"Sposoby przyspieszenia dojrzewania pryszcza"
MELONY
Teraz ich wybór w sklepach jest duży – mamy melony żółte (większe i małe), zielone i kantalupa. Na zdjęciach zobaczycie ich skórki oraz to jak wyglądają w środku po przekrojeniu. Jadalny jest miąższ – nasiona wyrzucamy a skórkę obieramy i też do śmieci. Melon sprawdzi się w sałatkach, w owsiance oraz oczywiście samodzielnie zjadany – na przykład na drugie śniadanie. Możecie kupić owoc w całości (nigdy nie wiem kiedy jest już dojrzały więc na wszelki wypadek leży na stole przez tydzień) lub w połówce – tu akurat nie jest to najgorszy pomysł (tak samo jak z arbuzem).
Melon zawiera niewiele kalorii (28/34 kcal na 100g) ale dużo beta-karotenu (prowitaminy A) o potasu. Jest dobry na wzrok, nadciśnienie. Nie jest za to wskazany przy cukrzycy ze względu na wysoki Indeks Glikemiczny.
Co zrobić, żeby awokado dojrzało?
Niedojrzałe awokado nie tylko jest twarde, ale także nieprzyjemnie gorzkie. Nie musicie jednak cierpliwie czekać, aż owoc dojrzeje, bo bez problemu przyspieszycie ten proces prostymi metodami. Podpowiadamy co zrobić, żeby awokado dojrzało.
W tym artykule:
Awokado wyśmienicie smakuje bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdza się też w roli składnika sałatek i koktajli lub jako dodatek do kanapek. Bez względu na sposób konsumpcji, najlepiej smakują dojrzałe owoce. W polskich sklepach częściej znajdziemy jednak niedojrzałe okazy, które muszą trochę poleżeć, zanim będą mogły trafić na talerz. Dojrzewanie w domowych warunkach może potrwać nawet 7 dni. Na szczęście, nie musicie czekać tak długo. Co zrobić, żeby awokado dojrzało? Poniżej zamieszczamy sprawdzone porady.
Awokado na już na stałe rozgościło się w polskiej kuchni. Rosnąca popularność tego owocu nie jest wyłączną zasługą jego oryginalnych walorów smakowych, ale także korzystnego wpływu na organizm. Awokado jest bogatym źródłem cennych mikroelementów, w tym witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K i H, wapnia, miedzi, żelaza manganu i potasu. Zawiera też wartościowe tłuszcze. Eksperci nie mają wątpliwości, że awokado to jeden z najzdrowszych owoców świata. Cenne właściwości są niezwykle istotne, ale nie można zapomnieć o wyśmienitym smaku awokado. Niestety, niedojrzałe okazy nie tylko są twarde, ale także nieprzyjemnie gorzkie. Nie musicie jednak cierpliwie czekać, aż owoc dojrzeje, bo bez problemu przyspieszycie ten proces prostymi metodami.
Tak powstaje pryszcz
Bakterie uwalniają enzymy (lipazy) rozkładające obojętne tłuszcze łoju na mniejsze cząstki (wolne kwasy tłuszczowe). Właśnie te kwasy tłuszczowe powodują powstawanie stanów zapalnych. Wzrasta liczba zakażonych komórek i wydzieliny wypełnającej woreczek. Jest tam coraz mniej miejsca, przez co nasila się nacisk na ścianki mieszka włosowego zablokowanego czopem rogowym. W pewnym momencie ścianki nie wytrzymują nacisku, pękają, a zawartość rozlewa się na otaczającą tkankę. Powstaje ostry stan zapalny, tworzą się krosty.
Trądzik pospolity może mieć różne etapy. Pierwsza odmiana trądziku charakteryzuje się zaskórnikami utrzymującymi się przez miesiące, a nawet lata, w okresie dojrzewania. Rozróżnia się zaskórniki otwarte i zamknięte. W zaskórnikach zamkniętych ujście mieszka jest zatkane, spod skóry prześwituje biaława grudka, czop łojowo-rogowy. Często dochodzi do zakażeń i nagromadzenia się ropy, ponieważ zawartość mieszka nie może się wydostać na zewnątrz. W zaskórnikach otwartych ujście się nie domyka, widoczny jest czarny punkt. Nie ma on nic wspólnego z brudem, jak się powszechnie uważa. Czarny kolor spowodowany jest utlenianiem się czopu rogowo-tłuszczowego. Kolejnym etapem trądziku jest jest acne papulopustolosa. W zaskórniku powstały już zmiany zapalne, grudki i krosty. Ten etap może ciągnąć się latami. Prawie każda krosta pozostawia wklęsłą (rzadziej także wypukłą) bliznę. Jeśli trądzik się pogarsza, rozwija się raczej rzaska forma acne conglobata. W wyniku stanu zapalnego wokół mieszka tworzą się guzkowate nacieki i ropne, a po ich ustąpieniu pozostają blizny wklęsłe i wypukłe.
U nas zapłacisz kartą