Dieta a łuszczyca - Klucz do Leczenia i Łagodzenia Objawów
Dieta na łuszczycę – podsumowanie
Łuszczyca jest chorobą, która wpływa na ogólne obniżenie jakości życia pacjentów. Dlatego ważne jest wielokierunkowe wsparcie w chorobie. Obok leczenia farmakologicznego niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, co może przyczynić się do złagodzenia zmian zapalnych skóry i tym samym do poprawy samopoczucia pacjenta.
Bibliografia
- Lorbiecka K.: Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy. Aesth Cosmetol Med. 2021 r.
- Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B. „Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy”. Hygeia Public Health, 2017r.
- Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Czelej, wydanie II, Lublin, 2022.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): „Normy żywienia dla populacji Polski
i ich zastosowanie”. NIZP-PZH, Warszawa 2020r.
Łuszczyca a dieta śródziemnomorska, bezglutenowa i wegetariańska
W źródłach naukowych szczególnie wyróżnia się dietę śródziemnomorską, która opiera się na spożywaniu produktów naturalnych, dostarczających antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3.
W źródłach internetowych możemy znaleźć informacje, że stosowanie diety bezglutenowej jest dobrym rozwiązaniem dla osób borykających się z łuszczycą. Niestety, nie jest do końca prawdziwe stwierdzenie. Owszem, łuszczyca może być powiązana z celiakią i nadwrażliwością na gluten, jednak dieta całkowicie wykluczająca gluten nie znajduje uzasadnienia w badaniach naukowych. Jeżeli nie zmagamy się z celiakią, będziemy stosować dietę bezglutenową, a po jakimś czasie wrócimy do starych nawyków żywieniowych, wówczas możemy spodziewać się nasilenia objawów łuszczycy. Dodatkowo eliminacja dużej grupy produktów spożywczych może prowadzić do niedoborów. Oznacza to, że dieta bezglutenowa powinna być zalecana wyłącznie dla osób zmagających się równocześnie z łuszczycą i z celiakią lub z łuszczycą i nadwrażliwością na gluten.
Badania wskazują natomiast, że dieta wegetariańska, oparta na eliminacji mięsa i zastępująca produkty pochodzenia zwierzęcego dużą ilością warzyw i owoców, może pozytywnie wpływać na łagodzenie zmian zapalnych skóry.

Dieta a łuszczyca
Jeżeli chcemy ograniczyć objawy, jakie daje łuszczyca, dieta powinna być jednym z czynników, który wspomaga odnowę naskórka, zamiast pogłębiać już istniejące zmiany. Mimo że jak do tej pory brakuje nam szczegółowych badań naukowych dotyczących tego, jak dokładnie powinna wyglądać dieta na łuszczycę, to jednak warto zaznaczyć, że w przypadku wielu chorób zdrowe nawyki żywieniowe są bardzo ważnym elementem uzupełniającym leczenie. Zmiana stylu życia, w tym ułożenie lepiej zbilansowanego jadłospisu, może nam przykładowo pomóc zrzucić zbędne kilogramy oraz wzmocnić organizm, w tym układ immunologiczny, co pozwoli na szybsze zwalczenie infekcji lub zapobieganie im (a te mogą zaostrzać objawy łuszczycy).
Jak zatem powinna wyglądać dieta? Łuszczyca, podobnie jak cukrzyca czy insulinooporność, może ulec pogorszeniu w sytuacji, kiedy mamy nadwagę lub cierpimy na otyłość. Nadmierna masa ciała najczęściej pociąga za sobą przewlekły stan zapalny w całym organizmie, co z pewnością nie pomoże nam w pozbyciu się zmian skórnych i zredukowaniu innych uporczywych symptomów. Jeżeli chcemy to zmienić, warto skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka, który ułoży nam jadłospis redukujący kilogramy, a jednocześnie dostarczający nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Dieta przy łuszczycy powinna z pewnością obfitować w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zmniejszają stan zapalny. Bardzo ważne jest też sięganie po produkty zawierające witaminę D, która może bardzo pozytywnie wpływać na regenerację skóry. Oprócz tego dieta dla łuszczyków powinna zwalczać wolne rodniki, wobec tego konieczne jest wykorzystywanie składników o działaniu antyoksydacyjnym. W razie potrzeby konieczna może się okazać suplementacja, niemniej większość dobroczynnych substancji możemy sobie zapewnić właśnie poprzez odpowiedzialne żywienie.
Łuszczyca a dieta. Co jeść przy łuszczycy?
Oprócz wcześniej wymienionych składników, wprowadzając dietę dla łuszczyków warto także zadbać o to, by nie brakowało w niej: