Dieta w łuszczycy - Czego unikać?
Rodzaje łuszczycy a dieta
Wyróżnić można kilka rodzajów łuszczycy. Pierwszy podział bazuje na wieku pojawienia się pierwszych zmian:
- łuszczyca typu I - dziedziczną, diagnozowaną przed 40. rokiem życia
- łuszczyca typu II - łuszczycę dorosłych, pierwsze objawy po 40. roku życia
Dodatkowo podziału można dokonać ze względu na miejsce występowania zmian, tj. łuszczycę:
- paznokci,
- dłoni i stóp,
- twarzy,
- owłosionej skóry głowy,
- odwróconą - zmiany występują w zgięciach łokciowych i kolanowych.
Bez względu na miejsce występowania zmian zalecenia dietetyczne nie powinny się od siebie różnić. Podłoże pojawiających się zmian jest cały czas takie samo i należy zadbać o potencjał przeciwzapalny spożywanej żywności, odpowiednią podaż kwasów Omega-3, witaminy D, cynku i żelaza, a także o prawidłową masę ciała.
Zasady stosowania diety przy łuszczycy
Zważając na fakt, że łuszczyca ma podłoże zapalne i cechuje się przyspieszonym cyklem rogowacenia naskórka, dieta w łuszczycy powinna mieć charakter przeciwzapalny oraz dostarczać odpowiedniej ilości składników biorących udział w odbudowie zewnętrznej warstwy skóry. Dodatkowo powinna ona zmniejszać ryzyko cukrzycy czy hipercholesterolemii.
W te założenia doskonale wpisuje się dieta śródziemnomorska bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, owoce i warzywa, ryby i chude mięso, a także w pestki oraz nasiona. Oprócz dostarczania substancji o potencjale przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym należy pamiętać o zmniejszeniu podaży produktów o działaniu przeciwstawnym czyli potęgującym stany zapalne.
Zaliczyć do nich można - żywność wysokoprzetworzoną - bogatą w tłuszcze nasycone czy cukier prosty.
Dieta przy łuszczycy a inne znane diety
Choć w Internecie znaleźć można wiele nagłówków zachęcających do sięgania po restrykcyjne diety w celu złagodzenia objawów skórnych, to niestety w większości przypadków ich zastosowanie nie ma podstaw klinicznych.
Dieta Paleo czy Kwaśniewskiego bogata jest w substancje prozapalne i nasycone kwasy tłuszczowe, które nie będą korzystnie wpływać na stan skóry. Z kolei Dieta Dąbrowskiej pomimo, że bazuje na warzywach i owocach, to nie dostarcza odpowiedniej ilości kilokalorii, białka i tłuszczów, które są niezbędne do odbudowy naskórka. W każdej z tych wymienionych diet brakuje jakiegoś elementu, aby była ona kompletna.
Zainteresowanie może wzbudzić coraz to bardziej popularna dieta ketogeniczna w modelu śródziemnomorskim. Jeżeli ten model żywienia bazuje na nienasyconych kwasach tłuszczowych, chudym mięsie drobiowym, pestkach, nasionach, owocach jagodowych i zielonych warzywach liściastych, to może dostarczać wszystkich niezbędnych składników i zmniejszać stan zapalny.
Dieta na łuszczycę – czego unikać? Produkty niewskazane – czego nie lubi łuszczyca?
Przy łuszczycy bardzo ważne jest, aby unikać produktów nasilających stan zapalny organizmu.
Niekorzystnie będzie wpływać dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), czyli obfitująca w tłuste, czerwone mięsa, masło czy pełnotłuste produkty mleczne. Nadmierne spożywanie NKT powoduje wzrost poziomu wolnych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi, co może wywołać zaostrzenie stanu zapalnego.
Z codziennej diety należy wyeliminować wysoko przetworzoną żywność, słodycze i wyroby cukiernicze, dania typu fast-food, a także słodzone soki, napoje gazowane i sztuczne barwniki.
Potrawy smażone zastępujemy gotowanymi, pieczonymi czy przyrządzanymi na parze.
U nas zapłacisz kartą