Czy jedzenie czekolady powoduje pryszcze? Wszystko, co musisz wiedzieć

Probiotyki i produkty fermentowane

Medycyna funkcjonalna, podejście do zdrowia, które patrzy na połączenie całego ciała , widzi trądzik jako stan zapalny. Mówi o tym, że może istnieć nawet związek między stanem zdrowia jelit a stanem skóry.

Możesz pomóc naprawić to połączenie, jedząc więcej pokarmów, które wspierają równowagę bakterii jelitowych, takich jak fermentowana żywność i probiotyki.

Probiotyki mogą również pomóc Twojej skórze bezpośrednio. Badanie z roku 2017 w czasopiśmie Scientific Reports wykazało, że równowaga bakteryjna skóry ma wiele wspólnego z rozwojem trądziku, a probiotyki mogą być pomocne.

Probiotyki można znaleźć w postaci suplementów lub w sfermentowanej żywności, takiej jak kiszone ogórki, kiszona kapusta, kimchi, kombucha, jogurt i natto.

Uczulenie na czekoladę u dziecka

Realizowany m.in. w Łodzi w latach 2005–2009 program EuroPrevall dostarczył ciekawych danych na temat uczuleń u najmłodszych amatorów czekolady. Jak się okazuje, aż 42% dzieci w Polsce zmaga się z alergiami na pokarmy . Do grupy najbardziej uczulających produktów należą czekolada, a także składniki, z których jest ona wytwarzana: mleko krowie, jaja kurze, kakao, orzechy, truskawki, pomarańcze.

Czy oznacza to, że w celu redukcji ryzyka reakcji niepożądanych lepiej wyeliminować czekoladę z diety dziecka? Nic bardziej mylnego. Podając dziecku produkty o potencjale uczuleniowym już na wczesnym etapie rozszerzania diety (w tym czekoladę z dodatkami w postaci jaj kurzych, mleka krowiego czy orzechów), można zredukować ryzyko wystąpienia objawów uczulenia na czekoladę w przyszłości.

Podobnie jest z uczuleniem na czekoladę u niemowląt karmionych piersią. Mitem okazuje się twierdzenie, jakoby niewyeliminowanie produktów potencjalnie alergizujących, w tym czekolady, negatywnie wpływało na dziecko. Dieta matki karmiącej piersią nie ma wpływu na wystąpienie uczulenia na czekoladę u niemowlęcia. Zrezygnowanie z tego produktu jest zalecane wyłącznie w sytuacji, gdy sama matka jest uczulona na czekoladę lub zostanie zdiagnozowana alergia na czekoladę u dziecka.

W przypadku niemowląt o nietolerancji poszczególnych składników świadczą przede wszystkim nieprawidłowości ze strony układu pokarmowego. Jeśli zaobserwujesz w kale malucha nadmiar śluzu i krew, a ponadto dziecko przybierać będzie zbyt wolno na wadze (co znajduje odzwierciedlenie w siatce centylowej) – skontaktuj się z pediatrą i alergologiem w celu dalszej diagnostyki i ewentualnego leczenia, gdy uczulenie na alergeny zawarte w czekoladzie zostanie potwierdzone testami.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Dla naszego zdrowia ważne jest, aby zachować prawidłową równowagę kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Istnieje wiele dyskusji na temat optymalnej równowagi. Niektórzy badacze uważają, że powinno to być 4: 1, podczas gdy inni uważają, że powinno być 1: 1.

Niestety w diecie większości z nas, kwasy te występują bliżej stosunku 16: 1 i nie znam nikogo, kto uważa, że ​​taka proporcja jest optymalna.

Jak można sobie wyobrazić, taki współczynnik jest prozapalny, co wpływa niekorzystnie nie tylko na cerę, ale i na cały organizm.

Ilość spożywanych omega-3 można łatwo zwiększyć dodając mielone siemię lniane do kanapek i sałatek, nasiona chia do smoothie lub stosując jeden z olejów ZKT – olejów o idealnie zbilansowanych proporcjach kwasów tłuszczowych.

Natomiast, aby zmniejszyć ilość spożywanych omega-6 (i to tych najgorszej jakości), należy zminimalizować lub wyeliminować konsumpcję smażonych potraw i przetworzonych olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy.

Czym jest trądzik?

Trądzik to stan skóry, w którym pory (lub mieszki włosowe) – zwykle na twarzy, brodzie, klatce piersiowej lub plecach – zostają zablokowane, w rezultacie czego pojawiają się wykwity skórne.

Co powoduje trądzik?

Gruczoły łojowe w skórze tworzą oleistą substancję o nazwie sebum. Nadmiar sebum, w połączeniu z przerostem komórek skóry zwanych keratynocytami, może zatkać Twoje pory.

Obie te substancje mogą przyczyniać się do nadmiernej ilości bakterii, które normalnie żyją na skórze, co może dodatkowo nasilić problem.

Pory nie lubią być zatkane. A kiedy są, skóra wokół nich staje się czerwona i podrażniona. Skutkuje to tym, co widzimy jako pryszcze, zaskórniki i wągry.

Ale, co powoduje, że Twoja skóra w nadmiarze wytwarza sebum i keratynocyty, które zatykają Twoje pory?

Zarówno organizmu kobiet i mężczyzn, wytwarzają hormony nazywane androgenami, które powodują produkcję zarówno keratynocytów, jak i tłustego sebum. Poziom androgenów wzrasta w okresie dojrzewania, a ciała kobiet wytwarzają je we wzmożonej ilości również w czasie ciąży i po jej zakończeniu, jak również w przypadku stosowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Trądzik może być również spowodowany normalną odpowiedzią immunologiczną na bakterie skóry, które powodują pryszcze, a nawet przez nierównowagę w jelitach.

Twoje ciało może również źle reagować na niektóre kosmetyki, które z kolei powodują pogorszenie trądziku. Wybierając oparte na wodzie, czyste, niekomedogenne kosmetyki, możesz swojej skórze pomóc w zapobieganiu zatykania porów.

Przede wszystkim jednak jedzenie, które spożywasz, wydaje się być najważniejszym czynnikiem w pogorszaniu stanu skóry lub, wręcz przeciwnie, w walce z trądzikiem.

Istnieje tak wiele dowodów na to, że dieta ma wpływ na stan skóry, że kwestia ta nie jest już przedmiotem żadnej debaty.

Hormonalna reakcja na stres Stres może prowadzić do zwiększonej produkcji hormonów takich jak kortyzol, co z kolei może wpływać na produkcję sebum, przyczyniając się do powstawania pryszczy na brodzie.

Czytaj dalej...

Jeśli w naszej diecie nie brakuje tłustych potraw, fast foodów czy gazowanych napojów natychmiast trzeba je odstawić, ponieważ najprawdopodobniej to właśnie one odpowiadają za tworzenie się niepokojących zmian.

Czytaj dalej...

Utrata włosów często jest spowodowana niewłaściwym poziomem witamin i minerałów, takich jak nadmiar witaminy A, niedobór witamin z grupy B, D3 czy niedobór białka i żelaza w diecie, co jest szczególnie ważne dla prawidłowej kondycji włosów.

Czytaj dalej...

Zarówno golenie skóry, jak i epilacja mechaniczna, czyli wyrywanie włosków za pomocą wosku, pasty cukrowej czy depilatora elektrycznego, mogą wywoływać podrażnienia i sprzyjają ich wrastaniu, powodując u niektórych osób zapalenie mieszków włosowych, powstawanie grudek i krostek czy nawet blizn i przebarwień.

Czytaj dalej...