Depilacja w ciąży - porady od mamaginekologa
Depilacja laserowa, a ciąża: zrobiłam laser w ciąży, czy mogłam zaszkodzić dziecku?
Depilacja laserowa w ciąży to temat, który interesuje wiele przyszłych mam, które marzą o trwałym pozbyciu się niechcianego owłosienia, jeszcze przed urodzeniem dziecka.
Choć nie ma jednoznacznych badań potwierdzających ryzyko dla płodu, większość specjalistów zaleca powstrzymanie się od depilacji laserowej w ciąży. Na wielu forach internetowych przyszłe mamy przyznają: Zrobiłam laser w ciąży, nie wiedząc, że spodziewam się dziecka — co mam teraz zrobić? Jeśli zrobiłam laser w ciąży, mogłam zaszkodzić maluszkowi?.
Położna, Ekspertka ds. opiniowania produktów użytkowych w Instytucie Matki i Dziecka
Depilacja laserowa w ciąży nie została przebadana pod kątem bezpieczeństwa dla ciężarnej oraz nienarodzonego dziecka, głównie ze względu na ograniczenia etyczne (nie przeprowadza się tego typu eksperymentów na kobietach w ciąży). Jednak laseroterapia jest odradzana także ze względu na zmiany hormonalne, które zachodzą w organizmie kobiety w czasie ciąży oraz laktacji.
Jeśli przyszła mama martwi się, że zrobiła laser w ciąży, nie powinna stresować się na zapas. Najważniejsze jest zaprzestanie dalszych zabiegów depilacji laserowej w ciąży.
Na najbliższej wizycie u ginekologa/położnej warto poinformować o tym, że zrobiła laser w ciąży. Specjalista z pewnością wyczerpująco odpowie na wszystkie pytania, dotyczące ryzyka depilacji laserowej w ciąży i na bieżąco, podczas każdej wizyty, będzie kontrolować dobrostan płodu oraz stan zdrowia ciężarnej.
Podsumowując temat: depilacja laserowa, a ciąża, a także inne formy laseroterapii (np. w formie różnych zabiegów kosmetycznych czy fizjoterapeutycznych), jest przeciwwskazana w okresie ciąży i laktacji.
Opalanie w ciąży
Już od dawna powszechnie wiadomo o szkodliwym wpływie promieniowania UV na naszą skórę. Kwestia opalania w ciąży jest jednak nadal nie do końca jasna. Wiemy, że witamina D powstająca pod wpływem promieni UV jest niezwykle potrzebna w okresie ciąży, ale z drugiej strony, opalanie prowadzić może np. do powstawania przebarwień, a nawet skutkować rozwojem czerniaka. Dlatego też niezwykle istotne jest, aby przed kontaktem z promieniowaniem UV, stosować kremy z filtrem. Lekarze zalecają także unikanie słońca w godzinach między 12 a 16, gdy jego natężenie jest największe.
Przyszłe mamy powinny unikać wizyt w solarium. Może dojść do przegrzania, rozszerzenia naczyń krwionośnych, podniesienia ciśnienia krwi, co skutkować mogłoby m.in. krwawieniem czy porodem przedwczesnym. Lepiej zrezygnować na czas ciąży z korzystania z solarium na rzecz spacerów na naturalnym słońcu. Pamiętać należy wtedy o kremie z filtrem UV, odpowiednim nakryciu głowy i adekwatnym nawodnieniu.
Produkty spożywcze dozwolone w ciąży (z pewnym ale..)
Grzyby
Grzyby w ciąży nie są zabronione. Należy jednak uważać, bo grzyby leśne są trujące. Nawet jeśli pochodzą ze sprawdzonego źródła, zawsze istnieje minimalne niebezpieczeństwo pomylenia go z trującym.
Wszystkie grzyby przed spożyciem należy dokładnie umyć i poddać obróbce cieplnej. Najbezpieczniejsze w ciąży będą grzyby hodowlane: boczniaki, kurki, pieczarki, grzyby shiitake.
Czosnek
Nie ma przeciwwskazań do spożywania czosnku przez kobiety ciężarne. Pamiętać należy jednak o umiarze.
Skąd te pytania o jedzenie czosnku w ciąży? Obawy związane są z tym, że czosnek w bardzo dużych ilościach może zaburzać procesy krzepnięcia kwi, a tym samym zwiększać ryzyko krwawienia i porodu przedwczesnego.
Pasztet
Wokół jedzenia pasztetu w ciąży narosło wiele mitów. A przecież pasztet to pieczone mięso, a więc można go bezpiecznie spożywać w ciąży. Należy jednak zwrócić uwagę czy w jego składzie nie ma wątróbki.
Najbezpieczniejsze będą pasztety przygotowywane samodzielnie w domu lub te wegetariańskie.
Wędzone ryby
W ciąży nie należy spożywać dużych i drapieżnych ryb. Zaliczają się do nich m.in.: miecznik, tuńczyk, łosoś, pstrąg, makrela królewska. Dlaczego? Te gatunki odżywiają się mniejszymi stworzeniami, przez co kumulują zanieczyszczenia i metale ciężkie, które mogą powodować uszkodzenie układu nerwowego dziecka.
W ciąży można za to spożywać: anchois, sardynki, flądry, szproty oraz śledzie.
Zielona herbata
Zielonej herbaty lepiej unikać w III trymestrze, bo może przedwcześnie zamknąć przewód Botalla, co może doprowadzić do niewydolności krążenia, a nawet zgonu dziecka.
Kawa
Kawa w ciąży nie jest zabroniona. Nie powinnaś przekraczać 200-300 mg kofeiny dziennie, ponieważ może to zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, poronienia lub zmniejszonej masy urodzeniowej dziecka.
U nas zapłacisz kartą