Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia

Żywność bogata w tłuszcze Omega-6

Spożywanie większych ilości kwasów z grupy omega-6, podobnie jak typowa dieta zachodnia, zostały powiązane z nasiloną ilością stanów zapalnych skóry i trądziku (7, 31).

Może tak być dlatego, że dieta zachodnia zawiera duże ilości olejów kukurydzianych i sojowych, które są bogate w tłuszcze omega-6, oraz niewiele produktów spożywczych, które zawierają tłuszcze omega-3, takie jak ryby i orzechy włoskie (32, 33).

Zaburzona równowaga kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 doprowadza organizm do stanów zapalnych, które mogą wpłynąć na pogorszenie trądziku (34, 35). Odwrotnie, stosowanie omega-3 (np w formie suplementu) zmniejsza stany zapalne i okazuje się, że zmniejsza też nasilenie trądziku (36).

Podczas gdy powiązania między kwasami omega-6 i trądzikiem są obiecujące, nie przeprowadzono randomizowanych badań kontrolowanych na ten temat i potrzeba więcej prób, aby zająć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.

Produkty mleczne

Prowadzone od lat badania wykazują duży związek między produktami mlecznymi, a nasileniem trądziku, szczególnie u osób młodych (13, 14, 15, 16). Dwa badania wykazały również, że młodzi dorośli, którzy regularnie spożywali mleko lub lody, byli 4 razy mocniej dotknięci przez trądzik (17,18). Jednak dotychczasowe badania nie były wysokiej jakości.

Prowadzone obserwacje na tych grupach społecznych wykazały jedynie związek między produktami mlecznymi a występującym trądzikiem, a nie związek przyczynowo-skutkowy.

Nie jest jeszcze jasne, jak mleko może przyczyniać się do powstawania trądziku, ale istnieje kilka proponowanych teorii. Wiadomo, że mleko jako produkt bogaty w cukry mleczne podnosi poziom insuliny, zachodzi to mimo braku wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszyć stan naszej skóry (19, 20, 21).

Mleko krowie zawiera również aminokwasy, które pobudzają wątrobę do produkcji większej ilości IGF-1, która została powiązana z rozwojem trądziku w wielu badaniach (22, 23, 24).

Chociaż istnieją spekulacje, dlaczego picie mleka może pogorszyć trądzik, nie jest jasne, czy produkty mleczne odgrywają bezpośrednią rolę. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia dokładnego związku przyczynowo skutkowego.

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka około 10% populacji naszej planety (1). Wiele czynników przyczynia się do wywołania trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2).

Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i intensywności trądziku (3). W tym artykule dokonamy przeglądu 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik i przedyskutujemy, dlaczego jakość naszej diety jest tak ważna.

  • Rafinowane zboża i cukier
  • Produkty mleczne
  • Fast Food
  • Żywność bogata w tłuszcze Omega-6
  • Czekolada
  • Serwatka – preparaty białkowe
  • Żywność, na którą jesteś uczulony
  • Co zatem jeść aby nie mieć trądziku?!

Serwatka – preparaty białkowe

Białko serwatkowe jest popularnym suplementem diety (43, 44). Jest najlepszym źródłem aminokwasów lglutaminy oraz leucyny. Te aminokwasy sprawiają, że komórki skóry rosną i zachodzi ich szybszy podział, co może przyczynić się do powstania trądziku (45, 46). Aminokwasy w serwatce mogą również bodźcować organizm do podnoszenia insuliny, co, jak już wspominaliśmy wcześniej, jest związane z rozwojem trądziku (47, 48, 49). W kilku analizach stwierdzono związek między spożywaniem białka serwatkowego a trądzikiem u sportowców płci męskiej (50, 51, 52). W innym badaniu stwierdzono bezpośrednią korelację pomiędzy nasileniem trądziku, a liczbą dni przyjmowania suplementów białka serwatkowego (53).

Badania te potwierdzają związek między białkiem serwatkowym a trądzikiem, ale potrzeba znacznie więcej prób i metaanaliz, aby ustalić, czy białko serwatkowe powoduje trądzik.

Szczególnym zagrożeniem są czyraki zwłaszcza te powstałe nad górną wargą i pod nosem czyli ostre stany zapalne wywołane zakażeniem bakteryjnym mieszka włosowego i otaczających tkanek, najczęściej przez gronkowca złocistego.

Czytaj dalej...

Niewątpliwie każda kobieta marzy o tym, aby czas zatrzymał się w miejscu, niestety płynie on nieubłaganie a wraz ze sobą pozostawia po sobie ślady w postaci niechcianych zmarszczek, które są zmorą każdej dojrzałej kobiety.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Skład Aqua, Glycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Fluoride, Cetylpyridinium Chloride, Tetrapotassium Pyrophosphate, Zinc Citrate, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Disodium EDTA, Sodium Citrate, Sodium Saccharin, Polysorbate 20, Citric Acid, Sodium Benzoate, Limonene, CI 42051.

Czytaj dalej...