Gałka muszkatołowa - naturalne lekarstwo na pryszcze
Gałka muszkatołowa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Gałka muszkatołowa zawiera olejek eteryczny, w którego skład wchodzą: p-cymen, borneol, limonen, linalol, α-pinen, kamfen, geraniol, a także mirystycyna. Oprócz tego w jej składzie znajdziemy także liczne witaminy i minerały, białko, błonnik pokarmowy, saponiny i kwasy organiczne.
Gałka muszkatołowa wykazuje liczne właściwości lecznicze, ale z uwagi na zawartość mirystycyny nie powinna być stosowana w zbyt dużych ilościach.
Jak działa gałka muszkatołowa na organizm?
- Dzięki zawartości olejków eterycznych ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne.
- Ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy. Pobudzając wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie.
- Wzmacnia odporność.
- Redukuje stany zapalne.
- Ma działanie przeciwbólowe i przeciwreumatyczne.
- Poprawia krążenie, przeciwdziała agregacji płytek krwi.
- Jest znanym afrodyzjakiem, ma działanie pobudzające. Stymuluje przepływ krwi przez narządy znajdujące się w obrębie miednicy małej, w tym narządy rodne, poprawia libido i sprawność seksualną.
- Zawiera moc antyoksydantów, przez co chroni komórki przed uszkodzeniami i mutacjami oraz hamuje procesy starzenia. Przeciwdziała też starzeniu się skóry.
- Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, minerałów i witamin, gałka muszkatołowa znalazła zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty z niej wchodzą m.in. w skład peelingów, maseczek, olejków, mydeł.
Olejek z gałki muszkatołowej
Gałka muszkatołowa to nie tylko przyprawa. Można z niej uzyskać olejek muszkatołowy. Otrzymuje się go ze zmiażdżonych nasion gałki muszkatołowej albo w procesie destylacji z czerwonych osnówek gałki (kwiatu muszkatołowego – macis). W tym drugim przypadku olejek zyskuje delikatnie korzenny aromat z silniejszą nutą piżma. Olejek muszkatołowy to mieszanka substancji o właściwościach prozdrowotnych. Dlatego poleca się go w aromaterapii. Olejek muszkatołowy:
- łagodzi kaszel
- działa aseptycznie i przeciwzapalnie
- rozluźnia napięte mięśnie
- łagodzi bóle brzucha
- zapobiega nerwobólom, a także zmniejsza bóle wynikające z degeneracji stawów
Olejek muszkatołowy jest polecany dla osób aktywnych, przy przemęczeniu, przykurczach mięśni, urazach i kontuzjach. Działa korzystnie na skórę – pobudza krążenie, wygładza i rozjaśnia cerę.
Inhalacje olejkiem z gałki muszkatołowej mogą:
- wprawiać w dobry nastrój
- ułatwiać zasypianie
- łagodzić objawy stresu
- korzystnie wpływać na emocje [4]
Jak stosować olejek muszkatołowy?
- w kominku aromaterapeutycznym – od 3 do 5 kropli w rozcieńczeniu z wodą
- do inhalacji – 1–2 krople olejku dodać do naczynia z gorącą wodą, nakryć głowę ręcznikiem i głęboko wdychać parę w ciągu 3–7 minut
- do masażu: rozpuścić od 3 do 5 kropli olejku w 10 ml oleju, np. z pestek winogron
- do kąpieli – 3–5 kropli olejku wymieszać z łyżką miodu, mleka lub soli. Mieszaninę dodać do wanny wypełnionej wodą o temp. 37-38 st. C. Zażywać kąpieli 10–15 min.
- do kosmetyków: 2–5 kropli olejku wymieszać z 10–15 ml kremu, balsamu, żelu lub szamponu
- Ehrenpreis, J.E., DesLauriers, C., Lank, P., Armstrong, P.K., Leikin, J.B. (2014). Nutmeg poisonings: a retrospective review of 10 years experience from the Illinois Poison Center, 2001-2011. Journal of Medical Toxicology: Official Journal of the American College of Medical Toxicology, 10(2), 148–151. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057546/
- Moinuddin, G., Devi, K., Kumar Khajuria, D. (2012). Evaluation of the anti-depressant activity of Myristica fragrans (Nutmeg) in male rats. Avicenna Journal of Phytomedicine, 2(2), 72–78. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4075663/#B1
- Onyenibe, N.S., Fowokemi, K.T., Emmanuel, O.B. (2015). African nutmeg (Monodora myristica) lowers cholesterol and modulates lipid peroxidation in experimentally induced hypercholesterolemic male wistar rats. International Journal of Biomedical Science: IJBS, 11(2), 86–92. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502738/
- Periasamy, G., Karim, A, Gibrelibanos, M., Gebremedhin, G., Gilani, A.H. (2016). Nutmeg (Myristica fragrans) oils. W: V.R. Preedy (ed.), Oils, essential oils in food preservation, flavour and safety (s. 607–616). Cambridge: Academic Press.
- Shafiei, Z., Shuhairi, N.N., Md Fazly Shah Yap, N., Harry Sibungkil, C.A., Latip, J. (2012). Antibacterial activity of Myristica fragrans against oral pathogens. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: eCAM, 2012, 825362. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3434417/
- Tajuddin, Ahmad, S., Latif, A., Qasmi, I.A., Amin, K.M. (2005). An experimental study of sexual function improving effect of Myristica fragrans (nutmeg). BMC Complementary and Alternative Medicine, 5, 16. Pobrane z https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1187868/
- Zhang, C.R., Jayashre, E., Kumar, P.S., Nair, M.G. (2015). Antioxidant and antiinflammatory compounds in nutmeg (Myristica fragrans) pericarp as determined by in vitro assays. Natural Product Communications, 10(8), 1399–1402. Pobrane z https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26434127/
Jakie inne przyprawy korzenne warto wykorzystywać w kuchni?
Goździki
Bez goździków nie ma nie tylko pierników, ale i grzanego wina, a także pasztetów czy pieczonych mięs. Goździki nie tylko pięknie pachną, ale też poprawiają trawienie! Z tego względu warto je dodawać do mięsnych sosów.
Laski wanilii
Świąteczne ciasta, ciasteczka, pierniczki i serniki nie będą miały swojego smaku, jeśli nie dodamy do nich wanilii. Obok cynamonu to jedna z najważniejszych przypraw do bożonarodzeniowych deserów.
Anyż
Anyż to przyprawa, którą dodaje się do kompotu z suszonych owoców, ciast (takich jak miodownik), a także marynat do mięs. Świetnie sprawdzi się do pieczonych mięs i schabów, a także pasztetów. Anyż to przyprawa, która ma właściwości lecznicze i wspomaga trawienie, a także walkę z przeziębieniem.
Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa to przyprawa korzenna, która doskonale komponuje się z piernikami, grzańcem, a także świątecznymi ciasteczkami. Można ją dodać też do sosów oraz marynat do mięs.
Liście laurowe
Do świątecznej pieczeni świetnie pasuje jałowiec oraz liście laurowe. Pomagają wydobyć smak z potraw, łagodzą dolegliwości trawienne. Liście laurowe działają tez moczopędnie, pomagając oczyścić organizm ze złogów przemiany materii i wspomóc pracę wątroby. Czytaj też:
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje
Informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane na indywidualnej wizycie lekarskiej z lekarzem specjalistą. Udostępnij Skomentuj
U nas zapłacisz kartą