Co jeść, aby zapobiec wypadaniu włosów - Kluczowe składniki w diecie dla zdrowych włosów
Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?
Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta.
Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać.
Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B7). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.
Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy.
Przyczyny wypadania włosów
Włosy naturalnie wypadają każdego dnia, a w ich miejsce pojawiają się nowe włosy.
Ilość wypadających włosów nie powinna jednak przekraczać 70-100 sztuk dziennie.
- zaburzenia hormonalne,
- niedobory żywieniowe,
- odchudzanie i niedożywienie.
Wzmożone wypadanie włosów towarzyszy różnym schorzeniom, takim jak zespół policystycznych jajników (PCOS), niedoczynność lub nadczynność tarczycy, anemia, insulinooporność oraz hiperprolaktynemia.
Z problemem wypadających włosów często zmagają się również kobiety w ciąży. W trakcie ciąży zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych wzrasta, co może wiązać się z wystąpieniem ich niedoborów. Ich pojawienie się może skutkować zaburzeniami w prawidłowej produkcji włosów i ich wypadaniem. Dodatkowo tak intensywne zmiany hormonalne, które zachodzą w ciele przyszłej matki, wpływają na znaczne osłabienie włosów.
Suplementy i witaminy na włosy
Wymieniając domowe sposoby na szybszy porost włosów należy również wspomnieć o bardzo często wykorzystywanym rozwiązaniu, jakim są witaminy i suplementy na włosy. Dodatkowym plusem takich preparatów jest to, że pozytywnie działają one nie tylko na włosy, ale także na paznokcie i skórę.
Co zatem powinny zawierać takie produkty na porost włosów? Oczywiście minerały, których niedobory mogą powodować nadmierną utratę włosów. Chodzi tutaj chociażby o cynk, żelazo, krzem, selen czy miedź. Bardzo istotne są również witaminy na porost włosów. W tym przypadków najważniejsze są witaminy z grupy B, w tym witamina piękna, czyli biotyna. Oprócz tego, warto zwracać uwagę na to, aby wybierane przez nas środki na porost włosów zawierały witaminy A, C oraz E. Wiele mówi się ostatnio o tym, że tran na włosy również pozytywnie wpływa na ich kondycję i szybszy wzrost, dlatego produkty go zawierające powinny znaleźć się na naszej liście.
W sprzedaży znaleźć można obecnie wiele produktów przeznaczonych dla osób zmagających się z nadmiernym wypadaniem włosów. Poniżej przedstawiamy wycinek propozycji preparatów tego typu, które świetnie sprawdzą się w codziennej suplementacji naszych włosów:
Część rankingu pochodzi z osobnego artykułu, gdzie znajdują się też najważniejsze informacje poświęcone preparatom na porost włosów: TOP preparaty i tabletki na porost włosów. Ranking wybranych propozycji dostępnych na rynku – dokładnie wyjaśniamy w nim jak wpływają konkretne substancje wpływają na kondycję mieszków włosowych i ich łusek, dlaczego niektóre półprodukty zadziałają lepiej niż inne oraz podajemy wykaz najważniejszych substancji czynnych.
Bibliografia
- H.M. Almohanna i in., The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss , „ Dermatology and Therapy”, 9 (1) 2019, s. 51–70.
- E. Herbert, Beauty Food , Wydawnictwo Muza, Warszawa 2017.
- D. Mascha, Witaminy i minerały w naturalnej żywności. Co i w jaki sposób jeść, aby cieszyć się świetnym zdrowiem bez konieczności suplementacji, Wydawnictwo Vital, Białystok 2021.
Oceń artykuł

Dieta na włosy, które wypadają – przykładowy jadłospis
Oto przykładowy jadłospis w diecie przy wypadających włosach:
śniadanie: komosanka na mleku sojowym z zarodkami pszennymi, pomarańczą, orzechami brazylijskimi posypana nasionami chia oraz świeżo zmielonym siemieniem lnianym.
drugie śniadanie: garść orzechów włoskich i brazylijskich, pomarańcza.
lunch: pomidorowa włoska zupa rybna z grzankami z razowego pieczywa.
obiad: stek wołowy z pieczonymi ziemniakami, sałatką z brokuła, papryki, natki pietruszki skropionej olejem lnianym.
kolacja: sałatka z makrelą wędzoną, jajkiem, ciecierzycą, szpinakiem, sosem z oleju rzepakowego zimno tłoczonego, musztardy, soku z cytryny i odrobiny miodu z grzankami z razowego pieczywa.
Data publikacji: 24.06.2021
Data aktualizacji: 20.12.2022
Bibliografia
- H. M. Almohanna, A. A. Ahmed, J. P. Tsatalis, A. Tosti, The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review, "Dermatology and Therapy", nr 9 (1) 2019.
- E. L. Gio, K. Rajani, Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use, "Dermatol Pract Concept", nr 7 (1) 2017.
- D. H Rushton, Nutritional factors and hair loss, "Clinical and Experimental Dermatology", nr 27 (5) 2002.
- J. Qi, L. A. Garza, An Overview of Alopecias, "Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine", nr 4 (3) 2014.
- I. Wawer, Dietetyczne niedobory mikroskładników i suplementacja w chorobach neurologicznych, "Neurologia Praktyczna", nr 6 2017.
Inne publikacje autora