Jak zrobić krem do twarzy z masła shea - prosty przewodnik
Naturalny, nawilżający krem do twarzy
Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki: 125 ml wody lub hydrolatu, 1/2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12–15 g wosku pszczelego. Opcjonalnie dołożyć można substancje dodatkowe, jak kwas hialuronowy. Wodę kwiatową, czyli hydrolat, lub wodę destylowaną miesza się z gliceryną i odstawia. Wszystkie masła, oleje, wosk wkłada się do miski i umieszcza nad kąpielą wodną w celu rozpuszczenia. Kiedy osiągną płynną konsystencję, przekłada się je do naczynia z zimną wodą w celu przestudzenia. Powinny mieć taką samą temperaturę co frakcja wodna. Następnie blenduje się frakcję olejową i małymi partiami dodaje wodną. Krem zacznie się robić jasny, białawy, puszysty. Na koniec dorzucić można dodatkowe składniki i jeszcze przez chwilę całość się mocno blenduje. Gotowy krem przekłada się do słoiczków i przechowuje w chłodnym miejscu.
Żeby uzyskać przeciwzmarszczkowy krem do twarzy w pełni naturalny, potrzebne będą: 20 ml oleju kokosowego, 30 ml wosku pszczelego, 5 ml wody destylowanej, 5 ml olejku z dzikiej róży, 5 ml witaminy E, 5 kropel olejku pelargoniowego. Do miski położonej nad kąpielą wodną wkłada się olej kokosowy i wosk. Po ich rozpuszczeniu miskę ściąga się ze źródła ciepła i lekko studzi. Następnie dodaje się wodę. Po dokładnym połączeniu dorzuca się pozostałe składniki. Po ostudzeniu krem przekłada się do słoiczka i przechowuje w lodówce.
Jak wybrać dobre masło shea do twarzy?
Dobre masło shea to takie, które ma kolor biały, kremowy lub żółto-szary. Jego rafinowana wersja będzie pozbawiona zapachu, ale też niektórych właściwości, więc zalecamy kupowanie wersji nierafinowanej, która zachowuje 100% właściwości i ma piękny słodki zapach orzechów.
W kosmetyce należy używać tylko masła shea oznaczonego literami A, B lub C. Klasyfikacja masła shea do liter D oraz E oznacza, że jest gorszej jakości.
- A – nierafinowane, surowe i czyste masło, otrzymywane przy użyciu wody.
- B – masło rafinowane.
- C – masło wysokorafinowane przy użyciu rozpuszczalników.
- D – masło o niskim poziomie zanieczyszczeń innymi substancjami.
- E – masło zawierające zanieczyszczenia.
W przeciwieństwie do większości tłuszczów roślinnych, masło shea w temperaturze pokojowej ma stałą formę. Nawet w afrykańskich temperaturach jego konsystencja jest stała i nigdy nie staje się płynnym olejem. Płynny olej można z niego uzyskać dopiero po podgrzaniu go, ale każda obróbka termiczna sprawi, że jego właściwości będą stawać się coraz mniej aktywne w działaniu.
Dobry krem do twarzy w przypadku:
- kuracji przeciwzmarszczkowej powinien zawierać m.in. retinol, czyli witaminę A w czystej postaci, elastynę, olej arganowy, hydrolat różany, kwas hialuronowy,
- cery suchej, podrażnionej, delikatnej – m.in. ekstrakt z lukrecji, pantenol, czyli prowitaminę B5, skwalan z oliwek, olej arganowy, olej z wiesiołka, hydrolat z kwiatu lipy, sok z aloesu,
- cery tłustej, trądzikowej – m.in. hydrolat oczarowy, olej tamanu,
- ochrony przed fotostarzeniem się skóry – m.in. ekstrakt z owocu granatu, ekstrakt z czerwonych alg, witaminę E, ekstrakt z rozmarynu, olej z pestek malin, hydrolat z drzewa oliwkowego.
Naturalny krem do twarzy dla posiadaczy cery normalnej przyrządzić można na bazie naparu z rumianku i oleju słonecznikowego. Żeby uzyskać około 50 ml, potrzebne będą takie składniki: 15 ml tłoczonego na zimno oleju słonecznikowego, 35 ml naparu z rumianku, 2,5 g emulgatora olivem 1000. W szklance wrzącej wody zalewa się 2 torebki herbatki z rumianku lub ½ szklanki suszonych kwiatów. Następnie odstawia się je do naciągnięcia na 10–15 minut. Do miski wlewa się olej, który poddaje się kąpieli wodnej. Olej powinien zostać podgrzany do temperatury około 75ᵒC, wówczas ściąga się go znad garnka z wodą i dodaje do niego emulgator. Składniki miesza się energicznie trzepaczką. Po dokładnym połączeniu dodaje się napar i nadal miesza, aż całość lekko przestygnie. Miskę można włożyć w tym celu do naczynia napełnionego zimną wodą. Po całkowitym schłodzeniu krem przekłada się do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawia do lodówki. Krem nadaje się do zużycia przez 2 tygodnie.
Zobacz film: Nawilżający krem z naturalnych składników. Źródło: Klinika urody.
4. Cukrowy peeling do ust z masłem shea
Peeling do ust był (zbyt!) długo lekceważony przeze mnie. Któregoś dnia postanowiłam go sobie zrobić… i od tej pory wykonuje go przynajmniej raz w tygodniu Usta nie tylko stają się miękkie i gładkie, ale również jakby…pełniejsze? No i mają piękny kolor. Najlepszy balsam do ust to oczywiście domowy DIY 🙂
Wszystko, co musicie zrobić, to rozpuścić odrobinę masła shea i masła kakaowego w kąpieli wodnej. Jeśli macie w domu miód z ekologicznej pasieki – dodajcie go odrobinę do całej mieszanki, ale dopiero na końcu, gdy całość lekko przestygnie. Cukier (najlepiej brązowy) również musi poczekać na niższą temperaturę olejków, ponieważ w przeciwnym razie po prostu jego drobinki się rozpuszczą. Peeling przełóżcie do ładnego słoiczka i…gotowe.
U nas zapłacisz kartą