Witaminy i ich rola w leczeniu trądziku różowatego
Dieta na trądzik różowaty: co powinna zawierać?
Na nasilenie objawów trądziku różowatego niekiedy kluczowy wpływ ma nasza dieta i nawyki żywieniowe. Oczywiście z pomocą diety nie pozbędziemy się w 100% problemu trądziku różowatego, ale możemy wyraźnie zmniejszyć jego objawy, a niektóre nawet zlikwidować. Ogromną moc niosą za sobą produkty bogate w antyoksydanty, minerały i witaminy – wpływają bowiem na poprawę kondycji skóry i łagodzą stan zapalny. W jakie zatem składniki powinna obfitować dieta na trądzik różowaty?
1. Makro- i mikroelementy
Szczególnie korzystne działanie w przebiegu trądziku różowatego wykazują makro- i mikroelementy, które wspomagają procesy regeneracji skóry. Należą do nich przede wszystkim:
- siarka – znajdziemy ją w warzywach liściastych, suszonych owocach, fasolce, rybach morskich,
- selen – znajduje się naturalnie w orzechach brazylijskich, soczewicy i grochu, a także w skorupiakach,
- żelazo – znajduje się m.in. w roślinach strączkowych, nasionach, wołowinie, wątróbce, żółtku jaja, otrębach,
- cynk – znajduje się w drożdżach, pieczywie razowym, pestkach dyni i słonecznika, kiełkach pszenicy, przetworach mlecznych, roślinach strączkowych, kaszach razowych, cebuli,
- krzem – znajduje się w kapuście, ogórkach, rzodkiewkach.
2. Witaminy
Witaminy są także bardzo ważne w leczeniu trądziku różowatego. Szczególnie korzystne dla poprawy kondycji cery z tym problemem dermatologicznym, są następujące witaminy:
- witamina A – znajduje się w pomarańczowych owocach i warzywach (ziemniaki, marchew, morele, dynia) oraz w szpinaku, jarmużu, wątróbce, tranie, wiśniach,
- witamina B2 – znajduje się w pełnoziarnistym pieczywie, migdałach, grochu i fasoli, a także w grzybach i małżach,
- witamina B5 – znajduje się w soi, jajach, bananach, rybach, otrębach pszennych, a także w pomarańczach i melonach,
- witamina B7 – znajduje się w orzechach włoskich, orzechach ziemnych, jajach, grzybach, kalafiorze,
- witamina C – znajduje się m.in. w owocach róży, rokitnika, derenia, czarnej porzeczki, a także w truskawkach oraz cytrusach, w witaminę C obfitują ponadto zielone warzywa (szczególnie nać pietruszki, koper, brukselka, jarmuż, brokuł),
- witamina E – jej źródłem są żółtka jaj, pestki dyni, kiełki zbóż, nasiona słonecznika, oleje roślinny, orzechy.
Trądzik różowaty – jak go leczyć?
Mimo, iż etiopatogeneza nie jest do końca poznana, do przyczyn pojawienia się trądziku różowatego zalicza się:
- predyspozycje genetyczne,
- zaburzenia naczynioruchowe w powierzchownych naczyniach skóry twarzy,
- podłoże łojotokowe, gdyż nadmierny łojotok ma swój udział w postaci piorunującej i przerostowej,
- zaburzenia hormonalne związane z fazami cyklu miesięcznego oraz menopauzą,
- nagłe zmiany temperatury,
- oddziaływanie promieniowania UV,
- ostre i gorące potrawy,
- alkohol,
- stosowane leki,
- nieodpowiednią pielęgnację skóry,
- działanie drobnoustrojów, np. zakażenie Helicobacterpylori , infestacja Demodexfollicularum (nużeniec ludzki) – pasożyt ten jest często izolowany ze skóry osób chorych na Rosacea , prawdopodobnie przyczynia się on do nasilenia stanu zapalnego.
8 Cynk może być pomocny w leczeniu trądziku różowatego
W jednym z badań stwierdzono, że cynk jest skuteczny w leczeniu trądziku różowego 14 , ale w innym nie odnotowano różnicy między grupą przyjmującą cynk, a grupą placebo 15 . Jako że leczenie wydaje się bezpieczne (nie wystąpiły skutki uboczne oprócz łagodnego rozstroju żołądka u kilku pacjentów w pierwszym badaniu), warto poświęcić co najmniej 3 miesiące i sprawdzić, czy przyniesie ono poprawę pod względem trądziku różowatego.
Ponieważ dawka stosowana w badaniach była dość wysoka, najlepiej skonsultować się z lekarzem, aby opracować jak najlepszą dawkę indywidualną. Warto też brać suplement miedzi, aby zapobiec niedoborowi. Sugerowana dawka: w zakończonym sukcesem badaniu stosowano dawkę 100 mg siarczanu cynku 3 razy dziennie. (Przeczytaj: 'Zajady - jakiej witaminy brakuje?')
U nas zapłacisz kartą