Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych

Właściwości oleju lnianego

Olej lniany wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi

W jednym z badań, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Clinical Interventions in Aging zaobserwowano, że spożywanie oleju lnianego może przyczyniać się do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu LDL. Jednocześnie autorzy doświadczenia odnotowali, że stosowanie oleju lnianego spowodowało wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL .

Podobne obserwacje poczynili polscy naukowcy, którzy wykazali, że osoby cierpiące na hipercholesterolemię (zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi), które otrzymywały 15 ml oleju lnianego przez 4 tygodnie cechowały się niższym poziomem "złego" cholesterolu LDL i wyższym stężeniem "dobrego" cholesterolu HDL .

Inni naukowcy zaobserwowali z kolei, że spożywanie 6 g oleju lnianego dziennie przez 8 tygodni spowodowało obniżenie stężenia triglicerydów we krwi u pacjentów hemodializowanych .

Trzeba jednak zaznaczyć, że nie wszystkie badania naukowe potwierdzają taką skuteczność działania .

Olej lniany obniża ciśnienie krwi

Aktualne dowody naukowe wskazują jednoznacznie, że stosowanie oleju lnianego wiąże się z obniżeniem ciśnienia krwi .

Naukowcy zaobserwowali, że spożywanie oleju lnianego przyczyniło się do obniżenia rozkurczowego ciśnienia krwi (średnio o 4,1 mmHg) .

Jednocześnie nie stwierdzono, aby olej lnian miał wpływ na skurczowe ciśnienie krwi.

Olej lniany na zaparcia

W Sieci krąży wiele informacji wskazujących na to, jakoby spożywanie oleju lnianego mogło przynosić korzyści osobom zmagającym się z zaparciami.

Co na ten temat mówi nauka? W jednym badaniu przeprowadzonym z udziałem osób poddawanych hemodializie odnotowano, że spożywanie oleju lnianego spowodowało wzrost częstości wypróżnień i poprawę konsystencji stolca.

Dane te wskazują, że stosowanie oleju lnianego faktycznie może być skuteczne w leczeniu zaparć.

Olej lniany

Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.

  • Kalorie i IG
  • Wartości odżywcze
  • Właściwości
  • Przeciwwskazania
  • W ciąży
  • Jak spożywać?
  • Olej budwigowy

Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023

  • Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
  • 9 źródła
  • 10 badań

Olej lniany to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego (inaczej siemienia lnianego).

Wpływ na zdrowie:

830-900 kcal/100 g

83-90 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)

Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), sterole roślinne, tokoferole

Obniżanie rozkurczowego ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, łagodzenie zaparć, zmniejszenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, poprawa kondycji włosów i skóry

Nie ma przeciwwskazań do spożywania.

W pigułce

Olej lniany na twarz

Brak odpowiedniej ilości kwasów tłuszczowych w organizmie powoduje utratę wody w głębokich partiach skóry, co prowadzi do powstawania i pogłębiania się zmarszczek. Bogaty w kwasy omega-3 i omega-6 olej lniany, który może być stosowany jako składnik kremów bądź bezpośrednio na twarz, poprawia ogólną kondycję skóry, niezależnie od jej typu (nie ma przeciwwskazań do zabiegu olejowania twarzy dla osób ze skórą przetłuszczającą się). Można go także używać jako płynu do demakijażu.

Badania naukowe potwierdzają, że produkty pochodne lnu zmniejszają apetyt i redukują tkankę tłuszczową. Już samo siemię lniane

powoduje uczucie sytości i zawiera spore ilości cynku oraz fitohormonów

. Rozpoczynając dietę, nie należy całkowicie rezygnować z tłuszczów, ponieważ ich niektórych rodzajów organizm nie potrafi sam produkować, a są wskazane do poprawnego funkcjonowania. Są niezbędne do produkcji hormonów odpowiedzialnych m.in. za trawienie, produkcję insuliny i magazynowanie tłuszczów. Najnowsze badania pokazują, że olej lniany sprzyja spalaniu tłuszczu, zwłaszcza w okolicach brzucha.

Do czego i jak stosować olej lniany?

Olej lniany nie nadaje się do smażenia

Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i z tego względu nie powinien być poddawany działaniu podwyższonej temperatury (gotowaniu, pieczeniu, smażeniu).

Pod wpływem ogrzewania, wspomniane wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przekształceniom. Powstają z nich między innymi utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą być przyczyną rozwoju np. miażdżycy.

Olej lniany powinien być stosowany na surowo

Olej lniany należy dodawać do potraw na zimno.

Sprawdzi się on idealnie jako dodatek do:

  • Surówek
  • Sałatek
  • Serów twarogowych
  • Koktajli
  • Kanapek (można nim skropić pieczywo, zastępując w ten sposób użycie masła lub margaryny)
  • Past kanapkowych
  • Owsianki
  • Ziemniaków, ryżu (do polania)
  • Majonezu (na jego bazie można samodzielnie zrobić w domu majonez)

Ile go spożywać?

Nie ustalono porcji oleju lnianego, którą warto spożywać na co dzień.

Jednakże na podstawie aktualnego stanu wiedzy można zalecić spożywanie ok. 10-15 g oleju dziennie. Stanowi to ok. 1-1,5 łyżki oleju/dzień.

Choć należy wskazać, że w niektórych badaniach, porcja oleju lnianego, przy którym zaobserwowano efekt zdrowotny to zaledwie 3 g/dzień.

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...