Gałka muszkatołowa - naturalne lekarstwo na pryszcze

Uprawa i miejsce występowania

Obecnie muszkatołowce uprawia się głównie na Karaibach, w południowych Indiach oraz kilku innych tropikalnych rejonach świata. [2] Ponadto muszkatołowiec nie jest źródłem jedynie przypraw. Produkuje się z niego również oleożywice, masło muszkatołowe i olejek eteryczny. Mieszkańcy Grenady z jego owoców produkują syrop oraz dżem zwany morne delice.

Gałka muszkatołowa jest przyprawą, od wieków stosowaną w medycynach ludowych. W medycynie tajskiej jest składnikiem tradycyjnych środków przeciwgorączkowych, przeciwalergicznych i przeciwzapalnych [2]. Liczne badania skupiające się na właściwościach gałki muszkatołowej, dowiodły jej silne działania prozdrowotne. Ma ona działanie przeciwutleniające, przeciwalergiczne oraz przeciwzapalne. Udowodniono również jej działanie przeciwbólowe, dlatego polecana jest do stosowania przy problemach reumatycznych [5]. Badania z 2016 r. wykazały większą skuteczność w łagodzeniu bólu zapalnego olejku z gałki muszkatołowej niż niektórych innych leków przeciwbólowych. [3]

Wpływ na trawienie jest kolejną z głównych zalet gałki muszkatołowej. Już wieki temu używano jej jako środka na problemy żołądkowo – jelitowe, takie jak kolki, wzdęcia, biegunki i niestrawności. [7] Służyła jako środek ułatwiający pracę układu pokarmowego. Z tego też powodu obecnie często jest polecana przez dietetyków.

Ponadto olej z gałki muszkatołowej jest przydatny w leczeniu stanów zapalnych pęcherza moczowego i dróg moczowych, halitozy oraz impotencji. [2][4][5]

Gałka muszkatołowa, a sen

Jedną z ciekawszych właściwości gałki muszkatołowej jest jej zastosowanie do walki z bezsennością. W przypadku problemów ze snem szklanka ciepłego mleka z dodatkiem gałki muszkatołowej może złagodzić problemy. Badania nad oddziaływaniem gałki na sen dowiodły, że ma ona pozytywny wpływ zarówno na problemy z zasypianiem, jak i na okres trwania głębokiego snu. [6]

Gałka muszkatołowa – właściwości

Gałka muszkatołowa od stuleci była stosowana w Chinach jako lek na zaburzenia trawienia. Hindusi i Arabowie używali jej w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby oraz skóry. Uznawali także gałkę za afrodyzjak. Obecnie prozdrowotne właściwości gałki muszkatołowej pozytywnie weryfikują badania naukowe. Wiadomo, że gałka muszkatołowa:

  • jest silnym przeciwutleniaczem – zawiera substancje, m.in. cyjanidyny oraz olejki eteryczne, które mogą usuwać z organizmu szkodliwe wolne rodniki uszkadzające zdrowe komórki. Dzięki temu przyprawa może zapobiegać chorobom wywołanym przez szkodliwe wolne rodniki, takim jak: nowotwory, choroby serca czy choroby neurologiczne [7]·
  • działa przeciwzapalnie – jest bogatym źródłem substancji przeciwzapalnych. Hamują one działanie enzymów promujących stan zapalny. Dzięki temu aromatyczna przyprawa może pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego i złagodzić dolegliwości towarzyszące np. zapaleniom i obrzękom stawów [7]
  • poprawia libido, stymulując układ nerwowy. Gałka muszkatołowa może wpływać na funkcje seksualne. Potwierdzają to badania laboratoryjne na zwierzętach, którym podawano 500 mg gałki muszkatołowej na kilogram masy ciała. Zaobserwowano znaczny wzrost aktywności seksualnej w porównaniu z grupą kontrolną. Jak twierdzą naukowcy, wynika to z obecności substancji drażniących, powodujących lekkie przekrwienie obszarów w obrębie miednicy małej, w tym także narządów płciowych [6]
  • zwalcza bakterie – badania z 2012 roku pokazują, że gałka muszkatołowa ma właściwości antybakteryjne i może hamować aktywność bakterii, takich jak Porphyromonas gingivalis, które powodują zapalenie ozębnej, i Streptococcus mutans, wywołujących próchnicę zębów [5]
  • korzystnie wpływa na pracę serca, co pokazują badania na zwierzętach. Suplementy z gałką muszkatołową pomagają obniżyć poziom cholesterolu oraz trójglicerydów [3]
  • poprawia nastrój, jest skutecznym sposobem na stany depresyjne i lęk, ponieważ zawarty w gałce muszkatołowej olejek eteryczny łagodzi zmęczenie i stres. Jako adaptogen korzenna przyprawa może być zarówno środkiem pobudzającym, jak i uspokajającym, w zależności od potrzeb organizmu [2]
  • usprawnia trawienie – dzięki olejkom eterycznym gałka działa wiatropędnie, łagodząc wzdęcia i gazy. Wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych, przynosi ulgę przy zaparciach

Zastosowanie jako przyprawa w kuchni

Najpopularniejsze użycie gałki muszkatołowej to przyprawianie nią sosów, mięs, zup czy ryb. Jest podstawą sosu beszamelowego używanego między innymi do lasagne. Świetnie pasuje do większości posiłków na słono. Można ją dodawać na przykład do kaszotto, aby podkręcić jego smak. Stosuje się ją też do zup takich jak krem z brokułów czy dyni i wielu innych dań. Smaku i charakteru dodaje również Fondue serowemu, którego wykonanie jest proste i szybkie, a efekt idealny na spotkanie ze znajomymi, wieczór z rodziną czy romantyczną kolację.

Founde Serowe

Składniki
  • Ementaler 300 g
  • Ser gruyere 300 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Białe wino 400 ml
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Mąka kukurydziana 1 łyżeczka
  • Pieprz biały 2 szczypty
  • Gałka muszkatołowa 1 szczypta
Przygotowanie:

Ser do fondue należy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wino i sok z cytryny zagotować w garnku. Odrobinę wina zostawić, aby rozmieszać w nim mąkę. Gotować na małym ogniu i ciągle mieszając dodawać starte sery. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, tak długo aż masa serowa stanie się gładka i szklista.

Garnek zdjąć z ognia w momencie, gdy pojawią się bąbelki na powierzchni sosu serowego. Mąkę kukurydzianą wymieszać z odrobiną pozostawionego wina i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje.

Fondue przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu i stale podgrzewać.

Inne pomysły na zastosowanie gałki muszkatołowej

Gałka muszkatołowa doskonale sprawdza się również jako dodatek do budyni, ciast, słodyczy czy ajerkoniaku. Jest ona składnikiem między innymi bardzo popularnej przyprawy do piernika oraz licznych przypraw do szarlotek. [2], [11]

​Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne i wpływ na sen

Gałka muszkatołowa to jedna z najbardziej intensywnych przypraw na świecie. Dodana do potrawy, nawet w niewielkiej ilości, wyraźnie zmienia jej smak. Gałka muszkatołowa posiada także wiele mało znanych właściwości, wśród których wymienić trzeba polepszanie samopoczucia i wspomaganie dobrego snu. W jaki sposób ten niebanalny dodatek przyprawowy może wpłynąć na sen? Jak stosować gałkę muszkatołową?

W pigułce:

  • Gałka muszkatołowa to aromatyczna przyprawa będąca nieodzownym dodatkiem do pasztetów, niektórych zup (w tym rodzimych flaków), a także wypieków, m.in. piernika i ciasteczek.
  • Z uwagi na właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwbólowe i antyoksydacyjne gałka muszkatołowa stosowana jest jako naturalny środek leczniczy.
  • Gałka muszkatołowa wykazuje aktywność w obrębie układu nerwowego. Poprawia pracę mózgu, jest pomocna w regulowaniu nastroju, ma działanie odprężające. Jest też cennym wsparciem dla osób borykających się z problemami ze snem.
  • Gałkę muszkatołową powinniśmy dozować z umiarem. Już 1 łyżka stołowa tej przyprawy spożyta jednorazowo może być szkodliwa.

Jakie inne przyprawy korzenne warto wykorzystywać w kuchni?

Goździki

Bez goździków nie ma nie tylko pierników, ale i grzanego wina, a także pasztetów czy pieczonych mięs. Goździki nie tylko pięknie pachną, ale też poprawiają trawienie! Z tego względu warto je dodawać do mięsnych sosów.

Laski wanilii

Świąteczne ciasta, ciasteczka, pierniczki i serniki nie będą miały swojego smaku, jeśli nie dodamy do nich wanilii. Obok cynamonu to jedna z najważniejszych przypraw do bożonarodzeniowych deserów.

Anyż

Anyż to przyprawa, którą dodaje się do kompotu z suszonych owoców, ciast (takich jak miodownik), a także marynat do mięs. Świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs i schabów, a także pasztetów. Anyż to przyprawa, która ma właściwości lecznicze i wspomaga trawienie, a także walkę z przeziębieniem.

Gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to przyprawa korzenna, która doskonale komponuje się z piernikami, grzańcem, a także świątecznymi ciasteczkami. Można ją dodać też do sosów oraz marynat do mięs.

Liście laurowe

Do świątecznej pieczeni świetnie pasuje jałowiec oraz liście laurowe. Pomagają wydobyć smak z potraw, łagodzą dolegliwości trawienne. Liście laurowe działają tez moczopędnie, pomagając oczyścić organizm ze złogów przemiany materii i wspomóc pracę wątroby. Czytaj też:
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje

Informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane na indywidualnej wizycie lekarskiej z lekarzem specjalistą. Udostępnij Skomentuj

Oprócz ciągłego podpatrywania świata i uczenia się czegoś nowego, lubi długie spacery, leniwe popołudnia i wieczory w ogrodzie, muzykę i smak kawy najlepszego sprzymierzeńca przy tworzeniu tekstów dla Was.

Czytaj dalej...

Warto wpisać do swojego stałego jadłospisu produkty bogate w cynk pieczywo pełnoziarniste, pomidory, kakao, otręby czy witaminy z grupy B jaja, orzechy, rośliny strączkowe , które wspomogą prace gruczołów łojowych i pomogą złagodzić różne schorzenia skórne.

Czytaj dalej...

Stosując Elmex regularnie, jesteśmy w stanie stworzyć na zębach długotrwałą powłokę, która będzie chronić zęby i ich szyjki przed próchnicą i nadwrażliwością zębów, Elmex Sensitive skutecznie zamyka kanaliki zębiny nadając im ochronę.

Czytaj dalej...

Tak przygotowanym akcesorium nabierz odrobinę mocno kryjącego korektora ze słoiczka lub sztyftu sprawdź krem Catrice Camouflage , a potem, delikatnie dociskając gąbkę do skóry, rozprowadź kosmetyk wzdłuż dolnych powiek, wokół skrzydełek nosa i na policzkach jeśli są zaczerwienione.

Czytaj dalej...