Gronkowiec a pryszcze - Wpływ Bakterii na Skórę i Metody Ich Zwalczenia

Gronkowiec – objawy

Gronkowiec powoduje wiele dolegliwości, jeśli staje się aktywny. W zależności od tego, jaki rodzaj bakterii nas zaatakował i w jakim miejscu w organizmie bytuje, bakteria ta daje różne objawy. Jest to zatem bakteria, której objawy zależą od miejsca zakażenia.

Objawy, jakie daje gronkowiec, można podzielić także w zależności od tego, jaka jest forma zakażenia.

I tak kolejno zakażenie gronkowcem na skutek spożycia go wraz jedzeniem daje takie objawy, jak:

  • wymioty,
  • biegunka,
  • bóle brzucha.

Z kolei zakażenie gronkowcem przez skórę – np. w wyniku zadrapania czy skaleczenia – może spowodować pojawienie się:

  • czyraków,
  • ropni,
  • liszajów,
  • jęczmienia na powiece,
  • zapalenia mieszków włosowych,
  • zapalenia sutka u kobiet, które karmią piersią.

Ponadto zakażenie gronkowcem może mieć formę ataku w stronę układu oddechowego – wówczas objawy są groźne i mogą spowodować m.in.:

  • osłabienie organizmu – odporności,
  • zapalenie płuc,
  • zapalenie oskrzeli,
  • zapalenie tchawicy,
  • zapalenie ucha,
  • zapalenie migdałków.

Gronkowiec – objawy

Stafilokoki mogą powodować choroby wielu organów, poza tym objawy zakażeniem gronkowcem są w znacznej mierze uzależnione od sposobu jego przedostania się do organizmu. W przypadku zakażenia się przez żywność, zazwyczaj obserwuje się symptomy charakterystyczne dla zatrucia pokarmowego. Bakterie bardzo często znajdują się w przeterminowanej żywności. Gronkowiec u dzieci może być spowodowany spożywaniem lodów, które nie zostały zamrożone we właściwy sposób, może również znajdować się na brudnych rękach. Zakażeniu towarzyszą biegunka, wymioty, bóle brzucha, a czasami również gorączka. W przeciwieństwie do zwyczajnego zatrucia, objawy gronkowca utrzymują się znacznie dłużej. Bakteria często powoduje choroby skórne. Na powierzchni naskórka pojawiają się pęcherze, jęczmień na powiekach i czyraki, często występuje również zapalenie mieszków włosowych głowy lub twarzy. Zakażenie gronkowcem może również dotknąć pacjenta po infekcjach układu oddechowego, w okresie obniżonej odporności organizmu. Do chorób, które mogą się pojawić w jego wyniku, zaliczamy zapalenie płuc, oskrzeli, migdałków, ucha i tchawicy. Zakażenie gronkowcem złocistym, związane z wydzielaniem przez bakterię toksyn, prowadzi również do niebezpiecznych chorób: zespołu wstrząsu toksycznego i choroby Rittera.

W przypadku wykrycia w organizmie gronkowca podejmuje się antybiotykoterapię, jednak – ze względu na wysoką oporność części bakterii na antybiotyki – terapia bywa utrudniona. Niektóre szczepy wytwarzają penicylinazę, rozkładającą penicylinę.

Jak można się zarazić gronkowcem?

Bakteria gronkowca bardzo szybko przenika do organizmu człowieka. Może przedostać się ponadto kilkoma drogami:

  • kropelkową,
  • przez kontakt płciowy z nosicielem,
  • przez skaleczenie (wówczas gronkowiec wnika do krwiobiegu przez ranę),
  • przez zjedzenie zakażonego gronkowcem pożywienia.

Przez wiele lat fakt bytowania gronkowca w organizmie może być utajony – bakteria nie powoduje żadnych objawów. Jeśli jednak gronkowiec zacznie być aktywny – np. w wyniku spadku odporności – niestety może spowodować wiele groźnych chorób.

Gronkowiec jest chorobą zakaźną, co oznacza, że można zarazić się bakterią przez kontakt z nosicielem lub otoczeniem, w którym przebywa nosiciel (dotykanie tych samych przedmiotów)

Na infekcje gronkowcem szczególnie narażone są osoby, które:

  • mają obniżoną odporność,
  • posiadają otwarte rany i skaleczenia,
  • zmagają się z problemami dermatologicznymi (choroby skóry),
  • często przebywają w szpitalach i przychodniach,
  • są w podeszłym wieku,
  • cierpią na nowotwory,
  • są w trakcie terapii immunosupresyjnej,
  • chorują na cukrzycę,
  • cierpią na przewlekłą niewydolność nerek,
  • cierpią na choroby obwodowych naczyń krwionośnych,
  • mają podłączoną kroplówkę lub cewnik,
  • są po zabiegu chirurgicznym.

Ponadto w grupie ryzyka są kobiety w ciąży i małe dzieci – szczególnie groźny jest gronkowiec u niemowląt.

w przypadku zatrucia pokarmowego oraz dodatkowym objawem cukrzyca, niewydolność nerek, zakażenie wirusem HIV, nowotwory, choroby skóry ze świądem - atopowe zapalenie skóry AZS , łuszczyca, egzema, świerzb itd.

Czytaj dalej...

ropnie mnogie pach - powstają w następstwie zakażenia gruczołów potowych w skórze okolicy pach, pachwin, odbytu, brodawek sutkowych i powiek, gruczoły te zaczynają pracować dopiero po okresie dojrzewania płciowego, dlatego ropnie mnogie pach dotyczą tylko ludzi dorosłych.

Czytaj dalej...

Zapalenie płuc - w związku z tym, że wirusy torują drogę do zakażeń bakteryjnych infekcje dróg oddechowych, a szczególnie stany zapalne dolnego odcinka są znacznie częstsze w okresie jesienno - zimowym.

Czytaj dalej...

Niewątpliwie każda kobieta marzy o tym, aby czas zatrzymał się w miejscu, niestety płynie on nieubłaganie a wraz ze sobą pozostawia po sobie ślady w postaci niechcianych zmarszczek, które są zmorą każdej dojrzałej kobiety.

Czytaj dalej...