Czy czekolada powoduje pryszcze? Mity i fakty

Czy istnieje idealna dieta na trądzik?

Zastanawiając się nad tym, czy istnieje idealna dieta na trądzik, powinniśmy zawsze mieć na uwadze, że trądzik jest chorobą skóry. Dlatego też odpowiednia dieta sama w sobie nie przyniesie zadowalających rezultatów, może jednak stanowić bardzo istotny element kuracji przeciwtrądzikowej. W internecie możemy znaleźć wiele głosów świadczących o tym, jaki rodzaj diety będzie najskuteczniejszy w zmniejszeniu objawów trądziku. Mowa tu między innymi o diecie bezglutenowej, wegańskiej, paleo czy ketogenicznej. Niestety nie każda z nich może okazać się odpowiednia dla nas. Jeśli nie będzie ona właściwie zbilansowana, może doprowadzić do niedoborów w naszym organizmie.

W przypadku diety przeciwtrądzikowej największe znaczenie ma to, aby przyjmowane przez nas pokarmy posiadały niski indeks glikemiczny oraz jak najniższy stopień przetworzenia.

"Mówi się, że jesteś tym co jesz i ma to swoje uzasadnienie również w kontekście zdrowia skóry. Odpowiedni dobór produktów spożywczych w diecie może poprawić stan naszej cery, szczególnie tej dotkniętej problemem trądziku. Dla jej lepszej kondycji warto zrezygnować z dań typu "fast food", produktów z wysokim indeksem glikemicznym jak i ograniczyć spożycie cukrów prostych. Białe pieczywo zastąp tym z mąki pełnoziarnistej, a nabiał produktami z mleka roślinnego, który jest jego zdrowym substytutem. Ryby dostarczą cennych kwasów omega, łagodzących stan zapalny skóry. Pomocna może okazać się suplementacja witamin z grupy B, cynku i antyoksydantów."

MGR KOSMETOLOGII,
DERMOKONSULTANTKA
LA ROCHE-POSAY
MARTA JASNOGÓRSKA

Produkty polecane przy diecie na trądzik

Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w produkty, które dostarczą naszemu organizmowi dużych ilości przeciwutleniaczy, będą łagodzić stany zapalne oraz niwelować wolne rodniki. Polecane są przede wszystkim:
• warzywa,
• owoce (najlepiej o niskim indeksie glikemicznym),
• pieczywo i makaron z pełnego ziarna,
• tłuste ryby morskie (stanowią źródło kwasów Omega-3),
• nasiona roślin strączkowych,
• chude mięso,
• orzechy,
• oleje roślinne (rzepakowy lub lniany),
• suszone owoce, orzechy.

Trądzik – problem nastolatków i dorosłych

Trądzik pospolity (acne vulgaris) znany także pod nazwą trądziku młodzieńczego lub zwyczajnego stanowi jedną z najbardziej powszechnych chorób skóry (może dotyczyć nawet 10% populacji na świecie). Szczyt zachorowań na tę dermatozę przypada w okresie dojrzewania, dlatego też dla znacznej części osób stanowi on domenę nastolatków. Tymczasem na trądzik można zachorować w każdym wieku, a w ostatnich latach zauważa się znaczny wzrost zachorowań w przypadku osób dorosłych.
Czym w takim razie jest trądzik? To choroba skóry, która dotyczy przede wszystkim gruczołów łojowych oraz ujść mieszków włosowych, a jego nieodzownym elementem jest silny łojotok, który równocześnie prowadzi do zatykania porów.

Przyczyny trądziku

Choć trądzik to jedna z najczęstszych chorób skóry, jego patogeneza w dalszym ciągu nie została całkowicie poznana. Niemniej udział w niej biorą cztery czynniki, które są ze sobą powiązane:
• nieprawidłowe złuszczanie się nabłonka w ujściach mieszków włosowych,
• nadprodukcja łoju,
• namnażanie się bakterii z gatunku Propionibacterium acnes,
• stan zapalny wokół mieszków włosowych.

Jednym z elementów, które również mogą mieć wpływ na większe prawdopodobieństwo występowania trądziku, są uwarunkowania genetyczne. Dlatego też w trakcie pierwszej wizyty dermatolog podczas wywiadu zadaje pytanie dotyczące obecności tej choroby w rodzinie. Prawdopodobieństwo zachorowania staje się znacznie wyższe, jeśli na to schorzenie cierpiało jedno lub oboje rodziców.

Zaburzenia hormonalne

Zaburzenia hormonalne to kolejny czynnik, który posiada dość istotny udział w powstawaniu tej choroby. Wiemy już, że jedną z głównych przyczyn trądziku jest nadmierne wydzielanie sebum, które następnie prowadzi do zablokowania i zaczopowania ujść gruczołów łojowych. Warto zwrócić uwagę na to, że ilość wydzielanego łoju kontrolowana jest przez hormony płciowe – androgeny. Odgrywają one dość znaczącą rolę w zapoczątkowaniu całego procesu i nasilenia objawów choroby zarówno w przypadku mężczyzn, jak i kobiet, u których przebieg tej dermatozy bywa bardziej intensywny.

Czy olej palmowy jest szkodliwy?

Surowy olej palmowy jest wartościowym olejem (zawiera karoteny, antyoksydanty), jednak zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych (zwłaszcza kwasu palmitynowego), więc spożywany w nadmiarze może powodować miażdżycę i choroby krążenia. Pamiętajmy jednak, że w przemyśle spożywczym używa się albo oleju palmowego rafinowanego, który niestety zawiera również szkodliwe związki chloropochodne, albo oleju utwardzonego (uwodornionego), który zawiera tłuszcze trans - niekorzystne dla zdrowia (obecnie uważa się, że ich dobowe spożycie nie powinno być wyższe niż 2 gramy).

Główny problem z olejem palmowym polega na tym, że jest on obecny w bardzo wielu wyrobach cukierniczych i przekąskach, zatem naprawdę łatwo przekroczyć jego bezpieczną dla zdrowia dawkę. Specyfika jego użycia powoduje również, że przyczynia się on do otyłości, gdyż bardzo często w składzie produku jest on zestawiony z cukrem, tworząc niekorzystny i wysokokaloryczny duet.

Powszechnie wiadomo, że dieta bogata w cukier, żywność przetworzoną, produkty z przemysłowej hodowli zwierząt i składniki sztuczne napędza raka, choroby serca, cukrzycę typu 2 i mnóstwo innych chorób.

Czytaj dalej...

Oczywiście są one kwestią indywidualną, u niektórych osób z ciemniejszą miazgą nie będzie żadnych rezultatów, ponieważ jak wspomniano skórka od banana nie wybiela zębów, ponieważ to nie szkliwo odpowiada za ich barwę, lecz właśnie miazga.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Skład Aqua, Glycerin, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Sodium Fluoride, Cetylpyridinium Chloride, Tetrapotassium Pyrophosphate, Zinc Citrate, Tetrasodium Pyrophosphate, Aroma, Disodium EDTA, Sodium Citrate, Sodium Saccharin, Polysorbate 20, Citric Acid, Sodium Benzoate, Limonene, CI 42051.

Czytaj dalej...