Co jeść, aby wspomóc wzrost włosów?
Co jeść na wzmocnienie włosów
Czupryna może być gęsta, włosy mogą rosnąć w całkiem dobrym tempie, ale to nie gwarantuje, że będą mocne i odporne na łamanie się. W diecie na wzmocnienie włosów nie powinno zabraknąć witaminy C.
Witamina C to bardzo silny antyoksydant, który wzmacnia cebulki włosowe i poprawia jakość samego włosa.
Co jeść, by mieć mocne włosy:
- surowe warzywa, zwłaszcza paprykę,
- owoce cytrusowe (kiwi, grejpfruty),
- owoce dzikiej róży,
- kiszonki,
- natka pietruszki,
- szczypior,
- kiełki lucerny.
Skoro mowa o witaminie C, to warto wspomnieć o żelazie, bo te dwa składniki są niezbędne do wzmocnienia włosów. Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso i podroby, orzechy, ziarna, nasiona.
Co jeść na porost włosów?
Kluczowym składnikiem diety, który stymuluje wzrost włosów, jest biotyna, inaczej nazywana witaminą H. To składnik, który znajdziesz właściwie w każdym preparacie na wzmocnienie włosów.
Oto najcenniejsze źródła biotyny, a przy okazji w większości to także cenne źródło białka, które także jest niezbędne do porostu włosów:
- razowe pieczywo i razowe makarony,
- brązowy ryż,
- płatki owsiane,
- otręby,
- ziarna soi,
- gotowane żółtka jaj,
- orzechy włoskie,
- sardynki,
- mięso wieprzowe i drobiowe.
W diecie na porost włosów nie powinno też zabraknąć kwasów omega-3, które znajdują się w tłustych rybach morskich, np. śledziach, łososiu, flądrze oraz np. w siemieniu lnianym.
Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?
Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta.
Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać.
Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B7). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.
Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy.
U nas zapłacisz kartą