Jak Zapobiegać Wypadaniu Włosów - Skuteczne Metody i Porady
Wypadanie włosów – co może być tego przyczyną?
Kondycja włosów w pewnym sensie odzwierciedla to, co dzieje się w organizmie. Są sytuacje, w których włosy nadmiernie wypadają i nie ma się na to wpływu. Należą do nich: predyspozycje genetyczne, poród, choroby autoimmunologiczne, wykorzystana w trakcie leczenia onkologicznego chemioterapia czy przejście skomplikowanych operacji chirurgicznych i zastosowana w ich trakcie narkoza. Czasem pojawiają się zaburzenia hormonalne, metaboliczne oraz choroby, które najlepiej skonsultować z lekarzem. Nieodpowiednia pielęgnacja skóry głowy i stres także wpływają na kondycję włosów negatywnie. Pomimo że w dobie suplementacji może wydawać się to mało prawdopodobne, to na wypadanie włosów ogromny wpływ ma także dieta.
Z czynników dietetycznych bardzo drastycznie działa niskokaloryczna dieta, która jest stosowana przez osoby odchudzające się na własną rękę. Żywienie ubogie w kalorie i białko doprowadza do wielu zaburzeń w organizmie, a wśród nich także do nadmiernego wypadania włosów. Wszelkiego rodzaju głodówki mogą spowodować, że problem z przerzedzającą się fryzurą znacząco się nasili, a nowe włosy nie będą odrastać.
Aby wzmocnić włosy, konieczne jest spożywanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B: ryboflawiny (B2), niacyny (B3), kwasu pantotenowego (B5) i biotyny (B7). Wpływają one na prawidłowy stan skóry i błon śluzowych oraz są potrzebne do wzrostu włosa. Bardzo pomocne są także kwasy omega-3, zapewniające odpowiednie nawilżenie skóry głowy, walcząc przy okazji z procesami utleniania w organizmie. Niezbędne jest też włączenie do diety produktów bogatych w selen, cynk, żelazo.
Selen wraz z witaminą E opóźniają procesy starzenia komórek i tkanek oraz pomagają w utrzymaniu elastyczności i młodego wyglądu. Cynk wpływa na tworzenie się keratyny – głównego budulca włosów. Ponadto wszystkie trzy wymienione składniki, tak jak kwasy omega-3, są świetnymi przeciwutleniaczami – chronią więc przed wolnymi rodnikami. Niedobór żelaza może wiązać się z pojawieniem niedokrwistości, a ta często odpowiada za osłabienie, siwienie i wypadanie włosów. Jest to kolejny składnik, którego nie może zabraknąć w diecie na zdrowe włosy.
Badania sugerują, że u znacznej liczby kobiet pojawia się niedobór biotyny podczas prawidłowej ciąży, ponieważ szybko dzielące się komórki rozwijającego się płodu wymagają dużej ilości biotyny wykorzystując zapasy z organizmu matki. Naukowcy doszli do wniosku, że istotne zmiany w markerach metabolizmu biotyny podczas ciąży i karmienia piersią sugerują, że zalecane dawki biotyny są za niskie.
Aby odwrócić wypadanie włosów i zwiększyć ich wytrzymałość, zażywaj jedną tabletkę witaminy B -complex codziennie lub zażywaj biotynę i witaminę B5 osobno.
Jedzenie pokarmów bogatych w biotynę i witaminę B5, takich jak jajka, wołowina, kurczak, awokado, rośliny strączkowe, orzechy i ziemniaki, pomaga również uniknąć niedoboru i wspomaga wzrost włosów.
Co jeść i pić, aby włosy nie wypadały?
Z wypadaniem włosów można sobie poradzić, dostarczając odpowiednich składników we wszystkich posiłkach. Dieta na wypadanie włosów musi być bogata w witaminy z grupy B, a szczególnie:
• ryboflawinę (witaminę B2), którą znaleźć można w drożdżach, makreli, grzybach, serach, jajkach, cielęcinie, roślinach strączkowych, brokułach oraz mięsie,
• witaminę B3 (niacynę) występującą w największych ilościach w drożdżach, otrębach pszennych, mięsie, rybach, orzeszkach ziemnych i grzybach,
• kwas pantotenowy (witamina B5) znajdujący się w mięsie, grzybach, grochu, soi, jajach i brokułach,
• witaminę B7 (biotynę), którą spożyć można z wątrobą, drożdżami, soją, orzechami włoskimi, orzeszkami ziemnymi, jajkami, kalafiorem i grzybami. Biotyna jest także świetnym składnikiem diety na przyspieszenie wzrostu włosów.
Kwasy omega-3 w największych ilościach dostarczyć można z olejem lnianym, siemieniem lnianym (koniecznie kupuj go w całych ziarenkach i miel dopiero bezpośrednio przed spożyciem), olejem rzepakowym zimno tłoczonym (używanym na zimno jako dodatek do gotowego posiłku), orzechach włoskich. Bardzo duże ilości tych samych związków znajdziemy w rybach morskich, szczególnie tłustych: łososiu, halibucie, makreli, sardynkach. Witamina E – tak jak kwasy omega-3 – jest także składnikiem olejów roślinnych, orzechów i nasion. Ponadto występuje w kiełkach, ciemnozielonych warzywach (szpinaku, natce pietruszki, sałacie, jarmużu, brokułach) oraz gruboziarnistych produktach zbożowych.
Selen można znaleźć w orzechach (głównie brazylijskich), podrobach, rybach i kurkumie. Cynk znajduje się w produktach zbożowych (szczególnie z zarodkami pszennymi), mięsem, roślinami strączkowymi, nabiałem i orzechami. Żelazo jest składnikiem mięsa (hemowe – lepiej przyswajalne) oraz roślin strączkowych, natki pietruszki, roślin strączkowych i komosy ryżowej (niehemowe – gorzej przyswajalne).
Spróbuj ustalić przyczynę
Włosy mogą wypadać z przynajmniej kilkunastu powodów.Nie zawsze źródłem problemu jest choroba czy obciążenie genetyczne. Bardzo częstozdarza się, że kosmyki dosłownie wypadają garściami w reakcji na silny stres. Zastanów sięwięc, czy w ostatnim czasie nie spotkało Cię coś przykrego, a wręcz traumatycznego (znanesą m. in. przypadki całkowitego wyłysienia w reakcji na przerażenie). Najczęściej pierwszymi „posłańcami” inforamcji o tym, że w organizmie coś dzieje się nie tak są włosy – czułe na wszelkie niekorzystne zmiany. Poświęć więc trochę czasu na przeanalizowanie ostatnich tygodni Twojego życia. Może zmieniłaś dietę? Może jesteś w ciąży? Może masz więcej obowiązków w pracy? Tych możliwości jest całe mnóstwo i każdy drobiazg naprawdę może mieć wpływ na kondycję włosów.
To obszerne stwierdzenie, które warto skonkretyzować. Prawidłowa pielęgnacja włosów polega na zapewnieniu im optymalnych warunków do wzrostu. Muszą być dobrze odżywione, czyste, nie wolno ich narażać na niekorzystne zjawiska. Dobrze przyjrzyj się zawartości swojej szafki łazienkowej. Jeśli pierwszą rzeczą, po którą sięgasz z rana jest prostownica czy lokówka, to nie dziw się, że Twoje kosmyki w końcu powiedziały STOP. Tak samo jest z nieprawidłowo dobranymi kosmetykami – wypadanie włosów może spowodować nawet zbyt agresywny szampon, którego składnik uczula. W okresie walki z łysieniem zrezygnuj z używania obciążających kosmetyków, jak lakiery czy oleje. Zamiast nich wybieraj odżywki – możesz nawet spróbować myć głowę samą odżywką.
Witamina C
Dowody naukowe sugerują, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w procesie starzenia. Reaktywne formy tlenu lub wolne rodniki są wysoce reaktywnymi cząsteczkami, które mogą bezpośrednio uszkadzać komórkowe membrany strukturalne, lipidy, białka i DNA. Z wiekiem wzrasta wytwarzanie wolnych rodników, a ilość enzymów antyoksydacyjnych, które chronią organizm, zmniejsza się, prowadząc do uszkodzenia struktury komórkowej i starzenie się włosów. Działając jako przeciwutleniacz, witamina C zwalcza stres oksydacyjny, który przyczynia się do siwienia włosów i utraty włosów.
Aby zwalczyć wolne rodniki i chronić włosy przed starzeniem się jedz pokarmy bogate w witaminę C takie jak pomarańcze, czerwona papryka, jarmuż, brukselka, brokuły, truskawki, grejpfrut i kiwi ale także suplementuj witaminę C w dawce od 1000-4000 g.
U nas zapłacisz kartą