Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych
Do czego i jak stosować olej lniany?
Olej lniany nie nadaje się do smażenia
Olej lniany charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i z tego względu nie powinien być poddawany działaniu podwyższonej temperatury (gotowaniu, pieczeniu, smażeniu).
Pod wpływem ogrzewania, wspomniane wielonienasycone kwasy tłuszczowe ulegają niebezpiecznym dla zdrowia przekształceniom. Powstają z nich między innymi utlenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą być przyczyną rozwoju np. miażdżycy.
Olej lniany powinien być stosowany na surowo
Olej lniany należy dodawać do potraw na zimno.
Sprawdzi się on idealnie jako dodatek do:
- Surówek
- Sałatek
- Serów twarogowych
- Koktajli
- Kanapek (można nim skropić pieczywo, zastępując w ten sposób użycie masła lub margaryny)
- Past kanapkowych
- Owsianki
- Ziemniaków, ryżu (do polania)
- Majonezu (na jego bazie można samodzielnie zrobić w domu majonez)
Ile go spożywać?
Nie ustalono porcji oleju lnianego, którą warto spożywać na co dzień.
Jednakże na podstawie aktualnego stanu wiedzy można zalecić spożywanie ok. 10-15 g oleju dziennie. Stanowi to ok. 1-1,5 łyżki oleju/dzień.
Choć należy wskazać, że w niektórych badaniach, porcja oleju lnianego, przy którym zaobserwowano efekt zdrowotny to zaledwie 3 g/dzień.
Olej lniany na czczo
Osoby, które regularnie spożywają olej lniany i czerpią z jego prozdrowotnych właściwości, chętnie sięgają po niego rano – tuż po wstaniu z łóżka. Zwolennicy tej metody wskazują, że jest on wtedy znacznie łatwiej przyswajalny, ponieważ układ pokarmowy nie musi martwić się o trawienie. Gdy wybieramy więc olej lniany z samego rana, nasz organizm otrzymuje jak najlepsze warunki do wchłaniania jego drogocennych składników.
Picie oleju lnianego na noc, rano czy w ciągu dnia – zawsze przyniesie dobre efekty, warto więc ten szczególny tłuszcz zaprosić do swojej kuchni. Jest on również jednym z niezbędnych składników na diecie dr Budwig, która zaleca spożywanie dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych płynących właśnie z oleju lnianego.
Osoby czujące opór przed spożywaniem oleju na czczo, mogą zmieszać go z twarogiem, by poprawić jego wchłanianie. Takie połączenie pozwoli zadbać o idealne śniadanie, jeśli na naszym talerzu pojawi się również pełnoziarniste pieczywo i sezonowe warzywa – pomidory, rzodkiewki, natka pietruszki czy ogórek.

Na co pomaga olej lniany? Efekty
- Na żołądek i jelita - nasiona lnu, z których tłoczony jest olej, wykazują wysoką skuteczność, jeśli chodzi o dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są one nawet zalecane w leczeniu choroby wrzodowej żołądka, ponieważ mają działanie łagodzące i tworzą na ścianach żołądka powłokę ochronną. Olej lniany można stosować także na refluks (choć w tym wypadku wiele zależy od jego przyczyn i postępowanie lecznicze najlepiej jest skonsultować z lekarzem) i zaparcia. Poprawia on pasaż treści pokarmowej przez jelita, ułatwiając wypróżnianie.
- Na cholesterol - regularne spożywanie oleju lnianego wspiera obniżanie cholesterolu całkowitego we krwi. Pomaga to zapobiegać groźnym chorobom układu krążenia i mięśnia sercowego.
- Na wątrobę - olej lniany wykazuje działanie detoksykacyjne wobec gruczołu, co oznacza, że oczyszcza go z substancji o szkodliwym działaniu.
- Na kamienie nerkowe i kamienie w woreczku żółciowym - picie oleju lnianego pomaga zapobiegać tworzeniu się kamieni w nerkach i złogów w pęcherzyku żółciowym. Stymuluje wydzielanie żółci i opróżnianie pęcherzyka żółciowego.
- Na tarczycę - nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego są dobre przy niektórych chorobach tarczycy, w tym - chorobie Hashimoto.
- Przy cukrzycy - diabetycy to grupa wysokiego ryzyka, jeśli chodzi o występowanie chorób serca i całego układu krążenia, a olej lniany pomaga im zapobiegać.
- Na suche gardło - picie oleju świetnie nawilża błonę śluzową gardła i tworzy na jej powłoce warstwę ochronną.
- Na zapalenie brzegów powiek - zwiększona podaż NNKT wraz z odpowiednią pielęgnacją skutecznie niwelują objawy schorzenia.
- Na suchość pochwy - systematyczne spożywanie oleju lnianego pomaga zapobiegać suchości miejsc intymnych. W okolicach tych nie należy jednak stosować oleju miejscowo.
Właściwości lecznicze oleju lnianego. Czy jest zdrowy?
Współcześnie coraz więcej osób chętnie powraca do naturalnych metod dbania o zdrowie. Niektóre z nich znane są od wieków, a prowadzone dziś badania naukowe nad właściwościami pewnych substancji potwierdzają ich skuteczność oraz dobroczynny wpływ na pracę ludzkiego organizmu lub jego poszczególnych układów.
Jednym z takich naturalnych produktów, którego właściwości znane są pokoleń, jest olej lniany. Czy jest zdrowy? Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.
Oleje lniane pozyskiwane są z tzw. siemienia lnianego (czyli nasion lnu), które znane jest jako naturalne lekarstwo na różne dolegliwości układu pokarmowego.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika siemię wspiera procesy trawienne. Dzięki swej konsystencji ma zdolność tworzenia na wewnętrznych ścianach przewodu pokarmowego bariery ochronnej, podnoszącej odporność na podrażnienia i inne szkodliwe działania czynników zewnętrznych.
Czy olej lniany wykazuje takie same właściwości zdrowotne? Przede wszystkim są to:
- właściwości przeciwzapalne,
- antyoksydacyjne (hamują procesy starzenia oraz inne szkodliwe skutki procesu utleniania),
- działania regulujące gospodarkę tłuszczową organizmu,
- obniżanie poziomu cukru we krwi.
Właściwości oleju lnianego tłoczonego na zimno cieszą się dobrymi opiniami lekarzy i naukowców, którzy tego rodzaju oleje roślinne zaliczają do tzw. żywności funkcjonalnej czyli takiej, której korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu udowodniono naukowo.
