Czy Istnieje Alergia na Pracę? W Poszukiwaniu Odpowiedzi
Czy każda odmiana jabłek wywołuje alergię?
Reakcje alergiczne po zjedzeniu jabłka zdarzają się dużo częściej niż powszechnie się uważa. Naukowcy pokusili się nawet o prace nad modyfikacjami genetycznymi, które pozwoliłyby uzyskać hypoalergiczne jabłka. Niestety, wyniki badań nie przyniosły oczekiwanych rezultatów i do dziś nie udało się stworzyć jabłek, które byłyby w stu procentach bezpieczne dla alergików. Niemniej, są odmiany, które alergizują mniej niż pozostałe. Zaliczają się do nich:
- Santana,
- Elise,
- Jamba,
- Gloster,
- Atlanter,
- Macoun,
- Boskoop.
Warto wiedzieć, że im dojrzalsze jabłko, tym silniej ono alergizuje. Większość alergenów znajduje się w skórce owocu, znacznie mniej jest ich w samym miąższu.
Odmiany jabłek, po zjedzeniu których, objawy uczulenia są bardzo silne:
- Jonagold,
- Granny Smith,
- Golden Delicious,
- Braeburn,
- Cox Orange.
W przypadku silnej alergii na jabłka należy unikać wszystkich gatunków jabłek, nawet po obróbce termicznej (zwłaszcza w okresie pylenia brzozy). Jeżeli jednak dolegliwości są słabe, można spróbować zjadania jabłek w postaci ugotowanej lub pieczonej. Najlepiej oczywiście zacząć od spożywania małych ilości odmian mniej alergizujących.
Objawy alergiczne
Typowe objawy alergii na jabłka to katar, kichanie i łzawienie oczu. Nawet niewielki kontakt kontakt skóry z owocem może wywołać alergię pokarmową. Badania pokazują, że reakcje alergiczne po zjedzeniu jabłka mają najczęściej charakter zmian kontaktowych – ok. 8% alergików ma objawy pyłkowicy, z czego u ok. 3% występują obrzęki w jamie ustnej, gardle i okolicy ust – OAS (ang. oral allergy syndrome). Do najczęstszych objawów zalicza się:
- zespół alergii jamy ustnej – świąd wokół ust, obrzęk warg, pieczenie języka oraz podrażnienie gardła,
- zaczerwienienie oczu,
- wysypkę i swędzenie skóry,
- pokrzywkę kontaktową.
Z powodu łatwości, z jaką alergeny są trawione w przewodzie pokarmowym, rzadziej obserwuje się występowanie biegunki lub wymiotów. Podobne objawy po spożyciu pomidorów stwierdza się u chorych z alergią na pyłki traw, a po bananach – u tych z alergią na lateks.
Alergia na jabłka – co ją wywołuje?
Uczulenie na jabłka jest jedną z najczęstszych alergii na owoce. Według badań cierpi na nią ok. 2% populacji środkowej i północnej Europy. Alergia na jabłka to efekt działania zawartych w nich białek. Jednym z nich jest Mal d 1 zaliczane do tzw. białek stresu roślinnego, które biorą udział w reakcjach obronnych roślin przed drobnoustrojami i niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. Jest to główny alergen jabłka, który odpowiada za wystąpienie objawów klinicznych u 70% pacjentów. Inne komponenty alergenowe w jabłkach to: Mal d 2, Mal d 3 oraz Mal d 4. Kolejne badania pokazały, że jabłko uczula w kombinacji z innymi alergenami, czyli powstaje reakcja krzyżowa. W naszym kraju związana jest ona z alergenem brzozy Bet v 1, stąd uczulenie na jabłka jest wyjątkowo silne w okresie kwitnienia brzóz.
Ten rodzaj alergii polega na tym, że u osoby uczulonej już na jeden alergen może wystąpić niepożądana reakcja po kontakcie z innym alergenem. Dzieje się tak ze względu na podobieństwa strukturalne w budowie chemicznej alergenów wziewnych, kontaktowych i pokarmowych.
Badania laboratoryjne pokazały, że owoce, takie jak jabłka, gruszki i czereśnie posiadają białka podobne do wywołujących alergię białek pyłków roślinnych. Taką zależność zaobserwowano z uczuleniem na pyłki brzozy. Stwierdzono, że 50-80% pacjentów uczulonych na pyłek brzozy wykazuje objawy alergii również po spożyciu jabłka. Reakcje alergiczne mogą być natychmiastowe (IgE – zależne), jeżeli spożycie jabłka nastąpiło w kwietniu i maju, czyli okresie intensywnego pylenia brzóz. Poza sezonem kwitnienia roślin reakcje skórne są zależne od limfocytów T i mogą wystąpić z opóźnieniem.
Jabłko a reakcje krzyżowe
Z jabłkiem krzyżowo reagują takie owoce, warzywa i orzechy, jak:
- kiwi,
- banan,
- melon,
- owoce cytrusowe: pomarańcza i mandarynka,
- śliwka,
- gruszka,
- awokado,
- wiśnia,
- czereśnia,
- brzoskwinia,
- morela,
- marchewka,
- seler,
- orzechy laskowe.
Alergia zdemaskowana – rodzaje, przyczyny, objawy, leczenie
Alergia to problem powszechny i szczególnie doskwierający o tej porze roku. Jakie są rodzaje alergii, od czego zależą, jak łagodzić ich objawy i czy liczba alergików w ostatnich latach wzrosła – wyjaśniają specjaliści z Centrum Medycznego Sublimed w Krakowie.
Alergia, czyli powtarzalne objawy wywołane przez układ odpornościowy w wyniku ekspozycji organizmu na substancję (alergen), która jest dobrze tolerowana przez osoby zdrowe, może rozwinąć się w zasadzie w każdym wieku. – Wyróżniamy alergię wziewną, która jest wynikiem oddziaływania na drogi oddechowe alergenów obecnych we wdychanym powietrzu. Jej manifestacjami są wówczas takie choroby jak alergiczny nieżyt nosa, czyli tzw. katar sienny, oraz astma alergiczna – tłumaczy dr Marek Kaszuba, alergolog Sublimed. Drugi rodzaj to alergia kontaktowa – powstająca w wyniku styczności alergenu ze skórą, czego przykładem jest alergiczne kontaktowe zapalenie skóry. Trzeci rodzaj to alergia pokarmowa, a więc sytuacja kiedy objawy spowodowane są alergenem dostającym się do organizmu poprzez przewód pokarmowy. Wyróżnia się także alergię na leki oraz alergię na jady owadów.
