Objawy skórne uczulenia na jajka - Poznaj symptomy i sposoby radzenia sobie
Jajka jako przyczyna alergii
Czy jajka uczulają? Tak. Jaja są jednym z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych powodów alergii. Odpowiedzialne za nadmierną reakcję układu odpornościowego alergeny znajdują się zarówno w żółtku, jak i w białku. Niemniej jednak żółtko jest zdecydowanie słabsze alergicznie od białka.
Wśród najsilniejszych alergenów obecnych w jajku specjaliści wymieniają:
- owomukoid – stanowi 10–11% masy wszystkich białek wchodzących w skład białka jaja kurzego,
- owoalbuminę – stanowi 54% wszystkich protein jaja kurzego,
- owotransferynę – stanowi 12% wszystkich protein w białku,
- lizozym – tworzy 3,5% całej masy białka kurzego, jest łatwo dostępny i dobrze przyswajalny, powszechnie występuje w komórkach roślin, zwierząt, bakterii i w bakteriofagach, a jego największą koncentrację poza białkiem jaja kurzego stwierdzono w ludzkich łzach.
Wykonując badania w kierunku alergii na jajka, możesz spotkać się z takimi określeniami dla tych alergenów – Gal d1, d2, d3 i d4. Alergeny Gale d1–4 wywołują częściej reakcje alergiczne u dzieci. Z kolei za objawy alergii u dorosłych odpowiadają zwłaszcza alergeny o nazwach albumina surowicy i YGP42, oznaczone jako Gal d5 i Gal d6. Białka w jajku charakteryzują się wysoką opornością na działanie temperatury. Oznacza to, że mimo obróbki termicznej, tj. smażenia czy gotowania, w dalszym ciągu zachowują pewną część właściwości alergenowych.
Objawy uczulenia na jajka u niemowląt
Jajka są jednym z pierwszych pokarmów wprowadzanych do diety dziecka – zazwyczaj ma to miejsce w siódmym miesiącu życia.
Ewentualna alergia na białko jaja kurzego u niemowląt występuje natychmiast, już przy pierwszym kontakcie z pokarmem kurzym. Dlatego też produkt ten należy podawać dziecku z zachowaniem ostrożności – na początku w niewielkich ilościach, uważnie obserwując reakcje malucha, wypatrując niepokojących objawów.
Co ważne, przez lata zalecano, by w pierwszej kolejności umieszczać w jadłospisie żółtko, jako potencjalnie mniej niebezpieczne, a dopiero później białko. W ostatnim jednak czasie coraz częściej rekomendowane jest podawanie białka i żółtka jednocześnie.
Warto pamiętać, że reakcja alergiczna na jajko u niemowlaka może nastąpić wcześniej, zanim jeszcze pokarm ten trafi bezpośrednio do jego buzi. Alergeny kurzego pokarmu są bardzo silne, dlatego mogą uczulać nawet pośrednio, gdy w śladowych ilościach znajdują się w mleku matki.
Co więcej, notuje się reakcje alergiczne nawet w sytuacji, gdy maluch jajka nie spożywa w żaden sposób, ale jest ono na przykład krojone w jego obecności.
Źródłem problemów mogą być też niektóre szczepionki (np. przeciw odrze, różyczce i śwince), do których produkcji używane są białka jaj kurzych.
Dobrą informacją dla rodziców jest wiadomość, że alergia na jajko mija. Kiedy? W wielu przypadkach zaczyna ustępować już około 4-6 roku życia, a u większości dzieci zanika przed wejściem w okres dojrzewania.
Alergia na nabiał – przyczyny
Alergia na nabiał jest nazywana również skazą białkową. Polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na kazeinę, czyli białko zawarte w krowim mleku. Nie zbadano dokładnie, jaka jest przyczyna uczulenia na nabiał, wiadomo jednak, że większe ryzyko alergii jest wśród osób, u których w rodzinie pojawiały się podobne dolegliwości. Przypadłość ta dotyka częściej dzieci niż osoby dorosłe, w takim samym stopniu kobiety i mężczyzn. I choć nie ma pewnego sposobu na to, aby ją skutecznie wyleczyć, to jednak z wiekiem może minąć sama.
Niestety białka mleka krowiego są odporne na obróbkę termiczną, co oznacza, że przegotowanie mleka nie wystarczy, aby uniknąć objawów. Konieczna jest jego sterylizacja w temperaturze wyższej niż 110 stopni. Osoby cierpiące z powodu alergii na nabiał powinny unikać nie tylko mleka, lecz także m.in.:
- masła,
- serów,
- twarogów,
- kefirów,
- maślanek,
- jogurtów,
- zsiadłego mleka.
Jeśli podejrzewasz, że Ty bądź ktoś z Twojej rodziny ma uczulenie na nabiał, możesz wykonać badanie IgE specyficzne na mleko krowie . Jest to badanie krwi polegające na oznaczeniu przeciwciał specyficznych w stosunku do alergenów mleka krowiego. Diagnostyka tego typu dolegliwości jedynie na podstawie objawów i wywiadu lekarskiego jest bardzo trudna, ponieważ te same symptomy towarzyszą różnego typu uczuleniom. Dlatego też niezbędne jest badanie laboratoryjne. Trwa ono zaledwie kilka minut i nie wymaga specjalnego przygotowania.
U nas zapłacisz kartą