Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia

Żywność, na którą jesteś uczulony

Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).

Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).

Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).

Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).

Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).

Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.

Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.

Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).

Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].

Co to jest białko serwatkowe?

Białko serwatkowe jest mieszaniną białek wyizolowanych z serwatki, czyli płynnej części mleka, która oddziela się podczas produkcji sera.

Mleko zawiera dwa główne rodzaje białek: kazeinę (80%) i serwatkę (20).%).

Serwatka znajduje się w wodnistej części mleka. Podczas produkcji sera tłuste części mleka koagulują, a serwatka jest od nich oddzielana jako produkt uboczny.

Jeśli kiedykolwiek otworzyłeś opakowanie po jogurcie i zobaczyłeś płyn unoszący się na wierzchu - to serwatka. Producenci serów wyrzucali ją, zanim odkryli jej wartość handlową.

Po oddzieleniu podczas produkcji sera, serwatka przechodzi przez różne etapy przetwarzania, by stać się tym, co ludzie powszechnie rozpoznają jako białko serwatkowe - proszkiem dodawanym do koktajli, preparatów zastępujących posiłki i batonów proteinowych.

Białko serwatkowe samo w sobie nie smakuje zbyt dobrze, dlatego zazwyczaj jest aromatyzowane. Popularne są proszki o smaku czekoladowym, waniliowym i truskawkowym.

Ważne jest, aby czytać listę składników, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać niezdrowe dodatki, takie jak rafinowany cukier.

Przyjmowanie białka serwatkowego jest wygodnym sposobem na uzupełnienie dziennego spożycia białka.

Może to być ważne dla kulturystów i entuzjastów siłowni, a także dla osób, które muszą schudnąć lub po prostu brakuje im białka w diecie.

Większość aromatyzowanych białek serwatkowych jest również dość smaczna i może być używana do nadawania niesamowitego smaku zdrowym przepisom, takim jak smoothie.

Sugerowane dla Ciebie: 10 potwierdzonych dowodami korzyści zdrowotnych płynących z białka serwatkowego

Serwatka jest ogólnie dobrze tolerowana, choć osoby z nietolerancją laktozy muszą uważać, a niektórzy mogą być nawet na nią uczuleni.

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka około 10% populacji naszej planety (1). Wiele czynników przyczynia się do wywołania trądziku, w tym nadmierna produkcja łoju i keratyny, bakterie powodujących trądzik, hormony, zablokowane pory i stany zapalne (2).

Związek między dietą a trądzikiem jest kontrowersyjny, ale ostatnie badania pokazują, że dieta może odgrywać znaczącą rolę w rozwoju i intensywności trądziku (3). W tym artykule dokonamy przeglądu 7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik i przedyskutujemy, dlaczego jakość naszej diety jest tak ważna.

  • Rafinowane zboża i cukier
  • Produkty mleczne
  • Fast Food
  • Żywność bogata w tłuszcze Omega-6
  • Czekolada
  • Serwatka – preparaty białkowe
  • Żywność, na którą jesteś uczulony
  • Co zatem jeść aby nie mieć trądziku?!

Wpływ suplementacji serwatką na masę i siłę mięśni

Najbardziej znanym zastosowaniem suplementów białka serwatkowego jest zwiększanie masy i siły mięśni.

Białko serwatkowe jest popularne wśród sportowców, kulturystów, modelek fitness, a także osób chcących poprawić swoje wyniki na siłowni.

Sposoby, dzięki którym białko serwatkowe wspomaga przyrost masy mięśniowej/siły, obejmują:

  1. Budulec: Dostarcza białka i aminokwasów, które służą jako budulec dla zwiększonego wzrostu mięśni.
  2. Hormony: Zwiększa uwalnianie hormonów anabolicznych, które mogą stymulować wzrost mięśni, takich jak insulina.
  3. Leucyna: Jest bogata w aminokwas leucynę, który stymuluje syntezę białek mięśniowych na poziomie molekularnym i genetycznym.
  4. Szybkie wchłanianie: Białko serwatkowe jest wchłaniane i wykorzystywane bardzo szybko w porównaniu z innymi rodzajami białek.

Białko serwatkowe jest szczególnie skuteczne w zwiększaniu wzrostu mięśni, kiedy jest spożywane tuż przed, po lub w trakcie treningu. Synteza białek mięśniowych jest zazwyczaj zmaksymalizowana w okresie po treningu.

Jednak ostatni przegląd dowodów wykazał, że całkowite dzienne spożycie białka jest najbardziej istotnym czynnikiem wpływającym na wzrost mięśni. To, czy białko jest spożywane w trakcie treningu, czy nie, nie ma większego znaczenia.

W porównaniu z innymi rodzajami białek, takimi jak białko sojowe, białko serwatkowe ma zazwyczaj nieco lepsze wyniki.

Jeśli chodzi o kazeinę, dowody są bardziej zróżnicowane. Serwatka wydaje się być skuteczna w krótkim okresie, ale kazeina stymuluje wzrost mięśni przez dłuższy czas, co sprawia, że efekt netto jest podobny.

Pamiętaj też, że jeśli Twoja dieta nie jest uboga w białko, suplementacja białkiem serwatkowym prawdopodobnie nie będzie miała znaczącego wpływu na Twoje wyniki.

W 12-tygodniowym badaniu przeprowadzonym na starszych osobach z odpowiednim spożyciem białka, które wykonywały trening oporowy, nie zaobserwowano różnicy we wzroście mięśni podczas suplementacji białkiem serwatkowym lub węglowodanami.

Co się dzieje, gdy jest za dużo białka w organizmie?

  • Powoduje uporczywe zaparcia – jest to spowodowane tym, iż produkty zawierające białko zazwyczaj zawierają mało błonnika.
  • Może prowadzić do odwodnienia organizm.
  • Spożywanie zbyt dużej ilości białka obciąża nerki.
  • Pobudza stany zapalne w skórze, przyspiesza procesy starzenia skóry.

Odżywki białkowe a trądzik

Wiesz już, że białko i trądzik mają ze sobą wiele wspólnego. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z suplementacji. Kluczem do sukcesu jest zadbanie o spożywanie odpowiedniej ilości białka. Warto także wspomnieć, że duże znaczenie dla efektywności suplementacji ma także rodzaj produktu. Jeśli chcesz zadbać o lepsze zdrowie, samopoczucie i osiągnąć wymarzoną sylwetkę, postaw na białko dobrej jakości. Gdzie można je znaleźć? Oczywiście w ofercie sprawdzonej i zaufanej marki, której produkty cieszą się popularnością i świetnymi opiniami wśród klientów. Postaw na dobrą jakość, a przekonasz się, że naprawdę warto.

Jakie białko wybrać?

Oferta białek jest bardzo różnorodna, a więc na pewno uda Ci się wybrać odpowiedni produkt. Pamiętaj, że trzeba zwrócić uwagę na kilka istotnych aspektów. Oto te najważniejsze:

Skład produktu – powinien być skomponowany w taki sposób, aby dostarczał organizmowi tego, co potrzebne do budowania masy mięśniowej i spalania nadmiernej tkanki tłuszczowej. Białka można podzielić na pełnowartościowe, nie całkiem pełnowartościowe oraz niepełnowartościowe. Te pierwsze są oczywiście najlepsze.

Rodzaj odżywki białkowej – białko wegańskie, a może zwierzęce? Każdy z tych produktów ma swoje wady i zalety. Białko wegańskie jest mniej przyswajalne, ale jeśli wybierzesz na przykład sojowe, nie musisz obawiać się o jakość suplementu. Jeśli z jakichkolwiek powodów nie chcesz spożywać mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, białko wegańskie sprawdzi się najlepiej.

Odradza się celowe opalanie cery z wypryskami, w związku z tym, że pod wpływem promieni ultrafioletowych dochodzi do nasilenia istniejących zaburzeń złuszczania naskórka, w efekcie czego następuje pogorszenie stanu skóry skłonnej do trądziku w okresie jesiennym.

Czytaj dalej...

To zależy od metod jeśli odwiedzamy co miesiąc kosmetyczkę, kupujemy całą serię kosmetyków, wybieramy się do lekarza dermatologa, kupujemy leki to koszt miesięcznej kuracji może wynieść nawet 300 złotych.

Czytaj dalej...

Inne przyczyny powstawania pryszczy podskórnych niewłaściwa dieta, alergie skórne, zakażenia wirusowe zakażenia bakteryjne, zaburzenia w składzie sebum produkowanego przez gruczoły łojowe, zmiany w procesie rogowacenia naskórka.

Czytaj dalej...

Skład Aqua, Glycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Fluoride, Cetylpyridinium Chloride, Tetrapotassium Pyrophosphate, Zinc Citrate, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Disodium EDTA, Sodium Citrate, Sodium Saccharin, Polysorbate 20, Citric Acid, Sodium Benzoate, Limonene, CI 42051.

Czytaj dalej...