Objawy skórne uczulenia na jajka - Poznaj symptomy i sposoby radzenia sobie

Jajka jako przyczyna alergii

Czy jajka uczulają? Tak. Jaja są jednym z najczęstszych i najbardziej rozpowszechnionych powodów alergii. Odpowiedzialne za nadmierną reakcję układu odpornościowego alergeny znajdują się zarówno w żółtku, jak i w białku. Niemniej jednak żółtko jest zdecydowanie słabsze alergicznie od białka.

Wśród najsilniejszych alergenów obecnych w jajku specjaliści wymieniają:

  • owomukoid – stanowi 10–11% masy wszystkich białek wchodzących w skład białka jaja kurzego,
  • owoalbuminę – stanowi 54% wszystkich protein jaja kurzego,
  • owotransferynę – stanowi 12% wszystkich protein w białku,
  • lizozym – tworzy 3,5% całej masy białka kurzego, jest łatwo dostępny i dobrze przyswajalny, powszechnie występuje w komórkach roślin, zwierząt, bakterii i w bakteriofagach, a jego największą koncentrację poza białkiem jaja kurzego stwierdzono w ludzkich łzach.

Wykonując badania w kierunku alergii na jajka, możesz spotkać się z takimi określeniami dla tych alergenów – Gal d1, d2, d3 i d4. Alergeny Gale d1–4 wywołują częściej reakcje alergiczne u dzieci. Z kolei za objawy alergii u dorosłych odpowiadają zwłaszcza alergeny o nazwach albumina surowicy i YGP42, oznaczone jako Gal d5 i Gal d6. Białka w jajku charakteryzują się wysoką opornością na działanie temperatury. Oznacza to, że mimo obróbki termicznej, tj. smażenia czy gotowania, w dalszym ciągu zachowują pewną część właściwości alergenowych.

Objawy uczulenia na jajka u niemowląt

Jajka są jednym z pierwszych pokarmów wprowadzanych do diety dziecka – zazwyczaj ma to miejsce w siódmym miesiącu życia.

Ewentualna alergia na białko jaja kurzego u niemowląt występuje natychmiast, już przy pierwszym kontakcie z pokarmem kurzym. Dlatego też produkt ten należy podawać dziecku z zachowaniem ostrożności – na początku w niewielkich ilościach, uważnie obserwując reakcje malucha, wypatrując niepokojących objawów.

Co ważne, przez lata zalecano, by w pierwszej kolejności umieszczać w jadłospisie żółtko, jako potencjalnie mniej niebezpieczne, a dopiero później białko. W ostatnim jednak czasie coraz częściej rekomendowane jest podawanie białka i żółtka jednocześnie.

Warto pamiętać, że reakcja alergiczna na jajko u niemowlaka może nastąpić wcześniej, zanim jeszcze pokarm ten trafi bezpośrednio do jego buzi. Alergeny kurzego pokarmu są bardzo silne, dlatego mogą uczulać nawet pośrednio, gdy w śladowych ilościach znajdują się w mleku matki.

Co więcej, notuje się reakcje alergiczne nawet w sytuacji, gdy maluch jajka nie spożywa w żaden sposób, ale jest ono na przykład krojone w jego obecności.

Źródłem problemów mogą być też niektóre szczepionki (np. przeciw odrze, różyczce i śwince), do których produkcji używane są białka jaj kurzych.

Dobrą informacją dla rodziców jest wiadomość, że alergia na jajko mija. Kiedy? W wielu przypadkach zaczyna ustępować już około 4-6 roku życia, a u większości dzieci zanika przed wejściem w okres dojrzewania.

Alergia na nabiał – przyczyny

Alergia na nabiał jest nazywana również skazą białkową. Polega na nieprawidłowej reakcji organizmu na kazeinę, czyli białko zawarte w krowim mleku. Nie zbadano dokładnie, jaka jest przyczyna uczulenia na nabiał, wiadomo jednak, że większe ryzyko alergii jest wśród osób, u których w rodzinie pojawiały się podobne dolegliwości. Przypadłość ta dotyka częściej dzieci niż osoby dorosłe, w takim samym stopniu kobiety i mężczyzn. I choć nie ma pewnego sposobu na to, aby ją skutecznie wyleczyć, to jednak z wiekiem może minąć sama.

Niestety białka mleka krowiego są odporne na obróbkę termiczną, co oznacza, że przegotowanie mleka nie wystarczy, aby uniknąć objawów. Konieczna jest jego sterylizacja w temperaturze wyższej niż 110 stopni. Osoby cierpiące z powodu alergii na nabiał powinny unikać nie tylko mleka, lecz także m.in.:

  • masła,
  • serów,
  • twarogów,
  • kefirów,
  • maślanek,
  • jogurtów,
  • zsiadłego mleka.

Jeśli podejrzewasz, że Ty bądź ktoś z Twojej rodziny ma uczulenie na nabiał, możesz wykonać badanie IgE specyficzne na mleko krowie . Jest to badanie krwi polegające na oznaczeniu przeciwciał specyficznych w stosunku do alergenów mleka krowiego. Diagnostyka tego typu dolegliwości jedynie na podstawie objawów i wywiadu lekarskiego jest bardzo trudna, ponieważ te same symptomy towarzyszą różnego typu uczuleniom. Dlatego też niezbędne jest badanie laboratoryjne. Trwa ono zaledwie kilka minut i nie wymaga specjalnego przygotowania.

Zamień płyn na inne rozwiązanie jeśli mimo podjętych środków ostrożności nadal odczuwasz reakcje uczuleniowe, warto rozważyć zamianę płynu do płukania na inną metodę prania, na przykład proszek do prania.

Czytaj dalej...

Dostępne są leki, wydawane bez recepty, które mogą pomóc, jeśli alergia wystąpiła niedługo po wykonaniu tatuażu - maść z antybiotykiem lub hydrokortyzon mogą przynieść ulgę , podobnie jak kremy przeciw swędzeniu i zimne okłady.

Czytaj dalej...

Charakterystyczną cechą polimorficznej osutki świetlnej jest to, że jest najbardziej nasilona wiosną i wczesnym latem, łagodnieje wraz z postępem lata i ustępuje jesienią lub zimą, a następnie powraca kolejnej wiosny.

Czytaj dalej...

Uczulenie na pierze bywa trudne do rozpoznania, ponieważ po pierwsze - daje objawy podobne do objawów innych alergii, po drugie - jego symptomy mogą być rozmaite od zmian skórnych po dolegliwości ze strony układu oddechowego.

Czytaj dalej...