Olej na wypadanie włosów - Naturalne rozwiązania dla zdrowych i lśniących włosów
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Olejek rozmarynowy na włosy – efekty uboczne i przeciwwskazania
Olejek rozmarynowy jest silnym olejkiem eterycznym i nie należy nakładać go bezpośrednio na skórę głowy przed uprzedniego rozcieńczenia (czyli właśnie zmieszania z kosmetykiem czy olejem). Przed pierwszym użyciem wykonajcie próbę uczuleniową. Kroplę olejku zmieszajcie z odrobiną oleju i nałóżcie np. za uchem. Odczekajcie dobę. Jeśli na skórze nie pojawiło się żadne podrażnienie, możecie bezpiecznie korzystać z olejku.
Olejek rozmarynowy zwiększa fotowrażliwość skóry, dlatego na głowę nakładajcie go najlepiej podczas wieczornej rutyny pielęgnacyjnej. Nie jest zalecane stosowanie go w ciąży i podczas karmienia piersią. Należy też zachować ostrożność w przypadku nadciśnienia (olejek pobudza krążenie). Nie stosujcie olejku na podrażnioną skórę czy przy obecności jakichkolwiek ranek. Uważajcie również, żeby nie dostał się do oczu.
Pamiętajcie też, żeby kupować wyłącznie w 100% naturalny olejek rozmarynowy.
Do jakich włosów olej lniany?
Olej lniany idealnie sprawdzi się w przypadku pielęgnacji włosów wysokoporowatych. Warto tutaj zaznaczyć, że włosy tego typu są łamliwe, puszą się, mają otworzone łuski oraz szybko chłoną wilgoć, przez co są wysuszone. Pielęgnacja takiego rodzaju włosów powinna zatem opierać się na odpowiednim nawilżeniu i odżywieniu.
Wysoka porowatość może być z nami od zawsze, co oznacza, że jest to cecha wrodzona, bądź efekt zniszczenia zabiegami fryzjerskimi. Idealnym rozwiązaniem w tym temacie może okazać się być olej lniany tłoczony na zimno, który pielęgnuje włosy dogłębnie. Dzięki niemu stają się elastyczne, sprężyste oraz wyraźnie odbudowane.
Olej lniany sprawdzi się także przy włosach kręconych. To idealne rozwiązanie dla osób poszukujących naturalnych sposobów pielęgnacji. Jego lekka konsystencja doskonale nawilża strukturę włosa, wygładzając jego powierzchnię. Co więcej, olej na całej długości włosów może przynieść wiele korzyści. Nienasycone kwasy tłuszczowe w nim zawarte, nadają włosom zdrowy wygląd oraz miękkość. Jest to także skuteczny sposób na zabezpieczenie końcówek przed rozdwajaniem się oraz zapobieganie przesuszeniu włosów.
Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?
Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta.
Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać.
Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B7). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.
Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy.
Kto powinien stosować olejek z rozmarynu na włosy?
Takie działanie olejku rozmarynowego sprawiło, że znalazł on zastosowanie w kosmetyce, a zwłaszcza jako składnik w pielęgnacji włosów. Jest on ceniony jako naturalny sposób na ich wzmocnienie i zagęszczenie. Co mówią badania?
Zobacz także
W jednym z nich porównano skuteczność olejku rozmarynowego i minoksydylem 2%, czyli substancją powszechnie stosowaną w preparatach na łysienie. W badaniu wzięło udział 100 osób, które podzielono na dwie grupy. Jedna z nich nakładała na skórę głowy olejek rozmarynowy, a druga – minoksydyl. Badanie trwało 6 miesięcy i miało ocenić, jak preparaty te wpływają na łysienie androgenowe. Po tym czasie stwierdzono, że w grupie stosującej olejek rozmarynowy 38% osób zaobserwowało u siebie wzrost nowych włosów. W grupie z minoksydylem odsetek ten wyniósł 24%.
Olejek rozmarynowy działa więc bezpośrednio na cebulki włosów i stymuluje je do bardziej wytężonej pracy. Jego działanie nie ogranicza się jednak tylko do zagęszczania pasm, ponieważ olejek ma pozytywny wpływ również na gruczoły łojowe, ograniczając nadmierne wydzielanie łoju, oraz na naczynka krwionośne, które wzmacnia i uszczelnia. Nie bez znaczenia są też właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Regularne stosowanie olejku rozmarynowego pomaga w:
- zapobieganiu wypadania włosów,
- pobudzaniu wzrostu nowych włosów,
- redukcji łupieżu i często towarzyszącego mu świądu,
- złagodzeniu grzybicy owłosionej skóry głowy,
- zmniejszeniu łojotoku i złagodzeniu łojotokowego zapalenia skóry głowy.
U nas zapłacisz kartą