"Kwas Mlekowy - Skuteczna Broń Przeciw Trądzikowi Różowatemu"
Dieta na trądzik — Czego nie jeść przy trądziku różowatym?
Uważa się, że przestrzeganie odpowiedniej diety może pomóc w leczeniu trądziku różowatego. Przede wszystkim należy unikać produktów wysokoenergetycznych zawierających węglowodany proste i tych bogatych w błonnik.
Czynniki pokarmowe, które są uważane za potęgujące objawy trądzikowe to:
- Warzywa i owoce będące źródłem histaminy: pomidory, bakłażany, banany, owoce cytrusowe, szpinak. Ich nadmierne spożycie może powodować zaczerwienienie oraz świąd twarzy.
 - Alkohol, szczególnie piwo, wódka, gin, burbon oraz czerwone wino. Takie produkty przyczyniają się do rozszerzania naczyń krwionośnych, a następnie do 
zaczerwienienia twarzy. - Gorące potrawy i napoje takie jak kawa, herbata i czekolada, które mogą poszerzać naczynia krwionośne i przyczyniać się do zaczerwienienia twarzy.
 - U niektórych zmiany trądzikowe nasilają ostre przyprawy. Przykładami są papryczka chili, pieprz, tabasco, pieprz cayenne.
 - Przetworzone produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Wpływają one na wahania poziomu insuliny we krwi, co prowadzi do nadmiernej produkcji sebum. Warto ograniczyć spożycie słodyczy, słodzonych płatków śniadaniowych, gotowych dań typu instant, pieczywa cukierniczego, słodkich napojów.
 
Jak zadbać o skórę z trądzikiem różowatym?
Obecnie leczenie trądziku różowatego skupia się przede wszystkim na łagodzeniu objawów choroby a nie zwalczaniu jej przyczyn. Szuka się także czynników wyzwalających rumień (jak ekspozycja na słońce, pikantne potrawy, zmiany temperatury czy alkohol). Dobre efekty może przynieść miejscowe leczenie przeciwzapalne i roztoczobójcze, jak również ogólnoustrojowe (antybiotyki), laserowe i leczenie światłem.
Skóra skłonna do trądziku różowatego wymaga także odpowiedniej pielęgnacji , łagodzącej widoczność zmian skórnych, redukującej zaczerwienienie i uczucie pieczenia skóry oraz wspierającej mikrobiom skóry.
1. Oczyszczanie
Do oczyszczania skóry skłonnej do trądziku różowatego należy stosować delikatne produkty myjące , przeznaczone dla skóry wrażliwej, reaktywnej i skłonnej do alergii (np. TOLERIANE Łagodna emulsja oczyszczająca ).
2. Pielęgnacja
Do codziennej pielęgnacji należy wybierać hipoalergiczne produkty przeznaczone dla skóry reaktywnej, alergicznej i skłonnej do zaczerwienienia, jak gama Toleriane ROSALIAC AR . Ich zadaniem jest ukojenie skóry , złagodzenie objawów podrażnienia (w tym zaczerwienienia), nawilżenie i zapobieganie wysuszeniu skóry, jak również przywrócenie prawidłowej funkcji bariery skórnej , by zapobiec nawrotom rumienia.
3. Ochrona
Niezwykle istotna jest również ochrona skóry przed promieniowaniem UV, które znacząco zaostrza objawy, takie jak zaczerwienienie czy pieczenie skóry. Dlatego obowiązkowo, codziennie i przez cały rok (także w zimie i w pochmurne dni) należy stosować produkty chroniące przed promieniowaniem słonecznym (UVA i UVB) z wysokim wskaźnikiem SPF (powyżej 30).
Sphingobioma – nowy składnik wspierający pielęgnację skóry skłonnej do trądziku różowatego
          
          Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?
Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo: 
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management 
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017, 7(4): 31-37 
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na 
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010, 64: 439-450 
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary 
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019, 
46(3): 219-225 
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger- 
rosacea-flare-ups 
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic 
review. Acta Derm Venereol. 2017,97(1):7–9 
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change 
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018, 23(1): 1-5
U nas zapłacisz kartą