"Domowy krem z olejem kokosowym - Prosty przepis!"

Naturalny krem do twarzy, czyli jaki?

Naturalny krem do twarzy to znakomita alternatywa dla kupnych kremów, które niestety nie są pozbawione sztucznych dodatków. To ekologiczny produkt, który nie niszczy środowiska i nie jest testowany na zwierzętach. Jest tani i bezpieczny w użyciu. Samodzielne przygotowanie kremu do twarzy to nie lada wyzwanie. Wymaga cierpliwości i czasu, ale za to zapewnia całkowitą kontrolę nad składem produktu. Największą trudność stanowi umiejętne połączenie fazy wodnej i fazy tłuszczowej, tak żeby woda nie oddzieliła się od oleju, a możliwe było uzyskanie konsystencji emulsji. Niezbędne jest w związku z tym użycie emulgatora, czyli substancji, która umożliwi powstanie emulsji i zapewnia jej trwałość. Emulgator działa na powierzchni granicznej. Tworzy trwałe micele, czyli kompleksy komórkowe, które z jednej strony mają cząsteczkę hydrofobową, zaś z drugiej hydrofilową. Najpopularniejsze wśród naturalnych emulgatorów są m.in.: lecytyna, wosk pszczeli, tłuszcz z wełny owczej. W sprzedaży znajdują się też gotowe bazy kremowe, oparte na ekologicznych emulgatorach i zawierające surowce farmaceutyczne. Nie mają za to żadnych dodatków zapachowych. Z 30 ml bazy można otrzymać 150 ml kremu, bardzo lekkiego, jedwabistego w odczuciu. Czy istnieją kremy o działaniu odmładzającym? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy istnieją kremy o działaniu odmładzającym? Źródło: Bez skazy

Składniki naturalnego kremu
Źródłem tłuszczu w kremie mogą być np.: masła shea, kokosowe, kakaowe, oleje migdałowy, z pestek dzikiej róży czy z pestek winogron. Tłuszcze i rozpuszczane w nich emulgatory tworzą fazę A wśród składników kremu. Fazę B stanowią np.: woda destylowana, hydrolat, napar, macerat ziołowy i składniki czynne rozpuszczalne w wodzie, które można podgrzewać. Ostatnia grupa składników tworzy fazę C. Są to m.in. oleje, których nie można podgrzewać, olejki eteryczne, kwas hialuronowy, pantenol, witaminy. Składniki z fazy C dodaje się, kiedy dwie pierwsze fazy połączą się ze sobą.

Olej z kokosa można stosować na rozstępy.

Jeśli skóra jest na nie podatna, ale one jeszcze nie wystąpiły, to regularne wcieranie oleju w skórę ud, pośladków, brzucha sprawi, że skóra nie traci elastyczności i sprężystości. Natomiast, jeśli rozstępy już są widoczne, można próbować optycznie je zminimalizować. Jeśli skóra będzie dobrze nawilżona olejem kokosowym, nabierze eleganckiej poświaty, pewne niedoskonałości, w tym rozstępy, staną się mniej widoczne.

Olej kokosowy można stosować także jako bazę do peelingów. Peeling można zrobić samemu. W jaki sposób? Kilka łyżek oleju należy wymieszać z cukrem trzcinowym i lekko podgrzać, aż cukier zacznie się topić i powstanie pasta. Poczekać,aż ostygnie i nałożyć na ciało. Nakładając peeling, warto wykonywać okrężneruchy, dobrze wmasowując preparat w skórę. Gdy czujemy, że skóra „ściąga”, wówczas należy peeling dobrze zmyć, a potem dodatkowo nawilżyć skórę.

Zamiast peelingu cukrowego można przygotować solny. Wówczas łyżkę zastygłego oleju trzeba połączyć z drobno zmieloną solą himalajską. Taki peeling dobrze sprawdza się na dolne partie ciała, pośladki, uda, łydki. Ostrożnie należy nakładać olej kokosowy na skórę, która piecze, gdyż sól może podrażnić. Nie powinno stosować się go na twarz, gdyż niechcący może dostać się do oczu. Peeling można przygotować również z oleju kokosowego i kawowych fusów. Wystarczy przygotować filiżankę parzonej kawy. Odcedzić fusy, połączyć z olejem i nałożyć na skórę. Taki peeling dobrze sprawdza się na skórze brzucha, górnych partii ud, pośladków. Połączenie dwóch aromatycznych nut: kawy i kokosa sprawia, że skóra po takim peelingu pięknie pachnie i jest wyjątkowo zadbana.

Olej kokosowy na usta

Olej można stosować na miejsca spierzchnięte oraz suche. Dlatego olej kokosowy sprawdza się na ustach, szczególnie przesuszonych, z uszkodzonym naskórkiem. Działa niczym plaster. Naprawia popękany naskórek, złuszczając go, napina delikatną skórę, uelastycznia i uszczelnia. Usta stają się zadbane, jędrne, gładkie, przygotowane do nałożenia na nie szminki. Smak oleju kokosowego jest przyjemny, nie ma więc obawy, że nałoży się za dużą warstwę i odrobinę spożyje. Wygodniej nakładać olej o konsystencji kremu, taki dłużej utrzymuje się na ustach. Można również przygotować pastę: olej połączyć z miodem i grubo nałożyć na spierzchnięte wargi. W czasie aplikacji można dodatkowo miękką szczoteczką masować usta. Po zabiegu będą apetycznie zaróżowione i gładkie.

Czym jest olej kokosowy?

To olej produkowany z twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. Najpierw zbiera się orzechy, rozłupuje je, a następnie rozdrabnia zawarty w nich miąższ. Potem wytłacza z niego olej. Najbardziej wartościowy jest ten wytłaczany na zimno, nie poddany procesowi rafinacji. Co oprócz konsystencji wyróżnia olej kokosowy? Przede wszystkim zapach, ten olej pięknie pachnie kokosem, jest aromatyczny i kremowy, ale także wyjątkowe właściwości oraz przeogromne możliwości zastosowania.

Pytanie wydaje się banalne, a odpowiedź przewidywalna. Ale to tylko pozory. Ponieważ olej kokosowy nie jest typowym olejem. Składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych nasyconych. 93% jego składu to kwasy nasycone, pozostałe 7% to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym kwas linolowy Omega - 6 oraz oleinowy Omega - 9. Najwięcej, bo aż połowę składu oleju kokosowego, stanowi kwas laurynowy. Takie proporcje kwasów nasyconych i nienasyconych sprawiają, że ten olej można ogrzewać, w praktyce oznacza to, że można na nim piec czy smażyć, bo kwasy podczas obróbki termicznej nie ulegają utlenianiu.

Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu laurynowemu olej kokosowy ma określone właściwości. Kwas laurynowy działa wzmacniająco na organizm człowieka. Ma działanie antybakteryjne oraz antygrzybiczne. Kwas ten w stosunku do innych kwasów inaczej rozkłada się w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu zapewnia szybką dawkę energii potrzebnej do aktywnego działania. Dodatkowo nie przeszkadza organizmowi, nie magazynuje się w postaci tkanki tłuszczowej. Można zatem używać oleju kokosowego bez obawy, że przytyjemy.

Jak zrobić krem do twarzy - przepisy krok po kroku

Domowe kremy są bardzo proste do przygotowania. Wystarczy tylko przygotować wszystkie składniki oraz rondelek, miseczkę, szpatułkę, trzepaczkę i pojemniczek na krem. Miseczka i rondelek będą Ci potrzebne do przygotowania kąpieli wodnej. Pamiętaj także o zachowaniu kolejności poszczególnych opisywanych przez nas kroków.

A oto przepis na najprostszy, podstawowy krem nawilżający - lista składników:

  • 30 ml oleju kosmetycznego lub masła Shea,
  • 70 ml hydrolatu z aloesu (możesz go zastąpić naparem z ziół, na przykład rumianku czy lawendy),
  • po kilka kropli gliceryny oraz olejku eterycznego,
  • wosk pszczeli - ok. 5 g.

Sposób wykonania:

  • jeśli zamiast hydrolatu postanowiłaś użyć naparu, przygotuj go wcześniej i lekko przestudź,
  • odmierzoną ilość oleju lub masła umieszczamy w miseczce, miseczkę wstawiamy do rondla z gotującą się wodą. Kiedy olej będzie bardzo ciepły, dodajemy do niego 5 g emulgatora i energicznie mieszamy trzepaczką aż do połączenia się obydwu składników i uzyskania gładkiej konsystencji,
  • ciągle mieszając, zestawiamy rondel z kuchenki,
  • wylewamy gorącą wodę z rondelka i wlewamy zimną - w ten sposób temperatura oleju szybciej się obniży i będzie można dodać kolejne składniki,
  • po osiągnięciu temperatury około 40 stopni Celsjusza możemy do fazy olejowej dodać składniki fazy wodnej - dodaj więc kilka kropli gliceryny, olejki eteryczne i witaminy w kroplach,
  • kiedy krem wystygnie, ponownie wymieszaj go energicznie trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały, a krem nabrał puszystości. Przełóż go szpatułką do wyparzonego wcześniej słoiczka.

Domowe kosmetyki na bazie wody, do których nie dodajemy konserwantów, w szczególności kremy do twarzy, należy przechowywać w lodówce. Masz wtedy pewność, że krem jest świeży. Maksymalny czas użycia i przechowywania kremu to 5-7 dni.

Żeby przygotować naturalny, intensywnie nawilżający krem do twarzy, potrzebne będą następujące składniki 125 ml wody lub hydrolatu, 1 2 łyżeczki gliceryny, 90 g oleju ze słodkich migdałów, 1 łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła shea, 1 łyżka oleju z awokado, 12 15 g wosku pszczelego.

Czytaj dalej...

Ponadto witamina C stanowi ważną substancję w syntezie kolagenu , odpowiada za funkcjonowanie hydroksylazy prolinowej, enzymu katalizującego hydroksylacje proliny do hydroksyproliny, która stanowi 10 kolagenu w skórze właściwej.

Czytaj dalej...

Przed przystąpieniem do sporządzania kosmetyków z aloesu warto wiedzieć jakie właściwości posiada ta roślina głęboko wnika w skórę, usuwa martwe naskórki dzięki zawartości enzymów, działa regenerująco na skórę, przyśpiesza wytwarzanie kolagenu.

Czytaj dalej...

oceń długość włosków minimalna długość włosa to 0,5cm przy użyciu standardowego wosku paskowego, natomiast przy użyciu naszego autorskiego wosku Magic Wax minimalna długość włosa to 1 cm wybierz wosk.

Czytaj dalej...