Siemie lniane - naturalne lekarstwo na trądzik różowaty
Jaka dieta przy trądziku różowatym?
W przypadku trądziku warto zadbać o odpowiednią dietę i unikać pikantnych przypraw. Głównym winowajcą zaostrzeń trądziku jest kapsaicyna obecna m.in. w ostrych papryczkach. Kolejnym czynnikiem, który może powodować zaostrzenia, jest alkohol.
Zaobserwowano także, że negatywny wpływ może mieć spożywanie gorących napojów - lepiej sięgnąć po zimne lub ciepłe. Przypuszczalnie również cytrusy, cynamon czy czekolada mogą negatywnie wpływać na przebieg choroby.
Inną grupą pokarmów, której wykluczenie można rozważyć, to te bogate w histaminę i podobne substancje - sery pleśniowe, wino, przetworzone mięso. Trądzik bywa nasilony także przez spożywanie tłustych pokarmów.
Zaobserwowano, że trądzik występuje częściej u osób ze schorzeniami takimi jak zespół jelita drażliwego, przerostem bakterii jelitowych i innymi, co może powodować dalszą konieczność zmiany diety. Ciekawym kierunkiem w leczeniu trądziku jest stosowanie probiotyków, natomiast wymaga to przeprowadzenia dalszych badań.
Pacjenci z postacią oczną mogą odnosić korzyści ze spożywania pokarmów bogatych w kwasy omega-3 (np. ryby morskie) i ich suplementacji.
Wbrew wcześniejszym podejrzeniom, kofeina nie wpływa na zaostrzenia choroby (znaczenie ma jednak temperatura spożywanej kawy). Interesujące jest, że nabiał - często odradzany w przypadku trądziku pospolitego - może mieć pozytywny wpływ w przypadku trądziku różowatego, natomiast wymaga to dalszych badań i obserwacji.
Trądzik różowaty jest chorobą, która u różnych osób ma zmienny przebieg i każdy pacjent może być w inny sposób wrażliwy na zmiany diety, dlatego warto obserwować swój organizm i odpowiednio dostosowywać sposób odżywania.
9 sposobów na trądzik różowaty - leczenie i zapobieganie
Jest on przewlekłym stanem zapalnym skóry, który dotyka ok. 5-10% populacji 1 . Atakuje przede wszystkim twarz, a jego objawy obejmują zaczerwienienie, zwłaszcza na nosie i policzkach, pajączki (widoczne, popękane naczynka krwionośne), suchą, szorstką i swędzącą skórę, plamy pogrubionej skóry oraz problemy z oczami, takie jak suchość, swędzenie i opuchlizna oczu.
- 1 Niektóre pokarmy i napoje mogą zaostrzać trądzik różowaty
- 2 Trądzik różowaty może być oznaką chorych jelit
- 3 Miód manuka na trądzik rózowaty
- 4 Przyjmuj witaminę B3 na trądzik różowaty
- 5 Przyjmuj omega-3 na trądzik różowaty
- 6 Odstresuj się
- 7 Zadbaj o pielęgnację skóry
- 8 Cynk może być pomocny w leczeniu trądziku różowatego
- 9 Wypróbuj ziół
Typowymi metodami leczenia są kremy na receptę, takie jak miejscowe sterydy, oraz antybiotyki doustne, ale mogą one powodować znaczące skutki uboczne. Te pierwsze mogą powodować wysokie ciśnienie krwi i hamować pracę układu odpornościowego, podczas gdy te drugie - nierzadko wywołują biegunkę, infekcje drożdżakowe i oporność bakterii 2 .
Trądzik różowaty - często zadawane pytania
Jakie są domowe sposoby na trądzik różowaty?
Trądzik różowaty należy do chorób, które często wymagają specjalistycznego leczenia dermatologicznego, jednak istnieje kilka domowych sposobów, z których można skorzystać, aby złagodzić rumień.
W pielęgnacji można wykorzystać takie produkty jak aloes, namoczone płatki owsiane, rumianek czy miód. Warto także pić zieloną herbatę lub (ostudzoną) stosować w kompresach.
Jak rozpoznać trądzik różowaty?
Jeżeli podejrzewasz u siebie tę chorobę, zgłoś się do dermatologa. Decydujący będzie wywiad oraz badanie, a przede wszystkim - przetrwały rumień w środkowej części twarzy.
Czy da się całkowicie wyleczyć trądzik różowaty?
Osoby z trądzikiem różowatym aktualnie niestety nie mogą liczyć na całkowite wyleczenie z choroby.
Jednak odpowiednie leczenie i tryb życia pozwala na złagodzenie zmian oraz unikanie zaostrzeń choroby.
Co nasila objawy trądziku różowatego?
Objawy mogą nasilać się na skutek wielu czynników: słońca, stresu, diety z zastosowaniem ostrych przypraw czy alkoholu.
Trądzik różowaty – przyczyny
Jednoznaczna i dokładna przyczyna pojawienia się trądziku nie jest znana. Badacze są jednak zgodni, że ma związek przede wszystkim z zaburzeniami naczynioruchowymi. Można także wyodrębnić czynniki zwiększające ryzyko rozwoju trądziku różowatego. Należą do nich:
- nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
- zakażenie nużeńcem (Demodexfolliculorum) albo bakterią Helicobacterpylori,
- zwiększona reaktywność naczyń krwionośnych,
- promieniowanie ultrafioletowe,
- czynniki genetyczne.
Czynnikami ryzyka nasilającymi objawy są także: niewłaściwa pielęgnacja, zaburzenia hormonalne, dieta bogata w produkty przetworzone, picie alkoholu, silny stres, inne stany emocjonalne oraz niektóre leki (w tym rozszerzające naczynia krwionośne) i kwas nikotynowy.
Dieta przy trądziku różowatym — Jakie mikroelementy uwzględnić w swoim odżywianiu?
Odpowiednia dieta dla osób z trądzikiem pospolitym powinna dostarczyć odpowiednią podaż cynku. Cynk posiada właściwości regeneracyjne i łagodzące stany zapalny skóry.
Jego źródłem w diecie są:
- migdały,
- dynia,
- orzechy,
- kasza gryczana,
- pieczywo razowe.
Należy również zadbać o odpowiednia podaż selenu i żelaza. Dieta bogata w produkty dostarczające te pierwiastki sprzyja leczeniu trądziku.
Można je pozyskać poprzez spożywanie takich produktów jak:
- chude mięso wieprzowe i wołowe,
- podroby,
- nasiona,
- orzechy,
- kasze,
- nasiona roślin strączkowych,
- ryby.
U nas zapłacisz kartą