Olej z krokosza - Doskonały Naturalny Środek do Depilacji

Co to jest krokosz barwierski?

Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius), inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju. Uprawę krokosza barwierskiego ułatwia zdolność tego gatunku do przetrwania w różnych warunkach środowiskowych, w tym podczas suszy i znacznej wilgotności (a nawet powodzi). Za jego światową produkcję odpowiadają przede wszystkim rolnicy z krajów Azji oraz Ameryki Południowej, skąd pochodzi ponad 90 proc. olejów krokoszowych dostępnych na rynku.

Olej z krokosza barwierskiego (czasami określany jako olej szafranowy) to produkt wytwarzany w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z nasion krokosza.

Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości

  • Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
  • Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.

Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.

  • Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
  • Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
  • Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.

Olej krokoszowy w zastosowaniach kosmetycznych

Olej z krokosza barwierskiego ma nawet pewne zastosowania kosmetyczne. Coraz więcej osób używa go jako środka nawilżającego do suchej skóry lub olejku nośnego do zapachów aromaterapeutycznych. Wpisuje się on doskonale w stale rosnący trend na kosmetyki naturalne i produkty ekologiczne, także wykonywane samodzielnie.

Również na półkach drogerii coraz częściej można spotkać produkty z zawartością oleju szafranowego, które często przeznaczone są do nawilżania, odżywiania i regeneracji. Chociaż nie ma dowodów na jego skuteczność w tym zakresie, stosuje się go na trądzik, do usuwania blizn, a także redukcji zmarszczek. Sprawdzi się on jednak znakomicie jako olej bazowy do stworzenia aromatycznej mieszanki do masażu, w której można wykorzystać rozmaite olejki eteryczne, w zależności od indywidualnych upodobań.

Coraz częściej można także spotkać wskazówki, by stosować olej krokoszowy na włosy, dzięki czemu staną się one bardziej wygładzone i zmiękczone. Nie należy się jednak spodziewać, że pomoże on przy łysieniu, ponieważ nie ma on większego wpływu na porost włosów.

Olej krokoszowy w kuchni

Jeśli od czasu do czasu pragnie się zjeść coś smażonego na głębokim tłuszczu, dobrym wyborem będzie jednonienasycony olej szafranowy. W przeciwieństwie do np. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia może wytrzymać znacznie wyższe temperatury. Oto kilka wskazówek dotyczących stosowania jednonienasyconego i wielonienasyconego oleju szafranowego w kuchni.

Jednonienasycony olej krokoszowy

Dzięki wysokiej temperaturze dymienia jednonienasycony olej krokoszowy jest jednym z najlepszych wyborów do gotowania w wysokich temperaturach. Sprawdzi się doskonale do przygotowania produktów bogatych w witaminy i minerały, takich jak cukinia lub mieszanka warzyw w cieście tempura. Można także użyć oleju z krokosza barwierskiego do przygotowania frytek lub słodkich ziemniaków.

Aby ograniczyć głęboko smażone potrawy i wyeliminować puste kalorie z diety, można zastanowić się nad alternatywnymi metodami pieczenia w piekarniku. W piekarniku można przygotować np. kawałki z kurczaka oraz ziemniaki, używając po prostu wystarczającej ilości jednonienasyconego oleju z krokosza barwierskiego, aby jedzenie nie przylegało do blachy do pieczenia. W wielu przepisach olej krokoszowy można stosować zamiast oliwy z oliwek. Ponieważ ma on łagodniejszy smak, może okazać się to bardziej atrakcyjna opcja.

Podczas pieczenia można nawet stosować jednonienasycony olej szafranowy. Można z powodzeniem dodać go do dowolnego przepisu na pieczywo, który wymaga użycia oleju. Niekiedy stosuje się go jako zamiennika masła lub tłuszczu w wypiekach.

Wielonienasycony olej szafranowy

W przypadku sosów sałatkowych i innych surowych przepisów oraz potraw przygotowywanych na małym ogniu można wypróbować wielonienasycony olej szafranowy. Warto jednak pamiętać, że ten delikatny produkt może szybko zjełczeć. Zawsze należy przechowywać go w chłodnym i ciemnym miejscu lub w lodówce.

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

miażdżyca ze względu na zdolność do zapobiegania zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów w świetle naczyń krokosz może służyć profilaktycznie przeciwko powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach.

Czytaj dalej...

Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...