Sok z aloesu na pryszcze - Czy to skuteczny sposób na walkę z niedoskonałościami skóry?

Aloes - właściwości lecznicze i zastosowanie

Właściwości aloesu doceniane są od tysięcy lat. Ceniony jest za korzystny wpływ na skórę, pomaga w walce z oparzeniami, przyspiesza regenerację zranionych miejsc. Obecnie jest nie tylko składnikiem produktów kosmetycznych, ale także leczniczych. Co warto o nim wiedzieć?

Spis treści

  1. Charakterystyka liści aloesu
  2. Składniki odżywcze w aloesie
  3. Lecznicze właściwości aloesu
  4. Zastosowanie aloesu w kosmetyce
  5. W jakich produktach znajduje się aloes?
  6. Gdzie kupić sok z aloesu?
  7. Jak pozyskać miąższ z aloesu?
  8. Domowe kosmetyki z aloesu
  9. Dawkowanie aloesu
  10. Czy stosowanie aloesu jest bezpieczne?
  11. Aloes – przeciwwskazania

Aloes (Aloe barbadensis miller) znany jako Aloe vera należy do rodziny sukulentów. Dwa najpopularniejsze gatunki aloesu – drzewiasty lub zwyczajny, można spotkać w doniczkach na parapetach wielu domów. Choć może rosnąć do kilku metrów to w domowej uprawie najczęściej osiąga 50-60 cm.

W warunkach naturalnych występuje ponad 300 gatunków aloesu, który rośnie głównie w suchych regionach Afryki, Półwyspu Arabskiego i Ameryki. Występuje przeważnie na terenach półpustynnych i pustynnych, gdzie dostęp do wody jest ograniczony. By przetrwać, wyposażony jest w tkankę wodną gromadzącą wilgoć.

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Charakterystyka liści aloesu

Charakterystyczną cechą sukulentu są trójkątne, grube i mięsiste liście zakończone niewielkimi kolcami często zwanymi ząbkami. W skład każdego liścia sukulentu wchodzą trzy warstwy. Najbardziej zewnętrzna woskowata warstwa chroni liście przed utratą wody w wyniku parowania. Syntetyzuje białka i węglowodany. Środkowa warstwa, czyli gorzki sok, zawiera w składzie glikozydy i antrachinony. W wewnętrznej warstwie kryje się miąższ o konsystencji żelu, składający się aż w 99 proc. z wody.

  • Witaminy – aloes zawiera witaminę A, C i E, które są przeciwutleniaczami. Jest źródłem witaminy B12, kwasu foliowego, czyli witaminy B9, a także choliny - witaminy B4.
  • Enzymy - zawiera osiem enzymów tj. aliiazę, alkaliczną fosfatazę, amylazę, bradykinazę, karboksypeptydazę, katalazę, celulazę, lipazę i peroksydazę. Bradykinaza łagodzi stany zapalne skóry, a pozostałe enzymy wspomagają proces rozkładu cukrów i tłuszczów.
  • Cukry – monosacharydy (glukoza i fruktoza) i polisacharydy.
  • Minerały – aloes jest źródłem wapnia, chromu, miedzi, magnezu, selenu, manganu, potasu, sodu i cynku. Wspomniane minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układów enzymatycznych na różnych szlakach metabolicznych.
  • Antrachiniony – aloes dostarcza antrachinonów, będących związkami fenolowymi, które posiadają właściwości przeczyszczające. Dodatkowo aloina i emodyna wykazują działanie przeciwbólowe, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
  • Sterydy roślinne - cholesterol, kampesterol, β-sizosterol i lupeol. Wszystkie z nich posiadają właściwości przeciwzapalne, a lupeol dodatkowo wykazuje działanie antyseptyczne i przeciwbólowe.
  • Hormony - auksyny i gibereliny wspomagają gojenie ran i posiadają działają przeciwzapalnie.
  • Inne – w składzie aloesu znajdziemy aż 20 z 22 aminokwasów ważnych dla człowieka, a także 7 z 8 aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto aloes zawiera w swoim składzie kwas salicylowy posiadający właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest źródłem linginy - substancji obojętnej, będącej składnikiem preparatów do stosowania miejscowego, która wzmacnia wnikanie pozostałych składników w skórę. Z kolei saponiny stanowiące 3 proc. żelu są substancjami mydlanymi posiadającymi działanie oczyszczające oraz antyseptyczne.

Sok z aloesu − dawkowanie. Gdzie kupić sok aloesowy?

Sok aloesowy możemy nabyć w aptekach lub ze sklepach ze zdrową żywnością. Należy wybierać preparaty, które zawierają 100% soku z miąższem. Warto też zwrócić uwagę na certyfikat BIO. Zawsze trzeba stosować się do zaleceń producenta dotyczących dawkowania soku. Zazwyczaj jest to 50 ml dziennie (5 łyżek) rozcieńczonych z wodą lub sokiem w stosunku 1:1 spożywanych przed posiłkiem. Dawkę tę można podzielić na dwie porcje, spożywając odpowiednio 25 ml np. przed obiadem i kolacją). Po otwarciu sok należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 21 dni. Ceny soku wahają się od 18 do 28 zł za 500 ml. Ja stosuję sok z Eka Medica z miąższem (20 zł).

Uwaga! Popularne napoje i koncentraty aloesowe nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. W ich składzie znajdziemy zaledwie 0,1 – 20% aloesu, a reszta to cukier i inne bajery. Warto wspomnieć, że smak prawdziwego soku z aloesu w niczym nie przypomina tego z napojów aloesowych − jest gorzki i specyficzny, dlatego gdy rozcieńcza się go z wodą, warto dodać odrobinę miodu i soku z cytryny do smaku.

Najczęściej są nimi zaburzenia hormonalne, prowadzenie niezdrowej diety bogatej w cukry, kwasy nasycone oraz wysokoprzetworzone dania i niewłaściwa pielęgnacja w tym stosowanie wysuszających kosmetyków o zbyt agresywnym składzie.

Czytaj dalej...

W zależności od potrzeb skóry możemy wybrać kremy o bogatej, gęstej konsystencji, które będą działać odżywczo lub lżejsze kremy-żele, które sprawdzą się w pielęgnacji cer przetłuszczających się, z problemami trądziku.

Czytaj dalej...

Wmasowany w końcówki włosów, poprawi ich kondycję , zaś wmasowany w skórę głowy, pomoże zwalczać łupież wywołany nadmiernym przesuszaniem się skalpu, a przy okazji nie obciąży ani nie przetłuści włosów.

Czytaj dalej...

Nasiona lnu jak przystało na większość nasion również szczycą się wysokim stężeniem dobrych kwasów tłuszczowych głównie omega-3, omega-6 i omega-9 , nieocenionych w zachowaniu ładnej cery i zdrowego organizmu.

Czytaj dalej...