Dieta a łuszczyca - Klucz do Leczenia i Łagodzenia Objawów

Dieta na łuszczycę – podsumowanie

Łuszczyca jest chorobą, która wpływa na ogólne obniżenie jakości życia pacjentów. Dlatego ważne jest wielokierunkowe wsparcie w chorobie. Obok leczenia farmakologicznego niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, co może przyczynić się do złagodzenia zmian zapalnych skóry i tym samym do poprawy samopoczucia pacjenta.

Bibliografia

  1. Lorbiecka K.: Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy. Aesth Cosmetol Med. 2021 r.
  2. Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B. „Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy”. Hygeia Public Health, 2017r.
  3. Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Czelej, wydanie II, Lublin, 2022.
  4. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): „Normy żywienia dla populacji Polski
    i ich zastosowanie”. NIZP-PZH, Warszawa 2020r.

Łuszczyca a dieta – jaka jest rola diety w żywieniu osób z łuszczycą?

Łuszczyca jest ogólnoustrojową, przewlekłą, niezakaźną chorobą skóry, która wykazuje tendencję do samoistnego ustępowania i nawrotów. Jej istotą jest stan zapalny skóry, któremu towarzyszą charakterystyczne zmiany przybierające postać suchych łusek. Po ich zdrapaniu powierzchnia skóry staje się błyszcząca. Łuszczyca często współwystępuje z zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak: cukrzyca, otyłość, zaburzenia gospodarki lipidowej i hiperurykemia (zbyt wysoki poziom kwasu moczowego). Z tego powodu dieta w łuszczycy stanowi ważny element jej leczenia. Zmiana nawyków żywieniowych u osób chorych powinna rozpocząć się od wprowadzenia niskokalorycznego jadłospisu. Tkanka tłuszczowa odpowiada za produkcję cytokin prozapalnych, które wywołują zapalenie skóry, dlatego należy dążyć do jej zredukowania. Optymalna dieta w łuszczycy powinna być wzbogacona o wielonienasycone kwasy tłuszczowe (z grupy omega 3), które wykazują właściwości przeciwzapalne i hamują wytwarzanie cytokin prozapalnych. Innym kluczowym elementem w żywieniu osób z łuszczycą są produkty o działaniu antyoksydacyjnym, które niszczą wolne rodniki tlenowe i mogą przyczynić się do ograniczenia stanu zapalnego. Do przeciwutleniaczy zalicza się m.in. witaminę C, E, beta karoten, cynk, selen, polifenole roślinne, antocyjany i kwasy omega 3. Zalecanymi produktami żywnościowymi dla osób z łuszczycą są: świeże warzywa i owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe, tłuste ryby morskie, pestki dyni, orzechy, oliwa z oliwek i olej lniany.

Niektórzy specjaliści żywieniowi rekomendują zastosowanie diety bezglutenowej w łuszczycy, której celem jest złagodzenie objawów choroby. Na podstawie badań stwierdzono, że u osób z celiakią (inaczej chorobą trzewną) częściej występuje ta choroba skóry. Inne prace naukowe mówią o obecności w krwi osób z łuszczycą przeciwciał antygliadynowych (przeciwko gliadynie, która stanowi element składowy glutenu), które mogą oznaczać celiakię lub nietolerancję glutenu. W takich przypadkach dieta bezglutenowa może przyczynić się do zmniejszenia objawów klinicznych łuszczycy. Badania na temat skuteczności takiego postępowania nie są jednak potwierdzone (brak jest jednoznacznych wyników). Przed wyeliminowaniem z jadłospisu produktów zawierających gluten (pszenica, jęczmień, owies, żyto) konieczne jest wykonanie testów, które potwierdzą lub wykluczą alergię, nietolerancję bądź nadwrażliwość na gluten u osoby chorującej na łuszczycę.

Dieta na łuszczycę – czego unikać? Produkty niewskazane – czego nie lubi łuszczyca?

Przy łuszczycy bardzo ważne jest, aby unikać produktów nasilających stan zapalny organizmu.

Niekorzystnie będzie wpływać dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), czyli obfitująca w tłuste, czerwone mięsa, masło czy pełnotłuste produkty mleczne. Nadmierne spożywanie NKT powoduje wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi, co może wywołać zaostrzenie stanu zapalnego.

Z codziennej diety należy wyeliminować wysoko przetworzoną żywność, słodycze i wyroby cukiernicze, dania typu fast-food, a także słodzone soki, napoje gazowane i sztuczne barwniki.

Potrawy smażone zastępujemy gotowanymi, pieczonymi czy przyrządzanymi na parze.

Czego ,,nie lubi" łuszczyca?

Zmagając się z łuszczycą, szczególną uwagę należy zwracać na produkty spożywcze po które sięgamy. Przy łuszczycy przede wszystkim warto zadbać o prawidłową masę ciała. Nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje wiele substancji prozapalnych, które mogą nasilać objawy choroby.

Dodatkowo w diecie należy unikać:

  • produktów o charakterze prozapalnym, czyli wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy
  • alkoholu,
  • czerwonego mięsa,
  • podrobów,
  • potraw smażonych.

Niestety zwyczajowa dieta w naszej szerokości geograficznej jest dość bogata w wyżej wymienione składniki i należy poddać ją modyfikacji tak, aby stała się przeciwzapalna.

W pierwszej kolejności warto zamienić masło na margarynę, a smalec na oliwę z oliwek, czerwone mięso na chudy drób lub ryby. Proces smażenia warto zastąpić pieczeniem, grillowaniem lub duszeniem potraw.

Przykładowy jadłospis dla osób z łuszczycą

Jadłospis dla chorych na łuszczycę musi być przede wszystkim dopasowany kalorycznie i wspierać utrzymanie lub uzyskanie należnej masy ciała. Dodatkowo przepisy powinny bazować na naturalnych produktach o działaniu przeciwzapalnym. Plan posiłków musi zostać dopasowany indywidualnie i być smaczny oraz sycący, aby unikać podjadania.

Przykładowy jadłospis dla łuszczyków:

Śniadanie: szakszuka z ciecierzycą, jajkiem i awokado

Drugie śniadanie: owsianka z kefirem, malinami, siemieniem lnianym i orzechami włoskimi

Obiad: łosoś pieczony w papilocie z warzywami korzeniowymi podawany z ryżem brązowym

Kolacja: zapiekanki z chleba żytniego z pomidorem, mozarellą i bazylią

Smaczna dieta, to podstawa skuteczności stosowanego sposobu żywienia. Pomaga ona w wytrwaniu w założonym celu. Nowoczesne aplikacje dietetyczne umożliwiają modyfikację planu poprzez wymianę posiłków czy produktów. Dzięki szerokiemu wyborowi dań, na pewno każdy znajdzie coś, co podpasuje jego preferencjom smakowym. W ramach abonamentu możliwy jest stały kontakt z dietetykiem, który odpowie na wszelkie żywieniowe pytania.

Jak działa ozonator żywności? Zobacz nasz test redakcyjny:

Artykuł zwiera lokowanie produktu

W źródłach naukowych szczególnie wyróżnia się dietę śródziemnomorską, która opiera się na spożywaniu produktów naturalnych, dostarczających antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.

Czytaj dalej...

Są one niemożliwe do wyciśnięcia ich ujście zasłonięte jest przez skórę ; wyciskanie krostek jest zresztą bardzo niewskazane, ponieważ wówczas rozsiewamy bakterie odpowiedzialne za trądzik i powoduje namnażanie się krostek oraz stany zapalne.

Czytaj dalej...

Należy pamiętać, że kremy stosowane zewnętrznie, nie zapewnią takiego efekty odmłodzenia, jak regularne stosowanie suplementów z kolagenem, jednak warto włączyć je do pielęgnacji cery w celu utrzymania zdrowej skóry.

Czytaj dalej...

Fotoalergie fotouczulenia objawy, przyczyny, diagnoza i leczenie Fotoalergie, znane również jako fotouczulenia, to reakcje skórne wywołane ekspozycją na promieniowanie słoneczne, w szczególności promieniowanie ultrafioletowe UVA.

Czytaj dalej...