Czy jedzenie czekolady powoduje pryszcze? Wszystko, co musisz wiedzieć

1) Nabiał

Naukowcy od dawna badają związek między spożyciem produktów mlecznych i trądzikiem.

Badanie przeprowadzone w 2011 r. w ramach programu pediatrycznego Nestle Nutrition Workshop wykazało, że w krajach uprzemysłowionych nawyk spożywania produktów mlecznych poza okresem niemowlęctwa jest najczęstszą przyczyną trądziku. Naukowcy zaproponowali dwa rozwiązania: albo przestajemy pić krowie mleko, albo tworzymy mleko krowie, które nie ma takiego wpływu na nasze zdrowie.

Pierwszy sposób brzmi o wiele łatwiej!

Jednym z powodów, dla których nabiał może przyczyniać się do trądziku, jest to, że stymuluje on insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).

Produkty mleczne zwiększają również aktywność enzymu w organizmie zwanego mTORC1, który przyczynia się do rozwoju trądziku (jak również wielu innych chorób przewlekłych, takich jak insulinooporność, rak, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroby związane z wiekiem) .

Nawet jeśli nie pijesz mleka, ani nie jesz serów, większość dań gotowych ma składniki pochodzenia mlecznego. Uważnie czytaj etykiety produktów, aby wystrzegać się tych zawierających pochodne nabiału.

Możesz także wybrać produkty mlekopodobne pochodzenia roślinnego, ponieważ nie mają takich samych negatywnych właściwości, powodujących trądzik.

Kwasy tłuszczowe omega-3

Dla naszego zdrowia ważne jest, aby zachować prawidłową równowagę kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Istnieje wiele dyskusji na temat optymalnej równowagi. Niektórzy badacze uważają, że powinno to być 4: 1, podczas gdy inni uważają, że powinno być 1: 1.

Niestety w diecie większości z nas, kwasy te występują bliżej stosunku 16: 1 i nie znam nikogo, kto uważa, że ​​taka proporcja jest optymalna.

Jak można sobie wyobrazić, taki współczynnik jest prozapalny, co wpływa niekorzystnie nie tylko na cerę, ale i na cały organizm.

Ilość spożywanych omega-3 można łatwo zwiększyć dodając mielone siemię lniane do kanapek i sałatek, nasiona chia do smoothie lub stosując jeden z olejów ZKT – olejów o idealnie zbilansowanych proporcjach kwasów tłuszczowych.

Natomiast, aby zmniejszyć ilość spożywanych omega-6 (i to tych najgorszej jakości), należy zminimalizować lub wyeliminować konsumpcję smażonych potraw i przetworzonych olejów roślinnych, takich jak słonecznikowy, kukurydziany czy sojowy.

Pielęgnacja skóry trądzikowej

Nie należy zapominać o równie ważnym i często kluczowym elemencie kuracji przeciwtrądzikowej, a mianowicie odpowiedniej pielęgnacji. Skóra z trądzikiem jest bardzo wymagająca, dlatego też oprócz stosowania produktów o działaniu oczyszczającym, złuszczającym czy przeciwzapalnym należy sięgać po kosmetyki, które zapewnią jej równowagę, a także będą działać nawilżająco i łagodząco.

Prawidłowe oczyszczanie to podstawa skutecznej pielęgnacji każdej cery. Ten krok jest szczególnie istotny w przypadku cery trądzikowej. W tym celu warto sięgnąć po kosmetyk, którego formuła nie będzie podrażniać i niepotrzebnie przesuszać problematycznej skóry. W tej sytuacji doskonałym wyborem będzie Żel oczyszczający do twarzy Effaclar. To produkt, który skutecznie oczyszcza, usuwając nadmiar sebum i zanieczyszczenia, jednocześnie pozostając bardzo delikatnym dla skóry. Pomaga odblokować pory i utrzymuje prawidłowe pH skóry. Znajdziesz w nim cynk, znany ze swoich właściwości oczyszczających i seboregulujących oraz łagodzącą wodę termalną z La Roche-Posay. Jego nowa formuła zawiera składnik aktywny o nazwie Phylobioma. To substancja, która wspiera równowagę mikrobiomu skóry.

Kolejnym, nieodzownym elementem pielęgnacji skóry trądzikowej jest jej tonizacja, która powinna mieć miejsce tuż po umyciu twarzy żelem, w celu przywrócenia jej odpowiedniego pH. W tym celu warto sięgnąć po Effaclar tonik do cery tłustej. W jego składzie również znalazła się kojąca woda termalna, gliceryna o działaniu nawilżającym oraz kwas salicylowy, który bardzo łagodnie złuszcza martwy naskórek, nie powodując przy tym żadnych podrażnień. Tonik skutecznie odblokowuje zatkane pory.

Dieta a trądzik – co może zaostrzać jego objawy?

Istnieje wiele badań świadczących o tym, że dieta może mieć istotny wpływ na stan naszej cery, zarówno w korzystny, jak i niekorzystny sposób. Nieodpowiednia i źle skomponowana dieta może przyczynić się do nadmiernej aktywności gruczołów łojowych, co zwiększa nasilenie trądziku. Często zmiany, które obserwujemy na skórze, są próbą detoksykacji naszego organizmu.

Zmiany trądzikowe są szczególnie zauważalne w przypadku żywności, która charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym oraz dużą ilością węglowodanów prostych, czyli powoduje podniesienie poziomu insuliny we krwi.

Trądzik a nabiał

Mleko a trądzik – czy istnieje między nimi zależność? Niestety istnieje coraz więcej dowodów świadczących o tym, że nabiał szkodzi naszej skórze. Dlaczego tak się dzieje? Wykazano, że produkty mleczne, które zawierają kazeinę oraz białko serwatkowe, mogą wpływać na rozwój trądziku.

Spożywanie produktów mlecznych zwiększa poziom IGF-1, insulinopodobnego hormonu wzrostu, który zwiększa produkcję sebum. Jeśli podejrzewasz, że w Twoim przypadku trądzik może być związany z nadmiarem nabiału, spróbuj ograniczyć go na pewien czas i dokładnie obserwuj swoją skórę.

Cukier a trądzik

Słodycze a trądzik to kolejna trafna korelacja. Okazuje się, że dieta bogata w cukry proste oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym w bardzo dużym stopniu wpływa na powstawanie niedoskonałości na naszej skórze. Do tej żywności zaliczamy:
• pieczywo z białej mąki,
• makaron z białej mąki,
• biały ryż,
• różnego rodzaju słodziki jak cukier trzcinowy, syrop klonowy, miód,
• słodzone napoje gazowane.

Po spożyciu tego typu produktów wzrasta poziom insuliny we krwi, a także dochodzi do podziału komórek, które tworzą przewody gruczołów łojowych, przez co te zaczynają się zwężać, na skutek czego dochodzi do zalegania w nich łoju.

Czekolada a trądzik

Czekolada przez bardzo długi czas była uznawana za jeden z czynników zwiększających nasilenie trądziku, jednak w dalszym ciągu nie znaleziono dowodów na to, że rzeczywiście jedzenie prawdziwej czekolady ma wpływ na powstawanie wyprysków. Jeśli więc wydaje Ci się, że masz pryszcze po czekoladzie, musisz dokładnie przyjrzeć się swojej diecie.

Bibliografia

  1. M. Krełowska-Kułas, Alergie pokarmowe , „Zeszyty Naukowe” 2006, nr 705, s. 93–99.
  2. P. Lachowska-Kotowska i in., Anafilaksja – rozpoznawanie i leczenie w praktyce lekarskiej , „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2013, t. 19, nr 2, s. 99–102.
  3. A. Gugała i in., Alergia na pokarmy w Polsce na tle innych krajów Europy – wyniki projektu EuroPrevall , „Alergia Astma Immunologia” 2021, nr 26(1), s. 18–26.
  4. M. Feeney i in., Wpływ spożywania orzeszków ziemnych w badaniu LEAP: wykonalność, rozwój fizyczny i stan odżywienia , „Alergologia Polska – Polish Journal of Allergology” 2016, nr 3, s. 51–68.
  5. M.K. Borszewska-Kornacka, J. Rachtan-Janicka, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji , „Standardy Medyczne” 2013, t.10, s. 265–279.
  6. S. Małgorzewicz, E. Wasilewska, Diagnostyka niepożądanych reakcji na pokarm , „Forum Zaburzeń Metabolicznych” 2016, t. 7, nr 2, s. 62–68.

Oceń artykuł

Skóra z trądzikiem jest bardzo wymagająca, dlatego też oprócz stosowania produktów o działaniu oczyszczającym, złuszczającym czy przeciwzapalnym należy sięgać po kosmetyki, które zapewnią jej równowagę, a także będą działać nawilżająco i łagodząco.

Czytaj dalej...

Jeśli w naszej diecie nie brakuje tłustych potraw, fast foodów czy gazowanych napojów natychmiast trzeba je odstawić, ponieważ najprawdopodobniej to właśnie one odpowiadają za tworzenie się niepokojących zmian.

Czytaj dalej...

Utrata włosów często jest spowodowana niewłaściwym poziomem witamin i minerałów, takich jak nadmiar witaminy A, niedobór witamin z grupy B, D3 czy niedobór białka i żelaza w diecie, co jest szczególnie ważne dla prawidłowej kondycji włosów.

Czytaj dalej...

Inne możliwe skutki uboczne to oparzenia, przebarwienia skóry, blizny i zmiany w pigmentacji skóry, jednak raczej się nie wydarzą, jeśli zabieg wykona wykwalifikowany specjalista z doświadczeniem, który przestrzega wszystkich niezbędnych środków bezpieczeństwa.

Czytaj dalej...