It seems like your message was empty. Could you try again?
Mięsak (guz) Ewinga – rokowania
Najlepsze rokowanie mają pacjenci, u których okres od wystąpienia pierwszych objawów do postawienia diagnozy wynosił mniej niż miesiąc. Jednak okres od wystąpienia pierwszych objawów do postawienia rozpoznania wynosi zwykle 3–6 miesięcy.
Obecnie w grupie chorych z mięsakiem Ewinga uzyskuje się wyleczenie w około 45 proc. przypadków z procesem zlokalizowanym. Z kolei wszyscy chorzy z przerzutami umierają zwykle w ciągu 36 miesięcy.
Mięsak (guz) Ewinga to złośliwy nowotwór kości, ale nie rak kości
Mięsaki to rodzaj nowotworu złośliwego, który powstaje z tkanki mięśniowej, tłuszczowej i chrząstki. Z kolei raki pochodzi z tkanki nabłonkowej - skóry, płuc, piersi, trzustki, wątroby i innych narządów. Terminy „rak kości” jet więc nieprawidłowy, ponieważ w kościach nie ma tkanki nabłonkowej.
1. Trybek E., Trudności diagnostyczne mięsaka Ewinga u dzieci – opis przypadku, "Problemy Medycyny Rodzinnej" 2009, nr 1
2. Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Mięsaki "SARCOMA". Kompendium wiedzy na temat mięsaków i ich wczesnego wykrywania.
Co to jest mięsak tłuszczakowy (tłuszczakomięsak) – objawy, przyczyny i sposoby leczenia
Mięsaki tłuszczakowe (tłuszczakomięsaki) to guzy wywodzące się z dojrzałych komórek tkanki tłuszczowej (adipocytów). Wyróżnia się wśród nich kilka podtypów o różnej złośliwości, przebiegu klinicznym i typowych miejscach występowania. Występują głównie u dorosłych. Jak skutecznie leczyć tłuszczakomięsaki? Czy rokowania dla pacjentów zmagających się z tym problemem są pomyślne?
Tłuszczakomięsaki należą do grupy nowotworów złośliwych i są wśród nich rzadko spotykane. Znacznie częściej od nich występują łagodne guzy wywodzące się z adipocytów, czyli tłuszczaki. Nie można mylić tych dwóch jednostek, chociaż w niektórych przypadkach mogą być trudne do odróżnienia. Warto wspomnieć, że tłuszczakomięsaki znane są od dawna. Po raz pierwszy zostały opisane w 1857 roku przez Rudolfa Virchova. Stanowią około 20% ogółu mięsaków tkanek miękkich u dorosłych. Wyróżnia się wśród nich kilka podtypów:
- Tłuszczakomięsak dobrze zróżnicowany – najczęstszy z nich, przeważnie umiejscawia się na kończynach, tułowiu i w przestrzeni zaotrzewnowej. Jest miejscowo złośliwy (czyli może naciekać sąsiadujące tkanki), ale rzadko daje przerzuty odległe.
- Tłuszczakomięsak odróżnicowany – zbudowany jest z komponentu dobrze zróżnicowanego tłuszczakomięsaka oraz pól innego mięsaka, często
niezróżnicowanego mięsaka pleomorficznego lub włókniakomięsaka śluzowatego. Ma dużą skłonność do nawrotów. - Tłuszczakomięsak śluzowaty – przeważnie lokalizuje się w kończynie dolnej. Dość często daje przerzuty, szczególnie do kości (zwłaszcza kręgosłupa) oraz do miejsc obfitych w tkankę tłuszczową.
- Tłuszczakomięsak pleomorficzny – to najrzadsza odmiana tych guzów. Jest agresywnym mięsakiem. Głównie spotykany w głębokich tkankach miękkich w obrębie kończyn, częściej w dolnych. Cechuje się szybkim wzrostem i wcześnie pojawiają się przerzuty. Wyjątkiem jest jego postać śródskórna.
- Tłuszczakomięsak niesklasyfikowany, NOS.
Mięsak (guz) Ewinga – przyczyny
Przyczyny mięsaka Ewinga nie są znane. Wśród czynników ryzyka rozwoju wymienia się m.in. promieniowanie jonizujące. Nie bez znaczenia jest także występowanie rodzinne. Przypuszcza się, że zwiększenie zachorowalności ludzi młodych może wskazywać na zależność między szybkim procesem wzrastania a rozwojem nowotworu.
Mięsak Ewinga przez dłuższy czas nie daje żadnych objawów. Dopiero z czasem pojawiają się:
- ból kości - u większości pacjentów jest to tępy, nawracający ból, który z czasem staje się ostry i ciągły. Mięsak Ewinga najczęściej zlokalizowany jest w kościach długich (w większości przypadków w kości udowej), następnie w kościach płaskich i w tkankach miękkich, a w następnej kolejności w kręgosłupie
Niepokój rodziców powinny wzbudzić dolegliwości bólowe układu ruchu u dziecka, które nie są związane bezpośrednio z urazem.
- ograniczenie ruchomości w zajętej kości, wynikające z ostrego i ciągłego bólu
- czasem obrzęk nad zajętą przez nowotwór kością
- złamanie patologiczne kości, będące wynikiem zniszczenia przez guz kości
W zależności od tego, którą kość zajął nowotwór, mogą się pojawić także inne objawy. Na przykład, mięsak Ewinga w obrębie kręgosłupa może powodować parestezje, po których następuje osłabienie czucia, siły mięśniowej. Objawy te są wynikiem ucisku guza na nerwy.
W około 40 proc. przypadków występuje tzw. maska zapalna (objawy stanu zapalnego, podwyższona temperatura ciała), utrudniająca właściwe rozpoznanie).
Mięsak Kaposiego - pierwsze objawy, leczenie, zdjęcia
Mięsak Kaposiego to rzadki nowotwór, który osadza się w błonach śluzowych i tkance podskórnej. Narażeni na niego są przede wszystkim ci, którzy są nosicielami wirusa HIV lub przeszli przeszczep narządu. Mięsak wywoływany jest przez wirus opryszczki, który atakuje osłabiony układ immunologiczny i prowadzi do zmian w komórkach.
Mięsak Kaposiego jest stosunkowo rzadką chorobą nowotworową, związaną z upośledzeniem naturalnych systemów odpornościowych organizmu. Najczęściej lokalizuje się w błonach śluzowych i tkance podskórnej. Może dotykać pojedynczych rejonów ciała, jak i zajmować znaczną część organizmu i liczne jego organy.

Czym jest mięsak i jakie wywołuje objawy? Metody diagnozowania i leczenia mięsaka tkanek miękkich oraz rokowania w tym złośliwym nowotworze
Mięsak to nowotwór złośliwy tkanki łącznej, który charakteryzuje się dość rzadkim występowaniem. Jeszcze do niedawna rozpoznanie tej choroby nie wiązało się z dobrymi rokowaniami. Dzięki postępowi nauki istnieją już jednak skuteczne metody rozpoznawania i leczenia mięsaka, o których warto wiedzieć. Dobrze też mieć świadomość, jakie objawy towarzyszą rozwojowi mięsaka oraz jakie sygnały świadczą o konieczności szybkiej konsultacji lekarskiej.
- Jakim nowotworem jest mięsak?
- Mięsaki tkanek miękkich, kości, GIST
- Przyczyny powstawania mięsaków
- Mięsak tkanek miękkich – objawy rozwoju nowotworu
- Rozpoznanie mięsaka – badania diagnostyczne
- Jak przebiega leczenie mięsaka?
