Siemie lniane na pryszcze - Skuteczne rozwiązanie czy tylko mit?
Siemię lniane na włosy
Siemię lniane wpływa pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę człowieka, m.in. na włosy. Wykazuje ono silne właściwości nawilżające, świetnie nadaje się więc do włosów suchych, szorstkich i matowych, a także nisko-, średnio- i wysokoporowatych.
Jak je stosować? Można kupować kosmetyki z jego dodatkiem, lub – co bardziej naturalne – zrobić samemu domową maseczkę z siemienia lnianego na włosy. Wystarczy sporządzić gęsty wywar z mielonych ziaren (np. z trzech łyżeczek), tą samą metodą, co do picia.
Tak przygotowaną papkę należy równomiernie nałożyć na całą ich długość włosów i pozostawić do wchłonięcia, np. pod foliowym czepkiem. Na koniec siemię trzeba spłukać, a włosy umyć szamponem, jak podczas codziennej pielęgnacji.
Z rzadszego naparu można wykonać płukankę z siemienia lnianego i przepłukiwać nią całą długość włosów.
Efekty stosowania siemienia lnianego na włosy to nie tylko nawilżenie, ale też:
- zmniejszenie ich przetłuszczania -siemię reguluje wydzielanie sebum przez skórę głowy,
- łagodzenie swędzenia skóry głowy.przyspieszony wzrost - siemię lniane wpływa na porost włosów, odżywiając skórę głowy oraz umiejscowione w niej cebulki włosów.
Z sieminia lnianego przygotowywany olejek, który dostępny jest w sklepach. Można go stosować w celu olejowania włosów suchych.
Złoty len – tzw. siemię lniane złociste
Obok najczęściej spotykanego lnu – tzw. lnu brązowego – w sklepach ze zdrową żywnością dostępny jest także len złoty. Te dwie odmiany nie różnią się znacząco pod względem składników odżywczych, aczkolwiek, jak wskazują dostępne badania, siemię lniane złote charakteryzuje większe stężenie wielonienasyconych kwasów omega-3 i -6, natomiast siemię lniane brązowe wykazuje większe zdolności antyoksydacyjne.
Piśmiennictwo
Dietetyk, wieloletni pracownik Zakładu Biochemii Klinicznej UJ CM oraz aktywny uczestnik trzech ramowych programów Unii Europejskiej: Lipgene, NuGO oraz Bioclaims. Wielokrotny wykładowca w ramach kursów doskonalących dla dietetyków realizowanych przez Polskie Towarzystwo Dietetyki.
Zainteresowania badawcze skupiają się głównie na zagadnieniach dotyczących otyłości i wpływu składników diety na ekspresję genów i procesy komórkowe (nutrigenomika). Swoje doświadczenie w leczeniu otyłości zdobywała, pracując w Poradni Leczenia Zaburzeń Lipidowych i Otyłości, działającej przy Zakładzie Biochemii Klinicznej UJ CM oraz jako uczestniczka licznych kursów i konferencji organizowanych w kraju i za granicą.
Obecnie związana jest z wydawnictwem Medycyna Praktyczna, gdzie pełni funkcję redaktora w serwisie „Dieta i ruch”.
Zobacz także
Olej z czarnuszki – właściwości i zastosowanie Olej z czarnuszki ostatnio stał się bardzo popularny z uwagi na zawartość licznych związków biologicznie czynnych. W internecie można znaleźć informacje na temat jego licznych właściwości zdrowotnych. Olej ten uważa się za bezpieczne uzupełnienie diety, ale powinien być stosowany przez krótki czas. Trzeba też pamiętać, że może nie być odpowiedni dla osób z zaburzeniami krzepnięcia.
Czystek Czystek to roślina zawierająca wiele substancji biologicznie czynnych. Działa przeciwzapalnie i wzmacnia układ odpornościowy. Jest stosunkowo bezpieczna i przeciwwskazania do jej stosowania są raczej rzadkie. Z łatwością można ją kupić w aptece lub sklepach ze zdrową żywnością.
Siemię lniane – zastosowanie
Macerat z nasion wspomaga przewód pokarmowy i działa przeciwzapalnie, dlatego siemię lniane jest wskazane w problemach gastrycznych oraz przy wrzodach żołądka. Stosowany wewnętrznie powleka przełyk oraz ściany żołądka. Doustne spożywanie całych lub rozdrobnionych nasion wraz z wodą może działać jak naturalny środek przeczyszczający, który będzie wsparciem przy długotrwałych zaparciach.
Ważnym produktem otrzymywanym z nasion siemienia lnianego jest olej lniany, który można dodawać np. do sałatek. Charakteryzuje go wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6, dzięki czemu wpływa korzystnie na prawidłową pracę mózgu. Zewnętrznie znajduje zastosowanie w leczeniu odleżyn oraz oparzeń.
Aby w pełni korzystać z dobrodziejstw nasion, warto włączyć siemię lniane do codziennej diety. Może ono okazać się bardzo dobrym dodatkiem do: jogurtu, musli czy twarożku. Jeżeli samodzielnie pieczemy chleb, również możemy dodać do niego siemię. Coraz większą popularnością cieszy się też mąka lniana, którą można wykorzystać np. w pierogach.
Jak przygotować siemię lniane do picia?
Z nasion lnu można przygotowywać tzw. kleik lniany. Aby go uzyskać, należy 2–3 łyżek nasion zalać szklanką ciepłej wody (w niektórych opracowaniach można się także spotkać z zaleceniem użycia wrzącej wody). Tak przygotowany napar odstawiamy na około godzinę, następnie odcedzamy i pijemy (dzieląc napar najlepiej na 2–3 porcji). Spożycie kleiku z lnu to jeden z domowych sposobów zalecanych w profilaktyce zaparć oraz w zaburzeniach górnego odcinka przewodu pokarmowego.
Nie ma znaczenia, kiedy spożyjesz siemię lniane. W tej kwestii najważniejsze są własne preferencje i styl życia. Należy jednak pamiętać, że po zalaniu nasion do powstania kleiku trzeba odczekać około godziny. Wydaje się, że to czynnik decydujący o tym, kiedy go można spożywać.
