Miód jako remedium na pryszcze - Prawda czy mit?
Papaja na pryszcze – jak z niej skorzystać ?
- Z właściwości antytrądzikowych znana jest też papaja. Zaletą tego owocu jest wysoka zawartość witaminy A, niezwykle cennego dla skóry antyoksydantu, oraz liczne enzymy wygładzające i kojące skórę.
- Na pryszcza wystarczy położyć kawałek świeżej papai, innym sposobem jest wymieszanie rozdrobnionego owocu z miodem i smarowanie taką pastą całej twarzy.
Po stronie warzyw sprzymierzeńcem naszej cery jest ogórek, bogaty w potas i witaminy. Okłady z ogórka łagodzą skórę i usuwają stany zapalne – to nie przypadek, że wyciąg z ogórka jest częstym składnikiem kosmetyków do cery wrażliwej.
Zamiast jednak stosować przetworzone produkty, lepiej sięgnijmy po świeże warzywo i przygotujmy z niego maseczkę na trądzik. Ogórka kroimy na plasterki i układamy je na twarzy, zostawiając na około kwadrans. Można też pokrojonego ogórka moczyć przez godzinę w czystej wodzie i uzyskany wywar wypić albo użyć jako płynu do mycia twarzy.
Market [ edit ]
In 2008, the four legally recognized grades were registered by the European Union as a traditional speciality guaranteed [20] under the names czwórniak staropolski tradycyjny, trójniak staropolski tradycyjny, dwójniak staropolski tradycyjny and półtorak staropolski tradycyjny (where staropolski tradycyjny means "traditional Old Polish"). Within the next four years the production of mead in Poland almost doubled from 760,000 litres in 2008 to 1.4 million litres in 2013, when Poland became the world's largest producer of mead made with traditional methods. [21]
Despite a long-standing tradition of mead consumption, the beverage is a niche product in Poland. In 2013, about 600,000 litres of mead were sold in Poland, [22] compared with 142.5 million litres of wine sold during the same period. [23] Mead amounted to 0.5 percent of total alcohol consumption in Poland in 2013. [21] Only nine percent of adult Poles polled that year declared that they had drunk mead at least once in the last three months, 27 percent said they had enjoyed mead in the last 12 months. Those who drank mead, did so mostly at family or social gatherings. A majority of those who did not, said there had been no occasion for it. [20]
Polish mead producers expect little growth of domestic demand, which stood at 8 percent per year in 2013, and focus instead on exports, as demand for Polish mead is growing on external markets at a rate of 15–20 percent per year. [20] [21] Mead produced in Poland is exported to Western Europe, Australia, China, Japan, Mexico and the United States. [2]
Szybka pomoc-Pasta do zębów na pryszcze
Jak długo trzymać pastę do zębów ?
Do najskuteczniejszych domowych metod na pryszcza zalicza się pastę do zębów. Ze względu na swój skład, działa ona na skórę wysuszająco. Stosuje się ją awaryjnie, gdy pryszcz już się pojawi i chcemy go szybko zlikwidować.
Na krostkę nakłada się po prostu niedużą ilość pasty i zostawia na kilka godzin. Pasta powinna wysuszyć pryszcza, tak że na drugi dzień nie będzie już po nim śladu. Pastę do zębów aplikuje się tylko miejscowo, przy rozległym trądziku ta metoda nie jest już polecana. I co ważne, do wysuszania krostek nadaje się tylko pasta biała, a nie kolorowe żele.
Jakie owoce i warzywa na pryszcze
W kuchni znajdziemy całkiem sporo produktów, dzięki którym walka z pryszczami zakończy się wreszcie sukcesem.
Lód na pryszcze
Lód doskonale koi podrażnioną skórę. Kiedy tylko na twarzy pojawią się zaczerwienienia, opuchlizna albo pierwsze symptomy rodzącego się pryszcza, wystarczy przyłożyć do skóry kostkę lodu i pocierać nią delikatnie bolące obszary.
Czy lód pomaga na pryszcze
Lód przyspiesza krążenie krwi i zwęża pory, usuwa nadmiar sebum z twarzy i oczyszcza cerę. Możemy masować lodem swoją twarz codziennie, w ramach profilaktyki. Komu zaś używanie pojedynczej kostki wydaje się niewygodne, może użyć kruszonego lodu zawiniętego w czystą szmatkę i tak przygotowany kompres układać sobie na twarz.
Dodatkowe wskazówki przy użyciu loda
Warto przy tym pamiętać, że skóra generalnie nie lubi za wysokich temperatur. Kiedy myjemy twarz wodą, też dużo lepiej będzie traktować ją chłodnym płynem, powinno się także unikać gorących kąpieli. Wyjątkiem są tylko parówki, czyli poddawanie twarzy działaniu gorącej pary wodnej. Jak się do tego zabrać?
Do niedużej miski nalewamy wrzącą wodę i pochylamy nad parującym naczyniem swoją twarz. Dla zwiększenia efektu możemy przykryć głowę ręcznikiem, tak by cała wydobywająca się para dochodziła właśnie do twarzy. Parówka nie powinna trwać zbyt długo, maksymalnie kilka minut.
Po zabiegu obmywamy buzię letnią wodą, osuszamy i nakładamy grubą warstwę kremu nawilżającego. Dzięki parówce dogłębnie oczyszczają się pory, to także skuteczny sposób na pozbycie się kolonii bakterii.

Grades and varieties [ edit ]
Polish meads are traditionally and legally classified into four grades ( czwórniak, trójniak, dwójniak, półtorak ) depending on the ratio of honey and water used in production and the resulting sweetness and alcohol content. Their names come from the total number of parts by volume of honey and water, with one part being honey, for example, czwórniak is made from one part honey and three parts water, giving a total of four parts. The lower the total number of parts, the stronger, sweeter and more expensive the mead. Informal honey-to-water proportions, such as półtrzeciak (1:1.5) or sześciak (1:5), may be used in home production, but are not commercially available due to legal restrictions. [2]
Grade | Polish pronunciation | Meaning | Honey-to-water ratio (vol:vol) | Alcohol content by volume | Reducing sugars after inversion | Sweetness [3] [4] | Min. ageing time |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Czwórniak | [ˈt͡ʂfurɲak] | Four parts | 1:3 | 9–12% | 35–90 g/L | dry | 9 months |
Trójniak | [ˈtrujɲak] | Three parts | 1:2 | 12–15% | 65–120 g/L | semi-sweet | 1 year |
Dwójniak | [ˈdvujɲak] | Two parts | 1:1 | 15–18% | 175–230 g/L | sweet | 2 years |
Półtorak | [puwˈtɔrak] | One and a half parts | 1:0.5 = 2:1 | 15–18% | > 300 g/L | dessert | 3 years |
Mead may be flavoured with fruit juices, producing fruit mead ( miód owocowy ), or with herbs and spices, giving herbal mead ( miód ziołowy ) or spiced mead ( miód korzenny ). [4] Traditional varieties, distinguished according to the raw materials and natural additives used or to the method of ageing, include:
