Olej kokosowy jako naturalny krem pod oczy - Skuteczność i Korzyści

Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany − który jest zdrowszy? Jaki rodzaj sprawdzi się lepiej w pielęgnacji, a który do gotowania? Podpowiadam, czym się kierować przy wyborze oleju kokosowego.

Wszystko wskazuje na to, że olej kokosowy długo nie straci swojej zaszczytnej pozycji w świecie zdrowej żywności. Nie przeszkodzą mu nawet najnowsze rewelacje dotyczące wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Wszak każdy tłuszcz w nadmiarze szkodzi i nie ma w tym nic odkrywczego, a olej kokosowy swoją pozycję superfood powinien utrzymać. Jest bowiem jednym z najzdrowszych olejów roślinnych. Zawiera kwas laurynowy, który działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Przyczynia się również do obniżenia cholesterolu. Olej kokosowy zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez i cynk. Ale czy każdy olej, który znajdziemy na sklepowych i drogeryjnych półkach, jest tak szczodrze obdarzony owymi dobrodziejstwami?

Jak wybrać dobry olej kokosowy − na co zwrócić uwagę

1. Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany?

Oleje rafinowane powstają przy użyciu wysokich temperatur. Rafinacja oleju to proces mający na celu przedłużenie trwałości oleju. Rafinowany olej kokosowy osiąga punkt dymienia w temperaturze 204 stopni Celsjusza, podczas gdy punkt dymienia dla nierafinowanego oleju kokosowego to 177 stopni Celsjusza. Co to oznacza? Wysoka temperatura powoduje obniżenie zawartości odżywczych poprzez zniszczenie kwasów tłuszczowych i witamin. Nierafinowany olej kokosowy jest całkowicie naturalny. W odróżnieniu od rafinowanego jest wyciskany na zimno, dzięki czemu zachowuje wszystkie cenne właściwości. Odpowiedź na pytanie: : „Jaki olej kokosowy wybrać?” jest zatem prosta. Ale chwilę – po czym właściwie rozpoznać nierafinowany olej kokosowy? Nazwy na etykietach mogą być mylące! Pamiętajmy − często spotykany zwrot: „z pierwszego tłoczenia” wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno… Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy. Zapłacimy za niego więcej (często ponad dwukrotnie), ale warto. Słoiczek tłoczonego na zimno oleju (tzw. virgin) przyda się zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji.

2. Certyfikaty i kraj pochodzenia

Olej kokosowy powinien posiadać certyfikaty potwierdzające jego jakość. Jednym z podstawowych certyfikatów, jaki może być umieszczony na opakowaniu jest określenie „BIO”, które świadczy o tym, że produkty pochodzą z ekologicznych upraw objętych kontrolą. Często możemy również spotkać certyfikat PL-EKO-07. Udziela go jednostka certyfikująca AGRO BIO TEST − najbardziej doświadczona polska organizacja utworzona w celu certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego, wg wymogów międzynarodowych. Pamiętajmy również o tym, żeby zwracać uwagę na kraj pochodzenia oleju/ składników − zawsze powinien być wyszczególniony na etykiecie.

Olejek na cienie pod oczami i sińce – który wybrać?

Olejek na cienie pod oczami powinien poprawiać krążenie i koloryt skóry. Jaki olejek pod oczy wybrać w tym celu?

Oto najskuteczniejsze produkty:

  • olejek migdałowy. Nawilża i odżywia skórę. Skutecznie niweluje cienie i obrzęki pod oczami. Podczas jego aplikacji zaleca się wykonywanie delikatnego masażu, który dodatkowo pobudza mikrokrążenie skóry.
  • olejek arganowy. Jest bogatym źródłem witaminy E, która podtrzymuje dobrą kondycję skóry. Nawilża i natłuszcza. Niweluje również obrzęki skóry.
  • olejek lawendowy i cytrynowy. Najlepiej stosować oba olejki jednocześnie, łącząc kilka ich kropel z wodą destylowaną. Tak przygotowaną mieszankę rozprowadzać na skórze przed snem, ponieważ w nocy składniki aktywne wchłaniają się w skórę lepiej.

Ol ejki pod oczy cieszą się ogromną popularnością. Nic dziwnego – wykazują szerokie korzystne działanie na skórę. Ich stosowanie jest proste i nie wymaga skomplikowanych czynności. Po prostu delikatnie nakładamy i wklepujemy je w skórę. Na ich użycie mogą zdecydować się zarówno młode, jak i starsze kobiety, które potrzebują pielęgnacji ukierunkowanej na określone problemy, np. usuwanie zmarszczekmówi Marta Bożenda, kosmetolog Clinica Cosmetologica.

Zobacz oferty

Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl

Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl

Więcej szczegółów i opinii
zobacz na Opineo.pl

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...