Jak zapobiegać pojawianiu się pryszczy?
Dlaczego gofry nie wychodzą chrupiące?
Niby wiesz, co zrobić, aby gofry były chrupiące, ale trudno Ci uzyskać oczekiwany efekt? Zazwyczaj problem tkwi w niewłaściwym przygotowaniu ciasta, złym studzeniu lub w samej gofrownicy.
Staraj się zawsze osobno przygotowywać mokre i suche składniki. Oddzielaj białka od żółtek, lekko podgrzej mleko i starannie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Później wszystko łącz ze sobą stopniowo i powoli, bez nerwowych ruchów.
Gotowe gofry studź na kratce do wypieków, nie na talerzu. Nie zapominaj, że ciasto straci swoją chrupkość także wtedy, gdy przez dłuższy czas leży udekorowane bitą śmietaną. Staraj się więc zjadać deser od razu po zaserwowaniu, wtedy smakuje najlepiej.
Przyjrzyj się też swojemu urządzeniu. Masz pewność, że jego moc jest wystarczająca? W bardzo słabej gofrownicy nigdy nie przyrządzisz tak smacznych gofrów, jak z budki. Wynika to z tego, że nie nagrzeje się do wysokiej temperatury i nie wypiecze dostatecznie ciasta.
Po wylaniu masy na płytki widzisz, że nie wyrasta lub ciągle jest blade? Spróbuj nieco ją rozcieńczyć, dodając jeszcze trochę letniego mleka. Nie otwieraj co chwilę gofrownicy, zrób to dopiero po upływie 3 – 5 minut. Jeżeli to wszystko nie pomaga, rozważ zakup gofrownicy o większej mocy oraz lepszej jakości wykonania płytek.
Jak prawidłowo pozbyć się pryszczy metodą wyciskania?
Czasami, gdy pryszcz jest mocno „dojrzały”, nie ma wyjścia – trzeba go wydusić. Najlepiej, aby zrobiła to profesjonalistka, np. kosmetyczka. Jeśli to niemożliwe, warto wiedzieć, jak to prawidłowo wykonać. Przede wszystkim pamiętaj, że do manualnego usunięcia nadaje się jedynie wykwit, którego jasnożółty czubek widoczny jest na powierzchni (niemal przebił się przez skórę). Taką ropną krostkę można ostrożnie wycisnąć czystymi i zdezynfekowanymi dłońmi, najlepiej przez chusteczkę higieniczną (tak aby paznokciami nie uszkodzić naskórka i nie spowodować w ten sposób blizn). Po wykonanym zabiegu niezwłocznie należy zdezynfekować podrażnioną skórę, a na koniec umyć twarz antybakteryjnym żelem głęboko oczyszczającym, takim jak np. Vichy Normaderm.
Wcale nie potrzebujesz aplikować dużej ilości korektora czy podkładu, aby skutecznie zamaskować pryszcza. Wystarczy podkład o silnym działaniu maskującym, taki jak Vichy Dermablend – nakładany zawsze na krem pod makijaż. Zapewnia on pełne krycie niedoskonałości przy nałożeniu cienkiej warstwy. Możesz go zaaplikować na całą twarz (najlepiej) bądź zastosować do punktowego zamaskowania krosty (gdy wymaga dodatkowego krycia). Nabierz odrobinę na czysty palec bądź gąbeczkę i lekko wklep w pryszcza i skórę wokół, a następnie przypudruj utrwalającym pudrem Dermablend. Pamiętaj, że podkład musi mieć odcień zbliżony do karnacji – zbyt jasny dodatkowo uwypukli zmiany.
Bibliografia:
1 Braun‐Falco O, Plewig G, Wolff H.H, Burdgdorf W.H.C. Dermatologia. Wyd. Czelej, Lublin 2004, 993–1002.
Ustawiona moc a dobre gofry w gofrownicy
Dobre gofrownice to te o mocy minimum 750 – 800 W, ale jeśli masz taką możliwość, zainwestuj w sprzęt ze znacznie lepszymi parametrami. Wiedz, że w punktach gastronomicznych zwykle używa się urządzeń o mocy 1500 – 2000 W, a przecież serwowane w nich gofry zawsze są chrupiące. Warto więc zawsze wiedzieć, jaka moc gofrownicy wystarczy.
Ten parametr odgrywa bardzo ważną rolę, bo od niego zależy szybkość nagrzewania gofrownicy i czas wypiekania ciasta. Pamiętaj również, że im większe są płyty, tym wyższa powinna być nastawiona moc. Inaczej nie wypieczesz gofrów na złoty kolor i środek będzie surowy.
Jeśli używasz bardzo mocnego sprzętu, nie musisz ustawiać mocy na maksimum. To czasami wręcz niekorzystne, gdyż łatwo o przypalenie gofrów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować.
W ten sposób lepiej poznasz możliwości swojej gofrownicy. Kto wie, być może odkryjesz samodzielnie tajemnicę idealnie wypieczonej przekąski?
U nas zapłacisz kartą