Olej z krokosza - Doskonały Naturalny Środek do Depilacji

Olej krokoszowy na odchudzanie – czy działa?

Olej krokoszowy, zwany też szafranowym, to cenne źródło wielu niezbędnych witamin i kwasów. Produkt wyróżnia się na tle innych olejów tym, że posiada bardzo wysoką zawartość kwasu linolowego, który należy do grupy NNKT (nienasyconych egzogennych kwasów tłuszczowych). Składnik pomaga z szybszą redukcją wagi i spalaniem tkanki tłuszczowej. Regularnie stosowany pomaga również zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu, obniża poziom glukozy we krwi i pomaga w walce z cellulitem.

Olej może być stosowany doustnie. Wtedy wystarczy jedna łyżka dziennie. Produkt może być też stosowany w kuchni. Oleju z krokosza można używać podczas smażenia i pieczenia, ale także można go dodawać do ulubionych dań, ciast i deserów. Produkt może też zastąpić drogą oliwę z oliwek. Najlepiej sprawdzi się jako sos do sałatek. Należy pamiętać, że olej musi być spożywany regularnie. Tylko w połączeniu z odpowiedną dietą i ćwiczeniami może przynieść upragnione efekty.

Olej z krokosza barwierskiego – co to jest?

Krokosz barwierski to roślina pochodząca z Bliskiego Wschodu i Indii. Często nazywana była również szafranem łąkowym i dzięki swojej niskiej cenie, była traktowana jako zamiennik szafranu – najdroższej przyprawy na świecie. Z kwiatów krokosza barwierskiego wytwarza się lecznicze napary, natomiast nasiona wykorzystywane są do produkcji oleju, który jest tłoczony na zimno. Dzięki temu produkt zachowuje swoje cenne właściwości kosmetyczne i lecznicze.

Olej z krokosza można przyjmować doustnie albo nacierać nim skórę i włosy. Produkt wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów żylnych, łagodzi bóle menstruacyjne i uspokaja. Krokosza barwierskiego można wykorzystywać również do przyrządzania domowych naparów. Należy wtedy łyżeczkę suszonych płatków zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Ocet jabłkowy na twarz – działa na trądzik, przebarwienia i zmarszczki. Jak stosować ocet jabłkowy na skórę?

Uwagi końcowe

Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywane są „dobrymi tłuszczami”. Jest tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek i tłoczony na zimno olej rzepakowy. Posiada jednak mniej smaku i często jest tańszy. Ma również wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów roślinnych, co czyni go idealnym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach.

Olej krokoszowy znany jest także jako olej szafranowy ma wiele zalet. Podobnie jak wiele innych produktów tego rodzaju ma wysoką zawartość kalorii oraz niską zawartość witamin i minerałów. Warto korzystać z niego z umiarem w ramach dobrze zbilansowanej diety. Poleca się także często ograniczyć spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu i wypieków o wysokiej zawartości tłuszczu jako okazjonalnych przysmaków.

Źródła

Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.

Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., . . . Belury, M. A. (2011, August). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study. Clinical Nutrition, 30(4), 443-449. Retrieved from sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000021

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...