Dieta a łuszczyca - Klucz do Leczenia i Łagodzenia Objawów
Skąd bierze się łuszczyca?
Zanim przejdziemy do tego, na czym polega dieta łuszczycowa, warto bliżej przyjrzeć się samemu problemowi. Łuszczyca to choroba zapalna skóry o podłożu autoimmunologicznym, którą wyróżnia przebieg obejmujący naprzemienne okresy wyciszenia i zaostrzenia. Co istotne, łuszczycą nie można się zarazić, o czym warto pamiętać, jako że wciąż można napotkać taki mit – powoduje to, że chorzy czują się często odizolowani od społeczeństwa.
Dokładne przyczyny łuszczycy nie zostały do końca poznane, choć bardzo często wskazywane jest podłoże genetyczne. Jeżeli oboje rodziców choruje na łuszczycę, to prawdopodobieństwo jej wystąpienia u dziecka wzrasta aż o 50%. Dodatkowo w grę wchodzą zaburzenia immunologiczne. Łuszczyca pojawia się na skutek nadmiernego podziału komórek naskórka w połączeniu z jego niewłaściwym złuszczaniem.
Oprócz tego do czynników zaostrzających chorobę lub mogących bezpośrednio wpłynąć na jej istnienie zaliczamy:
- stres,
- zakażenia gronkowcem lub paciorkowcem,
- ciążę, połóg,
- zaburzenia hormonalne, jak np. te, które wynikają z menopauzy,
- częste sięganie po używki,
- zażywanie niektórych leków, jak chociażby litu i progesteronu,
- stosowanie nieumiejętnej pielęgnacji i nieprzestrzeganie zasad higieny.
Zdiagnozowanie łuszczycy następuje zazwyczaj po 10. roku życia.
Dieta przy łuszczycy - jadłospis. Co jeść, a czego unikać?
Łuszczyca jest autoimmunologiczną chorobą zapalną powłok skórnych. W Polsce zmaga się z nią około 3% populacji. Oprócz zmian skórnych, których nasilenie zależne jest od wielu czynników, choroba ta może zwiększać ryzyko cukrzycy, zaburzeń metabolicznych i chorób serca. Dieta poza wpływem na zmniejszenie objawów skórnych będzie istotna w profilaktyce oraz leczeniu chorób współistniejących.
- Dieta w łuszczycy powinna mieć przede wszystkim charakter przeciwzapalny oraz dostarczać składników, które biorą udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry.
- Można wyróżnić kilka rodzajów łuszczycy. Czy zalecenia dietetyczne różnią się w zależności od miejsca występowania zmian?
- Odżywianie w łuszczycy wpływa na zmniejszenie objawów skórnych. Jakie są inne efekty stosowania tej diety?
Dieta w łuszczycy – zalecenia żywieniowe. Łuszczyca a dieta bezglutenowa
Dieta w łuszczycy powinna dostarczać duże ilości substancji o właściwościach przeciwzapalnych. Warto spożywać produkty będące źródłem antyoksydantów (warzywa i owoce) i kwasów omega 3 (łosoś, makrela, orzechy, olej lniany). Z jadłospisu przy łuszczycy należy wykluczyć tłuste rodzaje mięs, cukier i produkty wysoko przetworzone.
Dieta przy łuszczycy stanowi jeden z elementów leczenia tej choroby. Jej celem jest złagodzenie objawów towarzyszących schorzeniu, takich jak stany zapalne skóry i zmiany w postaci suchych łusek. Jednym z zaleceń żywieniowych dla osób z łuszczycą jest zmniejszenie kaloryczności jadłospisu.
Czego ,,nie lubi" łuszczyca?
Zmagając się z łuszczycą, szczególną uwagę należy zwracać na produkty spożywcze po które sięgamy. Przy łuszczycy przede wszystkim warto zadbać o prawidłową masę ciała. Nadmierna tkanka tłuszczowa produkuje wiele substancji prozapalnych, które mogą nasilać objawy choroby.
Dodatkowo w diecie należy unikać:
- produktów o charakterze prozapalnym, czyli wysokoprzetworzonych, bogatych w nasycone kwasy
- alkoholu,
- czerwonego mięsa,
- podrobów,
- potraw smażonych.
Niestety zwyczajowa dieta w naszej szerokości geograficznej jest dość bogata w wyżej wymienione składniki i należy poddać ją modyfikacji tak, aby stała się przeciwzapalna.
W pierwszej kolejności warto zamienić masło na margarynę, a smalec na oliwę z oliwek, czerwone mięso na chudy drób lub ryby. Proces smażenia warto zastąpić pieczeniem, grillowaniem lub duszeniem potraw.
U nas zapłacisz kartą