Skuteczność Rozjaśniania Kwasem Jabłkowym - Efekty i Wyniki
Przeciwwskazania. Kto nie powinien pić octu jabłkowego?
Octu jabłkowego powinny unikać przede wszystkim osoby z gastroperazą, czyli problemami z opóźnionym opróżnianiem żołądka. Kolejną grupą są chorzy na cukrzycę, ponieważ ocet wpływa na poziom insuliny. Także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią, powinny ograniczyć spożywanie octu.
Duża ilość octu w naszej diecie źle wpływa na:
- stan szkliwa zębów,
- podrażnieniem błony śluzowej,
- problemy żołądkowe takie jak ból brzucha, podrażnienie śluzówki oraz biegunka.
Przed zastosowaniem kuracji octem jabłkowym, skonsultuj się ze swoim lekarzem rodzinnym. W szczególności osoby długotrwale zażywające leki powinny uzyskać porady lekarskiej. Zachowaj rozwagę i umiar. Zawsze obserwuj reakcje swojego organizmu.
Podsumowanie.
Ocet jabłkowy zawiera zaledwie 3 kalorie w 1 łyżce (15ml). Idealnie podkreśla smak potraw kulinarnych. Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu posiłki na jego bazie nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga pracę naszego organizmu. Oprócz wspomnianej walki z nadwagą, wspomaga problemy ze zgagą, cholesterolem, wrzodami oraz kłopotami skórnymi (trądzikiem, grzybicą, łuszczycą). Proszę jednak pamiętać, że ocet z jabłek nie jest lekarstwem i antidotum na opisane dolegliwości. Należy go stosować jako kurację profilaktyczną i wspomagającą walkę ze schorzeniami.
Podczas odchudzania pamiętaj przede wszystkim o zmianie nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej. Ocet wspomaga, ale sam w sobie nie odchudza :-). Proces chudnięcia to cierpliwe, powolne i systematyczne gubienie zbędnych kilogramów.
Bibliografia:
- „Ocet jabłkowy”, Heike B., Silke K., Oficyna Wydawnicza ABA 2014r.
- „Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka” Ciborowska H., Rudnicka A., Ciborowski A., Warszawa 2000r.
Środki ostrożności
W tym roku panel ekspertów dokonał przeglądu kwasu jabłkowego i uznał go za bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Poza niektórymi skutkami ubocznymi suplementy kwasowe nie powodują żadnych innych problemów związanych z bezpieczeństwem. Jednak nie ma wystarczających informacji, aby zagwarantować jego bezpieczeństwo w niektórych grupach.
Na przykład nie ma wystarczających dowodów, aby wiedzieć, czy kwas jabłkowy jest bezpieczny w użyciu ciąża o karmienie piersią. Z tego powodu najlepiej jest być bardzo ostrożnym i unikać stosowania suplementów kwasowych na tym etapie. Istnieje również niewiele dowodów na stosowanie kwasu jabłkowego w niños.
Kwas w ilościach występujących w żywności jest generalnie bezpieczny dla każdego. Kwas jabłkowy został również uznany za bezpieczny jako dodatek do żywności, wzmacniacz smaku i regulator pH.
U nas zapłacisz kartą