Uczulenie na pierze - Objawy, Przyczyny i Sposoby Leczenia
Uczulenie na pyłki - jakie rośliny pylą?
Osoby dotknięte alergią na pyłki co roku doświadczają objawów uczulenia - kalendarz pylenia jest w miarę stały i wynika z niego, że w zależności od pogody i tego, co uczula, problemy mogą zacząć się już w styczniu.
Gatunki roślin, które wytwarzają alergeny kwitną w każdym roku mniej więcej o tej samej porze. W naszym kraju największym problemem są trawy, które wywołują objawy uczulenia aż u 60% alergików.
Alergii na trawy towarzyszy zwykle uczulenie na zboża, zwłaszcza na pyłki kukurydzy oraz żyta. Objawy uczulenia pojawiają się równie często z powodu pyłków chwastów. Należy jednak pamiętać, że katar sienny jest równie często skutkiem alergii na pyłki drzew.
Symptomy alergii odzwierciedlają kolejność uwalniania pyłków przez kwiaty poszczególnych roślin.
Już w lutym zaczynają pylić niektóre gatunki drzew, ale szczyt stężenia pyłków w powietrzu ma miejsce w pierwszej połowie kwietnia. W tym czasie pyłki wywołują symptomy alergicznego zapalenia nosa i oczu, a nawet zapalenie oskrzeli.
Do najczęściej uczulających drzew można zaliczyć pyłki:
Następnie alergicy mogą nieco odetchnąć – miesięczna "cisza pyłkowa" pozwala na chwilowe uwolnienie się od objawów alergii. Jednak już od połowy maja aż do końca czerwca ma miejsce okres pylenia traw. Właśnie wtedy większość alergików doświadcza uciążliwych symptomów uczulenia.
Objawy alergii powodują często pyłki traw:
- kupkówki pospolitej
- kostrzewy czerwonej
- mietlicy
- tymotki łąkowej
- tomki wonnej
- życicy trwałej
- wiechliny łąkowej
- żyta
W lecie pylą również chwasty – największe ich stężenie przypada na sierpień i początek września. W wyniku zmian w nasłonecznieniu, temperaturze oraz opadach atmosferycznych może jednak dojść do opóźnienia lub przyspieszenia wegetacji roślin.
Alergia na pierze – zmień pościel!
Jeszcze niedawno na wsiach tradycyjne kołdry wypełniano pierzem wydartym z hodowlanego ptactwa. Pierzyny były bardzo ciepłe i sprawdzały się w chłodne, zimowe dni. Obecnie także możemy kupić kołdry ze sztucznym lub naturalnym pierzem. Niestety, u niektórych wywołują one przykre objawy uczulenia. Sen staje się koszmarem, gdy alergik zmaga się z wodnistym katarem i napadami kichania. Alergia na pierze zdarza się rzadko, jednak jest bardzo uciążliwa. Czy zmiana pościeli zapobiegnie dolegliwościom?
Wiele osób nadal posiada w domu ciepłe pierzyny. Ich wypełnienie z ptasich piór u alergików powoduje problemy z układem oddechowym. Jeżeli nie zmienimy pościeli, objawy uczulenia będą się nasilać. Rozwinąć się mogą także przewlekłe choroby alergiczne, takie jak zapalenie zatok. Niekiedy jednak alergia na pierze mylona jest z nadwrażliwością wywołaną przez roztocza kurzu domowego. Jak je odróżnić?
Alergia (uczulenie) na sierść - przyczyny
Mówiąc o alergii na sierść zwierząt tak naprawdę używamy skrótu myślowego. Alergenem jest bowiem nie tyle sierść kota czy psa, ale białka, znajdujące się w naskórku, pocie, łoju, moczu i ślinie czworonogów.
Złuszczony naskórek czy resztki wydzielin pupila są obecne w naszym domu nawet wtedy, jeśli bardzo dbamy zarówno o higienę zwierzaka, jak i czystość mieszkania. Unoszą się w powietrzu, osiadają na meblach i dywanach, gdzie wiążą się z cząsteczkami kurzu, dlatego osoba z uczuleniem na sierść nie ma szans odizolować się całkowicie od alergenów.
Alergia na sierść wywołana jest reakcją systemu odpornościowego, który pod wpływem alergenu zwiększa produkcję śluzu w organizmie, który utrudnia oddychanie, powoduje skurcze mięśni oskrzelowych czy reakcje typu zapalnego, jak pokrzywka.
Alergia na mięso a reakcje krzyżowe
Alergia na mięso nie musi być spowodowana pierwotnym uczuleniem na alergeny mięsa. Uczulenie to może być również związane z tzw. reaktywnością krzyżową alergenów mięsa oraz alergenów pochodzących z innych źródeł. Wśród nich są zarówno alergeny pokarmowe jak i powietrzno-pochodne.
- Najlepszym przykładem są tu osoby uczulone na albuminę surowicy kota (Fel d 2), które mogą reagować na spożytą wieprzowinę. Powodem tego jest uczulenie krzyżowe na albuminę surowicy wieprzowej (Sus d 1/Sus s1), czyli tzw. „zespół wieprzowina-kot”.
- Innym przykładem jest uczulenie na mięso wołowe i/lub cielęce oraz mleko, spowodowane uczuleniem na albuminę surowicy bydlęcej (Bos d 6). Najbardziej zaskakujący jest natomiast związek uczulenia na ślinę kleszcza z anafilaksją po spożyciu mięsa czerwonego.
- Alergia na kurczaka też potrafi zaskoczyć, o czym można przeczytać w tekście https://strefaalergii.pl/trendy/jesli-pragniesz-mojej-zguby-krokodyla-gotuj-luby/.
U nas zapłacisz kartą