Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia
Leczenie pryszczy pośladkowych
Jeśli masz pryszcze na pośladkach, nie martw się. Istnieją kroki, które możesz podjąć, aby usunąć trądzik na pośladkach, bez względu na przyczynę.
Nadtlenek benzoilu
Mimo że nie wszystkie pryszcze na pośladkach są technicznie trądzikowe, nadal można je leczyć dostępnymi bez recepty produktami do leczenia trądziku. Najlepszym rozwiązaniem jest mydło do mycia ciała lub mydło w kostce zawierające nadtlenek benzoilu. Możesz go dostać w dowolnej drogerii lub dużym sklepie bez recepty, nie będziesz potrzebować recepty.
Nadtlenek benzoilu działa najlepiej w przypadku stanów zapalnych, takich jak zapalenie mieszków włosowych. Aby go użyć, delikatnie myj wszystkie dotknięte obszary za każdym razem, gdy bierzesz prysznic i spłukujesz.
Złuszczające kremy do skóry
Zapobieganie blokowaniu mieszków włosowych pomoże Twojej skórze zachować gładkość. Aby to zrobić, kluczowe jest regularne złuszczanie. Kremy złuszczające pomagają przyspieszyć wymianę komórek, jednocześnie utrzymując nawilżenie skóry i są szczególnie pomocne w przypadku rogowacenia mieszkowego.
Poszukaj kremów dostępnych bez recepty, które zawierają kwas glikolowy, kwas mlekowy lub kwas salicylowy. W cięższych przypadkach można stosować kremy na receptę zawierające tretinoinę (syntetyczną formę witaminy A).
Antybiotyki miejscowe lub doustne
Jeśli twoje wypryski są bardzo czerwone, opuchnięte i bolesne – a leczenie domowe nie pomaga – powinieneś odwiedzić swojego lekarza.
Jeśli masz ciężką infekcję, możesz potrzebować miejscowych lub doustnych antybiotyków.
Nakłuwanie i opróżnianie
Często można wyleczyć czyraki dzięki dobremu leczeniu domowemu. Ciepłe okłady mogą pomóc im dojść do głowy i drenażu. To ustawia je na drodze do uzdrowienia i pomaga w bólu.
Ale jeśli twój czyrak nie zaczyna się poprawiać po kilku dniach przy tym konserwatywnym podejściu, skontaktuj się z lekarzem. Mogą nakłuć czyrak (wykonać małe nacięcie, aby odprowadzić infekcję) lub zalecić inną opcję leczenia. Nigdy nie próbuj samodzielnie nakłuwać wrzenia.
7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik
Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka około 10% populacji naszej planety (1). Wiele czynników przyczynia się do wywołania trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2).
Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i intensywności trądziku (3). W tym artykule dokonamy przeglądu 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik i przedyskutujemy, dlaczego jakość naszej diety jest tak ważna.
- Rafinowane zboża i cukier
- Produkty mleczne
- Fast Food
- Żywność bogata w tłuszcze Omega-6
- Czekolada
- Serwatka – preparaty białkowe
- Żywność, na którą jesteś uczulony
- Co zatem jeść aby nie mieć trądziku?!
Fast Food
Trądzik jest silnie związany z dietą zachodnią, bogatą w kalorie, tłuszcze i rafinowane węglowodany (25, 26).
Produkty fast food, takie jak hamburgery, hot dogi, frytki, napoje gazowane i napoje mleczne (koktajle), są podstawą typowej zachodniej diety i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku.
Jedno z badań ponad 5000 chińskich nastolatków i młodych dorosłych wykazało, że dieta wysokotłuszczową była związana z podwyższonym o 43% ryzykiem rozwoju trądziku. Regularne spożywanie fast food zwiększyło ryzyko o 17% (27).
Odrębne badanie 2300 tureckich mężczyzn wykazało, że częste spożywanie hamburgerów lub kiełbasek wiązało się z podwyższonym o 24% ryzykiem rozwoju trądziku (6).
Nie jest jasne, dlaczego jedzenie fast foodów może zwiększać ryzyko wystąpienia trądziku, ale niektórzy badacze proponują tezę, że może wpływać na ekspresję genów i oddziaływać na poziom hormonów aby ułatwiały rozwój trądziku (28, 29, 30).
Należy jednak zauważyć, że większość badań dotyczących fast food i trądziku wykorzystywała dane zgłaszane samodzielnie. Tego typu badania pokazują jedynie schematy nawyków żywieniowych i ryzyko trądziku i nie dowodzą, że fast food powoduje trądzik. Dlatego potrzebne są dalsze badania.
Żywność, na którą jesteś uczulony
Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).
Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).
Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).
Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).
Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).
Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.
Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.
Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).
Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].
Inne korzyści zdrowotne płynące z białka serwatkowego
Serwatka to coś więcej niż tylko wysokiej jakości źródło białka, zawiera ona również inne korzystne składniki odżywcze.
Obejmuje to laktoferynę, beta-laktoglobulinę, alfa-laktalbuminę i immunoglobuliny.
Poza mięśniami, siłą i szczupłą sylwetką, białko serwatkowe może przynieść wiele innych korzyści zdrowotnych.
Obejmuje to obniżenie ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie objawów stresu i depresji.
Chroni również przed rakiem, zmniejsza objawy zapalenia wątroby, zwiększa gęstość mineralną kości, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego u pacjentów z wirusem HIV i wydłuża życie myszy.
Fakt, że białko serwatkowe zawiera bardzo dużo aminokwasu cysteiny, wydaje się pośredniczyć w wielu z tych korzyści zdrowotnych. Cysteina robi to poprzez podnoszenie poziomu glutationu, głównej substancji antyoksydacyjnej w komórkach twojego ciała.
Podsumowanie: Serwatka jest bogata w niezbędne aminokwasy i inne zdrowe składniki odżywcze. Jest też bogata w aminokwas cysteinę, który podnosi poziom antyoksydantu glutationu i prowadzi do wielu korzyści zdrowotnych.
U nas zapłacisz kartą