Jak pozbyć się czerwieni z pryszczy? Skuteczne sposoby na redukcję zaczerwienień skóry
Domowe sposoby na pryszcze: pasta z miodu i cynamonu, pasta z pomidorów
Aby wykonać skuteczną i sprawdzoną pastę z miodem i cynamonem, należy zmieszać oba składniki (ilość zależy od własnych preferencji) do uzyskania jednolitej konsystencji, która powinna przypominać gęstą pastę. Otrzymaną maseczkę należy nakładać punktowo na pryszcze, najlepiej po wieczornej toalecie i zostawić ją na całą noc. Cynamon oraz miód wykazują silne działanie antybakteryjne, dzięki czemu mogą zatrzymać rozwój ropnych wykwitów. Dodatkowo odżywiają skórę twarzy, a w ciągu nocy skóra w całości wchłonie domową pastę. Rozmiar pryszcza zmniejsza się już po pierwszej kuracji, jednak warto powtórzyć zabieg kilkukrotnie w ciągu następujących po sobie nocy, co dodatkowo nasili korzystne działanie pasty.
Podobne rezultaty może przynieść pasta pomidorowa. Kluczową rolę w walce z pryszczami odgrywa zawarty w tych warzywach likopen. To silny antyoksydant, chroniący przed atakiem wolnych rodników i działający pozytywnie na kondycję skóry. Likopen zapobiega przedwczesnym procesom starzenia i osłabia negatywny wpływ promieniowania ultrafioletowego (UV) na skórę, zwiększając naturalną ochronę przeciwsłoneczną skóry, chroniąc przed poparzeniami słonecznymi. Dodatkowo wspomaga zachowanie właściwej jędrności skóry i przywraca prawidłową gęstość. Likopen jest pomocny w walce z pryszczami. Aby wykonać przeciwpryszczową pastę, wystarczy rozgnieść pomidor widelcem, a następnie nałożyć powstałą papkę na ropne wykwity i pozostawić na 15–20 minut, po czym zmyć wodą. Pastę można stosować nawet kilka razy dziennie. Pryszcze powinny szybko się wysuszyć i zniknąć z powierzchni ciała!
Maseczka i napój z drożdży na pryszcze
Jednym z domowych sposobów na pryszcze jest kuracja drożdżami, które można pić w formie roztworu wodnego, a także nakładać na twarz w postaci maseczki. Jeśli osoba zmagająca się pryszczami zdecyduje się na pierwszą opcję, w drożdże warto zaopatrzyć się w aptece lub wybrać wyciąg z drożdży piwowarskich. Drożdże należy zalać zimną, przegotowaną wodą i osłodzić je. Mieszaninę należy schładzać przez parę godzin w lodówce, a następnie pić ok. 1 szklankę na dobę. Kurację w formie pitnej należy prowadzić maksymalnie przez 10 dni.
Aby wykonać drożdżową maseczkę, należy zaopatrzyć się w drożdże piekarnicze, rozgnieść je z niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na ok. 10 minut. Później nałożyć na zmiany skórne i trzymać przez ok. 30 minut, po czym dokładnie zmyć drożdże ciepłą wodą. Zaleca się stosowanie maseczki co 2 dni, przez ok. 4–5 tygodni. Przed rozpoczęciem obu form kuracji warto się upewnić, czy osoba cierpiąca na pryszcze nie ma uczulenia na drożdże. Nie powinni jej stosować chorzy na cukrzycę, zapalenia stawów oraz niewydolność nerek.
Dlaczego kurki są gorzkie?
Miłośnicy grzybobrania i eksperci w tym temacie podpowiadają, że smak kurek zależy m.in. od rodzaju podłoża, z którego je zbieramy. Okazuje się bowiem, że częściej gorzkie kurki rosną w lasach iglastych. Ponadto, kiedy panuje susza, a my znaleźliśmy kilka okazów, one też mogą okazać się niesmaczne. Zebrane kurki należy dokładnie oczyścić - zabrudzenia, które na nich zostawimy, też wpływają na smak. Można robić to za pomocą małego pędzelka, choć to dość czasochłonne zadanie. Część osób poleca też moczenie kurek w wodzie z solą lub obsypanie ich mąką, a następnie umycie pod bieżącą wodą. Nie jest to jedyne zasady, a częściej jednak dochodzą złe przyzwyczajenia związane z obróbką grzybów.
Tak przygotowane kurki polecamy poddać wstępnej obróbce. Do wyboru mamy 3 sposoby, z których najdłuższy zajmie nam jedynie 15 dodatkowych minut w kuchni.
Po tych zabiegach możemy wykorzystać nasze pyszności do konkretnych potraw. Dania z kurkami zachwycają smakiem niezależnie od formy i okazji do podania. Ważne, aby kurek nie przechowywać zbyt długo - zarówno w postaci świeżej, jak i mrożonej. Świeże kurki przechowujemy po zerwaniu maksymalnie 10 godzin, a mrożone - do 8 miesięcy. Sprawdź też: jak mrozić kurki na zapas.