Sok z aloesu na pryszcze - Czy to skuteczny sposób na walkę z niedoskonałościami skóry?
Aloes - właściwości lecznicze i zastosowanie
Właściwości aloesu doceniane są od tysięcy lat. Ceniony jest za korzystny wpływ na skórę, pomaga w walce z oparzeniami, przyspiesza regenerację zranionych miejsc. Obecnie jest nie tylko składnikiem produktów kosmetycznych, ale także leczniczych. Co warto o nim wiedzieć?
Spis treści
- Charakterystyka liści aloesu
- Składniki odżywcze w aloesie
- Lecznicze właściwości aloesu
- Zastosowanie aloesu w kosmetyce
- W jakich produktach znajduje się aloes?
- Gdzie kupić sok z aloesu?
- Jak pozyskać miąższ z aloesu?
- Domowe kosmetyki z aloesu
- Dawkowanie aloesu
- Czy stosowanie aloesu jest bezpieczne?
- Aloes – przeciwwskazania
Aloes (Aloe barbadensis miller) znany jako Aloe vera należy do rodziny sukulentów. Dwa najpopularniejsze gatunki aloesu – drzewiasty lub zwyczajny, można spotkać w doniczkach na parapetach wielu domów. Choć może rosnąć do kilku metrów to w domowej uprawie najczęściej osiąga 50-60 cm.
W warunkach naturalnych występuje ponad 300 gatunków aloesu, który rośnie głównie w suchych regionach Afryki, Półwyspu Arabskiego i Ameryki. Występuje przeważnie na terenach półpustynnych i pustynnych, gdzie dostęp do wody jest ograniczony. By przetrwać, wyposażony jest w tkankę wodną gromadzącą wilgoć.
Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.
Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.
Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.
Charakterystyka liści aloesu
Charakterystyczną cechą sukulentu są trójkątne, grube i mięsiste liście zakończone niewielkimi kolcami często zwanymi ząbkami. W skład każdego liścia sukulentu wchodzą trzy warstwy. Najbardziej zewnętrzna woskowata warstwa chroni liście przed utratą wody w wyniku parowania. Syntetyzuje białka i węglowodany. Środkowa warstwa, czyli gorzki sok, zawiera w składzie glikozydy i antrachinony. W wewnętrznej warstwie kryje się miąższ o konsystencji żelu, składający się aż w 99 proc. z wody.
- Witaminy – aloes zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami. Jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego, czyli witaminy B9, a także choliny - witaminy B4.
- Enzymy - zawiera osiem enzymów tj. aliiazę, alkaliczną fosfatazę, amylazę, bradykinazę, karboksypeptydazę, katalazę, celulazę, lipazę i peroksydazę. Bradykinaza łagodzi stany zapalne skóry, a pozostałe enzymy wspomagają proces rozkładu cukrów i tłuszczów.
- Cukry – monosacharydy (glukoza i fruktoza) i polisacharydy.
- Minerały – aloes jest źródłem wapnia, chromu, miedzi, magnezu, selenu, manganu, potasu, sodu i cynku. Wspomniane minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych na różnych szlakach metabolicznych.
- Antrachiniony – aloes dostarcza antrachinonów, będących związkami fenolowymi, które posiadają właściwości przeczyszczające. Dodatkowo aloina i emodyna wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
- Sterydy roślinne - cholesterol, kampesterol, β-sizosterol i lupeol. Wszystkie z nich posiadają właściwości przeciwzapalne, a lupeol dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.
- Hormony - auksyny i gibereliny wspomagają gojenie ran i posiadają działają przeciwzapalnie.
- Inne – w składzie aloesu znajdziemy aż 20 z 22 aminokwasów ważnych dla człowieka, a także 7 z 8 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto aloes zawiera w swoim składzie kwas salicylowy posiadający właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest źródłem linginy - substancji obojętnej, będącej składnikiem preparatów do stosowania miejscowego, która wzmacnia wnikanie pozostałych składników w skórę. Z kolei saponiny stanowiące 3 proc. żelu są substancjami mydlanymi posiadającymi działanie oczyszczające oraz antyseptyczne.
Sok z aloesu − dawkowanie. Gdzie kupić sok aloesowy?
Sok aloesowy możemy nabyć w aptekach lub ze sklepach ze zdrową żywnością. Należy wybierać preparaty, które zawierają 100% soku z miąższem. Warto też zwrócić uwagę na certyfikat BIO. Zawsze trzeba stosować się do zaleceń producenta dotyczących dawkowania soku. Zazwyczaj jest to 50 ml dziennie (5 łyżek) rozcieńczonych z wodą lub sokiem w stosunku 1:1 spożywanych przed posiłkiem. Dawkę tę można podzielić na dwie porcje, spożywając odpowiednio 25 ml np. przed obiadem i kolacją). Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 21 dni. Ceny soku wahają się od 18 do 28 zł za 500 ml. Ja stosuję sok z Eka Medica z miąższem (20 zł).
Uwaga! Popularne napoje i koncentraty aloesowe nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. W ich składzie znajdziemy zaledwie 0,1 – 20% aloesu, a reszta to cukier i inne bajery. Warto wspomnieć, że smak prawdziwego soku z aloesu w niczym nie przypomina tego z napojów aloesowych − jest gorzki i specyficzny, dlatego gdy rozcieńcza się go z wodą, warto dodać odrobinę miodu i soku z cytryny do smaku.