Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych
Właściwości lecznicze oleju lnianego. Czy jest zdrowy?
Współcześnie coraz więcej osób chętnie powraca do naturalnych metod dbania o zdrowie. Niektóre z nich znane są od wieków, a prowadzone dziś badania naukowe nad właściwościami pewnych substancji potwierdzają ich skuteczność oraz dobroczynny wpływ na pracę ludzkiego organizmu lub jego poszczególnych układów.
Jednym z takich naturalnych produktów, którego właściwości znane są pokoleń, jest olej lniany. Czy jest zdrowy? Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.
Oleje lniane pozyskiwane są z tzw. siemienia lnianego (czyli nasion lnu), które znane jest jako naturalne lekarstwo na różne dolegliwości układu pokarmowego.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię wspiera procesy trawienne. Dzięki swej konsystencji ma zdolność tworzenia na wewnętrznych ścianach przewodu pokarmowego bariery ochronnej, podnoszącej odporność na podrażnienia i inne szkodliwe działania czynników zewnętrznych.
Czy olej lniany wykazuje takie same właściwości zdrowotne? Przede wszystkim są to:
- właściwości przeciwzapalne,
- antyoksydacyjne (hamują procesy starzenia oraz inne szkodliwe skutki procesu utleniania),
- działania regulujące gospodarkę tłuszczową organizmu,
- obniżanie poziomu cukru we krwi.
Właściwości oleju lnianego tłoczonego na zimno cieszą się dobrymi opiniami lekarzy i naukowców, którzy tego rodzaju oleje roślinne zaliczają do tzw. żywności funkcjonalnej czyli takiej, której korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu udowodniono naukowo.
Olej lniany
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
- Kalorie i IG
- Wartości odżywcze
- Właściwości
- Przeciwwskazania
- W ciąży
- Jak spożywać?
- Olej budwigowy
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9 źródła
- 10 badań
Olej lniany to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego (inaczej siemienia lnianego).
Wpływ na zdrowie:
830-900 kcal/100 g
83-90 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)
Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), sterole roślinne, tokoferole
Obniżanie rozkurczowego ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, łagodzenie zaparć, zmniejszenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, poprawa kondycji włosów i skóry
Nie ma przeciwwskazań do spożywania.
W pigułce
Olej lniany - właściwości, zastosowanie i skutki uboczne. Kiedy pić i jak stosować?
Olej lniany pozyskiwany jest drogą tłoczenia dojrzałych nasion lnu, nazywanych także siemieniem lnianym. Siemię znane jest głównie z dobroczynnego działania na układ pokarmowy. Sprawdź, na co dobry jest olej. Dowiedz się, kiedy i jak go stosować.
- Olej lniany pozyskiwany jest z tzw. siemienia lnianego, czyli dojrzałych nasion lnu posiadających wiele leczniczych właściwości.
- Może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i miejscowo i z reguły jest bezpieczny nawet dla małych dzieci.
- Olej lniany znajduje zastosowanie w lecznictwie, kosmetyce w kuchni i… malarstwie. Zawdzięcza to bogactwu swoich składników.
- Właściwości lecznicze oleju lnianego. Czy jest zdrowy?
- Wartości odżywcze oleju lnianego
- Na co pomaga olej lniany? Efekty
- Picie oleju lnianego na odchudzanie
- Jaki olej lniany jest najlepszy? W jakiej formie?
- Jak pić i kiedy stosować olej lniany?
- Olej lniany w ciąży oraz dla dzieci i niemowląt
- Skutki uboczne picia oleju lnianego i przeciwwskazania
- Zastosowanie oleju lnianego w kosmetyce - na twarz i włosy
- Zastosowanie oleju lnianego w kuchni
- Jak przechowywać olej lniany?
- Jaka jest cena oleju lnianego i gdzie można go kupić?
Jak przechowywać olej lniany?
Olej lniany pozyskiwany jest z siemienia lnianego tłoczonego na zimno. Mimo to właściwości oleju różnią się od tych zawartych w nasionach lnu. Specjaliści zalecają więc wprowadzenie do zdrowej diety zarówno oleju lnianego, jak i siemienia lnianego, który należy do grona „superfoods”, czyli produktów o specjalnym wpływie na nasze zdrowie.
Napar z siemienia lnianego mogą spożywać także osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i osoby borykające się z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Nasiona lnu mogą służyć jako dodatek do chleba, ciastek i innych wypieków.
R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno, 2019 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/10/pf_2019_03_07.pdf
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, 2014
K. Mińkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferolii i steroli, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/33941366-Ocena-wartosci-odzywczej-olejow-roslinnych-o-duzej-zawartosci-kwasow-linolenowych-na-podstawie-skladu-kwasow-tluszczowych-tokoferoli-i-steroli.html
E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Łódź 2013 (dostęp online) https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
K. Marciniak-Lukasiak, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/5207198-Rola-i-znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3.html
U nas zapłacisz kartą