Skuteczność spirytusu salicylowego w walce z pryszczami - Fakty i Mity

Spirytus salicylowy – właściwości

Spirytus salicylowy stosuje się m.in. do odkażania ran, ze względu na jego właściwości antyseptyczne oraz przyśpieszające regenerację naskórka. Dzięki wyjątkowej skuteczności w niszczeniu bytujących na skórze drobnoustrojów polecany jest w przypadku pielęgnacji cery trądzikowej oraz podczas pierwszej pomocy po urazach, które spowodowały niewielkie uszkodzenia skóry np. otarcia. Co ciekawe, badania potwierdziły, że znajdująca się w każdej domowej apteczce woda utleniona cechuje się mniejszą skutecznością w redukcji niebezpiecznych drobnoustrojów, dlatego warto zastąpić ją właśnie spirytusem salicylowym. Wyjątkowe właściwości kwasu salicylowego w połączeniu z wysokoprocentowym alkoholem sprawiają, że spirytus salicylowy w zaledwie 2 minuty niszczy ponad 90% bytujących na skórze bakterii, dlatego jego właściwości wykorzystywane są w medycynie i przemyśle kosmetycznym. Niestety, preparat ten nie może być stosowany przez każdego, bo w niektórych przypadkach powoduje podrażnienia skóry i reakcje alergiczne. Spirytusu salicylowego nie należy stosować przez dłuższy czas, bo powoduje to przesuszenie naskórka i zwiększenie wydzielania sebum.

Podstawowym zastosowaniem spirytusu salicylowego jest dezynfekcja skóry oraz różnych powierzchni. Możemy wykorzystać go zarówno w przypadku problemów skórnych np. trądziku, jak i niewielkich skaleczeń, otarć naskórka oraz zadrapań, choć trzeba przygotować się na to, że powoduje nieprzyjemne szczypanie skóry. Dzięki działaniu spirytusu salicylowego można zapobiegać zakażeniu uszkodzonych tkanek oraz zadbać o redukcję bakterii powodujących stan zapalny w obrębie gruczołów łojowych i mieszków włosowych. Warto sięgnąć po spirytus salicylowy także w momencie zranienia się np. podczas krojenia surowego mięsa, bo jego właściwości skutecznie chronią przed niebezpiecznymi bakteriami.

Spirytus salicylowy to także skuteczny środek na grzybicę. Stosowany jest zwykle wspomagająco w leczeniu grzybicy skóry oraz zakażeń grzybiczych dołów pachowych i pachwin.

Spirytus salicylowy - właściwości lecznicze i zastosowanie

Spirytus salicylowy służy do odkażania skóry i dezynfekcji ran – ale nie tylko. Właściwości spirytusu salicylowego są na tyle bogate, że znalazł on zastosowanie między innymi w lecznictwie i kosmetyce. Do czego przydaje się spirytus salicylowy i dlaczego warto mieć go w domu?

Spis treści

Spirytus salicylowy to dwuprocentowy roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym i wodzie. 100 g spirytusu salicylowego zawiera 2 g kwasu salicylowego, który ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, oraz 30 proc. wody i 68 proc. etanolu, który jest jego głównym składnikiem.¹

Alkohol etylowy działa niezbyt silnie przeciwbakteryjnie, ale dość skutecznie w odpowiednich stężeniach, bakteriobójczo na większość często spotykanych bakterii chorobotwórczych.¹ Spirytus salicylowy ma wiele właściwości, dlatego znalazł szerokie zastosowanie w lecznictwie, a także kosmetyce. Jego lecznicze działanie nie ogranicza się tylko do dezynfekcji ran.

Spirytus salicylowy – na co pomaga, a kiedy szkodzi?

Spirytus salicylowy to powszechnie stosowany środek o działaniu odkażającym, przeciwgrzybiczym i przeciwzapalnym. Wyjątkowe właściwości spirytusu salicylowego sprawiają, że jest to unikalny i trudny do zastąpienia środek, który znajduje zastosowanie nie tylko w użytku domowym, ale także w medycynie i kosmetyce. Kiedy warto sięgnąć po spirytus salicylowy? Kto nie powinien go stosować?

Spirytus salicylowy jest tanim i ogólnodostępnym środkiem o działaniu odkażającym. Kupimy go nie tylko w aptece, ale także w drogerii lub supermarkecie. W jego składzie znajduje się kwas salicylowy, alkohol etylowy oraz woda. Wysokie stężenie alkoholu (około 70%) oraz właściwości kwasu salicylowego sprawiają, że spirytus salicylowy odznacza się wyjątkową skutecznością w niszczeniu większości drobnoustrojów m.in. bakterii.

Druga myśl jest zgoła odmienna od tej pierwszej, ponieważ wielu osobom zależy na tym, aby w jakiś sposób zamaskować nieraz duże i widoczne wypryski, których się wstydzimy i nieraz mogą obniżać nasze poczucie pewności siebie.

Czytaj dalej...

Najczęściej tego typu zmiany skórne świadczą o rozwoju tak zwanego trądziku późnego, który dotyka osoby po dwudziestym piątym roku życia i objawia się w postaci krost i grudek, między innymi na szyi, a także na brodzie i linii żuchwy.

Czytaj dalej...

Powstawaniu ropnych krost i zaskórników sprzyja również stosowanie niewłaściwie zbilansowanej diety spożywanie nadmiaru cukrów prostych, ostrych przypraw oraz tłuszczów nasyconych , stres, a także picie alkoholu i palenie papierosów.

Czytaj dalej...

Dlatego też leczenie ma na celu zahamowanie powstawania nowych zmian i rozszerzania się choroby, jak również zminimalizowania szpecących zmian na skórze, jak rumień, pajączki czy też brzydkie zgrubienia skóry.

Czytaj dalej...