Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia
Fast Food
Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany (25, 26).
Produkty fast food, takie jak hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane i napoje mleczne (koktajle), są podstawą typowej zachodniej diety i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.
Jedno z badań ponad 5000 chińskich nastolatków i młodych dorosłych wykazało, że dieta wysokotłuszczową była związana z podwyższonym o 43% ryzykiem rozwoju trądziku. Regularne spożywanie fast food zwiększyło ryzyko o 17% (27).
Odrębne badanie 2300 tureckich mężczyzn wykazało, że częste spożywanie hamburgerów lub kiełbasek wiązało się z podwyższonym o 24% ryzykiem rozwoju trądziku (6).
Nie jest jasne, dlaczego jedzenie fast foodów może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ale niektórzy badacze proponują tezę, że może wpływać na ekspresję genów i oddziaływać na poziom hormonów aby ułatwiały rozwój trądziku (28, 29, 30).
Należy jednak zauważyć, że większość badań dotyczących fast food i trądziku wykorzystywała dane zgłaszane samodzielnie. Tego typu badania pokazują jedynie schematy nawyków żywieniowych i ryzyko trądziku i nie dowodzą, że fast food powoduje trądzik. Dlatego potrzebne są dalsze badania.
Inne korzyści zdrowotne płynące z białka serwatkowego
Serwatka to coś więcej niż tylko wysokiej jakości źródło białka, zawiera ona również inne korzystne składniki odżywcze.
Obejmuje to laktoferynę, beta-laktoglobulinę, alfa-laktalbuminę i immunoglobuliny.
Poza mięśniami, siłą i szczupłą sylwetką, białko serwatkowe może przynieść wiele innych korzyści zdrowotnych.
Obejmuje to obniżenie ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie objawów stresu i depresji.
Chroni również przed rakiem, zmniejsza objawy zapalenia wątroby, zwiększa gęstość mineralną kości, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego u pacjentów z wirusem HIV i wydłuża życie myszy.
Fakt, że białko serwatkowe zawiera bardzo dużo aminokwasu cysteiny, wydaje się pośredniczyć w wielu z tych korzyści zdrowotnych. Cysteina robi to poprzez podnoszenie poziomu glutationu, głównej substancji antyoksydacyjnej w komórkach twojego ciała.
Podsumowanie: Serwatka jest bogata w niezbędne aminokwasy i inne zdrowe składniki odżywcze. Jest też bogata w aminokwas cysteinę, który podnosi poziom antyoksydantu glutationu i prowadzi do wielu korzyści zdrowotnych.
Co to jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest mieszaniną białek wyizolowanych z serwatki, czyli płynnej części mleka, która oddziela się podczas produkcji sera.
Mleko zawiera dwa główne rodzaje białek: kazeinę (80%) i serwatkę (20).%).
Serwatka znajduje się w wodnistej części mleka. Podczas produkcji sera tłuste części mleka koagulują, a serwatka jest od nich oddzielana jako produkt uboczny.
Jeśli kiedykolwiek otworzyłeś opakowanie po jogurcie i zobaczyłeś płyn unoszący się na wierzchu - to serwatka. Producenci serów wyrzucali ją, zanim odkryli jej wartość handlową.
Po oddzieleniu podczas produkcji sera, serwatka przechodzi przez różne etapy przetwarzania, by stać się tym, co ludzie powszechnie rozpoznają jako białko serwatkowe - proszkiem dodawanym do koktajli, preparatów zastępujących posiłki i batonów proteinowych.
Białko serwatkowe samo w sobie nie smakuje zbyt dobrze, dlatego zazwyczaj jest aromatyzowane. Popularne są proszki o smaku czekoladowym, waniliowym i truskawkowym.
Ważne jest, aby czytać listę składników, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać niezdrowe dodatki, takie jak rafinowany cukier.
Przyjmowanie białka serwatkowego jest wygodnym sposobem na uzupełnienie dziennego spożycia białka.
Może to być ważne dla kulturystów i entuzjastów siłowni, a także dla osób, które muszą schudnąć lub po prostu brakuje im białka w diecie.
Większość aromatyzowanych białek serwatkowych jest również dość smaczna i może być używana do nadawania niesamowitego smaku zdrowym przepisom, takim jak smoothie.
Sugerowane dla Ciebie: 10 potwierdzonych dowodami korzyści zdrowotnych płynących z białka serwatkowego
Serwatka jest ogólnie dobrze tolerowana, choć osoby z nietolerancją laktozy muszą uważać, a niektórzy mogą być nawet na nią uczuleni.
Dawkowanie i skutki uboczne białka serwatkowego
Powszechnie zalecana dawka to 1-2 miarki (około 25-50 gramów) dziennie, zwykle po treningu.
Sugerowane dla Ciebie: Białko roślinne kontra białko serwatkowe: Które jest lepsze?Zaleca się, byś postępował zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu.
Pamiętaj, że jeśli twoje spożycie białka jest już wysokie, dodanie białka serwatkowego do obecnego spożycia może być zupełnie niepotrzebne.
Obawy, że białko powoduje uszkodzenie nerek i przyczynia się do osteoporozy są nieuzasadnione.
Wykazano, że białko chroni przed osteoporozą, a jednocześnie nie ma wpływu na zdrowe nerki.
Jednak osoby z problemami z nerkami lub wątrobą mogą unikać białka serwatkowego lub przynajmniej skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem.
Spożywanie zbyt dużych ilości białka serwatkowego może powodować problemy trawienne, takie jak nudności, wzdęcia, biegunka, ból i skurcze. Niektórzy ludzie są też uczuleni na serwatkę.
Jeżeli nie tolerujesz zwykłego koncentratu białka serwatkowego, bardziej odpowiedni może być izolat lub hydrolizat. Możesz też po prostu unikać białka serwatkowego i zamiast niego spożywać inne pokarmy bogate w białko.
Ale ogólnie rzecz biorąc, białko serwatkowe ma doskonały profil bezpieczeństwa i większość ludzi może je spożywać bez problemów.
Podsumowanie: Białko serwatkowe jest bardzo bezpieczne. Powszechnie zalecana dawka to 1-2 miarki (25-50 gramów) dziennie.
U nas zapłacisz kartą