Objawy alergii na mleko u dorosłych - Skórne symptomy i ich rozpoznawanie

Jak szybko pojawiają się objawy alergii na mleko?

Objawy alergii na mleko mogą być:

  • natychmiastowe – IgE - zależne, występują w czasie od kilku minut do 4–6 godzin od spożycia pokarmu,
  • opóźnione i późne – IgE - niezależne, mieszane IgE - zależne i IgE- niezależne, występują w czasie od kilku do kilkunastu godzin po spożyciu pokarmu.

Bibliografia:

1. E. Dadas-Stasiak, B. Kalicki, A. Jung, Najczęściej występujące przyczyny i rodzaje alergii u dzieci w świetle aktualnej epidemiologii, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2010, 6(2), s. 92–99.

2. J. Gawęcki, Białka w żywności i żywieniu, Wydawnictwo AR, Poznań 2003.

3. W. Silny, M. Czarnecka-Operacz, D. Jenerowicz i wsp., Leksykon alergicznych chorób skóry i reakcji polekowych, Wydawnictwo Medyczne Termedia, Poznań 2009.

4. D. Szałowska, L. Bąk-Romaniszyn, Różne manifestacje kliniczne alergii na białko mleka krowiego, [w:] „Pediatria i Medycyna Rodzinna”, 2012, 8(3), s. 239–245.

Jakie są objawy alergii na mleko? Co powoduje uczulenie na mleko?

Objawy alergii na mleko ze strony przewodu pokarmowego to przede wszystkim nudności, wymioty, biegunka lub zaparcia, bóle brzucha, śluz lub krew w stolcu. Pojawić się mogą dolegliwości ze strony układu oddechowego, nerwowego i zmiany skórne.

Mianem alergii określa się nadmierną, swoistą odpowiedź układu immunologicznego na czynniki zewnętrzne. Jedną z częściej występujących alergii jest pokarmowa, a popularnym alergenem, czyli czynnikiem uczulającym – białka mleka krowiego. Objawy alergii na mleko mogą uwidocznić się ze strony różnych układów, przy czym dominują te związane z przewodem pokarmowym.

Reakcja organizmu – jak szybko się pojawia, rodzaje

Przebieg reakcji może być różny. Począwszy od łagodnego gdzie objawem może być pokrzywka, aż do ciężkiego przebiegu, który może być nawet zagrażający życiu – reakcja anafilaktyczna. Nie ma na to schematu, jest to sprawa indywidualna. Objawy mogą się pojawić ze strony układu pokarmowego czy oddechowego, a u innych mogą to być np. zmiany skórne. Każda osoba może zareagować inaczej na dany czynnik uczulający.

Reakcja organizmu

Reakcja organizmu na białka mleka krowiego może wystąpić w ciągu kilku minut od kontaktu organizmu z alergenem. Objawy mogą być natychmiastowe. Albo reakcja może wystąpić kilkanaście godzin po kontakcie z alergenem a objawy są opóźnione.

Alergia na białka niezależna od IgE

Bywa jednak, że alergia na białka mleka krowiego może wystąpić od jednej godziny do nawet kilku dni od kontaktu z czynnikiem uczulającym. Jest to spowodowane tym, że komórki T pod wpływem białek mleka zaczynają wytwarzać cytokiny, które to z kolei wywołują stan zapalny.

  • objawy pojawiają się dopiero po jakimś czasie i mogą to być np. wzdęcia, biegunka, zaparcia, bóle brzucha, łzawienie oczu, nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek.
Reakcje na białka zależne od IgE

Po kontakcie organizmu z alergenem, w tym przypadku z białkiem mleka, produkuje on przeciwciała IgE specyficzne dla białek mleka krowiego. Podczas następnego kontaktu z alergenem (białko) przeciwciała IgE od razu podejmą reakcję immunologiczną, której następstwem jest stan zapalny.

  • reakcja charakteryzuje się szybkim i głównie nagłym początkiem, przeważnie do dwóch godzin od kontaktu z alergenem. A występujące objawy to np. wysypka, pokrzywka, wymioty, kaszel.

Układ odpornościowy osoby uczulonej na białka mleka nadmiernie reaguje na nie, czego efektem jest produkcja przeciwciał IgE , które odpowiedzialne są za występujące objawy.

Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy i leczenie

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Dochodzi do niej wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy? Na czym polega leczenie?

Spis treści

Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.

Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.

Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.

Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę - cukier mleczny. Przyczyną tego rodzaju nietolerancji pokarmowej jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy - enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Gdy w organizmie brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Niedawno szerokim echem odbiły się ustalenia naukowców z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, którzy wprost zakomunikowali, że jego działanie na alergię to mit, a co więcej - nadużywane może szkodzić osłabiając działanie profesjonalnych leków.

Czytaj dalej...

Kiedy pszczoła zwiadowczyni go odnajdzie, wraca do ula i odpowiednim tańcem informuje pszczoły-zbieraczki, w którym kierunku się udać, aby ten pożytek znaleźć, a także jakiego rodzaju jest to pożytek i jak go jest dużo.

Czytaj dalej...

Kaszka na skórze twarzy, czerwone suche plamy na policzkach, wysypka na szyi i dekolcie to tylko kilka objawów uczulenia na twarzy, które mogą wystąpić jako reakcja alergiczna na słońce, dane pokarmy, kosmetyki, środki drażniące i inne.

Czytaj dalej...

W przypadku zauważenia u siebie uporczywych objawów, należy udać się do lekarza, który zleci odpowiednie testy alergiczne, pozwalające na wykrycie źródła alergii, wdrożenia odpowiedniego leczenia, a w rezultacie zminimalizowania jej objawów.

Czytaj dalej...