Najlepsze Suplementy Przeciw Starzeniu - Klucz do Długowieczności
Dieta a siwienie włosów – jakie produkty warto włączyć do codziennego jadłospisu?
Do naszego codziennego odżywiania warto dołączyć produkty, które mają pozytywny wpływ na kondycję włosów. Warto zażywać kwasy omega-3. Dodatkowo zadbajmy o to, by w naszych posiłkach była optymalna dawka żelaza. Jakie produkty mają go dużo? Wątróbka, jaja, buraki, suszone morele, orzechy, pełnoziarniste pieczywo, pestki dyni i wiele, wiele innych. Warto także zadbać o antyoksydanty w diecie, czyli takie produkty, jak chociażby truskawki, jeżyny, porzeczki czy aronia. Najważniejsze, by nasza dieta była bogata w owoce i warzywa, a także jak najbardziej zróżnicowana. Pamiętajmy, że jedna porcja owoców lub warzyw to ok. 100 gramów.
Możemy zastanawiać się, jak cofnąć siwienie włosów. Nie jest to łatwe. O wiele lepiej jest zapobiegać temu procesowi jak najwcześniej. By to zrobić, warto zadbać o – oprócz diety i aktywności fizycznej – dobranie odpowiednich kosmetyków do pielęgnacji włosów. Jakie składniki powinny zawierać?
Maski do włosów powinny zawierać składniki odbudowujące zniszczone włosy, np. keratynę. Dodatkowo warto szukać w nich składników, któresilnie nawilżą włosy oraz skórę głowy. Są to m.in. gliceryna, lecytyna, sorbitol oraz kwas hialuronowy. Dobrze, by zawierały one także naturalne olejki (możemy je stosować także samodzielnie, bez maski) odżywiające włosy. Należą do nich np. olejek arganowy, oliwa z oliwek oraz olejek lniany.
Kosmetyki przeciw starzeniu włosów powinny zawierać także antyoksydanty, czyli witaminę E oraz C. Możemy wybierać także maski do włosów z kategorii przeciwstarzeniowej. Mają one specjalne składy zapobiegające przedwczesnemu siwieniu. Podczas stosowania takich preparatów warto masować skórę głowy, by składniki odżywcze dobrze się wchłonęły i skutecznie zadziałały.
Przeciwdziała starzeniu się komórek i poprawia odporność. W czym jest dużo witaminy C?
Ogólne osłabienie, szybkie męczenie się, obniżenie odporności – wszystkie te objawy mogą świadczyć o niedoborze witaminy C. Dlaczego warto pić witaminę C i w jakich produktach jest jej najwięcej?
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, co znaczy, że nie jest gromadzona w organizmie i musi być dostarczana regularnie poprzez dietę.
Objawy niedoboru witaminy C
Objawy niedoboru witaminy C to m.in. ogólne osłabienie, brak apetytu, bóle mięśni i stawów, infekcje i zapalenie błony śluzowej, trudności w gojeniu ran, a także skłonność do występowania siniaków oraz krwawiące dziąsła. Przewlekły niedobór witaminy C może również sprzyjać rozwojowi zmian nowotworowych i miażdżycy oraz wzrostowi ciśnienia tętniczego.
Witamina C występuje w wielu produktach spożywczych. Spore ilości witaminy C zawiera czerwona papryka, kiwi oraz jagody takie jak truskawki, maliny i borówki. Witaminę C posiadają również owoce cytrusowe takie jak cytryny i pomarańcze. Witamina C zawarta jest również w brokułach, szpinaku i kapuście.
Regularne przyjmowanie witaminy C jest niezwykle istotne dla zachowania zdrowia. Gdy trudno jest dostarczyć wystarczającą ilość witaminy C z diety, można rozważyć jej suplementację podczas konsultacji z lekarzem.
Suplementy, które warto brać: czyli co i kiedy suplementować, aby realnie wspomóc organizm?
Nie istnieje jeden, uniwersalny katalog suplementów, które warto zażywać. Można jednak wyróżnić takie preparaty, które są szczególnie korzystne dla organizmu. Znajdują się wśród nich między innymi takie środki zawierające następujące substancje:
- magnez — jest to jeden z najważniejszych składników — suplementy zawierające magnez warto zażywać codziennie. Magnez ma korzystny wpływ na układ nerwowy, pracę układu pokarmowego, kostnego itp.,
- kurkuma — warto spożywać suplementy z kurkumą regularnie, jeśli borykamy się z bólem stawów,
- probiotyki — regularne aplikowanie probiotyków chroni przed stanem zapalnym jelit.
- witaminy, w tym np. witamina C (wzmacnia ona układ odpornościowy organizmu) oraz D3 (chroni przed nowotworami oraz cukrzycą).
Suplementy w wyżej wymienionymi składnikami warto zażywać codziennie jako uzupełnienie zbilansowanej diety.
Suplementy diety. Podsumowanie
Czy suplementy są zdrowe? Generalnie, tak. Taki stan rzeczy nie zmienia jednak faktu, że ich zażywanie powinno być pochopne. Warto przed zażyciem suplementów skonsultować się z lekarzem — jest to zalecane m.in. w przypadku osób, które długotrwale się leczą (np. na cukrzycę czy inne przewlekłe schorzenia wymagające terapii farmakologicznej).
Last but not least, warto pamiętać, że suplementacja organizmu to działanie korzystne, które może jednak okazać się niewystarczające. Ważne są także: pełnowartościowa, zbilansowana dieta oraz regularny wysiłek fizyczny. Suplementy diety powinny być raczej uzupełnieniem, nie zaś jedynym stosowanym środkiem.
Ponadto, trzeba pamiętać, że suplement diety a lek to dwie zupełnie inne kategorie. Nawet najlepsze, naturalne suplementy diety nie zastąpią profesjonalnej pomocy ze strony lekarza.
Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.
U nas zapłacisz kartą