Witaminy i ich rola w leczeniu trądziku różowatego
3 Miód manuka na trądzik rózowaty
Naturalna maseczka do aplikacji miejscowej, składająca się w 90% z miodu manuka klasy farmaceutycznej z Nowej Zelandii i 10% gliceryny znacznie poprawiła trądzik różowaty po 2 mies. w porównaniu do kremu kontrolnego 7 .
Ta postać witaminy B3 znajdująca się w mięsie, rybach i pszenicy i znana jako nikotynamid lub niacynamid jest obiecująca w miejscowym leczeniu trądziku różowatego 2 . Krem nawilżający z tym składnikiem poprawił barierę skóry i nawilżenie twarzy w pewnym badaniu na pacjentach z trądzikiem różowatym 8 , zaś w innym odnotowano poprawę w przypadku żelu zawierającego metabolit nikotynamidu 9 . Wypróbuj produkt Niacinamide Boost marki 100% Pure, który zawiera wyłącznie niacynamid i naturalnie nawilżający kwas hialuronowy.
Trądzik różowaty – pielęgnacja domowa
Cera z trądzikiem różowatym cechuje się nadmierną wrażliwością i reaktywnością. Pierwszym etapem pielęgnacji domowej jest prawidłowe oczyszczenie skóry . Do zmycia zanieczyszczeń najlepiej zastosować preparaty w postaci mleczek, żeli, pianek opartych na łagodnych substancjach myjących, niezawierających mydła. Zmywamy delikatnie, bez mocnego pocierania skóry. Kolejnym etapem jest tonizacja , która pozwoli nam przywrócić fizjologiczne pH naskórka i przygotować skórę do nałożenia substancji czynnej, np. serum lub kremu przystosowanego do cery wrażliwej i naczyniowej. Pamiętajmy, aby na dzień dodatkowo zastosować preparat z wysokim filtrem UVA i UVB.
Oprócz tego raz w tygodniu warto nałożyć peeling enzymatyczny w celu zwiększenia absorpcji aplikowanych preparatów.
Pielęgnacja skóry u osób dotkniętych Rosacea jest kluczowa. Odpowiedni dobór kosmetyków usprawni funkcjonowanie bariery naskórkowej, zmniejszy nadwrażliwość naczyń na bodźce i może wpłynąć na wzmocnienie działania miejscowego środków farmakologicznych.
Dieta na trądzik — Czego nie jeść przy trądziku różowatym?
Uważa się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu trądziku różowatego. Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoenergetycznych zawierających węglowodany proste i tych bogatych w błonnik.
Czynniki pokarmowe, które są uważane za potęgujące objawy trądzikowe to:
- Warzywa i owoce będące źródłem histaminy: pomidory, bakłażany, banany, owoce cytrusowe, szpinak. Ich nadmierne spożycie może powodować zaczerwienienie oraz świąd twarzy.
- Alkohol, szczególnie piwo, wódka, gin, burbon oraz czerwone wino. Takie produkty przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a następnie do
zaczerwienienia twarzy. - Gorące potrawy i napoje takie jak kawa, herbata i czekolada, które mogą poszerzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do zaczerwienienia twarzy.
- U niektórych zmiany trądzikowe nasilają ostre przyprawy. Przykładami są papryczka chili, pieprz, tabasco, pieprz cayenne.
- Przetworzone produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wpływają one na wahania poziomu insuliny we krwi, co prowadzi do nadmiernej produkcji sebum. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, słodzonych płatków śniadaniowych, gotowych dań typu instant, pieczywa cukierniczego, słodkich napojów.
Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?
Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017, 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010, 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019,
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017,97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018, 23(1): 1-5
Trądzik różowaty a dieta — Co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Odpowiednia dieta w trądziku różowatym powinna być lekkostrawna, alkaliczna i bogata w składniki, które wpływają pozytywnie na stan skóry. Na pierwszym miejscu znajdują się więc warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Jakie jednak owoce można jeść przy trądziku różowatym? Niestety nie wszystkie. Osoby borykające się ze stanami zapalnymi skóry ze swojej diety powinny wyłączyć banany, śliwki oraz figi. Z warzyw powinno się unikać przede wszystkim bakłażanów, szpinaku i roślin strączkowych takich jak fasola, groch oraz bób.
Warzywa i owoce, jakie warto wprowadzić do swojej diety to m.in.:
- jarmuż,
- sałata,
- borówki,
- jagody,
- czerwona porzeczka,
- maliny,
- natka pietruszki,
- papryka,
- kalafior,
- biała i czerwona kapusta.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie ok. 2,5 l wody na dzień.
U nas zapłacisz kartą