Łupież tłusty a łysienie - Wpływ na włosy i sposoby leczenia
Treating herpes
Lysine might help control the herpes virus. As a result, lysine supplements may reduce the number and frequency of cold sore outbreaks, for which the herpes simplex type 1 virus is responsible.
Lysine can also help with the treatment of genital herpes. Some sources recommend that people with a history of herpes infections take at least 1,000 milligrams (mg) of lysine supplements a day. Smaller amounts than this were found to be ineffective.
One randomized trial of 34 subjects found that taking over 3000 mg a day resulted in far lower rates of recurrence of HSV flareups.
Further research is needed on what the optimal dose may be, and data on this subject remains quite mixed. A 2015 review failed to find any short-term preventative effects for lysine in the treatment of HSV.
Najczęstsze rodzaje łupieżu
Myśląc o łupieżu, mamy zazwyczaj na myśli białe drobinki naskórka widoczne gołym okiem na włosach lub odzieży. Łupież skóry głowy, bo o nim mowa, może pojawić się pod dwiema postaciami:
- Łupież łojotokowy (tłusty): stanowi cięższą odmianę łupieżu suchego. Jak sama nazwa wskazuje – towarzyszy mu silny łojotok. Oprócz dużych, widocznych gołym okiem płatków, możemy zauważyć na skórze żółtawe, tłuste fragmenty naskórka, które przypominają wyglądem strupki. Łupież łojotokowy może prowadzić do łojotokowego zapalenia skóry i stać się przyczyną łysienia. Z tego względu koniecznie potrzebna jest w tym przypadku konsultacja lekarska.
- Łupież suchy: to najczęściej spotykana odmiana łupieżu – dotyka przede wszystkim osoby przejawiające tendencje do łojotoku. Objawem jest swędzenie, nadmierne złuszczanie się naskórka i szybkie przetłuszczanie się skalpu. Łupież suchy może pojawić się także wskutek źle dobranej pielęgnacji lub podrażnienia skóry głowy.
Top Lysine Foods
The very best way to increase your lysine content is by eating foods naturally rich in the amino acid.
When eating lysine-rich foods, remember that conventional preparation methods can decrease the nutritive value of the lysine. These include methods like reducing with a sugar-based substance, heating lysine sources in the presence of yeast or sucrose, and cooking with the absence of moisture.
T he top 10 foods highest in lysine are:
- Lean beef and lamb — 3,582 milligrams/100 grams, 171 percent DV
- Parmesan cheese — 3,306 milligrams/100 grams, 157 percent DV
- Turkey and chicken — 3,110 milligrams/100 grams, 148 percent DV
- Pork — 2,757 milligrams/100 grams, 131 percent DV
- Roasted soy beans — 2,634 milligrams/100 grams, 125 percent DV
- Tuna — 2,590 milligrams/100 grams, 123 percent DV
- Shrimp — 2,172 milligrams/100 grams, 103 percent DV
- Pumpkin seeds — 1,386 milligrams/100 grams, 66 percent DV
- Eggs — 912 milligrams/100 grams, 43 percent DV
- White beans — 668 milligrams/100 grams, 32 percent DV
While these are all rich in lysine, it’ important to use caution and avoid pork, soy and shrimp as much as possible, as these foods are often contaminated with toxins. As for the meat, cheese and eggs, always make sure you consume grass-fed, free-range and organic whenever possible.