Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych

Olej lniany

Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

  • Kalorie i IG
  • Wartości odżywcze
  • Właściwości
  • Przeciwwskazania
  • W ciąży
  • Jak spożywać?
  • Olej budwigowy

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9 źródła
  • 10 badań

Olej lniany to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego (inaczej siemienia lnianego).

Wpływ na zdrowie:

830-900 kcal/100 g

83-90 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)

Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), sterole roślinne, tokoferole

Obniżanie rozkurczowego ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, łagodzenie zaparć, zmniejszenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, poprawa kondycji włosów i skóry

Nie ma przeciwwskazań do spożywania.

W pigułce

Jakie wartości odżywcze ma olej lniany?

Olej lniany to źródło tłuszczu

Głównym (i prawie jedynym) składnikiem oleju lnianego jest tłuszcz.

Zazwyczaj w 100 g oleju lnianego znajduje się ok. 98,5-100 g tłuszczu.

Tłuszcz obecny w oleju lnianym składa się z trzech głównych frakcji:

  • Kwasów tłuszczowych nasyconych (7,5-9,0 g/100 g)
  • Kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (15,5-17,5 g/100 g)
  • Kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (67-77 g/100 g)

W oleju lnianym dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są uważane za prozdrowotny składnik naszej diety.

Zaletą oleju lnianego jest to, że zawiera on bardzo niskie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać jak najmniejsze ilości tych kwasów tłuszczowych.

Olej lniany jest bardzo dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego

Olej lniany słynie z wysokiej ilość kwasu alfa-linolenowego, który należy do prozdrowotnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (zaliczanych do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Zawartość kwasu alfa-linolenowego wynosi ok. 51-61 g/100 g oleju .

Uważa się nawet, że olej lniany jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie wegetarian/wegan .

Wśród innych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju lnianym w stosunkowo wysokich ilościach należy wymienić:

  • Kwas linolowy (ok. 15-18 g/100 g) - należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Kwas oleinowy (ok. 18-21 g/100 g) - z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej lniany zawiera związki bioaktywne

Olej lniany cechuje się stosunkowo wysoką zawartością fitosteroli. Spośród tej grupy związków, w największych ilościach występuje beta-sitosterol (206 mg/100 g). W mniejszych ilościach obecne są takie fitosterole, jak:

Olej lniany – wpływ na skórę i włosy

Olej lniany stosowany jest również w kosmetyce do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Przy zastosowaniu wewnętrznym uzupełnia on suplementację kwasów tłuszczowych oraz witaminy E – nazywanej „witaminą młodości”.

Olej z lnu przeciwdziała chorobom skóry. Przede wszystkim zapobiega jej łuszczeniu oraz nadmiernemu wysuszeniu. Łagodzi również objawy alergii – swędzenie, zaczerwienienie, zmiany skórne.

Olej możemy stosować zewnętrznie, bezpośrednio na skórę. Sprawdzi się do każdego rodzaju cery, również tej wrażliwej, tłustej i trądzikowej. Olej przede wszystkim przywraca skórze naturalną równowagę, ogranicza wydzielanie sebum, poprawia elastyczność naskórka oraz wpływa na zmniejszanie zmarszczek. Nienasycone kwasy tłuszczowe odbudowują barierę lipidową cery, dzięki czemu pomagają utrzymać prawidłowy poziom nawilżenia.

Olej z lnu przeciwdziała chorobom skóry, łagodzi zmiany trądzikowe i poprawia elastyczność naskórka.

W jaki sposób stosować olej na twarz? Możemy go nakładać na skórę w niewielkich ilościach lub punktowo na zmiany trądzikowe. Sprawdzi się również w roli dodatku do gotowych kremów oraz masek.

Olej lniany stanowi popularny składnik pielęgnacji włosów każdego rodzaju – również włosów kręconych i wysokoporowatych. Kwasy omega-3 stanowią budulce mieszków włosowych. Oznacza to, że wmasowując olej w skalp, pobudzimy krążenie krwi, a także zmobilizujemy cebulki włosowe do wzrostu. Dodatkowo możemy także zapobiec wypadaniu kosmyków oraz wzmocnić je na całej długości.

Olej lniany możemy wykorzystać do domowego zabiegu olejowania włosów. Nada się również do wcierania w same rozdwojone końcówki. Jaki uzyskamy efekt przy jego regularnym stosowaniu? Nasze włosy staną się bardziej elastyczne, błyszczące i wygładzone. Będą również chronione przed wpływem czynników zewnętrznych, takich jak wysoka i niska temperatura czy promieniowanie UV. Olej reguluje również aktywność gruczołów łojowych, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszonego przetłuszczania kosmyków.

Zgłoś treść Odżywcza formuła kremu, zawierająca organiczny olejek kokosowy, masło shea i kwas hialuronowy oraz ekstrakt z banana silnie nawilży, odżywi i wygładzi drobne zmarszczki oraz ujednolici koloryt skóry.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...