Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia

Co się dzieje, gdy jest za dużo białka w organizmie?

  • Powoduje uporczywe zaparcia – jest to spowodowane tym, iż produkty zawierające białko zazwyczaj zawierają mało błonnika.
  • Może prowadzić do odwodnienia organizm.
  • Spożywanie zbyt dużej ilości białka obciąża nerki.
  • Pobudza stany zapalne w skórze, przyspiesza procesy starzenia skóry.

Odżywki białkowe a trądzik

Wiesz już, że białko i trądzik mają ze sobą wiele wspólnego. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z suplementacji. Kluczem do sukcesu jest zadbanie o spożywanie odpowiedniej ilości białka. Warto także wspomnieć, że duże znaczenie dla efektywności suplementacji ma także rodzaj produktu. Jeśli chcesz zadbać o lepsze zdrowie, samopoczucie i osiągnąć wymarzoną sylwetkę, postaw na białko dobrej jakości. Gdzie można je znaleźć? Oczywiście w ofercie sprawdzonej i zaufanej marki, której produkty cieszą się popularnością i świetnymi opiniami wśród klientów. Postaw na dobrą jakość, a przekonasz się, że naprawdę warto.

Jakie białko wybrać?

Oferta białek jest bardzo różnorodna, a więc na pewno uda Ci się wybrać odpowiedni produkt. Pamiętaj, że trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Oto te najważniejsze:

Skład produktu – powinien być skomponowany w taki sposób, aby dostarczał organizmowi tego, co potrzebne do budowania masy mięśniowej i spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej. Białka można podzielić na pełnowartościowe, nie całkiem pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. Te pierwsze są oczywiście najlepsze.

Rodzaj odżywki białkowej – białko wegańskie, a może zwierzęce? Każdy z tych produktów ma swoje wady i zalety. Białko wegańskie jest mniej przyswajalne, ale jeśli wybierzesz na przykład sojowe, nie musisz obawiać się o jakość suplementu. Jeśli z jakichkolwiek powodów nie chcesz spożywać mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, białko wegańskie sprawdzi się najlepiej.

Inne korzyści zdrowotne płynące z białka serwatkowego

Serwatka to coś więcej niż tylko wysokiej jakości źródło białka, zawiera ona również inne korzystne składniki odżywcze.

Obejmuje to laktoferynę, beta-laktoglobulinę, alfa-laktalbuminę i immunoglobuliny.

Poza mięśniami, siłą i szczupłą sylwetką, białko serwatkowe może przynieść wiele innych korzyści zdrowotnych.

Obejmuje to obniżenie ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie objawów stresu i depresji.

Chroni również przed rakiem, zmniejsza objawy zapalenia wątroby, zwiększa gęstość mineralną kości, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego u pacjentów z wirusem HIV i wydłuża życie myszy.

Fakt, że białko serwatkowe zawiera bardzo dużo aminokwasu cysteiny, wydaje się pośredniczyć w wielu z tych korzyści zdrowotnych. Cysteina robi to poprzez podnoszenie poziomu glutationu, głównej substancji antyoksydacyjnej w komórkach twojego ciała.

Podsumowanie: Serwatka jest bogata w niezbędne aminokwasy i inne zdrowe składniki odżywcze. Jest też bogata w aminokwas cysteinę, który podnosi poziom antyoksydantu glutationu i prowadzi do wielu korzyści zdrowotnych.

Fast Food

Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany (25, 26).

Produkty fast food, takie jak hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane i napoje mleczne (koktajle), są podstawą typowej zachodniej diety i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.

Jedno z badań ponad 5000 chińskich nastolatków i młodych dorosłych wykazało, że dieta wysokotłuszczową była związana z podwyższonym o 43% ryzykiem rozwoju trądziku. Regularne spożywanie fast food zwiększyło ryzyko o 17% (27).

Odrębne badanie 2300 tureckich mężczyzn wykazało, że częste spożywanie hamburgerów lub kiełbasek wiązało się z podwyższonym o 24% ryzykiem rozwoju trądziku (6).

Nie jest jasne, dlaczego jedzenie fast foodów może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ale niektórzy badacze proponują tezę, że może wpływać na ekspresję genów i oddziaływać na poziom hormonów aby ułatwiały rozwój trądziku (28, 29, 30).

Należy jednak zauważyć, że większość badań dotyczących fast food i trądziku wykorzystywała dane zgłaszane samodzielnie. Tego typu badania pokazują jedynie schematy nawyków żywieniowych i ryzyko trądziku i nie dowodzą, że fast food powoduje trądzik. Dlatego potrzebne są dalsze badania.

Ze względu na to, że są łatwe do zauważenia mają formę czerwonych grudek lub krost wypełnionych treścią ropną , ich obecność na twarzy w znaczący sposób wpływa na samopoczucie osoby, która zmaga się z tym problemem.

Czytaj dalej...

Może również poprosić nas o wykonanie dodatkowych badań, ponieważ jak zostało już wspomniane, różne choroby oraz dolegliwości, z jakimi zmaga się nasz organizm, mogą prowadzić do powstawania niedoskonałości na twarzy.

Czytaj dalej...

Warto jednak pamiętać, że samodzielna diagnoza na podstawie zdjęć nie zastąpi wizyty u dermatologa, który może zalecić odpowiednie leczenie, takie jak maść na krosty na pupie lub inne specyfiki dostosowane do konkretnej diagnozy.

Czytaj dalej...

Jeśli nakładasz je w taki sposób, że włosy z kosmetykiem opadają swobodnie na plecy i ramiona, substancje drażniące czy uczulające mogą wywoływać zmiany w miejscu kontaktu, czyli na ramionach i plecach,.

Czytaj dalej...