Olej lniany na pryszcze - Skuteczne i Naturalne Rozwiązanie Problemów Skórnych
Olej lniany – co zawiera?
W składzie oleju lnianego znajdziemy:
- witaminę E,
- kwas linolenowy,
- kwas oleinowy,
- kwas linolowy,
- kwas palmitynowy,
- kwas stearynowy,
- α-tokoferol,
- γ-tokoferol,
- β-sitosterol,
- kampesterol,
- stigmasterol,
- brasikasterol.
Na szczególne wyróżnienie zasługuje kwas linolenowy, który należy do grona kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Na organizm oddziałuje przeciwzapalnie, wspomaga pracę mózgu i serca. Przyjmuje się, że może być także stosowany do leczenia depresji oraz chorób nowotworowych.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują: pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego. Są one niezbędne do prawidłowego działania przewodu pokarmowego i układu oddechowego.
Zawarta w oleju lnianym witamina E pozytywnie oddziałuje na naszą skórę, zmniejsza poziom stężenia „złej” frakcji cholesterolu we krwi, ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych, zmniejsza ryzyko występowania chorób związanych z układem krążenia.
Jakie wartości odżywcze ma olej lniany?
Olej lniany to źródło tłuszczu
Głównym (i prawie jedynym) składnikiem oleju lnianego jest tłuszcz.
Zazwyczaj w 100 g oleju lnianego znajduje się ok. 98,5-100 g tłuszczu.
Tłuszcz obecny w oleju lnianym składa się z trzech głównych frakcji:
- Kwasów tłuszczowych nasyconych (7,5-9,0 g/100 g)
- Kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (15,5-17,5 g/100 g)
- Kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (67-77 g/100 g)
W oleju lnianym dominują wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są uważane za prozdrowotny składnik naszej diety.
Zaletą oleju lnianego jest to, że zawiera on bardzo niskie ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinniśmy spożywać jak najmniejsze ilości tych kwasów tłuszczowych.
Olej lniany jest bardzo dobrym źródłem kwasu alfa-linolenowego
Olej lniany słynie z wysokiej ilość kwasu alfa-linolenowego, który należy do prozdrowotnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 (zaliczanych do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych).
Zawartość kwasu alfa-linolenowego wynosi ok. 51-61 g/100 g oleju .
Uważa się nawet, że olej lniany jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie wegetarian/wegan .
Wśród innych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w oleju lnianym w stosunkowo wysokich ilościach należy wymienić:
- Kwas linolowy (ok. 15-18 g/100 g) - należy do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych
- Kwas oleinowy (ok. 18-21 g/100 g) - z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych
Olej lniany zawiera związki bioaktywne
Olej lniany cechuje się stosunkowo wysoką zawartością fitosteroli. Spośród tej grupy związków, w największych ilościach występuje beta-sitosterol (206 mg/100 g). W mniejszych ilościach obecne są takie fitosterole, jak:
Olej lniany – jak wpływa na nasze zdrowie?
Przyjmuje się, że olej lniany ma najkorzystniejszy stosunek zawartości kwasów omega-3 do kwasów omega-6 spośród wszystkich rodzajów olejów roślinnych. Warto również wiedzieć, że kwasy tłuszczowe omega-3 wykorzystywane są w syntezie hormonów szczęścia – serotoniny oraz dopaminy. Dzięki temu olej wpływa na poprawę naszego samopoczucia.
Olej z lnu wspomaga organizm w budowaniu naturalnej odporności i wspiera zwalczanie infekcji. Może również zmniejszyć objawy związane z menopauzą, ponieważ w jego składzie obecne są fitoestrogeny – substancje działające w podobny sposób do żeńskich hormonów płciowych.
Olej korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy u kobiet i łagodzi objawy zespołu spięcia przedmiesiączkowego (PMS). Jest stosowany pomocniczo w leczeniu chorób prostaty oraz bezpłodności.
Olej lniany wspomaga organizm w budowaniu odporności, wpływa na poprawę samopoczucia, zmniejsza objawy związane z menopauzą i zespołem spięcia przedmiesiączkowego.
Olej lniany reguluje poziom cholesterolu w krwi – obniża frakcję „złego” cholesterolu LDL, a zwiększa stężenie „dobrej” frakcji HDL. Dzięki temu nasz organizm chroniony jest przed miażdżycą, a także przed chorobą wieńcową lub zawałem serca. Prawidłowa gospodarka lipidowa wpływa na zmniejszenie się ryzyka powstawania zatorów oraz wzmacnia skurcze serca.
Stosowanie oleju lnianego w codziennej diecie przyczynia się do redukcji stanów zapalnych. Działanie antyoksydacyjne ochrania nas przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, ale również przed nowotworami: nowotworem piersi, jajników, prostaty, jelita grubego.
Czy olej lniany może wspomagać procesy odchudzania? Okazuje się, że tak, ponieważ przyspiesza on metabolizm oraz trawienie. Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała również dzięki usuwaniu z organizmu toksyn i produktów przemiany materii. Wspomaga także przyrost tkanki mięśniowej oraz spalanie tkanki tłuszczowej. Regeneruje błonę śluzową układu pokarmowego.
Jak przechowywać olej lniany?
Olej lniany pozyskiwany jest z siemienia lnianego tłoczonego na zimno. Mimo to właściwości oleju różnią się od tych zawartych w nasionach lnu. Specjaliści zalecają więc wprowadzenie do zdrowej diety zarówno oleju lnianego, jak i siemienia lnianego, który należy do grona „superfoods”, czyli produktów o specjalnym wpływie na nasze zdrowie.
Napar z siemienia lnianego mogą spożywać także osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy i osoby borykające się z chorobą Leśniowskiego-Crohna. Nasiona lnu mogą służyć jako dodatek do chleba, ciastek i innych wypieków.
R. Kaniewski, J. Jankowiak, K. Zajączek, Nowe możliwości wykorzystania oleju lnianego tłoczonego na zimno, 2019 (dostęp online) http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/10/pf_2019_03_07.pdf
H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, 2014
K. Mińkowski, S. Grześkiewicz, M. Jerzewska, Ocena wartości odżywczej olejów roślinnych o dużej zawartości kwasów linolenowych na podstawie składu kwasów tłuszczowych, tokoferolii i steroli, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/33941366-Ocena-wartosci-odzywczej-olejow-roslinnych-o-duzej-zawartosci-kwasow-linolenowych-na-podstawie-skladu-kwasow-tluszczowych-tokoferoli-i-steroli.html
E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, Łódź 2013 (dostęp online) https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
K. Marciniak-Lukasiak, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2011 (dostęp online) https://docplayer.pl/5207198-Rola-i-znaczenie-kwasow-tluszczowych-omega-3.html
U nas zapłacisz kartą