Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia
Czekolada
Czekolada jest podejrzewana o generowanie trądziku od 1920, ale jak dotąd nie osiągnięto konsensusu (37). Kilka nieformalnych badań łączyło jedzenie czekolady ze zwiększonym ryzykiem rozwoju trądziku, ale to nie wystarczy, aby udowodnić, że czekolada powoduje trądzik (38,39). Nowsze badania dowiodły, że mężczyźni posiadający skłonność do występowania trądziku, którzy na potrzeby badania przyjmowali 25g ciemnej czekolady (99%) dziennie, mieli wyraźnie większą liczbę zmian trądzikowych po zaledwie dwóch tygodniach (40).
Inne badanie wykazało, że mężczyźni, którzy otrzymywali kapsułki ze 100% kakao w proszku, mieli znacznie więcej zmian trądzikowych po tygodniu niż w grupie placebo (41). Odpowiedź na pytanie dlaczego czekolada może zwiększyć trądzik jest niejasna, chociaż jedno z badań wykazało, że potencjalnie spożywanie czekolady zwiększyło działanie układu odpornościowego na bakterie powodujące nasilenie trądziku, co może pomóc wyjaśnić te wyniki (42).
Białko serwatkowe
To jest szczegółowy artykuł o białku serwatkowym, rodzaju białka, które przynosi wiele korzyści dla masy mięśniowej, siły, utraty tłuszczu i ogólnego stanu zdrowia.
Oparte na dowodach Ten artykuł jest oparty na dowodach naukowych, napisanych przez ekspertów i sprawdzonych przez ekspertów. Przyglądamy się obu stronom sporu i staramy się być obiektywni, bezstronni i uczciwi.
Ostatnia aktualizacja 22 kwietnia 2023 i ostatnia recenzja przez eksperta 7 marca 2022.
- Co to jest?
- Spożycie białka i BCAA
- Rodzaje białek serwatkowych
- Masa mięśniowa i siła
- Sytość i utrata wagi
- Inne korzyści dla zdrowia
- Dawkowanie i efekty uboczne
Nie wszystkie białka są równe.
Niektóre formy białka, takie jak serwatka, są lepsze od innych.
Białko serwatkowe zawiera niesamowitą ilość niezbędnych aminokwasów, które są szybko wchłaniane.
Liczne badania pokazują, że może pomóc ci zwiększyć siłę, nabrać mięśni i stracić znaczną ilość tkanki tłuszczowej.
Serwatka to jednak coś więcej niż tylko białko. Zawiera wiele innych składników odżywczych, niektóre o silnym działaniu biologicznym.
To jeden z najlepiej przebadanych suplementów na świecie.
To jest szczegółowy artykuł o białku serwatkowym - czym jest, jak działa i jak może pomóc ci osiągnąć twoje cele związane z kondycją i zdrowiem.
Produkty mleczne
Prowadzone od lat badania wykazują duży związek między produktami mlecznymi, a nasileniem trądziku, szczególnie u osób młodych (13, 14, 15, 16). Dwa badania wykazały również, że młodzi dorośli, którzy regularnie spożywali mleko lub lody, byli 4 razy mocniej dotknięci przez trądzik (17,18). Jednak dotychczasowe badania nie były wysokiej jakości.
Prowadzone obserwacje na tych grupach społecznych wykazały jedynie związek między produktami mlecznymi a występującym trądzikiem, a nie związek przyczynowo-skutkowy.
Nie jest jeszcze jasne, jak mleko może przyczyniać się do powstawania trądziku, ale istnieje kilka proponowanych teorii. Wiadomo, że mleko jako produkt bogaty w cukry mleczne podnosi poziom insuliny, zachodzi to mimo braku wpływu na poziom cukru we krwi, co może pogorszyć stan naszej skóry (19, 20, 21).
Mleko krowie zawiera również aminokwasy, które pobudzają wątrobę do produkcji większej ilości IGF-1, która została powiązana z rozwojem trądziku w wielu badaniach (22, 23, 24).
Chociaż istnieją spekulacje, dlaczego picie mleka może pogorszyć trądzik, nie jest jasne, czy produkty mleczne odgrywają bezpośrednią rolę. Konieczne są dalsze badania w celu ustalenia dokładnego związku przyczynowo skutkowego.
Co to jest białko serwatkowe?
Białko serwatkowe jest mieszaniną białek wyizolowanych z serwatki, czyli płynnej części mleka, która oddziela się podczas produkcji sera.
Mleko zawiera dwa główne rodzaje białek: kazeinę (80%) i serwatkę (20).%).
Serwatka znajduje się w wodnistej części mleka. Podczas produkcji sera tłuste części mleka koagulują, a serwatka jest od nich oddzielana jako produkt uboczny.
Jeśli kiedykolwiek otworzyłeś opakowanie po jogurcie i zobaczyłeś płyn unoszący się na wierzchu - to serwatka. Producenci serów wyrzucali ją, zanim odkryli jej wartość handlową.
Po oddzieleniu podczas produkcji sera, serwatka przechodzi przez różne etapy przetwarzania, by stać się tym, co ludzie powszechnie rozpoznają jako białko serwatkowe - proszkiem dodawanym do koktajli, preparatów zastępujących posiłki i batonów proteinowych.
Białko serwatkowe samo w sobie nie smakuje zbyt dobrze, dlatego zazwyczaj jest aromatyzowane. Popularne są proszki o smaku czekoladowym, waniliowym i truskawkowym.
Ważne jest, aby czytać listę składników, ponieważ niektóre produkty mogą zawierać niezdrowe dodatki, takie jak rafinowany cukier.
Przyjmowanie białka serwatkowego jest wygodnym sposobem na uzupełnienie dziennego spożycia białka.
Może to być ważne dla kulturystów i entuzjastów siłowni, a także dla osób, które muszą schudnąć lub po prostu brakuje im białka w diecie.
Większość aromatyzowanych białek serwatkowych jest również dość smaczna i może być używana do nadawania niesamowitego smaku zdrowym przepisom, takim jak smoothie.
Sugerowane dla Ciebie: 10 potwierdzonych dowodami korzyści zdrowotnych płynących z białka serwatkowego
Serwatka jest ogólnie dobrze tolerowana, choć osoby z nietolerancją laktozy muszą uważać, a niektórzy mogą być nawet na nią uczuleni.
U nas zapłacisz kartą