Sure, here's the heading in Polish -htmlCopy codeRóżyca - Choroba Skóry i Jej Objawy

Diagnostyka różycy

Rozpoznanie różycy skóry stawia się na podstawie objawów klinicznych, czyli występujących na skórze rąk zmian zapalno-obrzękowych. Ważne podczas rozpoznania jest niewystępowanie gorączki oraz charakterystyczny wywiad pacjenta – czyli potwierdzony przez niego kontakt z mięsem, czy rybami. Różycę można różnicować ze schorzeniem o podobnej nazwie, czyli z różą – w jej przypadku mamy do czynienia z obecnością silnie wyrażonych objawów ogólnych, takich jak wysoka gorączka i dreszcze. W przypadku różycy skóry, nie występują tego rodzaju objawy.

Typowo w leczeniu różycy stosuje się antybiotyki – gdyż jest to choroba spowodowana zakażeniem bakteryjnym.

Zapamiętaj: Przyczyną choroby jest zakażenie bakterią - włosowcem różycy. Do zakażenia dochodzi podczas kontaktu bezpośredniego uszkodzonej skóry z zakażonym mięsem lub rybami.

Zastosowanie znajduje tutaj penicylina prokainowa (antybiotyk z grupy beta-laktamów) oraz erytromycyna (antybiotyk z grupy makrolidów). Leczenie trwa około tygodnia. Miejscowo stosuje się okłady z 2% roztworu ichtiolu – czyli substancji, która posiada właściwości bakteriostatyczne (hamujące rozwój bakterii) i przeciwzapalne, co przyspiesza ustępowanie zmian skórnych.

Osoby pracujące z surowym mięsem, powinny odpowiednio chronić swoje dłonie przed uszkodzeniami, które mogą stać się wrotami zakażenia. Nie istnieje szczepionka chroniąca człowieka przed zachorowaniem na różycę. W przypadku wystąpienia objawów różycy warto skonsultować się z lekarzem rodzinnym lub specjalistą dermatologiem, który po rozpoznaniu choroby zaleci odpowiednią terapią.

Stefania Jabłońska, Sławomir Majewski. „Choroby skóry i choroby przenoszone drogą płciową”. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2010, wyd 1.
https://www.mp.pl/pacjent/choroby-zakazne/choroby/zakazenia-bakteryjne/160619,rozyca
https://www.mp.pl/pacjent/dermatologia/choroby/chorobyskory/171069,rozyca-skory
Kimberly Werner, Brett David Gartrell, Scott A Norton, Erysipeloid (Erysipelothrix rhusiopathiae Infection) Acquired From a Dead Kakapo, December 2011, Archives of dermatology, 147(12):1456-8, DOI: 10.1001/archderm.147.12.1456-b, Source PubMed

Rodzaje choroby róży

Róża jest chorobą, która może przyjmować rozmaite postacie. Wyróżnia się kilka podstawowych rodzajów tego schorzenia. Jednym z nich jest róża pełzająca, nazywana również wędrującą, która rozprzestrzenia się drogą naczyń limfatycznych. Jej początek jest nagły i towarzyszą mu ból oraz pieczenie skóry. U chorego występuje ogólne osłabienie organizmu. Innym rodzajem choroby jest róża pęcherzowa, której typowym objawem jest pojawianie się pęcherzy wypełnionych treścią surowiczą. Róża przyjmuje również postać zgorzelinową, która może doprowadzić do martwicy tkanek. Pozostałymi rodzajami choroby są:

  • róża nawrotowa, która polega na nawracającym rumieniu zapalnym, najczęściej lokalizującym się w tym samym miejscu co poprzednio,
  • róża krwotoczna, której towarzyszą objawy krwotoczne, takie jak krwawienia podskórne,
  • róża nowotworowa, która charakteryzuje się miejscowym odczynem zapalnym powstającym w odpowiedzi na rozprzestrzeniające się naczyniami limfatycznymi komórki nowotworowe, może towarzyszyć np. rakowi piersi.

Róża – profilaktyka

Prawdopodobieństwo zachorowania na różę wzrasta wraz z osłabieniem odporności organizmu. Dotyczy to przede wszystkim osób w podeszłym wieku, chorych na cukrzycę, jak również osób, które są podatne na infekcje bakteryjne i wirusowe.

  • Najprostszą metodą uniknięcia zachorowania na różę jest skuteczne leczenie wszelakich infekcji, szczególnie wywołanych przez paciorkowce, np. anginy.
  • Ponadto należy dbać o ogólną odporność organizmu przez stosowanie urozmaiconej diety bogatej w owoce i warzywa, unikanie nałogów oraz zwiększenie aktywności fizycznej.
  • Istotną kwestią jest regularne wykonywanie badań kontrolnych stężenia cholesterolu, ciśnienia tętniczego oraz stężenia glukozy we krwi. Wyniki tych badań mogą pomóc zdiagnozować choroby układu sercowo-naczyniowego, które sprzyjają zachorowaniom na różę.
  • Osoby z niewydolnością krążenia, szczególnie z żylakami oraz zaburzeniami odpływu chłonki, również stanowią grupę zagrożoną zwiększonym ryzykiem rozwoju róży. U takich osób nie należy lekceważyć nawet drobnych zmian skórnych, a przewlekłą niewydolność żylną i zakrzepicę w kończynach dolnych poddawać skutecznemu leczeniu.

Nie ma szczepienia przeciwko róży. Nie ma też trwałej odporności po przechorowaniu róży.

Zobacz także

Cukrzyca typu 2 Cukrzyca typu 2 to najczęściej występujący na świecie typ cukrzycy. Wyróżnia się dwie przyczyny cukrzycy typu 2: jedna to upośledzenie wydzielania insuliny, na które wpływ mają różne czynniki genetyczne, druga to oporność na działanie insuliny (insulinooporność), której przyczyną mogą być zarówno czynniki genetyczne, jak i otyłość.

Żylaki Żylakami określa się wydłużenie i poszerzenie żyły, w wyniku którego uzyskuje ona kręty przebieg. Tendencję do tworzenia żylaków mają głównie żyły na nogach.

Dlatego wspomagając pracę wątroby i procesy oczyszczania organizmu, dostarczając tlen do tkanek, specjaliści medycyny funkcjonalnej poprawiają wchłanianie substancji odżywczych i metabolizm komórkowy.

Czytaj dalej...

Przyczyną alergii skórnej jest najczęściej bezpośredni kontakt z alergenem może to być wiele kosmetyków nowy krem do twarzy, farba do włosów czy tusz do rzęs, ale i złoty łańcuszek na szyi czy nawet okulary przeciwsłoneczne zawierające nikiel.

Czytaj dalej...

Ponadto często mają związek z restrykcyjną, wyniszczającą dietą, silnym stresem, stanem zapalnym organizmu, porodem, odstawieniem antykoncepcji, sezonowym wypadaniem włosów, anomalią skóry głowy, niewłaściwą pielęgnacją, nieleczonym łojotokowym zapaleniem skóry, lekami oraz poważnymi operacjami chirurgicznymi i chemioterapią.

Czytaj dalej...

Pokrzywka może mieć podłoże alergiczne , wtedy za zmiany na skórze odpowiada reakcja uczuleniowa organizmu na zetknięcie się z konkretnymi alergenami, takimi jak pyłki roślin, kurz, sierść zwierząt, substancje stosowane w kosmetykach lub składniki spożywcze.

Czytaj dalej...