Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych

Dawkowanie oleju lnianego

Niezależnie od tego, czy spożywamy olej lniany na noc, czy rano, musimy wiedzieć, jaka jego dawka pozwoli osiągnąć prozdrowotne efekty. Dziennie zaleca się stosować od 1 ml do nawet 30 ml tego zdrowego tłuszczu. Warto zachować więc dietetyczną harmonię i zadbać, by w naszej diecie pojawiło się mniej więcej 15 ml oleju, czyli stołowa łyżka. Spożyjmy ją samodzielnie lub dodajmy do surowych warzyw. To łatwy i smaczny sposób, by zadbać o profilaktykę układu krążenia.

A czy olej lniany można stosować również przy doraźnych schorzeniach? Jak najbardziej – pomocne może być bowiem picie oleju lnianego na noc na kaszel. W przypadku bólu gardła i infekcji dróg oddechowych warto wybierać też naturalne, domowe sposoby stosowane przez nasze babcie. Olej lniany na noc złagodzi uporczywy kaszel już wtedy, gdy spożyjemy jego jedną łyżkę. Ten złoty, drogocenny płyn nawilży gardło, zadziała przeciwzapalnie oraz wspomoże zwalczanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Oznacza to więc, że spożywanie oleju lnianego na całą noc pomoże nam zadbać o spokojny sen wolny od kaszlu.

Olej lniany na czczo

Osoby, które regularnie spożywają olej lniany i czerpią z jego prozdrowotnych właściwości, chętnie sięgają po niego rano – tuż po wstaniu z łóżka. Zwolennicy tej metody wskazują, że jest on wtedy znacznie łatwiej przyswajalny, ponieważ układ pokarmowy nie musi martwić się o trawienie. Gdy wybieramy więc olej lniany z samego rana, nasz organizm otrzymuje jak najlepsze warunki do wchłaniania jego drogocennych składników.

Picie oleju lnianego na noc, rano czy w ciągu dnia – zawsze przyniesie dobre efekty, warto więc ten szczególny tłuszcz zaprosić do swojej kuchni. Jest on również jednym z niezbędnych składników na diecie dr Budwig, która zaleca spożywanie dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych płynących właśnie z oleju lnianego.

Osoby czujące opór przed spożywaniem oleju na czczo, mogą zmieszać go z twarogiem, by poprawić jego wchłanianie. Takie połączenie pozwoli zadbać o idealne śniadanie, jeśli na naszym talerzu pojawi się również pełnoziarniste pieczywo i sezonowe warzywa – pomidory, rzodkiewki, natka pietruszki czy ogórek.

Jakie wartości odżywcze ma olej lniany?

Olej lniany to źródło tłuszczu

Głównym (i prawie jedynym) składnikiem oleju lnianego jest tłuszcz.

Zazwyczaj w 100 g oleju lnianego znajduje się ok. 98,5-100 g tłuszczu.

Tłuszcz obecny w oleju lnianym składa się z trzech głównych frakcji:

  • Kwasów tłuszczowych nasyconych (7,5-9,0 g/100 g)
  • Kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (15,5-17,5 g/100 g)
  • Kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (67-77 g/100 g)

W oleju lnianym dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są uważane za prozdrowotny składnik naszej diety.

Zaletą oleju lnianego jest to, że zawiera on bardzo niskie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać jak najmniejsze ilości tych kwasów tłuszczowych.

Olej lniany jest bardzo dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego

Olej lniany słynie z wysokiej ilość kwasu alfa-linolenowego, który należy do prozdrowotnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (zaliczanych do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).

Zawartość kwasu alfa-linolenowego wynosi ok. 51-61 g/100 g oleju .

Uważa się nawet, że olej lniany jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie wegetarian/wegan .

Wśród innych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju lnianym w stosunkowo wysokich ilościach należy wymienić:

  • Kwas linolowy (ok. 15-18 g/100 g) - należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
  • Kwas oleinowy (ok. 18-21 g/100 g) - z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych

Olej lniany zawiera związki bioaktywne

Olej lniany cechuje się stosunkowo wysoką zawartością fitosteroli. Spośród tej grupy związków, w największych ilościach występuje beta-sitosterol (206 mg/100 g). W mniejszych ilościach obecne są takie fitosterole, jak:

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...