Pryszcze po białku - Przyczyny, Skutki i Skuteczne Metody Leczenia
Żywność, na którą jesteś uczulony
Niektóre hipotezy zakładają, że trądzik jest powiązany ze stanem zapalnym spowodowanym spożywaniem żywności, na którą jesteśmy uczuleni (54, 55).
Potwierdza to fakt, że leki przeciwzapalne, takie jak kortykosteroidy, są skutecznymi metodami leczenia ciężkiego trądziku, a osoby z trądzikiem mają podwyższony poziom cząsteczek zapalnych we krwi (56, 57, 58).
Jednym ze sposobów, w jaki pokarm może przyczyniać się do stanu zapalnego, jest wrażliwość pokarmowa (59).
Drażliwości pokarmowe pojawiają się, gdy twój układ odpornościowy błędnie identyfikuje żywność jako zagrożenie i uruchamia atak immunologiczny (60).
Powoduje to wzrost poziomu prozapalnych cząsteczek krążących w organizmie, co może zaostrzyć trądzik (61).
Ponieważ istnieje niezliczona ilość pokarmów, na które twój układ odpornościowy może zareagować alergicznie, najlepszym sposobem na ustalenie co źle wpływa na twoje zdrowie jest przeprowadzenie diety eliminacyjnej pod nadzorem zarejestrowanego dietetyka lub specjalisty żywienia.
Dieta eliminacyjna działa poprzez tymczasowe ograniczenie liczby pokarmów w diecie, aby wyeliminować wyzwalacze i zredukować objawy, a następnie systematycznie dodawać żywność z powrotem, śledząc objawy i szukając alergenów/nietolerancji.
Testowanie wrażliwości na żywność, takie jak test uwalniania mediatora (MRT), może pomóc w ustaleniu, które produkty spożywcze prowadzą do zapalenia związanego z odpornością i zapewnić wyraźniejszy punkt wyjścia dla diety eliminacyjnej (62).
Jest to obiecująca dziedzina badań, która pomoże lepiej zrozumieć, w jaki sposób żywność, układ odpornościowy i stany zapalne wpływają na rozwój trądziku [63].
Żywność bogata w tłuszcze Omega-6
Spożywanie większych ilości kwasów z grupy omega-6, podobnie jak typowa dieta zachodnia, zostały powiązane z nasiloną ilością stanów zapalnych skóry i trądziku (7, 31).
Może tak być dlatego, że dieta zachodnia zawiera duże ilości olejów kukurydzianych i sojowych, które są bogate w tłuszcze omega-6, oraz niewiele produktów spożywczych, które zawierają tłuszcze omega-3, takie jak ryby i orzechy włoskie (32, 33).
Zaburzona równowaga kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 doprowadza organizm do stanów zapalnych, które mogą wpłynąć na pogorszenie trądziku (34, 35). Odwrotnie, stosowanie omega-3 (np w formie suplementu) zmniejsza stany zapalne i okazuje się, że zmniejsza też nasilenie trądziku (36).
Podczas gdy powiązania między kwasami omega-6 i trądzikiem są obiecujące, nie przeprowadzono randomizowanych badań kontrolowanych na ten temat i potrzeba więcej prób, aby zająć jednoznaczne stanowisko w tej sprawie.
Jak pozbyć się pryszczy na plecach?
Skoro pryszczy na plecach nie można wyciskać, to jak je można usunąć? Skutecznym rozwiązaniem może być maść na pryszcze na plecach ( zwłaszcza te podskórne) m.in. maść ichtiolowa , która zawiera sulfobituminian amonowy. Preparat ma działanie ściągające, przeciwbakteryjne, a przede wszystkim umożliwia ujście ropy. Maść nakłada się punktowo, jedynie na pojedyncze zmiany. Dostaniesz ją w każdej aptece za mniej niż 5 zł. Stosuj ją ostrożnie, ponieważ barwi odzież i pościel.
Jeśli zmiany nie ustępują, należy zgłosić się do lekarza, który przepisze receptę na silniejsze leki. Są to zazwyczaj preparaty w postaci kremów, roztworów na skórę czy żeli. Skuteczne kremy i maści na pryszcze na plecach zawierają następujące składniki:
- kwas salicylowy,
- kwas azelainowy,
- nadtlenek benzoilu,
- związki siarki i cynku,
- retinoidy (izotretynoina, tretynoina).
Przy nasilonych zmianach, gdy pryszcze na plecach są duże, liczne i nie ustępują pomimo miejscowego leczenia, lekarz może zalecić leczenie doustne – izotretynoiną . Ze względu na swoje teratogenne działanie, retinoidy, w szczególności izotretynoina, nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży .
Rafinowane zboża i cukier
Wśród obserwowanych grup badawczych stwierdzono że w grupach z nasilonym występowaniem trądziku ma miejsce spożycie bardziej przetworzonych węglowodanów w odróżnieniu do osób z niewielkim lub żadnym trądzikiem (4, 5).
Pokarmy zawierające duże ilości rafinowanych węglowodanów:
- Pieczywo, krakersy, wypieki z mąki białej
- Makarony: ryżowy oraz z białej mąki
- Ryż biały
- Słodkie napoje gazowane
- Alternatywne słodziwa (względem białego cukru), takie jak popularny w Stanach syrop klonowy, miody czy cukier trzcinowy.
Jedno z badań wykazało, że ludzie, którzy często spożywali cukier, mieli o 30% wyższe ryzyko zachorowania na trądzik, podczas gdy ci, którzy regularnie jedli ciastka i ciasta, mieli o 20% większe ryzyko (6).
To wyższe powinowactwo można wyjaśnić wpływami węglowodanów przetworzonych na poziom cukru we krwi. Za sprawą zmienności glikemii istnieje możliwość wystąpienia insulinooporności.
Cukry te są dość szybko wchłaniane w organizmie. Skutki tego to np senność która występują za sprawą szybkiego wzrostu poziomu cukru. Wysoki poziom cukru oznacz wysoki poziom insuliny, a ten nie jest dobry dla osób mających problemy z trądzikiem.
Insulina sprawia, że hormony androgenne są bardziej aktywne i zwiększają insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1). Przyczynia się to do rozwoju trądziku, zwiększając tempo wzrostu komórek skóry i zwiększając produkcję sebum (7, 8, 9).
Z drugiej strony, diety o niskiej glikemii, które nie powodują znacznego wzrostu poziomu cukru we krwi lub poziomu insuliny, są związane ze zmniejszeniem agresywności trądziku (10, 11, 12). Chociaż badania na ten temat są obiecujące, potrzeba więcej danych, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób rafinowane węglowodany przyczyniają się do powstawania trądziku.
Serwatka – preparaty białkowe
Białko serwatkowe jest popularnym suplementem diety (43, 44). Jest najlepszym źródłem aminokwasów lglutaminy oraz leucyny. Te aminokwasy sprawiają, że komórki skóry rosną i zachodzi ich szybszy podział, co może przyczynić się do powstania trądziku (45, 46). Aminokwasy w serwatce mogą również bodźcować organizm do podnoszenia insuliny, co, jak już wspominaliśmy wcześniej, jest związane z rozwojem trądziku (47, 48, 49). W kilku analizach stwierdzono związek między spożywaniem białka serwatkowego a trądzikiem u sportowców płci męskiej (50, 51, 52). W innym badaniu stwierdzono bezpośrednią korelację pomiędzy nasileniem trądziku, a liczbą dni przyjmowania suplementów białka serwatkowego (53).
Badania te potwierdzają związek między białkiem serwatkowym a trądzikiem, ale potrzeba znacznie więcej prób i metaanaliz, aby ustalić, czy białko serwatkowe powoduje trądzik.
U nas zapłacisz kartą