Gałka muszkatołowa - naturalne lekarstwo na pryszcze
Olejek z gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to nie tylko przyprawa. Można z niej uzyskać olejek muszkatołowy. Otrzymuje się go ze zmiażdżonych nasion gałki muszkatołowej albo w procesie destylacji z czerwonych osnówek gałki (kwiatu muszkatołowego – macis). W tym drugim przypadku olejek zyskuje delikatnie korzenny aromat z silniejszą nutą piżma. Olejek muszkatołowy to mieszanka substancji o właściwościach prozdrowotnych. Dlatego poleca się go w aromaterapii. Olejek muszkatołowy:
- łagodzi kaszel
- działa aseptycznie i przeciwzapalnie
- rozluźnia napięte mięśnie
- łagodzi bóle brzucha
- zapobiega nerwobólom, a także zmniejsza bóle wynikające z degeneracji stawów
Olejek muszkatołowy jest polecany dla osób aktywnych, przy przemęczeniu, przykurczach mięśni, urazach i kontuzjach. Działa korzystnie na skórę – pobudza krążenie, wygładza i rozjaśnia cerę.
Inhalacje olejkiem z gałki muszkatołowej mogą:
- wprawiać w dobry nastrój
- ułatwiać zasypianie
- łagodzić objawy stresu
- korzystnie wpływać na emocje [4]
Jak stosować olejek muszkatołowy?
- w kominku aromaterapeutycznym – od 3 do 5 kropli w rozcieńczeniu z wodą
- do inhalacji – 1–2 krople olejku dodać do naczynia z gorącą wodą, nakryć głowę ręcznikiem i głęboko wdychać parę w ciągu 3–7 minut
- do masażu: rozpuścić od 3 do 5 kropli olejku w 10 ml oleju, np. z pestek winogron
- do kąpieli – 3–5 kropli olejku wymieszać z łyżką miodu, mleka lub soli. Mieszaninę dodać do wanny wypełnionej wodą o temp. 37-38 st. C. Zażywać kąpieli 10–15 min.
- do kosmetyków: 2–5 kropli olejku wymieszać z 10–15 ml kremu, balsamu, żelu lub szamponu
- Ehrenpreis, J.E., DesLauriers, C., Lank, P., Armstrong, P.K., Leikin, J.B. (2014). Nutmeg poisonings: a retrospective review of 10 years experience from the Illinois Poison Center, 2001-2011. Journal of Medical Toxicology: Official Journal of the American College of Medical Toxicology, 10(2), 148–151. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/
- Moinuddin, G., Devi, K., Kumar Khajuria, D. (2012). Evaluation of the anti-depressant activity of Myristica fragrans (Nutmeg) in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine, 2(2), 72–78. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075663/#B1
- Onyenibe, N.S., Fowokemi, K.T., Emmanuel, O.B. (2015). African nutmeg (Monodora myristica) lowers cholesterol and modulates lipid peroxidation in experimentally induced hypercholesterolemic male wistar rats. International Journal of Biomedical Science: IJBS, 11(2), 86–92. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502738/
- Periasamy, G., Karim, A, Gibrelibanos, M., Gebremedhin, G., Gilani, A.H. (2016). Nutmeg (Myristica fragrans) oils. W: V.R. Preedy (ed.), Oils, essential oils in food preservation, flavour and safety (s. 607–616). Cambridge: Academic Press.
- Shafiei, Z., Shuhairi, N.N., Md Fazly Shah Yap, N., Harry Sibungkil, C.A., Latip, J. (2012). Antibacterial activity of Myristica fragrans against oral pathogens. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: eCAM, 2012, 825362. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434417/
- Tajuddin, Ahmad, S., Latif, A., Qasmi, I.A., Amin, K.M. (2005). An experimental study of sexual function improving effect of Myristica fragrans (nutmeg). BMC Complementary and Alternative Medicine, 5, 16. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1187868/
- Zhang, C.R., Jayashre, E., Kumar, P.S., Nair, M.G. (2015). Antioxidant and antiinflammatory compounds in nutmeg (Myristica fragrans) pericarp as determined by in vitro assays. Natural Product Communications, 10(8), 1399–1402. Pobrane z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26434127/
Wartości odżywcze
Tabela 1. Wartości odżywcze gałki muszkatołowej
| Wartości odżywcze na 100 g | |
| WARTOŚĆ ENERGETYCZNA | 2200 kJ / 525 kcal |
| Białko | 5.84 g |
| Tłuszcz | 36.3 g |
| Węglowodany | 49.3 g |
| Cukry | 2.99 g |
| Błonnik | 20.8 g |
| Wapń | 184 mg |
| Żelazo | 3.04 mg |
| Magnez | 183 mg |
| Potas | 350 mg |
| Sód | 16 mg |
| Cynk | 2.15 mg |
| Selen | 1.6 mg |
| Miedź | 1.03 mg |
| Fosfor | 213 mg |
| Niacyna | 1.3 mg |
| Witamina C | 3 mg |
Jakie wartości odżywcze ma gałka muszkatołowa?
Gałka muszkatołowa dostarcza 12 kcal w jednej łyżeczce zmielonej przyprawy – 2,2 g. Ma niewiele białka, węglowodany, a także błonnik. Podstawowym składnikiem aromatycznego nasienia (40 proc.) jest tłuszcz, zwany masłem lub balsamem muszkatowym, który składa się głównie z kwasu mirystynowego (mirystyny). 16 proc. gałki stanowi olejek eteryczny (olejek z gałki muszkatołowej), w skład którego wchodzi m.in. mirystycyna, geraniol oaz eugenol. Prócz tego aromatyczna pestka zawiera:
Dawniej gałka muszkatołowa była bardzo droga. Dziś jest łatwo dostępna i dość tania. Siedem sztuk całych nasion – ok. 40 g – można kupić za kilkanaście złotych. W sklepach znajdziemy zarówno całe nasiona, które ściera się tuż przed użyciem, jak i przyprawę mieloną w proszku. Gałka muszkatołowa mielona jest wygodniejsza do stosowania, ale jej aromat i smak szybko się ulatniają. Dlatego też najlepiej kupować całe nasiona – dłużej zachowają świeżość.
Przyprawę najlepiej przechowywać w szczelnie zamykanych, przezroczystych słoikach, w zaciemnionych, niezbyt ciepłych szafkach. Słoiki nie pochłaniają zapachów, łatwo się je czyści, do tego są szczelne. Mieloną gałkę muszkatołową można w takich warunkach przechowywać 3 lata, całe nasiona – nawet 5 lat.
U nas zapłacisz kartą