Laktoza a pryszcze - Prawda czy mit?
Koja hrana sadrži laktozu?
Možemo je naći u mlečnim proizvodima i namirnicama u kojima je jedan od sastojaka:
- Mleko: Kravlje, kozije, ovčije…
- Sir (uključujući tvrde i meke sireve),
- Sladoled,
- Jogurt,
- Puter…
Hrana koja može da sadrži laktozu
- Hrana napravljena sa mlečnim sosom,
- Različiti keksi i kolačići,
- Različiti slatkiši i čokoladne poslastice,
- Hleb i peciva,
- Torte,
- Žitarice za doručak,
- Instant supe i umaci,
- Gotova jela,
- Sosevi i prelivi,
- Različiti deserti…
Uvek možete da proverite da li neki proizvod sadrži nešto iz ove kategorije ako pogledate etiketu. Na spisku sastojaka su obično opisi:
- Mleko (obično, u prahu),
- Mlečne supstance,
- Surutka,
- Vej protein,
- Kazein,
- Mlečni šećer,
- Maslac,
- Sir,
- Suva mlečna materija,
- Pavlaka,
- Koncentrat proteina surutke,
- Različiti nusproizvodi…
Nemojte se zbuniti ako vidite da proizvod sadrži mlečnu kiselinu, laktalbumin, laktat ili kazein. Ovi sastojci nisu iz ove priče.
Nietolerancja laktozy - przyczyny, objawy i leczenie
Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to jedna z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych. Dochodzi do niej wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy - enzymu koniecznego do rozkładu laktozy. Wówczas po spożyciu mleka lub innych produktów zawierających laktozę pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jakie są przyczyny i objawy nietolerancji laktozy? Na czym polega leczenie?
Spis treści
Rozwijamy nasz serwis dzięki wyświetlaniu reklam.
Blokując reklamy, nie pozwalasz nam tworzyć wartościowych treści.
Wyłącz AdBlock i odśwież stronę.
Nietolerancja laktozy to niewłaściwa reakcja organizmu, która pojawia się po spożyciu produktów zawierających laktozę - cukier mleczny. Przyczyną tego rodzaju nietolerancji pokarmowej jest brak (alaktazja) lub niedobór (hipolaktazja) laktazy - enzymu trawiennego, który jest niezbędny do prawidłowego rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę. Gdy w organizmie brakuje laktazy, laktoza nie może zostać rozłożona i ulega fermentacji bakteryjnej w jelicie grubym. W konsekwencji tworzą się kwasy i gazy, które powodują wzrost ciśnienia osmotycznego treści jelitowej oraz działają drażniąco na błonę śluzową, czego konsekwencją są przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Nietolerancja laktozy. Co jeść, a czego unikać?
Joanna Grzymisławska
dietetyk Kalkulatora Kalorii
Nietolerancja cukru mlecznego to dolegliwość, która wymaga stosowania specjalistycznej diety.
Co może spożywać osoba, która źle się czuje po zjedzeniu produktów zawierających laktozę? Z jakich produktów powinna całkowicie zrezygnować? Czy w jajkach jest laktoza? A co z jedzeniem masła?
W tym praktycznym poradniku znajdziesz wszystkie niezbędne informacje o diecie w nietolerancji laktozy.
Spis treści:
- objawy i charakterystyka nietolerancji laktozy,
- nietolerancja laktozy - dieta,
- produktyz laktozą
- czy w maśle jest laktoza?
- dieta bez laktozy - co jeść?
- laktoza to nie tylko mleko,
- czy jajka zawierają laktozę?
- najlepsze źródła wapnia w diecie,
- najlepsze źródła bakterii probiotycznych
- jak ułożyć dietę przy nietolerancji laktozy?
Czy w maśle jest laktoza?
Tak, masło zawiera laktozę, ale w bardzo niewielkiej ilości i przez zdecydowaną większość osób z nietolerancją jest dobrze tolerowane. Zawartość laktozy w maśle wynosi zaledwie 0.6g/100g. Eliminacja masła jest konieczna w przypadku wrodzonej alaktazji.
Alternatywą dla mleka i jego przetworów są ich bezlaktozowe odpowiedniki oraz napoje roślinne. Na rynku dostępny jest szeroki wachlarz tego typu produktów i warto regularnie po nie sięgać. Dlaczego? Ponieważ całkowite wyeliminowanie mleka i przetworów mlecznych wiąże się ze znacznym obniżeniem zawartości wapnia w diecie. Produkty bezlaktozowe są wzbogacane w ten składnik odżywczy. Zawierają podobne ilości wapnia co mleko krowie. Kupując napoje roślinne należy czytać skład i wybierać takie, które są wzbogacane w wapń.
Polecane przepisy bezlaktozowe:
88 kcal 5 min
Ekspresowe lody bananowe na mleku ryżowym
Jogurt naturalny z pomarańczą i musli (bez laktozy)
Zdrowy deser z ciecierzycą, gorzką czekoladą i malinami (bez laktozy)
Nietolerancja laktozy u niemowląt
Uważa się, że w pierwszych miesiącach życia dziecka objawy nietolerancji laktozy mają zazwyczaj charakter przejściowy i wynikają z niedostosowania aktywności laktazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy) do ilości laktozy obecnej w pokarmie spożywanym przez dziecko (zazwyczaj mleko matki lub preparaty mleka modyfikowanego). Najczęściej nie wymaga to podjęcia żadnych działań, nie jest też konieczna zmiana sposobu żywienia niemowlęcia.
U niemowląt może dojść także do wtórnej nietolerancji laktozy, w przebiegu ciężkiej infekcji przewodu pokarmowego (wirusowej, bakteryjnej, pasożytniczej). W takiej sytuacji może być konieczne zastosowanie diety bezlaktozowej na okres 4–6 tygodni. Czas ten pozwoli na regenerację uszkodzonych kosmków jelitowych. Wykluczenie laktozy z diety wymaga jednak wcześniejszej konsultacji z pediatrą.
U nas zapłacisz kartą