"Kwas Mlekowy - Skuteczna Broń Przeciw Trądzikowi Różowatemu"
Leczenie trądziku — Jakie witaminy na trądzik różowaty?
Obecność w organizmie odpowiednich witamin może znacząco pomóc nam w walce z trądzikiem różowatym. Szczególnie zalecane są te, o działaniu przeciwłojotokowym (witaminy B2 i PP) i redukującym zaczerwienienia (witamina C). Można je znaleźć w zielonych warzywach i produktach pełnoziarnistych.
Podsumowując, modyfikacja diety może stać się znaczącym elementem leczenia trądziku różowatego. Nie należy eliminować zbyt wielu grup produktów spożywczych, ponieważ istnieje ryzyko pojawienia się niedoborów pokarmowych. Dobrym rozwiązaniem jest prowadzenie dzienniczka żywieniowego i zapisywanie w nim obserwacji, po których produktach następuje zaostrzenie objawów na skórze.
Przed wprowadzeniem jakiejkolwiek interwencji żywieniowej i zmiany swojej diety warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który doradzi nam co jeść przy trądziku różowatym.
Proponowane produkty do pielęgnacji cery naczynkowej, z przebarwieniami z trądzikiem różowatym
Kremożel Rokitnikowy Dr Duda
Piśmiennictwo:
1. Weiss E., katta R.: Diet and rosacea: the role of dietary change in the management
of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017, 7(4): 31-37
2. Robak E., Kulczyca L.: Trądzik różowaty – współczesne poglądy na
patomechanizm i terapię. Postepy Hig Med. Dosw. 2010, 64: 439-450
3. Yuan X., Huang X., Wang B et.al.: Relationship Between Rosacea and Dietary
Factors: A Multicenter Retrospective Case-Control Survey. J Dermatol. 2019,
46(3): 219-225
4. https://www.rosacea.org/patients/rosacea-triggers/factors-that-may-trigger-
rosacea-flare-ups
5. Fiedler F., Stangl G.I., Fiedler E., Taube K.M.: Acne and nutrition: A systematic
review. Acta Derm Venereol. 2017,97(1):7–9
6. Katta R., Kramer M.J.: Skin and Diet: An Update on the Role of Dietary Change
as a Treatment Strategy for Skin Disease. Skin Therapy Lett. 2018, 23(1): 1-5
Jak zadbać o skórę z trądzikiem różowatym?
Obecnie leczenie trądziku różowatego skupia się przede wszystkim na łagodzeniu objawów choroby a nie zwalczaniu jej przyczyn. Szuka się także czynników wyzwalających rumień (jak ekspozycja na słońce, pikantne potrawy, zmiany temperatury czy alkohol). Dobre efekty może przynieść miejscowe leczenie przeciwzapalne i roztoczobójcze, jak również ogólnoustrojowe (antybiotyki), laserowe i leczenie światłem.
Skóra skłonna do trądziku różowatego wymaga także odpowiedniej pielęgnacji , łagodzącej widoczność zmian skórnych, redukującej zaczerwienienie i uczucie pieczenia skóry oraz wspierającej mikrobiom skóry.
1. Oczyszczanie
Do oczyszczania skóry skłonnej do trądziku różowatego należy stosować delikatne produkty myjące , przeznaczone dla skóry wrażliwej, reaktywnej i skłonnej do alergii (np. TOLERIANE Łagodna emulsja oczyszczająca ).
2. Pielęgnacja
Do codziennej pielęgnacji należy wybierać hipoalergiczne produkty przeznaczone dla skóry reaktywnej, alergicznej i skłonnej do zaczerwienienia, jak gama Toleriane ROSALIAC AR . Ich zadaniem jest ukojenie skóry , złagodzenie objawów podrażnienia (w tym zaczerwienienia), nawilżenie i zapobieganie wysuszeniu skóry, jak również przywrócenie prawidłowej funkcji bariery skórnej , by zapobiec nawrotom rumienia.
3. Ochrona
Niezwykle istotna jest również ochrona skóry przed promieniowaniem UV, które znacząco zaostrza objawy, takie jak zaczerwienienie czy pieczenie skóry. Dlatego obowiązkowo, codziennie i przez cały rok (także w zimie i w pochmurne dni) należy stosować produkty chroniące przed promieniowaniem słonecznym (UVA i UVB) z wysokim wskaźnikiem SPF (powyżej 30).
Sphingobioma – nowy składnik wspierający pielęgnację skóry skłonnej do trądziku różowatego

Trądzik różowaty a dieta — Co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Odpowiednia dieta w trądziku różowatym powinna być lekkostrawna, alkaliczna i bogata w składniki, które wpływają pozytywnie na stan skóry. Na pierwszym miejscu znajdują się więc warzywa i owoce, które zawierają dużo witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Jakie jednak owoce można jeść przy trądziku różowatym? Niestety nie wszystkie. Osoby borykające się ze stanami zapalnymi skóry ze swojej diety powinny wyłączyć banany, śliwki oraz figi. Z warzyw powinno się unikać przede wszystkim bakłażanów, szpinaku i roślin strączkowych takich jak fasola, groch oraz bób.
Warzywa i owoce, jakie warto wprowadzić do swojej diety to m.in.:
- jarmuż,
- sałata,
- borówki,
- jagody,
- czerwona porzeczka,
- maliny,
- natka pietruszki,
- papryka,
- kalafior,
- biała i czerwona kapusta.
Bardzo ważne jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Zaleca się wypijanie ok. 2,5 l wody na dzień.