Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych
Jak kupować olej lniany?
Jak wybrać olej lniany?
Najbardziej korzystnym składem i właściwościami charakteryzuje się olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany. I to właśnie po taki olej powinniśmy sięgać.
Warto również mieć świadomość, że olej lniany posiada krótką przydatność do spożycia (zwykle są to zaledwie trzy miesiące licząc od momentu tłoczenia). Dlatego też kupując go, trzeba koniecznie zwrócić uwagę na datę produkcji/przydatności do spożycia. Najlepiej jednak wybierać olej lniany, który jest tłoczony na świeżo, dopiero po złożeniu na niego zamówienia.
Ze względu na fakt, że olej lniany powinien być przechowywany w niskiej temperaturze (4-10ºC), nie sięgaj po taki olej, który stoi na tradycyjnych półkach w temperaturze pokojowej.
Cena oleju lnianego kształtuje się na poziomie 20-30 zł/500 ml.
W płynie czy kapsułkach?
Obydwie formy oleju lnianego wydają się być właściwe, ale..
Dodatkowo warto wziąc pod uwagę jeszcze jeden aspekt - zaleca się spożywać ok. 15 g oleju lnianego dziennie (1,5 łyżki). Gdyby tę ilość przeliczyć na kapsułki (1 kapsułka to średnio 500-1000 mg = 0,5-1,0 g oleju). Oznacza to, że aby przyjąć wspomniają porcję oleju należałoby połknąć 15-30 kapsułek. Z drugiej strony trzeba podkreslić, że niektóre badania wskazują, że olej lniany może być skuteczny w niższej dawce - ok. 3 g/dzień.
Olej lniany
Dietetyk, doktorant na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, współzałożyciel Fundacji Dietoterapii i Promocji Zdrowia „Kierunek-Zdrowie”.
- Kalorie i IG
- Wartości odżywcze
- Właściwości
- Przeciwwskazania
- W ciąży
- Jak spożywać?
- Olej budwigowy
Ostatnia aktualizacja: 16 czerwca 2023
- Pisząc ten artykuł, korzystaliśmy z:
- 9 źródła
- 10 badań
Olej lniany to olej otrzymywany w wyniku tłoczenia nasion lnu zwyczajnego (inaczej siemienia lnianego).
Wpływ na zdrowie:
830-900 kcal/100 g
83-90 kcal/10 g (1 porcja = 1 łyżka)
Kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), sterole roślinne, tokoferole
Obniżanie rozkurczowego ciśnienia krwi, redukcja poziomu cholesterolu we krwi, łagodzenie zaparć, zmniejszenie owrzodzeń stopy cukrzycowej, poprawa kondycji włosów i skóry
Nie ma przeciwwskazań do spożywania.
W pigułce
Olej lniany w ciąży oraz dla dzieci i niemowląt
Kobiety ciężarne i dzieci to szczególni pacjenci, dla których nawet substancje o prozdrowotnym działaniu, bogate w drogocenne składniki, mogą nie być w pełni bezpieczne.
W okresie rozwoju i wzrastania dieta ma ogromne znaczenie, by procesy te odbywały się prawidłowo, a dostarczanie organizmowi składników odżywczych jest do tego absolutnie konieczne. Czy zatem olej lniany w ciąży i dla dzieci jest zalecany? Z jednej strony - jako bogate źródło NNKT - jak najbardziej wspiera prawidłowy rozwój, z drugiej jednak - w większych ilościach może wpływać na gospodarkę hormonalną organizmu, dlatego kobiety ciężarne przed zastosowaniem oleju powinny skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Dla niemowlaka, u którego procesy rozwojowe zachodzą bardzo szybko, odpowiednia podaż nienasyconych kwasów tłuszczowych jest szczególnie ważna.
Z niektórych źródeł naukowych (J. Bryś i inni ) wynika, że olej lniany można podawać nawet niemowlętom i jest to korzystne dla ich zdrowia, jednak dawkowanie, sposób stosowania oraz wszelkie inne wątpliwości dotyczące podaży należy skonsultować z pediatrą.
Jak przechowywać olej lniany?
Olej lniany pozyskiwany jest z siemienia lnianego tłoczonego na zimno. Mimo to właściwości oleju różnią się od tych zawartych w nasionach lnu. Specjaliści zalecają więc wprowadzenie do zdrowej diety zarówno oleju lnianego, jak i siemienia lnianego, który należy do grona „superfoods”, czyli produktów o specjalnym wpływie na nasze zdrowie.
Napar z siemienia lnianego mogą spożywać także osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i osoby borykające się z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Nasiona lnu mogą służyć jako dodatek do chleba, ciastek i innych wypieków.
R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno, 2019 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/10/pf_2019_03_07.pdf
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, 2014
K. Mińkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferolii i steroli, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/33941366-Ocena-wartosci-odzywczej-olejow-roslinnych-o-duzej-zawartosci-kwasow-linolenowych-na-podstawie-skladu-kwasow-tluszczowych-tokoferoli-i-steroli.html
E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Łódź 2013 (dostęp online) https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
K. Marciniak-Lukasiak, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/5207198-Rola-i-znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3.html
U nas zapłacisz kartą