Co jeść, aby zapobiec wypadaniu włosów - Kluczowe składniki w diecie dla zdrowych włosów

Pielęgnacja włosów skłonnych do wypadania - odpowiednie kosmetyki

Oprócz tego, co jeść, gdy włosy wypadają, warto wiedzieć, jakich kosmetyków używać. Szczególnie istotny wydaje się być szampon, jednak pielęgnację włosów skłonnych do wypadania można wzbogacić o odpowiednie odżywki, maski czy oleje. Kerium Szampon przeciw wypadaniu włosów od La Roche-Posay to kosmetyk przeznaczony dla osób, które pragną przerwać cykl nadmiernej utraty włosów. Szampon skutecznie poprawi objętość włosów, sprawi, że będą gęstsze i zdrowsze oraz bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Mogą używać go zarówno kobiety, jak i mężczyźni, którzy posiadają każdy rodzaj włosów.

Również to, jakich kosmetyków używamy do pielęgnacji twarzy, może mieć wpływ na kondycję naszej skóry głowy. Jest to szczególnie zauważalne wokół linii włosów, gdzie mogą osadzać się resztki kosmetyków, których używamy do mycia twarzy. Dlatego też bardzo ważne jest, by dokładnie zmywać produkt z twarzy i nie zapominać o linii włosów. Dobrym rozwiązaniem jest wybór skutecznego, ale delikatnego w działaniu kosmetyku, jakim jest Żel oczyszczający do twarzy Effaclar. Jego ulepszona formuła zawiera Phylobiomę. To składnik aktywny, który wspiera równowagę mikrobiomu skóry, a także pomaga łagodzić i redukować niedoskonałości poprzez zmniejszanie namnażania się bakterii C.acnes IA1. Kosmetyk skutecznie usuwa zanieczyszczenia, pozostawiając skórę czystą i odświeżoną.

Czy dieta ma wpływ na wypadanie włosów?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że to, co jemy, wpływa na cały organizm, także to, jak wyglądają skóra, włosy i paznokcie. W sytuacji kiedy włosy wypadają, należy zastanowić się nad przyczyną. Konsekwencje można obserwować po upływie ok. 3 miesięcy, bo tyle czasu potrzebuje włos, aby zareagować na stresor. Warto także pamiętać o tym, że wypadanie włosów często występuje u osób stosujących restrykcyjne diety odchudzające. Najczęściej nie zapewniają one odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Duży wpływ mają również tzw. monodiety polegające na spożywaniu składników z jednej grupy, dlatego żeby mieć piękne, długie i mocne włosy, warto stosować dietę, która zapewni wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Osoby eliminujące mięso i produkty odzwierzęce ze swojego jadłospisu powinny dodatkowo zadbać o suplementację brakujących witamin, głównie z grupy B.

Prawidłowe odżywianie, posiłki bogate w wiele składników odżywczych wpływają na kondycję włosów. Dla ich prawidłowego wzrostu ważne są witaminy i minerały, a także białko. Nawet jeśli stosujesz dietę odchudzającą, zadbaj o podaż tych składników. Co warto jeść?

Witamina A

Jest odpowiedzialna za stymulację wzrostu mieszków włosowych. Sprawia, że są one mocniejsze. Można ją znaleźć w brokułach, dyni, marchwi, kapuście kiszonej, pomarańczach czy morelach.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla wyglądu włosów, w szczególności B1, B3, B6, B7 (biotyna) i B12. Biotyna jest popularnym suplementem diety, ale można ją znaleźć także w pożywieniu, np. w wątróbce, soi, kalafiorze, migdałach i szpinaku. Braki witaminy B12 są najczęściej widoczne u osób, które nie spożywają mięsa.

Witamina C

Jest jednym z antyoksydantów. Jej niedobór sprawia, że włosy stają się łamliwe, a końcówki rozdwojone. Cebulki są słabsze, przez co włosy częściej wypadają. Witaminę C można znaleźć w cytrusach, czarnej porzeczce i dzikiej róży.

Co jeść na wypadające włosy?

To, co spożywamy w bardzo dużym stopniu wpływa na nasz wygląd, samopoczucie czy kondycję. Dlatego zła dieta może doprowadzić do osłabienia układu odpornościowego oraz różnorakich schorzeń. W wielu przypadkach widząc niepożądane efekty jak np. wypadające włosy, wystarczy zastanowić się, co jeść i zmienić dietę. Tak więc co jeść, gdy wypadają włosy?

Białko

Aminokwasy mają znaczący wpływ na budowę skóry głowy, dlatego ich niedobór może sprawić, że włosy będą szybciej się starzeć i wypadać. Żeby temu zapobiec, należy spożywać mięso (z wykluczeniem hodowlanych kurczaków i indyków karmionych antybiotykami), ryby (z pominięciem pangi i tilapii), nabiał, komosę ryżową, amarantus i rośliny strączkowe.

Antyoksydanty

Gdy mierzymy się z problemem wypadania włosów, pytamy: co jeść? Na pewno warto wzbogacić dietę o produkty takie jak: pomidory, papryka, melony, bób, szpinak, wiśnie, czereśnie, jagody, morele czy śliwki, które są bogate w antyoksydanty, co pomoże wzmocnić układ odpornościowy. Warto uzupełnić o nie jadłospis.

Witaminy

witamina A - stymuluje wzrost mieszków włosowych, a jej brak sprawia, że włosy są suche i łamliwe. Znajdziemy ją m. in. w brokułach, dyni, owocach dzikiej róży, kapuście, marchewce, morelach, pomidorach, pomarańczach, maśle czy wątróbce.

witamina C - jej niedobór prowadzi do łamliwości i rozdwajania włosów oraz pogorszenia działania cebulek. Warto jeść np. czarną porzeczkę, jagody, maliny, owoce cytrusowe, paprykę, jarmuż, szpinak.

witamina E - odpowiednia jej ilość przyspiesza wzrost włosów oraz poprawia poziom ich nawilżenia. Znajdziemy ją w jajkach, orzechach, nasionach roślin oleistych, zielonych warzywach czy pieczywie pełnoziarnistym.

Mikroelementy, takie jak cynk, miedź i żelazo

Te mikroelementy mają wpływ na kondycję i wygląd włosów. Zbyt mała ilość cynku prowadzi do hiperkeratozy skóry oraz nadmiernego wypadania włosów. Cynk znajdziemy w ostrygach, kiełkach pszenicy, ziarnach sezamu, orzeszkach ziemnych, wołowinie czy gorzkiej czekoladzie. Natomiast niedobór miedzi skutkuje zmianami strukturalnymi włosów, a żelaza łysieniem u kobiet. Produkty bogate w miedź to m. in. kakao, kasza gryczana, natka pietruszki, nasiona słonecznika, a w żelazo: mak, soja, kasza jaglana czy sardynki z puszki.

Oznacza to, że jeśli zastanawiasz się nad tym, jak pozbyć się pryszcza, nie wahaj się sięgnąć po ten produkt, ale z pewnością nie wyleczy on samej choroby, pomoże jedynie usunąć bieżące objawy skórne.

Czytaj dalej...

Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem , olejem rzepakowym zimno tłoczonym używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku , orzechach włoskich.

Czytaj dalej...

Dobrze jest nauczyć się rozpoznawać te produkty, które nie są zalecane ze względu na brak wartości odżywczych oraz dowiedzieć się jak kupować te, które mogą pomóc w przyspieszeniu leczenia stanów zapalnych i które korzystnie wpływają na regulację gospodarki hormonalnej.

Czytaj dalej...

Utrata włosów często jest spowodowana niewłaściwym poziomem witamin i minerałów, takich jak nadmiar witaminy A, niedobór witamin z grupy B, D3 czy niedobór białka i żelaza w diecie, co jest szczególnie ważne dla prawidłowej kondycji włosów.

Czytaj dalej...