Uczulenie na pierze - Objawy, Przyczyny i Sposoby Leczenia

Rodzaje mięs

W zależności od pochodzenia i cech organoleptycznych wyróżniamy kilka rodzajów mięsa.

Biorąc pod uwagę pochodzenie, rozróżnia się mięso ssacze oraz drobiowe.
Ssaczym nazywa się:

  • mięso dużych zwierząt rzeźnych (np. wołowe, wieprzowe, cielęce, jagnięce, baranie i kozie),
  • dużych zwierząt łownych (tzw. dziczyzna)
  • drobnych ssaków (np. królików i zajęcy).

Mięso drobiowe pochodzi z ptaków hodowlanych (np. kurczaki, indyki, kaczki, gęsi) oraz łownych (np. przepiórki, kuropatwy, bażanty).
Uwzględniając cechy organoleptyczne mięso dzielimy na białe i czerwone. Drób oraz mięso królicze i zajęcze to mięso białe. Mięso czerwone pochodzi z dużych ssaków hodowlanych i łownych.

Podział ten nie uwzględnia egzotycznych dla naszej kuchni gatunków mięsa, jak np. krokodyla. W Polsce najczęściej spożywa się wieprzowinę i kurczaka. Najczęściej uczula kurczak i wołowina, zaś mięso królika uważane jest za najmniej uczulające.

Alergia na mięso a zespół „wieprzowina-kot”

Zespół „wieprzowina-kot” (ang. „pork-cat syndrome”) to sytuacja, w której pierwotne uczulenie na albuminę surowicy kota (Fel d 2) wywołuje wtórnie nietolerancję wieprzowiny. Sytuacja ta wynika z podobieństwa budowy kociego Fel d 2 oraz albuminy surowicy świńskiej (Sus s 1, Sus d 1). Sporadycznie w tej sytuacji zdarza się również nadwrażliwość na albuminę mięsa wołowego (Bos d 6). Niepożądane objawy, takie jak: pokrzywka, obrzęk naczynioruchowy, bóle brzucha, nudności czy wstrząs anafilaktyczny, pojawiają się bezpośrednio po spożyciu wieprzowiny, szczególnie mięsa surowego, suszonego lub wędzonego. Zespół ten dotyczy głównie dorosłych oraz nastolatków i raczej nie występuje u dzieci. Dzieje się tak głównie ze względu na to, iż nie spożywają one mięsa, które nie było wcześniej poddane długotrwałej obróbce termicznej. Uczulenie na Fel d 2 może być również przyczyną alergii zawodowej u osób pracujących w przemyśle mięsnym, szczególnie w miejscach powstawania pyłu kostnego.

Zespół α-Gal jest niezwykle interesującym zjawiskiem, w którym pierwotne uczulenie na znajdujący się w ślinie kleszcza wielocukier, tzw. α-Gal rozwija się uczulenie na mięso czerwone. Słusznie należy spytać co wspólnego ma kleszcz z dużymi ssakami. Choć wydaje się to dziwne, to wielocukry podobne do α-Gal związane są również z białkami mięs czerwonych oraz budują antygeny grupowe krwi. Właśnie to zaskakujące podobieństwo powoduje, że przeciwciała wytworzonych przeciwko antygenowi α-Gal (po ukąszeniu przez kleszcza) są zdolne do reagowania z wielocukrowymi fragmentami antygenów mięsa czerwonego. Nie każde ukąszenie przez kleszcza prowadzi do wytworzenia przeciwciał w klasie IgE dla antygenu α-Gal, które odpowiedzialne są za wystąpienie tego zespołu. Szacuje się, że rozwija się on u ok. 1 do 5% osób ukłutych przez kleszcza. Warto zapamiętać, że objawy zespołu α-Gal mogą wystąpić zarówno natychmiast po spożyciu mięsa czerwonego jak i dopiero po pewnym czasie od konsumpcji. Mogą obejmować zarówno reakcję anafilaktyczną, jak i występujące po kilku godzinach od posiłku objawy niestrawności, czy też różnego rodzaju zmiany skórne. Czas pojawienia się objawów może skrócić się pod wpływem różnych czynników wzmacniających reakcję alergiczną (tzw. kofaktorów), m.in. znacznej aktywności fizycznej, stresu czy spożycia alkoholu.

Jak rozpoznać alergię na pierze?

Jak już zostało wspomniane - niekiedy, by rozpoznać alergię, potrzeba czasu i wnikliwych obserwacji. Często najtrudniej jest rozpoznać alergię u dziecka, a w szczególności u niemowlaka, który nie potrafi jeszcze sygnalizować swoich dolegliwości.

Na szczęście współcześnie diagnostyka alergii pozwala na rozpoznanie bardzo wielu jej rodzajów, a wykonywane testy alergiczne z krwi są wysoce dokładne i miarodajne.

Jak wykryć alergię? Wystarczy standardowe pobranie próbki krwi żylnej, która następnie poddawana jest badaniom laboratoryjnym.

Badania na alergię z krwi stosowane są zarówno u pacjentów dorosłych, jak i dzieci. Co ważne - można je wykonać bezpłatnie, w ramach ubezpieczenia NFZ, pod warunkiem, że posiada się skierowanie od lekarza.

Jak zdiagnozować alergię na ptasie pióra? Uczulenie na puch i pierze zaliczane jest do alergii wziewnych i jako takie diagnozuje się również przy pomocy badań z krwi.

Poddając się testom, pacjent może zweryfikować, czy zaobserwowane symptomy rzeczywiście wywoływane są przez keratynę obecną w piórach, czy może inny czynnik wywołuje nadwrażliwość (np. roztocza, dany pokarm lub pyłki roślin).

Osoby dotknięte alergią na pyłki co roku doświadczają objawów uczulenia - kalendarz pylenia jest w miarę stały i wynika z niego, że w zależności od pogody i tego, co uczula, problemy mogą zacząć się już w styczniu.

Czytaj dalej...

Zamień płyn na inne rozwiązanie jeśli mimo podjętych środków ostrożności nadal odczuwasz reakcje uczuleniowe, warto rozważyć zamianę płynu do płukania na inną metodę prania, na przykład proszek do prania.

Czytaj dalej...

Dostępne są leki, wydawane bez recepty, które mogą pomóc, jeśli alergia wystąpiła niedługo po wykonaniu tatuażu - maść z antybiotykiem lub hydrokortyzon mogą przynieść ulgę , podobnie jak kremy przeciw swędzeniu i zimne okłady.

Czytaj dalej...

Mechanizmy reklamowe są wykorzystywane przez nas oraz naszych partnerów do budowania kontentu reklamowego w naszym serwisie lista partnerów może ulegać zmianie, jej aktualną wersję zawsze znajdziesz w tym miejscu.

Czytaj dalej...