Skąd biorą się pryszcze podskórne - Przyczyny, leczenie i porady pielęgnacyjne
Tłuszczaki jako objaw choroby
Chociaż zwykle tłuszczaki są łagodnymi niebolesnymi guzami, czasem ich obecność może wskazywać na większy problem zdrowotny.
Choroba Dercuma, a tłuszczaki
Nazwana na cześć amerykańskiego neurologa Francisa Xaviera Dercuma, to rzadkie schorzenie o nieznanej przyczynie związane z zaburzeniami autoimmunologicznymi. Dotyka najczęściej otyłych kobiet po menopauzie. W chorobie Dercuma na całym ciele pojawiają się liczne bolesne tłuszczaki, które dodatkowo mogą wywoływać ucisk na okoliczne tkanki 9 .
Zespół Proteusza - przyczyna tłuszczaków
Jest mutacją genetyczną objawiającą się już w dzieciństwie padaczką, zaburzeniem rozwoju psychoruchowego i wieloma innymi problemami. Wśród fizycznych symptomów pojawiają się m.in. właśnie tłuszczaki, torbiele i wodogłowie. Zespół Proteusza, który póki co pozostaje nieuleczalny, wziął swoją nazwę od greckiego bożka obdarzonego zdolnością zmiany ciała - tak samo wygląd dotkniętych schorzeniem pacjentów zmienia się nie do poznania 10 .
Zespół Gardnera - tłuszczak wewnątrz jelita
Tłuszczaki rozwijają się wewnątrz jelita cienkiego. Chory odczuwa ból i dyskomfort podczas trawienia posiłków. Zmiany w obrębie jelit wywołane guzami (tłuszczakami i polipami) zaburzają wchłanianie pokarmu, a pacjent zaczyna chudnąć. U pewnego pacjenta w resekcjonowanym (wyciętym) odcinku jelita cienkiego o długości 110 cm rozpoznano wiele tłuszczaków, niektóre z nich osiągały 3 cm średnicy 11 .
Zespół Cowden - tłuszczak przy raku
Zgodnie z wytycznymi National Comprehensive Cancer Network, diagnozuje się u osoby, która np. choruje na raka piersi, ma nerwiaki w przewodzie pokarmowym, upośledzenie umysłowe, tłuszczaki i mięśniaki macicy - kryteria rozpoznania tego zespołu są o wiele szersze i obejmują różne choroby oraz problemy zdrowotne 12 .
Czy to tłuszczak?
Nie każdy guzek pod skórą jest tłuszczakiem. Oto inne guzy, z którymi można go czasem pomylić:
Pryszcze podskórne – profilaktyka
Niezwykle istotną rolę w procesie zapobiegania powstawaniu pryszczy podskórnych odgrywa właściwa pielęgnacja , a więc stosowanie kosmetyków odpowiednio dobranych do rodzaju skóry. Warto więc poszukać w swojej aptece lub drogerii produktów hipoalergicznych, pozbawionych konserwantów, parabenów czy sztucznych zapachów i barwników. Pozwolą one delikatnie oczyścić powierzchnię skóry, a przy tym skutecznie zredukują produkcję łoju czy odblokują zatkane gruczoły łojowe, które mogą negatywnie wpłynąć na kondycję skóry. Zaliczamy do nich emulsje, kremy, żele i płyny do pielęgnacji .
Do zakamuflowania już powstałych pryszczy podskórnych można zastosować korektory z substancją antybakteryjną i lekki fluid [4].
Do codziennej pielęgnacji i higieny należy dołączyć jeszcze dobrze dobraną dietę, opartą o duże ilości świeżych warzyw i owoców, które bogate są w cenne dla skóry witaminy i minerały. Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk (pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby) czy witaminy z grupy B (jaja, orzechy, rośliny strączkowe), które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne. Ponadto należy ograniczyć wysokoprzetworzoną żywność, alkohol, słodycze czy fast food, które negatywnie wpływają na kondycję skóry [4].
Tłuszczak - co to jest, jak powstaje?
Tłuszczaki to łagodne guzy zbudowane z tkanki tłuszczowej, które rozwijają się spontanicznie w wyniku nieprawidłowego różnicowania mezenchymalnych komórek macierzystych. Komórki te mają zdolność przemiany w niemal dowolną tkankę, czasem jednak "popełniają błąd" i np. tworzą nowotwór z komórek tłuszczu, czyli właśnie tłuszczaka.
Tłuszczak to miękka, ulegająca odkształceniu pod naciskiem, gula znajdująca się tuż pod skórą, która rośnie bardzo powoli lub też wcale. Po uchwyceniu skóry rozciągającej się nad tłuszczakiem można ją bez problemu poruszać i przesuwać - tłuszczak pozostaje w miejscu, ponieważ nie jest do niej przyrośnięty. To jeden ze sposobów na odróżnienie tłuszczaka od innych problemów zdrowotnych, takich jak kaszak.
Skąd się biorą tłuszczaki?
Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Zdaniem specjalistów ważną rolę jako czynnik inicjujący może wywoływać uraz ciała. U 1 na 1000 osób w jakimś momencie życia rozwinie się tłuszczak, trudno jednak mówić o jego uwarunkowaniu dziedzicznym - takie przypadki stanowią zaledwie 2-3 procent wszystkich zdiagnozowanych tłuszczaków. Istnieją jednak czynniki ryzyka rozwoju tłuszczaka. Są to: otyłość, hiperlipidemia (podwyższony poziom tłuszczów we krwi) oraz cukrzyca typu 2, a także pewna mutacja genetyczna.
Gdzie tłuszczak może się rozwinąć?
W niemal dowolnym miejscu w organizmie. Pierwszym skojarzeniem jest skóra, jako że to właśnie pod nią znajduje się tkanka tłuszczowa, jednak tłuszczak może również powstać wewnątrz organizmu, np. w świetle jelita cienkiego. Takie guzy diagnozuje się najczęściej podczas badania ultrasonograficznego (USG). Tłuszczaki w jelitach mogą być źródłem bólu, zaparć, a nawet żółtaczki 1 .