Olej kokosowy jako naturalny krem pod oczy - Skuteczność i Korzyści

IZOZE EYE ROZWIĄZANIE NA ZMARSZCZKI KUP TERAZ

1. Czy olejek pod oczy może podrażnić oczy?

Certyfikowany olejek przeznaczony do pielęgnacji skóry pod oczami, nie podrażnia oczu. Podobnie jak dobrze dobrane kremy pod oczy. Produkt, po który warto sięgnąć, to Izoze Eye.

2. Czy olejek pod oczy może spowodować uwidocznienie zmarszczek?

Jeśli dobierzemy zbyt ciężki olejek, to może negatywnie wpłynąć na kondycję skóry. Dlatego olej należy dobierać ostrożnie, nie zapominając, że podstawą pielęgnacji jest krem pod oczy.

3. Czy olejek pod oczy można nakładać palcami?

Zaleca się, by nakładać olejek opuszkami palców. W ten sam sposób jak nakładamy krem pod oczy. Można nim również nasączyć wacik i przykładać do skóry.

Bibliografia

Jaki krem pod oczy użyć? Podstawowe zasady

Krem pod oczy to wielozadaniowy kosmetyk, który doskonale radzi sobie z wymaganiami cienkiej, delikatnej skóry w tej okolicy. Niektóre produkty działają przeciwzmarszczkowo i spowalniają naturalne procesy starzenia. Inne zmniejszają opuchliznę lub redukują fioletowe cienie na dolnych powiekach. Zastanawiasz się, jaki krem pod oczy wybrać, aby sprostał potrzebom twojej skóry? W artykule znajdziesz nasz poradnik z podpowiedziami, jakich składników szukać, a także listę polecanych, popularnych produktów.

Skóra pod oczami wymaga dobrej pielęgnacji, której podstawą jest stosowanie odpowiedniego kremu. Jakich składników szukać w kosmetykach tego typu? Krem pod oczy powinien przede wszystkim zawierać substancje o działaniu nawilżającym, takie jak kwas hialuronowy, aloes, gliceryna czy śluz ślimaka. Kolejną ważną grupą są składniki o właściwościach natłuszczających i ochronnych, czyli oleje i masła (np. olej arganowy, olej z pestek winogron, oliwa).

Krem pod oczy powinien zawierać także witaminy, zwłaszcza A, C i E. Bardzo ważne są również składniki o działaniu odbudowującym skórę, regenerującym i przeciwstarzeniowym, takie jak peptydy, ceramidy czy fosfolipidy. Kolejna grupa to ekstrakty roślinne o zbawiennym wpływie na delikatną skórę pod oczami. Należą do nich np. ekstrakty z rumianku, świetlika lekarskiego, szałwii, zielonej herbaty, kasztanowca czy chabra bławatka.

Jaki krem pod oczy wybrać do cery wrażliwej? Szukaj produktów zawierających alantoinę lub d-panthenol. Natomiast takie składniki jak kofeina, rutyna, arnika górska czy acerola zmniejszają opuchliznę i worki pod oczami. Nie można zapomnieć również o filtrze UV, który chroni delikatną skórę powiek przed szkodliwym działaniem słońca.

Jaki krem pod oczy po 30.?

Zastanawiasz się, jaki krem pod oczy po 30. roku życia sprawdzi się najlepiej? Postaw na kosmetyk o działaniu odżywiającym i regenerującym. Wybierz produkt, który odpowiada potrzebom twojej skóry w tej okolicy. Jeśli zmagasz się z opuchlizną i workami, świetnie sprawdzi się krem zawierający kofeinę czy arnikę górską lub inne składniki zmniejszające obrzęki. Aby poprawić krążenie krwi i pozbyć się zasinień, możesz sięgnąć po kosmetyk mający w składzie witaminę C. Oczywiście nie zapomnij o składnikach nawilżających i natłuszczających skórę, a także dobroczynnych ekstraktach roślinnych.

Po 30. warto powoli zacząć stosować składniki o działaniu przeciwstarzeniowym, takie jak retinol, bakuchiol, kolagen i elastyna, jednak w nie za wysokich stężeniach. Dobrze sprawdzą się również peptydy i ceramidy.

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany − który jest zdrowszy? Jaki rodzaj sprawdzi się lepiej w pielęgnacji, a który do gotowania? Podpowiadam, czym się kierować przy wyborze oleju kokosowego.

Wszystko wskazuje na to, że olej kokosowy długo nie straci swojej zaszczytnej pozycji w świecie zdrowej żywności. Nie przeszkodzą mu nawet najnowsze rewelacje dotyczące wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Wszak każdy tłuszcz w nadmiarze szkodzi i nie ma w tym nic odkrywczego, a olej kokosowy swoją pozycję superfood powinien utrzymać. Jest bowiem jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Przyczynia się również do obniżenia cholesterolu. Olej kokosowy zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez i cynk. Ale czy każdy olej, który znajdziemy na sklepowych i drogeryjnych półkach, jest tak szczodrze obdarzony owymi dobrodziejstwami?

Składniki

  • Aqua,
  • Aroma,
  • Betaine,
  • Butylene Glycol,
  • Caprylic/Capric Triglyceride,
  • Cera Carnauba,
  • Cetearyl Alcohol,
  • Cocos Nucifera Oil,
  • Coumarin,
  • Ethylhexylglycerin,
  • Glycerin,
  • Glyceryl Stearate Citrate,
  • Helianthus Annuus Seed Oil,
  • Hydrogenated Castor Oil,
  • Maltodextrin,
  • Panthenol,
  • Parfum,
  • Phenoxyethanol,
  • Potassium Sorbate,
  • Rubus Idaeus (Raspberry) Seed Oil,
  • Sodium Benzoate,
  • Sodium Hyaluronate,
  • Sodium Polyacrylate,
  • Tocopheryl Acetate

Aqua (Water), Pentylene Glycol, Helianthus Annuus Seed Oil, Glycerin, Cetearyl Alcohol, Caprylic/Capric Triglyceride, Isopropyl Palmitate, Glyceryl Stearates, Glyceryl Stearate Citrate, Ricinus Communis Seed Oil, Butyrospermum Parkii Butter, Rubus Idaeus Seed Oil, Musa Sapientum Fruit Extract, Inulin, Copernicia Cerifera Wax, Sodium Hyaluronate, Caeine, Alpha-Glucan Oligosaccharide, Betaine, Lactobacillus, Panthenol, Chenopodium Quinoa Seed Extract, Polymnia Sonchifolia Root Juice, Hydroxyacetophenone, Phenoxyethanol, Sodium Polyacrylate, Butylene Glycol, Tocopheryl Acetate, Hydrogenated Castor Oil, Cocos Nucifera Oil, Citric Acid, Ethylhexylglycerin, Maltodextrin, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Parfum (Fragrance), Coumarin

Podobne obserwacje poczynili polscy naukowcy, którzy wykazali, że osoby cierpiące na hipercholesterolemię zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi , które otrzymywały 15 ml oleju lnianego przez 4 tygodnie cechowały się niższym poziomem złego cholesterolu LDL i wyższym stężeniem dobrego cholesterolu HDL.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...