Olej kokosowy jako naturalny krem pod oczy - Skuteczność i Korzyści
Składniki
- Aqua,
- Aroma,
- Betaine,
- Butylene Glycol,
- Caprylic/Capric Triglyceride,
- Cera Carnauba,
- Cetearyl Alcohol,
- Cocos Nucifera Oil,
- Coumarin,
- Ethylhexylglycerin,
- Glycerin,
- Glyceryl Stearate Citrate,
- Helianthus Annuus Seed Oil,
- Hydrogenated Castor Oil,
- Maltodextrin,
- Panthenol,
- Parfum,
- Phenoxyethanol,
- Potassium Sorbate,
- Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil,
- Sodium Benzoate,
- Sodium Hyaluronate,
- Sodium Polyacrylate,
- Tocopheryl Acetate
Aqua (Water), Pentylene Glycol, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Isopropyl Palmitate, Glyceryl Stearates, Glyceryl Stearate Citrate, Ricinus Communis Seed Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Rubus Idaeus Seed Oil, Musa Sapientum Fruit Extract, Inulin, Copernicia Cerifera Wax, Sodium Hyaluronate, Caeine, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Betaine, Lactobacillus, Panthenol, Chenopodium Quinoa Seed Extract, Polymnia Sonchifolia Root Juice, Hydroxyacetophenone, Phenoxyethanol, Sodium Polyacrylate, Butylene Glycol, Tocopheryl Acetate, Hydrogenated Castor Oil, Cocos Nucifera Oil, Citric Acid, Ethylhexylglycerin, Maltodextrin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum (Fragrance), Coumarin
Jak wybrać dobry olej kokosowy − na co zwrócić uwagę
1. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?
Oleje rafinowane powstają przy użyciu wysokich temperatur. Rafinacja oleju to proces mający na celu przedłużenie trwałości oleju. Rafinowany olej kokosowy osiąga punkt dymienia w temperaturze 204 stopni Celsjusza, podczas gdy punkt dymienia dla nierafinowanego oleju kokosowego to 177 stopni Celsjusza. Co to oznacza? Wysoka temperatura powoduje obniżenie zawartości odżywczych poprzez zniszczenie kwasów tłuszczowych i witamin. Nierafinowany olej kokosowy jest całkowicie naturalny. W odróżnieniu od rafinowanego jest wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości. Odpowiedź na pytanie: : „Jaki olej kokosowy wybrać?” jest zatem prosta. Ale chwilę – po czym właściwie rozpoznać nierafinowany olej kokosowy? Nazwy na etykietach mogą być mylące! Pamiętajmy − często spotykany zwrot: „z pierwszego tłoczenia” wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno… Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy. Zapłacimy za niego więcej (często ponad dwukrotnie), ale warto. Słoiczek tłoczonego na zimno oleju (tzw. virgin) przyda się zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.
2. Certyfikaty i kraj pochodzenia
Olej kokosowy powinien posiadać certyfikaty potwierdzające jego jakość. Jednym z podstawowych certyfikatów, jaki może być umieszczony na opakowaniu jest określenie „BIO”, które świadczy o tym, że produkty pochodzą z ekologicznych upraw objętych kontrolą. Często możemy również spotkać certyfikat PL-EKO-07. Udziela go jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST − najbardziej doświadczona polska organizacja utworzona w celu certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego, wg wymogów międzynarodowych. Pamiętajmy również o tym, żeby zwracać uwagę na kraj pochodzenia oleju/ składników − zawsze powinien być wyszczególniony na etykiecie.
Jaki krem pod oczy użyć? Podstawowe zasady
Krem pod oczy to wielozadaniowy kosmetyk, który doskonale radzi sobie z wymaganiami cienkiej, delikatnej skóry w tej okolicy. Niektóre produkty działają przeciwzmarszczkowo i spowalniają naturalne procesy starzenia. Inne zmniejszają opuchliznę lub redukują fioletowe cienie na dolnych powiekach. Zastanawiasz się, jaki krem pod oczy wybrać, aby sprostał potrzebom twojej skóry? W artykule znajdziesz nasz poradnik z podpowiedziami, jakich składników szukać, a także listę polecanych, popularnych produktów.
Skóra pod oczami wymaga dobrej pielęgnacji, której podstawą jest stosowanie odpowiedniego kremu. Jakich składników szukać w kosmetykach tego typu? Krem pod oczy powinien przede wszystkim zawierać substancje o działaniu nawilżającym, takie jak kwas hialuronowy, aloes, gliceryna czy śluz ślimaka. Kolejną ważną grupą są składniki o właściwościach natłuszczających i ochronnych, czyli oleje i masła (np. olej arganowy, olej z pestek winogron, oliwa).
Krem pod oczy powinien zawierać także witaminy, zwłaszcza A, C i E. Bardzo ważne są również składniki o działaniu odbudowującym skórę, regenerującym i przeciwstarzeniowym, takie jak peptydy, ceramidy czy fosfolipidy. Kolejna grupa to ekstrakty roślinne o zbawiennym wpływie na delikatną skórę pod oczami. Należą do nich np. ekstrakty z rumianku, świetlika lekarskiego, szałwii, zielonej herbaty, kasztanowca czy chabra bławatka.
Jaki krem pod oczy wybrać do cery wrażliwej? Szukaj produktów zawierających alantoinę lub d-panthenol. Natomiast takie składniki jak kofeina, rutyna, arnika górska czy acerola zmniejszają opuchliznę i worki pod oczami. Nie można zapomnieć również o filtrze UV, który chroni delikatną skórę powiek przed szkodliwym działaniem słońca.
Jaki krem pod oczy po 30.?
Zastanawiasz się, jaki krem pod oczy po 30. roku życia sprawdzi się najlepiej? Postaw na kosmetyk o działaniu odżywiającym i regenerującym. Wybierz produkt, który odpowiada potrzebom twojej skóry w tej okolicy. Jeśli zmagasz się z opuchlizną i workami, świetnie sprawdzi się krem zawierający kofeinę czy arnikę górską lub inne składniki zmniejszające obrzęki. Aby poprawić krążenie krwi i pozbyć się zasinień, możesz sięgnąć po kosmetyk mający w składzie witaminę C. Oczywiście nie zapomnij o składnikach nawilżających i natłuszczających skórę, a także dobroczynnych ekstraktach roślinnych.
Po 30. warto powoli zacząć stosować składniki o działaniu przeciwstarzeniowym, takie jak retinol, bakuchiol, kolagen i elastyna, jednak w nie za wysokich stężeniach. Dobrze sprawdzą się również peptydy i ceramidy.
Zobacz oferty
Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl
Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl
Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl
U nas zapłacisz kartą