Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia

Suplementy białka serwatkowego mogą pomóc zwiększyć spożycie białka i BCAA

Białka są głównym budulcem ludzkiego ciała.

Są one używane do tworzenia różnych ważnych rzeczy, w tym ścięgien, organów i skóry, a także hormonów, enzymów, neuroprzekaźników i różnych cząsteczek.

Białka są również budulcem elementów kurczliwych w mięśniach.

Są one zbudowane z aminokwasów, mniejszych cząsteczek, które są połączone ze sobą jak koraliki na sznurku.

Niektóre aminokwasy są produkowane przez komórki Twojego ciała, inne są dostarczane z pożywienia. Te, które musisz pozyskiwać z pożywienia, nazywamy aminokwasami niezbędnymi.

Białka, które dostarczają wszystkich dziewięciu niezbędnych aminokwasów są najlepsze, a białko serwatkowe jest ich pełne.

Jest szczególnie bogaty w ważne aminokwasy rozgałęzione (BCAA), takie jak leucyna, a także zawiera duże ilości cysteiny.

Badania pokazują, że leucyna jest najbardziej anabolicznym (promującym wzrost) aminokwasem, a cysteina może pomóc zwiększyć poziom komórkowego przeciwutleniacza - glutationu.

Białko serwatkowe wydaje się być szczególnie skuteczne w stymulowaniu wzrostu u ludzi. Ludzkie mleko składa się w 60% z serwatki, w porównaniu do 20% w mleku krowim.

Podsumowanie: Białka zawarte w serwatce są bardzo wysokiej jakości. Zawierają niezbędne aminokwasy, takie jak leucyna i cysteina.

Żywność, na którą jesteś uczulony

Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).

Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).

Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).

Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).

Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).

Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.

Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.

Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).

Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].

Inne korzyści zdrowotne płynące z białka serwatkowego

Serwatka to coś więcej niż tylko wysokiej jakości źródło białka, zawiera ona również inne korzystne składniki odżywcze.

Obejmuje to laktoferynę, beta-laktoglobulinę, alfa-laktalbuminę i immunoglobuliny.

Poza mięśniami, siłą i szczupłą sylwetką, białko serwatkowe może przynieść wiele innych korzyści zdrowotnych.

Obejmuje to obniżenie ciśnienia krwi, poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie objawów stresu i depresji.

Chroni również przed rakiem, zmniejsza objawy zapalenia wątroby, zwiększa gęstość mineralną kości, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego u pacjentów z wirusem HIV i wydłuża życie myszy.

Fakt, że białko serwatkowe zawiera bardzo dużo aminokwasu cysteiny, wydaje się pośredniczyć w wielu z tych korzyści zdrowotnych. Cysteina robi to poprzez podnoszenie poziomu glutationu, głównej substancji antyoksydacyjnej w komórkach twojego ciała.

Podsumowanie: Serwatka jest bogata w niezbędne aminokwasy i inne zdrowe składniki odżywcze. Jest też bogata w aminokwas cysteinę, który podnosi poziom antyoksydantu glutationu i prowadzi do wielu korzyści zdrowotnych.

Ze względu na to, że są łatwe do zauważenia mają formę czerwonych grudek lub krost wypełnionych treścią ropną , ich obecność na twarzy w znaczący sposób wpływa na samopoczucie osoby, która zmaga się z tym problemem.

Czytaj dalej...

Oprócz ciągłego podpatrywania świata i uczenia się czegoś nowego, lubi długie spacery, leniwe popołudnia i wieczory w ogrodzie, muzykę i smak kawy najlepszego sprzymierzeńca przy tworzeniu tekstów dla Was.

Czytaj dalej...

Inne przyczyny powstawania pryszczy podskórnych niewłaściwa dieta, alergie skórne, zakażenia wirusowe zakażenia bakteryjne, zaburzenia w składzie sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, zmiany w procesie rogowacenia naskórka.

Czytaj dalej...

Skład Aqua, Glycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Fluoride, Cetylpyridinium Chloride, Tetrapotassium Pyrophosphate, Zinc Citrate, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Disodium EDTA, Sodium Citrate, Sodium Saccharin, Polysorbate 20, Citric Acid, Sodium Benzoate, Limonene, CI 42051.

Czytaj dalej...