najbezpieczniejsze w ciąży będą grzyby hodowlane: boczniaki, kurki, pieczarki, grzyby shiitake.
Czosnek
Nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Pamiętać należy jednak o umiarze.
Skąd te pytania o jedzenie czosnku w ciąży? Obawy związane są z tym, że czosnek w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego.
Pasztet
Wokół jedzenia pasztetu w ciąży narosło wiele mitów. A przecież pasztet to pieczone mięso, a więc można go bezpiecznie spożywać w ciąży. Należy jednak zwrócić uwagę czy w jego składzie nie ma wątróbki.
Najbezpieczniejsze będą pasztety przygotowywane samodzielnie w domu lub te wegetariańskie.
Wędzone ryby
W ciąży nie należy spożywać dużych i drapieżnych ryb. Zaliczają się do nich m.in.: miecznik, tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela królewska. Dlaczego? Te gatunki odżywiają się mniejszymi stworzeniami, przez co kumulują zanieczyszczenia i metale ciężkie, które mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka.
W ciąży można za to spożywać: anchois, sardynki, flądry, szproty oraz śledzie.
Zielona herbata
Zielonej herbaty lepiej unikać w III trymestrze, bo może przedwcześnie zamknąć przewód Botalla, co może doprowadzić do niewydolności krążenia, a nawet zgonu dziecka.
Kawa
Kawa w ciąży nie jest zabroniona. Nie powinnaś przekraczać 200-300 mg kofeiny dziennie, ponieważ może to zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, poronienia lub zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka.
U nas zapłacisz kartą