Objawy uczulenia na chusteczki nawilżane - Jak rozpoznać i leczyć alergię?

Objawy uczulenia na twarzy – jak się objawia uczulenie na twarzy?

Alergia na twarzy, podobnie jak inne reakcje alergiczne, może mieć zarówno różne przyczyny, jak i symptomy. Jak zatem rozpoznać uczulenie na twarzy? Objawy alergii, które powinny zaniepokoić to między innymi:
  • kaszka na twarzy
  • czerwone suche plamy na policzkach
  • swędzenie skóry
  • wysypka na szyi i dekolcie
  • wysypka wokół ust i na brodzie
  • ropiejące krostki
  • obrzęk

Powyższe objawy uczulenia na twarzy zazwyczaj poprzedza uciążliwy świąd. Symptomy mogą występować w parze z pieczeniem, łuszczeniem, a nawet bolesnym pękaniem skóry, na której wystąpiła reakcja alergiczna. Świąd może być nawet wynikiem zapalenia skóry. Dodatkowo niewskazane drapanie chorobowo zmienionych miejsc może być przyczyną podrażnienia zdrowego naskórka, a w ostateczności – przerwania jego ciągłości.

Alergia na marchew – diagnostyka

Postępowanie diagnostyczne w przypadku alergii pokarmowej jest trudne. Opiera się głównie na dokładnym wywiadzie lekarskim, dotyczącym objawów, ich nasilenia i zanikania, w zależności od spożywanych pokarmów. J eśli podejrzewasz u dziecka lub u siebie alergię na marchew, podczas wizyty lekarskiej musisz wziąć pod uwagę czas, jaki mija od spożycia produktu do wystąpienia objawów, i ilość spożytej marchwi. Specjalista może zlecić testy prowokacyjne, czyli stopniowe dawkowanie alergenu, w tym przypadku marchwi, i obserwację reakcji.

Po zebraniu wywiadu lekarz powinien zalecić przepro wadzenie testów serologicznych, które wykrywają we krwi specyficzne ciała IgE w stosunku do alergenów marchwi . Objętość jednej próbki krwi pobranej od pacjenta pozwala sprawdzić reakcję nie tylko na marchew, ale także na kilkadziesiąt zdefiniowanych alergenów obecnych na membranie testu paskowego. Zaletą testów serologicznych jest to, że są całkowicie bezpieczne, również dla małych dzieci i kobiet w ciąży. Możesz przeprowadzić je we własnym zakresie.

Uczulenie na kiwi – objawy

Reakcja alergiczna po zjedzeniu kiwi może wystąpić natychmiast lub w niedługim czasie (najczęściej po upływie jednej godziny). Pierwsze symptomy, jakie możesz u siebie zaobserwować, występują w obrębie jamy ustnej i gardła. Może być to obrzęk, drętwienie, a niekiedy także i świąd. Często towarzyszy temu dyskomfort w okolicy oczu oraz uszu (świąd i pieczenie).

Kolejna grupa symptomów dotyczy zmian skórnych. Alergia na kiwi objawiać się może pokrzywką i stanami zapalnymi skóry. Wśród dolegliwości ze strony układu oddechowego należy wyróżniać astmę oskrzelową , a w przypadku zaburzeń gastrycznych – zaburzenia żołądkowo-jelitowe, takie jak ból brzucha, wymioty, biegunka .

Ponieważ białka kiwi należą do grupy silnych alergenów, to po spożyciu owocu (a niekiedy nawet po pocałunku z osobą, która je jadła) może wystąpić wstrząs anafilaktyczny. Do mniej groźnych i rzadkich nieprawidłowych reakcji organizmu na alergen należą też ostre zapalenie trzustki i zespół Kounisa , czyli dławica piersiowa, która może skończyć się zawałem serca.

Jak zdiagnozować alergię na orzechy?

Alergie pokarmowe bywają trudne do rozpoznania, szczególnie alergie krzyżowe, bo przy nich największej wnikliwości wymaga zaobserwowanie, które produkty wywołują niepożądane objawy.

Na szczęście dziś diagnostyka jest na zaawansowanym poziomie i dostępne są szczegółowe testy alergiczne, określające, na które substancje układ odpornościowy reaguje niewłaściwie.

Testy na alergie pokarmowe wykonuje się albo na skórze albo z krwi, a dokładnie z jej próbki pobranej z żyły łokciowej, przy czym ta druga metoda jest bardziej dokładna.

Badania na alergie można wykonać bezpłatnie, w ramach refundacji Narodowego Funduszu Zdrowia, jednak wyłącznie na zlecenie lekarza.

Do kogo udać się z podejrzeniem alergii na orzechy? Można zacząć od wizyty u lekarza rodzinnego, który zwykle kieruje pacjenta do specjalisty alergologa. Ten z kolei daje pacjentowi skierowanie na testy alergologiczne.

Które orzechy mogą uczulać i w jakich są produktach?

Orzechy są bardzo wartościowym produktem pokarmowym. Posiadają wysoką wartość energetyczną, ze względu na dużą zawartość tłuszczów.

Tłuszcze, zaliczane do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu, a to nie wszystko…

Orzechy są ponadto bogatym źródłem białka, błonnika pokarmowego, substancji przeciwutleniających i cennych minerałów (w tym - wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku) oraz witamin.

Oprócz tego, że stanowią one bardzo zdrowe źródło pożywienia, są pyszne i mogą być bardzo atrakcyjnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno wytrawnych, jak i słodkich.

Niestety… orzechy nie są dla każdego. Szacuje się, że około 1% całej światowej populacji ma uczulenie na orzechy, a w takiej sytuacji ich spożywanie niesie za sobą więcej zagrożeń niż korzyści.

Alergia może pojawić się nie tylko po zjedzeniu samych orzechów, ale również produktów, w których są one tylko dodatkiem:

  • batonów i innych słodyczy,
  • kremów kanapkowych,
  • płatków śniadaniowych itd.

Reakcja uczuleniowa częściej występuje u dzieci, choć wielu pacjentów dorosłych także cierpi z jej powodu.

U najmłodszych, u których układ odpornościowy nie jest jeszcze w pełni wykształcony, objawy są zwykle bardziej nasilone.

Nasilenie reakcji alergicznej zależy jednak nie tylko od wieku pacjenta, ale i innych czynników, np. gatunku orzechów. Różne gatunki mają różny potencjał uczuleniowy.

Najsilniejszym ryzykiem uczulenia obarczone są: orzechy włoskie, orzechy laskowe, arachidowe, migdały, pistacje, orzechy nerkowca.

Uczulenie na migdały

Słodkie migdały to bardzo ceniony gatunek orzechów, bogaty w witaminy, minerały i składniki odżywcze, a do tego posiadają walory smakowe wykorzystywane chociażby w cukiernictwie.

Migdały gorzkie, choć nie nadają się do jedzenia, również wykazują wiele pozytywnych wartości i stosuje się je w kosmetyce. I jedne i drugie zawierają duże ilości witaminy E zwanej „witaminą młodości”, ponieważ skutecznie hamuje ona procesy starzenia ludzkiego organizmu.

Każde ubranie zwłaszcza dziecięce powinno zostać wyprasowane po praniu, ponieważ wysoka temperatura żelazka to idealny sterylizator, dzięki któremu skutecznie można się pozbyć wszelkich resztek drobnoustrojów, które mogą być dodatkowym czynnikiem alergizującym.

Czytaj dalej...

Uczulenie na tusz od tatuażu może być spowodowane przez różne składniki, takie jak metale nikiel, kadm, miedź, chrom, kobalt, mangan, aluminium, tlenek żelaza, rtęć , pigmenty, barwniki i substancje chemiczne.

Czytaj dalej...

Jak się jednak okazuje, nie u każdego wygląda ona tak samo, ponieważ wynikać może z różnych typów fotodermatozy pokrzywki słonecznej, wielopostaciowych osutków świetlnych, wyprysków fotoalergicznych czy też wyprysków fototoksycznych.

Czytaj dalej...

Uczulenie na pierze bywa trudne do rozpoznania, ponieważ po pierwsze - daje objawy podobne do objawów innych alergii, po drugie - jego symptomy mogą być rozmaite od zmian skórnych po dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Czytaj dalej...