"Domowy krem z olejem kokosowym - Prosty przepis!"

Jakich składników potrzebujesz do przygotowania kremu do twarzy?

Każdy krem składa się z dwóch faz - tłuszczowej (woski, masła) oraz wodnej (woda, hydrolat, kwas hialuronowy, gliceryna, itd.). A ponieważ faza wodna nie łączy się z fazą tłuszczową, potrzebny będzie jeszcze emulgator, który pozwoli tym dwóm strukturom przeniknąć się i stworzyć emulsję. Oto więc składniki, które powinnaś mieć, aby zrobić swój własny krem do twarzy.

Oleje i masła

To składniki fazy tłuszczowej - mają niezwykłą moc nawilżania, odżywiania, regeneracji, wygładzania i ujędrniania skóry. Wśród nich najczęściej do wyrobu kremów do twarzy używa są: masło Shea, olej kokosowy, olej ze słodkich migdałów, awokado i olej macadamia. Są tłuste, ale dobrze się wchłaniają, a jeśli wybierzesz produkty rafinowane - nie będą miały zapachu, co jest istotne przy wyrobie domowego kremu.

Witaminy

Witamina E, nazywana jest "witaminą młodości" nie bez powodu - jest bardzo skutecznym antyoksydantem, działa ochronnie na warstwę lipidową skóry, przyspiesza regenerację i procesy naprawcze w skórze. Warto więc dodawać ją do kremu do twarzy, zwłaszcza latem i zimą, gdy skóra narażona jest na niesprzyjające warunki zewnętrzne.

Równie dobrze sprawdzi się witamina A, która wygładza, nawilża i uelastycznia skórę. Dodatkowo poprawia jej koloryt i usuwa przebarwienia oraz aktywuje procesy produkcji kolagenu i kwasu hialuronowego w skórze. Tą witaminę stosuj jednak do kremów przeznaczonych na noc. Krem z witaminą A w kontakcie ze słońcem może spowodować podrażnienia i przebarwienia skóry.

Hydrolaty

Wśród składników kremu domowej roboty nie może zabraknąć hydrolatu, czyli wody kwiatowej, która tworzy fazę wodną. Świetnie sprawdzi się hydrolat z aloesu, róży damasceńskiej czy werbeny. Kosmetyki do twarzy warto wzbogacić również gliceryną.

Olejki eteryczne

Naturalne olejki eteryczne, które poleca się do stosowania na skórę twarzy to na przykład olejek z drzewa herbacianego, olejek cytrynowy czy grejpfrutowy. Poza tym, że wzbogacają dobroczynne właściwości kosmetyku, nadają mu też piękny zapach.

Jak prawidłowo stosować olej kokosowy na twarz?

Przede wszystkim nie powinnaś używać go samodzielnie, bo „wyciągnie” całą wilgoć z głębszych warstw skóry. Najpierw nałóż na twarz krem (np. z kwasem hialuronowym), lekkie serum na bazie wody albo spryskaj twarz mgiełką. Dopiero później, gdy cera jeszcze jest wilgotna, zaaplikuj olej z kokosa. W ten sposób „zamkniesz” wilgoć wewnątrz skóry (zapobiegając utracie wody) i zapewniając jeszcze lepsze nawilżenie.

Oto przykładowe kosmetyki, które stworzą odżywczy duet pielęgnacyjny z olejem kokosowym:

  • The Ordinary Hyaluronic Acid 2% + B5 o lekkiej konsystencji. Zawiera trzy formy głęboko nawilżającego kwasu hialuronowego oraz witaminę B5. Doskonale ujędrnia skórę i szybko się wchłania.
  • Pixi Serum z witaminą C zwalcza przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Wystarczą 2 krople, aby zapewnić cerze natychmiastowy blask.
  • Bestsellerowy hydrolat do twarzy Melo z kwiatów gorzkiej pomarańczy koi, wzmacnia i uelastycznia cerę.

Doktor Craig Austin przekonuje, że olej kokosowy można z powodzeniem zastąpić lżejszymi olejkami do pielęgnacji.

„Zalecam stosowanie oleju arganowego lub jojoba, ponieważ mają dużo niższy współczynnik komadogenności. Dostarczają skórze niezbędnych kwasów tłuszczowych i substancji odżywczych, które poprawiają wygląd skóry” – tłumaczy dermatolog.

Możesz sięgnąć także po gotowe mieszanki olejków dedykowane cerze tłustej i trądzikowej, które nie zatykają porów, np. Annabelle Minerals Stay Pure.

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Czym jest olej kokosowy?

To olej produkowany z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najpierw zbiera się orzechy, rozłupuje je, a następnie rozdrabnia zawarty w nich miąższ. Potem wytłacza z niego olej. Najbardziej wartościowy jest ten wytłaczany na zimno, nie poddany procesowi rafinacji. Co oprócz konsystencji wyróżnia olej kokosowy? Przede wszystkim zapach, ten olej pięknie pachnie kokosem, jest aromatyczny i kremowy, ale także wyjątkowe właściwości oraz przeogromne możliwości zastosowania.

Pytanie wydaje się banalne, a odpowiedź przewidywalna. Ale to tylko pozory. Ponieważ olej kokosowy nie jest typowym olejem. Składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych nasyconych. 93% jego składu to kwasy nasycone, pozostałe 7% to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym kwas linolowy Omega - 6 oraz oleinowy Omega - 9. Najwięcej, bo aż połowę składu oleju kokosowego, stanowi kwas laurynowy. Takie proporcje kwasów nasyconych i nienasyconych sprawiają, że ten olej można ogrzewać, w praktyce oznacza to, że można na nim piec czy smażyć, bo kwasy podczas obróbki termicznej nie ulegają utlenianiu.

Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu laurynowemu olej kokosowy ma określone właściwości. Kwas laurynowy działa wzmacniająco na organizm człowieka. Ma działanie antybakteryjne oraz antygrzybiczne. Kwas ten w stosunku do innych kwasów inaczej rozkłada się w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu zapewnia szybką dawkę energii potrzebnej do aktywnego działania. Dodatkowo nie przeszkadza organizmowi, nie magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Można zatem używać oleju kokosowego bez obawy, że przytyjemy.

Jak zrobić krem do twarzy z oleju kokosowego

Dobry krem to, obok toniku, peelingu i maski, podstawa prawidłowej pielęgnacji skóry twarzy. W zależności, od jego rodzaju i składu, krem może mieć działanie nawilżające, odżywiające, wygładzające, ujędrniające lub być kosmetykiem o kilku właściwościach. Każda z nas wie jednak, że naprawdę dobre kremy dostępne w drogeriach są bardzo drogie.

Najlepszą alternatywą dla gotowych kremów do twarzy jest więc samodzielne przygotowanie domowej roboty kosmetyku. Cena wcale nie jest jedynym i najważniejszym argumentem przemawiającym na korzyść tego rozwiązania - zalet domowego kremu jest znacznie więcej. Chcesz poznać szczegóły? Zobacz jak łatwo jest zrobić domowy krem do twarzy - tańszy, a równie skuteczny, co ten gotowy!

Czym jest naturalny olej kokosowy?

Naturalny olej kokosowy to tłuszcz roślinny pozyskiwany z twardego miąższu dojrzałych orzechów palmy kokosowej. Produkt jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe (82%), zwłaszcza w kwas laurynowy, który stanowi około 50% jego składu. Olej kokosowy w swojej naturalnej postaci (nierafinowany) jest pozyskiwany poprzez tłoczenie na zimno, co pozwala zachować wszystkie jego cenne właściwości odżywcze i zdrowotne.

Olej kokosowy w pielęgnacji charakteryzuje się przede wszystkim:

  • bogactwem składników odżywczych (olej kokosowy zawiera witaminy: E, B2, B6, C, K, kwas foliowy oraz minerały: m.in. żelaza, wapnia, cynku, magnezu, potasu, kwasu foliowego i fosforu),
  • właściwościami antybakteryjnymi, przeciwgrzybiczymi i antywirusowymi,
  • skutecznym działaniem nawilżającym, ale i regenerującym,
  • właściwościami łagodzącymi stany zapalne i podrażnienia,
  • błyskawicznym wchłanianiem i brakiem tłustych plam po nałożeniu,
  • wszechstronnym zastosowaniem w pielęgnacji twarzy i skóry.

dodatki kosmetyczne i pielęgnacyjne w tym celu można wykorzystać kwas hialuronowy lub olejki eteryczne wszystko, co tylko podpowie nam nasze powonienie, oczywiście biorąc pod uwagę alergię i nadwrażliwość na niektóre substancje,.

Czytaj dalej...

Po nałożeniu go rano faktycznie odczuwalny jest mocny zastrzyk energii i pobudzenia, który ciężko jest opisać słowami - po prostu trzeba to poczuć Stosując go dłuższy czas śmiało mogę stwierdzić, że bardzo ładnie wyrównuje koloryt skóry, niweluje oznaki zmęczenia np.

Czytaj dalej...

Przed przystąpieniem do sporządzania kosmetyków z aloesu warto wiedzieć jakie właściwości posiada ta roślina głęboko wnika w skórę, usuwa martwe naskórki dzięki zawartości enzymów, działa regenerująco na skórę, przyśpiesza wytwarzanie kolagenu.

Czytaj dalej...

oceń długość włosków minimalna długość włosa to 0,5cm przy użyciu standardowego wosku paskowego, natomiast przy użyciu naszego autorskiego wosku Magic Wax minimalna długość włosa to 1 cm wybierz wosk.

Czytaj dalej...