Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych

Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?

Olej lniany pozyskiwany jest drogą tłoczenia dojrzałych nasion lnu, nazywanych także siemieniem lnianym. Siemię znane jest głównie z dobroczynnego działania na układ pokarmowy. Sprawdź, na co dobry jest olej. Dowiedz się, kiedy i jak go stosować.

  • Olej lniany pozyskiwany jest z tzw. siemienia lnianego, czyli dojrzałych nasion lnu posiadających wiele leczniczych właściwości.
  • Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i miejscowo i z reguły jest bezpieczny nawet dla małych dzieci.
  • Olej lniany znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce w kuchni i… malarstwie. Zawdzięcza to bogactwu swoich składników.
  • Właściwości lecznicze oleju lnianego. Czy jest zdrowy?
  • Wartości odżywcze oleju lnianego
  • Na co pomaga olej lniany? Efekty
  • Picie oleju lnianego na odchudzanie
  • Jaki olej lniany jest najlepszy? W jakiej formie?
  • Jak pić i kiedy stosować olej lniany?
  • Olej lniany w ciąży oraz dla dzieci i niemowląt
  • Skutki uboczne picia oleju lnianego i przeciwwskazania
  • Zastosowanie oleju lnianego w kosmetyce - na twarz i włosy
  • Zastosowanie oleju lnianego w kuchni
  • Jak przechowywać olej lniany?
  • Jaka jest cena oleju lnianego i gdzie można go kupić?

Picie oleju lnianego na odchudzanie

Czy olej lniany jest dobry na odchudzanie, skoro jego wartość energetyczna jest dość wysoka? Liczba kalorii zawartych w produktach spożywczych to nie wszystko.

Mimo, że olej lnu rzeczywiście dostarcza ich sporo, jednocześnie świetnie wpływa na przemianę materii i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

Picie oleju lnianego na odchudzanie przynosi dobre efekty, jeśli jest regularne i gdy towarzyszy mu odpowiednia dieta i systematyczna aktywność fizyczna.

Trudno oczekiwać efektów samego przyjmowania oleju przy jednoczesnym spożywaniu dużych ilości słodyczy czy fast-foodów oraz przy siedzącym trybie życia.

Długotrwałe łączenie picia oleju z lnu z ćwiczeniami i zdrową dietą powinno przynieść jednak zadowalające rezultaty.

Olej lniany na czczo dodatkowo działa na odchudzanie, pobudzając do pracy cały układ trawienny.

Olej lniany

Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

  • Kalorie i IG
  • Wartości odżywcze
  • Właściwości
  • Przeciwwskazania
  • W ciąży
  • Jak spożywać?
  • Olej budwigowy

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9 źródła
  • 10 badań

Olej lniany to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego (inaczej siemienia lnianego).

Wpływ na zdrowie:

830-900 kcal/100 g

83-90 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)

Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), sterole roślinne, tokoferole

Obniżanie rozkurczowego ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, łagodzenie zaparć, zmniejszenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, poprawa kondycji włosów i skóry

Nie ma przeciwwskazań do spożywania.

W pigułce

Olej lniany – właściwości

Nasiona lnu uznawane są za polskie superfoods. Jeśli chcemy odżywiać się zdrowo, to najlepsze produkty możemy kupić u lokalnych dostawców. Olej lniany wyciskany jest z nasion i zawiera od nich znacznie wyższy poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 oraz omega-9. Olej stanowi także kopalnię witaminy E, czyli składnika młodości uznawanego za jeden z najsilniejszych antyoksydantów wspierających walkę z wolnymi rodnikami. Dlaczego więc nie dążyć do tego, by naszą rutyną stało się picie oleju lnianego na noc? Spożywany na czczo również może przynieść prozdrowotne efekty!

  • walkę z redukcją złego cholesterolu,
  • niewielkie obniżenie ciśnienia krwi,
  • niwelowanie zaparć,
  • dobrą pracę układu trawiennego i wątroby,
  • utrzymanie prawidłowej masy ciała,
  • obniżanie poziomu glukozy we krwi,
  • poprawę wrażliwości na insulinę,
  • gojenie ran, co szczególnie ważne jest przy stopie cukrzycowej.

Osoby, które cierpią na choroby układu krążenia – lub chcą zadbać o ich profilaktykę – w szczególności powinny pamiętać o regularnym stosowaniu oleju lnianego. Na noc czy rano? Wtedy nie jest to szczególnie ważne! W zdrowej diecie olej może być doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek z pomidorem czy grzanek skropionych tłuszczem. Należy pamiętać jednak, że olej lniany pod żadnym pozorem nie powinien być używany do smażenia!

Dawkowanie oleju lnianego

Niezależnie od tego, czy spożywamy olej lniany na noc, czy rano, musimy wiedzieć, jaka jego dawka pozwoli osiągnąć prozdrowotne efekty. Dziennie zaleca się stosować od 1 ml do nawet 30 ml tego zdrowego tłuszczu. Warto zachować więc dietetyczną harmonię i zadbać, by w naszej diecie pojawiło się mniej więcej 15 ml oleju, czyli stołowa łyżka. Spożyjmy ją samodzielnie lub dodajmy do surowych warzyw. To łatwy i smaczny sposób, by zadbać o profilaktykę układu krążenia.

A czy olej lniany można stosować również przy doraźnych schorzeniach? Jak najbardziej – pomocne może być bowiem picie oleju lnianego na noc na kaszel. W przypadku bólu gardła i infekcji dróg oddechowych warto wybierać też naturalne, domowe sposoby stosowane przez nasze babcie. Olej lniany na noc złagodzi uporczywy kaszel już wtedy, gdy spożyjemy jego jedną łyżkę. Ten złoty, drogocenny płyn nawilży gardło, zadziała przeciwzapalnie oraz wspomoże zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Oznacza to więc, że spożywanie oleju lnianego na całą noc pomoże nam zadbać o spokojny sen wolny od kaszlu.

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Olej jest stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia - regularne jego spożywanie pozwala na zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca.

Czytaj dalej...