Objawy alergii na mleko u dorosłych - Skórne symptomy i ich rozpoznawanie

Jak sobie radzić i czego unikać?

Jednym ze skutecznych sposobów na alergię jest wykluczenie z diety mleka krowiego, jak również innych produktów które zawierają białka mleka krowiego odpowiedzialnych za alergię.

Osoby z alergią na mleko powinny wystrzegać się produktów takich jak:

  • śmietana,
  • masło,
  • margaryna,
  • makaron,
  • produkty piekarnicze,
  • słodycze np. czekolada,
  • lody,
  • pieczywo,
  • ser,
  • jogurt,
  • pasztet,
  • wędliny, które zawierają białka mleka,
  • a także inne dania czy potrawy, które zawierają białka mleka.

Osoby uczulone na białko mleka krowiego powinny stosować inne zamienniki mleka do spożywania (np. z mlekiem ryżowym czy mlekiem migdałowym) jak również do przygotowywania pożywienia.

Ważne jest także aby przez suplementacje uzupełniać niedobory składników odżywczych, które występują w mleku a których nie będzie w zamiennikach mleka czy jego przetworach.

Alergia na białka mleka krowiego jest dolegliwością uciążliwą. Dlatego jeśli wystąpią niepokojące objawy trzeba usunąć mleko z diety przynajmniej na parę dni. Jeśli objawy ustąpią będzie to sygnałem do przeprowadzenia testów diagnostycznych w celu ustalenia konkretnego alergenu.

Reakcja organizmu – jak szybko się pojawia, rodzaje

Przebieg reakcji może być różny. Począwszy od łagodnego gdzie objawem może być pokrzywka, aż do ciężkiego przebiegu, który może być nawet zagrażający życiu – reakcja anafilaktyczna. Nie ma na to schematu, jest to sprawa indywidualna. Objawy mogą się pojawić ze strony układu pokarmowego czy oddechowego, a u innych mogą to być np. zmiany skórne. Każda osoba może zareagować inaczej na dany czynnik uczulający.

Reakcja organizmu

Reakcja organizmu na białka mleka krowiego może wystąpić w ciągu kilku minut od kontaktu organizmu z alergenem. Objawy mogą być natychmiastowe. Albo reakcja może wystąpić kilkanaście godzin po kontakcie z alergenem a objawy są opóźnione.

Alergia na białka niezależna od IgE

Bywa jednak, że alergia na białka mleka krowiego może wystąpić od jednej godziny do nawet kilku dni od kontaktu z czynnikiem uczulającym. Jest to spowodowane tym, że komórki T pod wpływem białek mleka zaczynają wytwarzać cytokiny, które to z kolei wywołują stan zapalny.

  • objawy pojawiają się dopiero po jakimś czasie i mogą to być np. wzdęcia, biegunka, zaparcia, bóle brzucha, łzawienie oczu, nieżyt nosa, alergiczne zapalenie spojówek.
Reakcje na białka zależne od IgE

Po kontakcie organizmu z alergenem, w tym przypadku z białkiem mleka, produkuje on przeciwciała IgE specyficzne dla białek mleka krowiego. Podczas następnego kontaktu z alergenem (białko) przeciwciała IgE od razu podejmą reakcję immunologiczną, której następstwem jest stan zapalny.

  • reakcja charakteryzuje się szybkim i głównie nagłym początkiem, przeważnie do dwóch godzin od kontaktu z alergenem. A występujące objawy to np. wysypka, pokrzywka, wymioty, kaszel.

Układ odpornościowy osoby uczulonej na białka mleka nadmiernie reaguje na nie, czego efektem jest produkcja przeciwciał IgE , które odpowiedzialne są za występujące objawy.

Różnica między nietolerancją mleka a alergią na mleko

Pomimo że nietolerancja i alergia na mleko posiadają różny schemat działania, to często bywa że są ze sobą mylone. Wspólnym mianownikiem w obu przypadkach konieczne będzie wykluczenie mleka z diety lub zastąpienie go innymi produktami.

Nietolerancja

Nietolerancja mleka (czyli innymi słowy nietolerancja laktozy) związana jest z wadliwym trawieniem laktozy, która nie jest rozkładana na dwa cukry proste, czyli glukozę i galaktozę. Wynika to z faktu, że brakuje enzymu laktazy, który jest niezbędny do trawienia cukru mlekowego ( laktozy).

Osoby, u których organizm nie jest zdolny do trawienia laktozy nie będzie mógł rozłożyć jej na cukry proste takie jak galaktozę i glukozę. Pomimo, że nietolerancja jest schorzeniem uciążliwym to nie jest zaburzeniem zagrażającym życiu.

Objawy jakie towarzyszą nietolerancji na laktozę to:

  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • nudności,
  • ból brzucha.
Alergia na mleko

Natomiast, alergia na mleko jest związana z białkami, które występują w mleku i jest nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego na uczulający czynnik.

Różnicą między nietolerancją a alergią na mleko jest również to, że w nietolerancji niewielka ilość pokarmu przeważnie nie powoduje wystąpienia objawów. Natomiast jeśli chodzi o alergię, to już najmniejsza ilość może się przyczynić do wystąpienia objawów.

W obecnych czasach, ze względu na zmieniający się styl życia, a często również postępujące zanieczyszczenie środowiska, u coraz większej liczby osób zostaje wykrywana alergia na skórze lub różne zmiany o podłożu alergicznym, takie jak krosty uczuleniowe.

Czytaj dalej...

Według dyrektywy Unii Europejskiej miód to słodki produkt spożywczy wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, a następnie przerabiają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach.

Czytaj dalej...

W ciężkich przypadkach pokrzywki szczególnie gdy dojdzie do obrzęku naczynioruchowego lekarz może zdecydować o podaniu doustnych glikokortykosteroidów te w maści przepisuje się bardzo rzadko - stosuje się je możliwie krótko, bo ich stosowanie wiąże się z licznymi skutkami ubocznymi.

Czytaj dalej...

Kluczowe jest przede wszystkim zapobieganie unikanie kontaktu z alergenem, noszenie specjalnych okularów w trakcie pylenia, częste przemywanie oczu i twarzy, czasem nawet przepłukiwanie oka solą fizjologiczną.

Czytaj dalej...