Domowe sposoby na łagodzenie objawów uczulenia
Rodzaje nadwrażliwości na słońce (promieniowanie słoneczne)
Alergia na słońce stanowi nieprawidłową odpowiedź organizmu na promieniowanie UV, która u innych osób nie wywołuje żadnych objawów. Przyczyny występowania uczulenia mogą być różne.
Wśród nadwrażliwości na słońce wyróżnić możemy następujące ich typy:
- fotodermatoza idiopatyczna – reakcja nadwrażliwości o nieznanym podłożu – pokrzywka słoneczna, osutki świetlne, przewlekłe posłoneczne zapalenie skóry,
- fotodermatoza endogenna – której źródłem są czynniki wewnętrzne, takie jak niedobór witamin PP i innych witamin z grupy B lub gromadzenie produktów niewłaściwego rozkładu hemu (porfiria),
- fotodermatoza egzogenna – do wystąpienia której, poza promieniowaniem słonecznym, niezbędny jest dodatkowy czynnik, na przykład lek lub kosmetyk,
- choroby zaostrzające się pod wpływem działania światła – toczeń rumieniowaty czy zapalenie skórno-mięśniowe,
- genodermatozy – których występowanie wywołane jest defektami genetycznymi (skóra pergaminowata i barwnikowa).
Alergia na słońce u dzieci
Nadwrażliwość na promieniowanie słoneczne może wystąpić w każdej grupie wiekowej, w tym u najmłodszych. Symptomy uczulenia na słońce u dzieci są podobne do tych, które doświadczają dorośli.
Typowymi oznakami są zaczerwienienie skóry oraz świąd, które mogą towarzyszyć wysypce lub pojawieniu się pęcherzy.
Wśród dzieci, choć rzadko, może wystąpić również specyficzna forma fotodermatozy znana jako opryszczka ospówkowata. Charakteryzuje się ona drobnymi pęcherzykami, które ujawniają się zwykle 2-3 dniach od ekspozycji na słońce.
Zmiany te lokalizują się przede wszystkim na twarzy, przedramionach oraz na grzbietach dłoni. Zanim dojdzie do pojawienia się pęcherzyków, skóra w tych miejscach może być zaczerwieniona i swędząca.
Przyczyny alergii skórnych
Występowanie objawów alergii skórnej może być rezultatem kontaktu z alergenem różnej postaci. Wśród najbardziej rozpowszechnionych alergenów znajdują się:
- alergeny wziewne, takie jak pyłki roślin, sierść zwierząt, roztocza kurzu domowego czy zarodniki pleśni,
- alergeny pokarmowe, w tym białka mleka krowiego, jaja, orzechy, owoce morza, gluten, soja, truskawki, seler,
- wybrane grupy leków, w tym penicylina, neomycyna czy aspiryna,
- dodatki stosowane w przemyśle spożywczym, np. glutaminian sodu czy barwniki,
- jad owadów, np. pszczół i os,
- składniki zawarte w kosmetykach, w tym barwniki, substancje zapachowe oraz konserwanty,
- metale, takie jak nikiel, chrom, pallad czy kobalt,
- środki czystości, w tym SLS i SLES,
- olejki eteryczne,
- lateks.