Dieta w łuszczycy - Czego unikać?
Wyrównanie niedoborów pokarmowych
Na podstawie badań nad grupami osób chorujących na łuszczycę stwierdzono, że bardzo często niedobory dotyczą:
- selenu,
- witamin A,E,
- potasu,
- cynku,
- wapnia,
- magnezu,
- folianów i witamin z grupy B.
Oczywiście można wykonać badania laboratoryjne, aby dowiedzieć się z jakimi niedoborami pokarmowymi mamy do czynienia.
Osoby cierpiące na łuszczyca bardzo często mają niski poziom selenu w surowicy krwi, który przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego i poprawie stanu skóry. Selen w połączeniu z witaminą E, opóźnia proces starzenia się skóry i przyspiesza regenerację. Dobrymi źródłami selenu w diecie jest owies, ryż brązowy, pestki z dyni, czosnej, grzyby, ryby, drób, owoce morza, rośliny strączkowe. . Dlaczego warto suplementować selen? Selen hamuje uwalnianie czynników prozapalnych w łuszczycy. Badania naukowe potwierdzają, że pacjenci przyjmujące selen mają mniejsze zmiany łuszczycowe.
Suplementacja selenem powinna zostać przeprowadzana pod czujnym okiem lekarza po wcześniejszych badaniach jego poziomu we krwi.
W badaniach naukowych wynika, że efektywne zmniejszenie symptomów łuszczycy nastąpiło po suplementacji kombinacji selenu, koenzymu Q10 i witaminy E. Zauważono: poprawę kondycji skóry (zmniejszenie powierzchni złuszczonej skóry, stanu zapalnego skóry, dystrofii paznokci oraz bólu stawów).
Włączenie kwasów omega-3 do procesu leczenia łuszczycy wykazuje korzyści z ich zastosowania. Skóra staje się nawilżona oraz odżywiona. Zbyt duża podaż kwasów omega-6 powoduje działanie prozapalne i może przyczyniać się do rozwoju łuszczycy. Bardzo ważne jest przyjmowanie kwasów Omega-3. Z uwagi na to, że kwasy omega-3 nie są syntezowane w ludzkim organizmie należy dostarczać je wraz z pożywieniem. Tłuste ryby ryb (makrela, śledź, łosoś, sardynki), orzechy, oleje roślinne, siemię lniane (mielone lepsza przyswajalność) są bogate w omega-3 co wpływa na poprawę stanu skóry u chorych na łuszczycę U osób spożywających odpowiednią ilość tłustych ryb, odnotowano mały przyrost zachorowalności. Produkty wzbogacane omega-3 (masło, chleb pełnoziarnisty) może być doskonałym źródłem tych kwasów tłuszczowych.
Dieta śródziemnomorska w leczeniu łuszczycy
Celem diety śródziemnomorskiej jest zachowanie dobrego zdrowia, obniżenie ryzyka zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, nowotworów, cukrzycy typu 2, depresji. Tradycyjna dieta śródziemnomorska opiera się głównie na roślinach oraz na pewnej ilości jaj, drobiu. Dozwolone są wszelkiego rodzaju warzywa, owoce, zboża (głównie nieoczyszczone produkty z pełnego przemiału), strączki, orzechy, dobrej jakości oliwa. Najlepiej, aby w każdym posiłku były zawarte produkty z tej grupy. Dieta śródziemnomorska bogata jest w przeciwutleniacze, flawonoidy oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe..
Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu z codziennego jadłospisu produktów pochodzenia zwierzęcego. Mięso bogate jest w kwas arachidowy, który posiada działanie prozapalne i przyczynia się do rozwoju łuszczycy. Dieta wegetariańska opiera się na spożywaniu większej ilości roślin strączkowych, różnego rodzaju kasz, zbóż, warzyw, owoców, jaj, orzechów i grzybów. Eliminując z jadłospisu mięso, przyczyniamy się do zmniejszonej ilości spożywania złego cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zamiennikiem produktów pochodzenia zwierzęcego u osób będących na diecie wegetariańskiej są ryby, które dostarczą odpowiednią ilość kwasów omega-3 (kwaseikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), które łagodzą i zmniejszają objawy łuszczycy.
Łuszczyca i jej przyczyny
Łuszczyca to niezakaźne, przewlekłe schorzenie dermatologiczne o nawrotowym przebiegu oraz zapalnym podłożu. Zmiany łuszczycowe mogą występować trwale lub okresowo w obrębie: większych partii skóry, dłoni, stóp, twarzy, owłosionej skóry głowy, paznokci, kolan, łokci.
Szczegółowe przyczyny rozwoju łuszczycy do dziś nie są znane – mimo przeprowadzenia wielu badań naukowych. Specjaliści wskazują natomiast na grupy czynników (czynniki immunologiczne, genetyczne i środowiskowe), które warunkują pojawienie się pierwszych objawów łuszczycy oraz wpływają na zaostrzenie jej objawów.
Wśród czynników warunkujących rozwój łuszczycy można wymienić:
- przebycie choroby wirusowej lub choroby bakteryjnej o ostrym przebiegu,
- nadużywanie alkoholu i palenie tytoniu,
- stosowanie niewłaściwych nawyków żywieniowych,
- otyłość,
- nadmierny i przewlekły stres,
- stosowanie niektórych grup leków,
- przebycie urazu mechanicznego,
- nietolerancję glutenu,
- zaburzenia metaboliczne.
Dieta na łuszczycę – podsumowanie
Łuszczyca jest chorobą, która wpływa na ogólne obniżenie jakości życia pacjentów. Dlatego ważne jest wielokierunkowe wsparcie w chorobie. Obok leczenia farmakologicznego niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, co może przyczynić się do złagodzenia zmian zapalnych skóry i tym samym do poprawy samopoczucia pacjenta.
Bibliografia
- Lorbiecka K.: Zachowania dietetyczne a przebieg łuszczycy. Aesth Cosmetol Med. 2021 r.
- Antosik K., Krzęcio-Nieczyporuk E., Kurowska-Socha B. „Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy”. Hygeia Public Health, 2017r.
- Placek W.: Dieta w chorobach skóry. Wydawnictwo Czelej, wydanie II, Lublin, 2022.
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.): „Normy żywienia dla populacji Polski
i ich zastosowanie”. NIZP-PZH, Warszawa 2020r.
Rodzaje łuszczycy a dieta
Wyróżnić można kilka rodzajów łuszczycy. Pierwszy podział bazuje na wieku pojawienia się pierwszych zmian:
- łuszczyca typu I - dziedziczną, diagnozowaną przed 40. rokiem życia
- łuszczyca typu II - łuszczycę dorosłych, pierwsze objawy po 40. roku życia
Dodatkowo podziału można dokonać ze względu na miejsce występowania zmian, tj. łuszczycę:
- paznokci,
- dłoni i stóp,
- twarzy,
- owłosionej skóry głowy,
- odwróconą - zmiany występują w zgięciach łokciowych i kolanowych.
Bez względu na miejsce występowania zmian zalecenia dietetyczne nie powinny się od siebie różnić. Podłoże pojawiających się zmian jest cały czas takie samo i należy zadbać o potencjał przeciwzapalny spożywanej żywności, odpowiednią podaż kwasów Omega-3, witaminy D, cynku i żelaza, a także o prawidłową masę ciała.
U nas zapłacisz kartą