Czy jedzenie czekolady powoduje pryszcze? Wszystko, co musisz wiedzieć
1) Nabiał
Naukowcy od dawna badają związek między spożyciem produktów mlecznych i trądzikiem.
Badanie przeprowadzone w 2011 r. w ramach programu pediatrycznego Nestle Nutrition Workshop wykazało, że w krajach uprzemysłowionych nawyk spożywania produktów mlecznych poza okresem niemowlęctwa jest najczęstszą przyczyną trądziku. Naukowcy zaproponowali dwa rozwiązania: albo przestajemy pić krowie mleko, albo tworzymy mleko krowie, które nie ma takiego wpływu na nasze zdrowie.
Pierwszy sposób brzmi o wiele łatwiej!
Jednym z powodów, dla których nabiał może przyczyniać się do trądziku, jest to, że stymuluje on insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).
Produkty mleczne zwiększają również aktywność enzymu w organizmie zwanego mTORC1, który przyczynia się do rozwoju trądziku (jak również wielu innych chorób przewlekłych, takich jak insulinooporność, rak, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona i choroby związane z wiekiem) .
Nawet jeśli nie pijesz mleka, ani nie jesz serów, większość dań gotowych ma składniki pochodzenia mlecznego. Uważnie czytaj etykiety produktów, aby wystrzegać się tych zawierających pochodne nabiału.
Możesz także wybrać produkty mlekopodobne pochodzenia roślinnego, ponieważ nie mają takich samych negatywnych właściwości, powodujących trądzik.
Tak powstaje pryszcz
Bakterie uwalniają enzymy (lipazy) rozkładające obojętne tłuszcze łoju na mniejsze cząstki (wolne kwasy tłuszczowe). Właśnie te kwasy tłuszczowe powodują powstawanie stanów zapalnych. Wzrasta liczba zakażonych komórek i wydzieliny wypełnającej woreczek. Jest tam coraz mniej miejsca, przez co nasila się nacisk na ścianki mieszka włosowego zablokowanego czopem rogowym. W pewnym momencie ścianki nie wytrzymują nacisku, pękają, a zawartość rozlewa się na otaczającą tkankę. Powstaje ostry stan zapalny, tworzą się krosty.
Trądzik pospolity może mieć różne etapy. Pierwsza odmiana trądziku charakteryzuje się zaskórnikami utrzymującymi się przez miesiące, a nawet lata, w okresie dojrzewania. Rozróżnia się zaskórniki otwarte i zamknięte. W zaskórnikach zamkniętych ujście mieszka jest zatkane, spod skóry prześwituje biaława grudka, czop łojowo-rogowy. Często dochodzi do zakażeń i nagromadzenia się ropy, ponieważ zawartość mieszka nie może się wydostać na zewnątrz. W zaskórnikach otwartych ujście się nie domyka, widoczny jest czarny punkt. Nie ma on nic wspólnego z brudem, jak się powszechnie uważa. Czarny kolor spowodowany jest utlenianiem się czopu rogowo-tłuszczowego. Kolejnym etapem trądziku jest jest acne papulopustolosa. W zaskórniku powstały już zmiany zapalne, grudki i krosty. Ten etap może ciągnąć się latami. Prawie każda krosta pozostawia wklęsłą (rzadziej także wypukłą) bliznę. Jeśli trądzik się pogarsza, rozwija się raczej rzaska forma acne conglobata. W wyniku stanu zapalnego wokół mieszka tworzą się guzkowate nacieki i ropne, a po ich ustąpieniu pozostają blizny wklęsłe i wypukłe.
2) Rafinowane węglowodany i cukier
Rafinowane węglowodany mogą przyczyniać się do trądziku, powodując większą produkcję sebum. Mają również wyższy indeks glikemiczny.
Kiedy organizm trawi pokarm o wysokim indeksie glikemicznym, jak biały chleb, białe makarony i słodkie napoje, wnikają one do krwioobiegu szybciej niż te o niskim indeksie glikemicznym, takie jak jarmuż, soczewica i całe ziarna.
Badania pokazują, że rafinowana żywność – ta o wyższym indeksie glikemicznym – odgrywa dużą rolę w podsycaniu trądziku. Z kolei dieta bogata w żywność o niskim indeksie glikemicznym może poprawić stan skóry.
Możesz zastąpić żywność o wysokim indeksie glikemicznym w swojej diecie większą ilością pełnych ziaren, takich jak komosa ryżowa, kasza jaglana, kasza gryczana i owies. Całe Twoje ciało będzie Ci wdzięczne.
Uczulenie na czekoladę – objawy
Alergia na czekoladę objawia się zarówno zaburzeniami skórnymi, jak i nieprawidłowościami ze strony dróg oddechowych oraz układu pokarmowego i nerwowego. Symptomy mogą występować w postaci izolowanej lub pojawiać się jednocześnie. W skrajnych przypadkach dochodzi do wstrząsu anafilaktycznego, który wymaga natychmiastowej interwencji medycznej. Anafilaksja alergiczna jest stanem nagłym o trudnym do przewidzenia przebiegu i stanowiącym przez to zagrożenie dla życia. Nieprawidłowość ta wynika z szybkiego narastania stanu zapalnego w odpowiedzi na bodziec. Aby powstrzymać objawy, konieczne jest jak najszybsze podanie adrenaliny.
Na szczęście reakcja anafilaktyczna na alergeny nie zdarza się aż tak często. Pojawia się rocznie u 30–950 osób na 100 000 przypadków reakcji alergicznych rocznie. Znacznie częściej po spożyciu czekolady uczulenie ma postać objawów o mniej lub bardziej dokuczliwym przebiegu, ale niezagrażających życiu.
Najszybciej występującymi objawami świadczącymi o alergii na czekoladę są: odrętwienie, puchnięcie i świąd warg, języka, a niekiedy całej jamy ustnej i gardła . Bardzo charakterystycznymi symptomami uczulenia na czekoladę są wypryski w postaci pokrzywki, rumienia lub egzemy ze świądem . Nadmiernej reakcji organizmu mogą też towarzyszyć wzrost ciśnienia i bóle głowy . Są to konsekwencje uwalniania histaminy – hormonu naturalnie występującego w organizmie.
Po zjedzeniu czekolady możesz zaobserwować dolegliwości gastryczne. Najczęściej są to: bóle brzucha, wzmagane przez wzdęcia, a także biegunka i wymioty . Układ oddechowy również reaguje w sposób niepożądany. Możesz zaobserwować wówczas katar i napady suchego kaszlu, a niekiedy nawet duszności . Ponadto po zjedzeniu czekolady alergia objawia się zaburzeniami neurologicznymi – zawrotami głowy, utrudniającymi normalne funkcjonowanie.
U nas zapłacisz kartą