Wpływ białka na pojawianie się pryszczy - mit czy rzeczywistość?
Czy dieta białkowa jest zdrowa?
Znasz już zalety zwiększenia podaży białka w jadłospisie, ale czy dieta proteinowa jest tak wspaniała jak ją malują? A co najważniejsze — czy dieta białkowa jest zdrowa i może być stosowana przez każdego?
W przypadku diet proteinowych bardzo dobrze sprawdzi się stwierdzenie – co za dużo to nie zdrowo. Najważniejsze jest więc postępowanie zdroworozsądkowe.
Generalnie, dieta białkowa może być bezpiecznie stosowana przez zdrowe osoby dorosłe. Wyjątkiem są natomiast osoby z chorobami nerek i wątroby — zwiększona podaż białka prowadzi bowiem do obciążenia tych narządów [8,9].
Zbyt wysoka podaż białka w diecie, szczególnie w połączeniu z mniejszym spożyciem węglowodanów i tłuszczów, może prowadzić do szeregu konsekwencji zdrowotnych [1,7].
Dieta białkowa i możliwe skutki uboczne:
- zwiększone ryzyko powstania kamieni nerkowych,
- zwiększone ryzyko dny moczanowej,
- obciążenie funkcji wątroby i nerek,
- niedobór witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego,
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Jak widzisz, dieta białkowa ma swoje zalety, ale niesie ze sobą także poważne zagrożenia. Dieta proteinowa może być bezpiecznie stosowana przez zdrowe osoby aktywne fizycznie i chcące zredukować masę ciała, szczególnie jeśli zależy im na zachowaniu tkanki mięśniowej.
Pamiętaj jednak — unikaj wysokiego spożycia białka, jeśli masz problem z nerkami i wątrobą!
Dołącz do 39802
zadowolonych Podopiecznych!
W Respo każda dieta jest inna, bo dopasowujemy ją idealnie do Ciebie. Osiągnij swój cel zdrowo i na swoich zasadach pod okiem dietetyka klinicznego.
Podsumowanie
Jeśli chcesz mieć pewność, że wprowadzona przez Ciebie dieta nie wpłynie negatywnie na Twój stan zdrowia, a przyniesie Ci jedynie korzyści – koniecznie skontaktuj się z nami! Doświadczony zespół dietetyków dobierze indywidualny (i bezpieczny!) dla Ciebie plan żywieniowy.
Piśmiennictwo:
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny Warsaw, Poland, 2020.
- Arends J, Bachmann P, Baracos V, Barthelemy N, Bertz H, Bozzetti F, et al. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Clin Nutr. 2017,36(1):11-48.
- Drummen M, Tischmann L, Gatta-Cherifi B, Adam T, Westerterp-Plantenga M. Dietary Protein and Energy Balance in Relation to Obesity and Co-morbidities. Front Endocrinol (Lausanne). 2018,9:443.
- Moon J, Koh G. Clinical Evidence and Mechanisms of High-Protein Diet-Induced Weight Loss. J Obes Metab Syndr. 2020,29(3):166-73.
- Pasiakos SM. Metabolic advantages of higher protein diets and benefits of dairy foods on weight management, glycemic regulation, and bone. J Food Sci. 2015,80 Suppl 1:A2-7.
- Groenendijk I, den Boeft L, van Loon LJC, de Groot L. High Versus low Dietary Protein Intake and Bone Health in Older Adults: a Systematic Review and Meta-Analysis. Comput Struct Biotechnol J. 2019,17:1101-12.
- Cuenca-Sánchez M, Navas-Carrillo D, Orenes-Piñero E. Controversies surrounding high-protein diet intake: satiating effect and kidney and bone health. Adv Nutr. 2015,6(3):260-6.
- Ko GJ, Rhee CM, Kalantar-Zadeh K, Joshi S. The Effects of High-Protein Diets on Kidney Health and Longevity. J Am Soc Nephrol. 2020,31(8):1667-79.
- Wu G. Dietary protein intake and human health. Food Funct. 2016,7(3):1251-65.
Nadmiar białka w diecie
Białko jest niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składnikiem pokarmowym. Warunkuje wzrost i rozwój człowieka. Jest podstawowym elementem budującym mięśnie i hormony. Określając optymalną porcję białka należy uwzględnić zwłaszcza poziom aktywności fizycznej i masę ciała. Osoby wykazujące niewielką aktywność ruchową nie powinny spożywać więcej niż 1 g białka na kilogram masy ciała. Z kolei u osób o wysokiej aktywności fizycznej na kilogram masy ciała przypada 1,5–1,8 g białka. W prawidłowo zbilansowanej diecie powinno ono stanowić 20–25% energii uzyskiwanej z przyjmowanego pożywienia w ciągu doby. Nie wszyscy jednak stosują się do tych zasad. Na nadmiar białka w diecie narażeni są zwłaszcza sportowcy, kulturyści i osoby realizujące diety wysokobiałkowe, z których dość popularna jest dieta Dukana.
Nadmiar białka może mieć niekorzystny wpływ na ludzki organizm. Przede wszystkim prowadzi do zaburzeń układu pokarmowego. Konsekwencją nadmiaru białka w diecie bywa rozregulowanie metabolizmu, wzdęcia, nudności, niestrawność, bóle brzucha, nieżyt żołądka i grzybica jelit. Stanowi przyczynę zaparć, które prowadzą do namnażania bakterii gnilnych w jelitach. Produkowane przez nie toksyny zwiększają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego. Nadmiar białka prowadzi do przyrostu masy ciała, ponieważ podnosi bilans energetyczny diety – 1 g białka to 4 kcal.
Dieta białkowa na odchudzanie
Dieta białkowa na odchudzanie? Znasz już mechanizmy, jakie odpowiadają za efektywną utratę masy ciała na diecie białkowej.
Ale pewnie ciekawią Cię konkrety – ile można w tydzień schudnąć na diecie białkowej? Tutaj odpowiedź jest już bardziej skomplikowana. Zależy to przede wszystkim od wielkości deficytu kalorycznego, jak i ilości spożywanego białka.
Stosowanie wspomnianej diety Dukana może prowadzić do utraty nawet 3 kg w ciągu zaledwie tygodnia! Nie jest ona jednak przez nas polecana. Dodatkowo znajduje się w rankingu diet z oceną jako jedna z najgorszych diet.
Co jednak z jadłospisem, który zakłada umiarkowane zwiększenie białka w jadłospisie?
Stosowanie tego typu diety białkowej w połączeniu z łagodnym deficytem kalorycznym prowadzi do zdrowego, racjonalnego chudnięcia na poziomie 0,5-1% masy ciała tygodniowo.
Mężczyzna ważący 90 kg zatem w tydzień zgubi do 1 kg, a 60 kg kobieta – do 0,5 kg.
Jeśli chcesz dowiedzieć się, ile dokładnie kalorii jeść dziennie, aby schudnąć, sprawdź nasz darmowy kalkulator kalorii.
