Jakie jedzenie powoduje pryszcze? Oto lista potencjalnych winowajców2 / 2
Podsumowanie
Choć nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, od jakiego jedzenia robią się pryszcze, istnieje wiele badań sugerujących, że dieta może mieć wpływ na stan naszej skóry. Unikanie fast foodu i żywności wysoko przetworzonej, ograniczenie spożycia produktów o wysokim indeksie glikemicznym, mleka i produktów mlecznych oraz tłuszczów nasyconych może pomóc w redukcji ryzyka powstawania pryszczy.
Warto jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny i może reagować różnie na różne produkty spożywcze. Jeśli masz problemy z trądzikiem, warto skonsultować się z dermatologiem, który pomoże Ci dobrać odpowiednią dietę i pielęgnację skóry.
Wezwanie do działania: Unikaj spożywania tłustych, wysokoprzetworzonych pokarmów oraz słodyczy, które mogą przyczyniać się do powstawania pryszczy. Skoncentruj się na zdrowej, zrównoważonej diecie bogatej w warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste. Pamiętaj również o regularnym oczyszczaniu skóry i nawilżaniu jej odpowiednimi kosmetykami. Zdrowa dieta i odpowiednia pielęgnacja skóry mogą pomóc w utrzymaniu czystej i zdrowej cery.
Skąd się biorą pryszcze?
Jak już zostało wspomniane, istnieje bardzo wiele czynników wpływających na pojawianie się niepokojących zmian skórnych. Dlatego ustalenie przyczyny, zwłaszcza na własną rękę, jest niezwykle trudne. W większości przypadków pryszcze ropne wymagają wizyty u dobrego dermatologa. Samodzielne leczenie również może przynieść dobre rezultaty, jednak pamiętajmy, że trzeba wówczas zachować ostrożność. Zdarza się, że wypryski zostawiają po sobie brzydkie blizny, z którymi musimy się później borykać do końca życia. By zminimalizować te ślady oraz pozbyć się zaczerwienień po pryszczach, warto zastosować skuteczną, a przede wszystkim dopasowaną do naszych potrzeb terapię.
Pierwszym krokiem udanego leczenia jest oczywiście wyeliminowanie – o ile to możliwe – powodu, dla którego musimy borykać się ze zmianami skórnymi. Mogą być to:
- hormony – w okresie dojrzewania to naturalne zjawisko, ponieważ w tym czasie znacznie zwiększa się produkcja hormonów androgennych. Jednym ze skutków tego procesu jest wytwarzanie nadmiernej ilości sebum, a stąd już prosta droga do powstawania brzydkich wyprysków. Dodatkowo wahania gospodarki hormonalnej występują również u kobiet w związku z cyklem miesiączkowym. Na poziom hormonów wpływa także ciąża, karmienie piersią oraz przyjmowanie środków antykoncepcyjnych,
- stres – długotrwały stres ma negatywny wpływ na cały organizm. W ciągu dnia jesteśmy podenerwowani, mamy kłopoty z pamięcią i koncentracją, brakuje nam apetytu, przez co tracimy na wadze, zaś nocą występują problemy z zasypianiem. Dodatkowo hormony stresu wytwarzane w dużych ilościach powodują przetłuszczanie się skóry, co z kolei stanowi doskonałe środowisko dla rozwijających się pryszczy,
- nieprawidłowe odżywianie – każdy z nas, niezależnie od płci czy wieku, powinien zwracać uwagę na to, jakie posiłki przyjmuje. Dostarczanie organizmowi właściwych składników odżywczych ma wiele zalet, w tym poprawę kondycji naszej cery. Dla przykładu produkty, w których występują duże ilości węglowodanów i tłuszczów, mogą znacząco przyspieszyć powstawanie pryszczy, przez co będzie ich jeszcze więcej. Częstym mitem jest powtarzanie, że wypryski są skutkiem ostrego jedzenia i słodyczy – nie zostało to jednak potwierdzone naukowo. Najważniejsze, by dieta była zbilansowana i bogata we wszystkie niezbędne witaminy,
- kosmetyki – nierozważna pielęgnacja czy makijaż przy użyciu niesprawdzonych produktów mogą znacząco przyczynić się do rozwoju pryszczy. Szczególnie specyfiki na bazie alkoholu czy sztucznych substancji mogą spowodować nasilenie się niedoskonałości. Zdecydowanie lepiej sprawdzą się kosmetyki z naturalnych, wegańskich składników. W przypadku cery z tendencją do pryszczy niezwykle istotne jest dokładne studiowanie składów produktów. W naszej kosmetyczce powinny się też znaleźć maści, które moglibyśmy nakładać punktowo na ropne pryszcze na twarzy (szczególnie polecane są te z witaminą A),
- warunki atmosferyczne – osoby, które borykają się z pryszczami, czy to w okresie dojrzewania, czy już w dorosłym życiu, nie powinny zbyt długo wystawiać się na działanie promieni słonecznych. Warto też zmieniać pielęgnację skóry w stosunku do pory roku, ponieważ zmiana temperatury czy poziomu wilgotności może ogromnie wpłynąć na kondycję cery.
Czynniki ryzyka
Wciąż nie jest jasne, dlaczego jedne osoby mają więcej pryszczy, a niektóre prawie wcale. Oczywiście sporą rolę odgrywają hormony oraz czynniki genetyczne. Są jednak i inne czynniki.
Dobre i złe bakterie
Delikatne mycie skóry może pomóc w zapobieganiu infekcji, ale z kolei nadmierne szorowanie może pogorszyć stan zainfekowanej skóry. Podobnie, jak w jelitach, tak i na skórze mamy "dobre" bakterie, które nas chronią przed chorobami, oraz te "złe", które mogą wywołać choroby i różne dolegliwości.
Naukowcy z Washington University School of Medicine zidentyfikowali dwa unikalne szczepy bakterii P. acnes w skórze u 20% osób zmagających się z pryszczami. Osoby ze zdrową skórą nie miały tych szczepów. Inny szczep z kolei występował u osób ze zdrową skórą, a brakowało go osobom z pryszczami. Może to wskazywać, że poszczególne rodzaje bakterii determinują nasilenie i częstotliwość wyprysków. Naukowcy sugerują, że bakterie te mogą również oddziaływać z różnymi innymi czynnikami, takimi jak poziom hormonów i sebum. Kwestie te jednak wymagają szerszych badań.
Zakażenia drożdżakowe
Wypryski mogą być także powiązane z infekcjami drożdżakowymi Pityrosporum (inaczej malassezia lub folliculutis). Gdy dostaną się one do mieszków włosowych i zaczną rozmnażać, wówczas mogą się pojawić drobne, ale za to dość swędzące małe, okrągłe krostki. Najczęściej występują one w górnej części klatki piersiowej, ramionach, górnej części pleców, czasami także na twarzy.
Większość ludzi posiada te drożdże na swojej skórze i nic się nie dzieje. Krostki powstają, kiedy drożdży robi się za dużo. Może to się zdarzyć zarówno kobietom, jak i mężczyznom, w różnym wieku. Stan skóry pogarsza noszenie przepoconych ubrań z włókien syntetycznych.
Co ważne, wypryski spowodowane drożdżakami są podobne do trądziku, a leczenie ich tymi samymi metodami co trądzik, m.in. antybiotykiem, może pogorszyć stan skóry. Antybiotyk będzie zwalczać bakterie, które mogłyby kontrolować drożdże i ich rozmnażanie. W przypadku malassezia konieczne jest leczenie przeciwgrzybiczne.
Przyczyny powstawania pryszczy
Pryszcze to powszechny problem skórny, który dotyka wiele osób, niezależnie od wieku czy płci. Istnieje wiele czynników, które mogą przyczynić się do powstawania pryszczy, w tym genetyka, hormony, stres, brak higieny skóry i dieta.
Dieta a pryszcze
Badania naukowe sugerują, że istnieje pewna zależność między dietą a występowaniem pryszczy. Niektóre pokarmy mogą wpływać na naszą skórę i zwiększać ryzyko pojawienia się trądziku. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów:
1. Tłuste jedzenie
Dieta bogata w tłuste jedzenie, takie jak fast foody, chipsy czy smażone potrawy, może przyczynić się do powstawania pryszczy. Tłuste jedzenie może zwiększać produkcję sebum, co prowadzi do zatykania porów skóry i powstawania zaskórników.
2. Słodycze i produkty wysoko przetworzone
Wysoko przetworzone produkty spożywcze, takie jak słodycze, napoje gazowane, fast foody i żywność o wysokiej zawartości cukru, mogą mieć negatywny wpływ na skórę. Spożywanie dużej ilości cukru może prowadzić do stanów zapalnych skóry i zwiększać ryzyko wystąpienia pryszczy.
3. Mleko i produkty mleczne
Niektóre badania sugerują, że spożywanie dużych ilości mleka i produktów mlecznych może zwiększać ryzyko wystąpienia pryszczy. Składniki obecne w mleku, takie jak hormony i czynniki wzrostu, mogą wpływać na produkcję sebum i prowadzić do powstawania trądziku.
4. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym
Żywność o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak białe pieczywo, biały ryż, słodkie napoje i przetworzone produkty zbożowe, może powodować gwałtowne wzrosty poziomu cukru we krwi. To z kolei może prowadzić do stanów zapalnych skóry i pojawienia się pryszczy.
Pryszcze - leczenie
Stosuje się różne metody w zależności od nasilenia i rodzaju trądziku. Terapia jest zwykle długotrwała. Przy łagodnym przebiegu wystarcza stosowanie miejscowych preparatów zawierających retinoidy, nadtlenek benzoilu, antybiotyki (erytromycyna i klindamycyna), kwas azelainowy. W średnio- lub bardzo nasilonym trądziku grudkowo-krostkowym stosuje się doustnie antybiotyki najczęściej z grupy tetracyklin. W cięższych postaciach trądziku, przy przewlekłym przebiegu choroby oraz oporności na inne formy leczenia stosuje się pochodne witaminy A, która działa na łojotok, nadmierne rogowacenie ujść przewodów łojowych oraz odczyn zapalny. Uwaga! W związku z działaniem uszkadzającym płód konieczne jest bezwzględne unikanie ciąży przez cały czas trwania leczenia witaminą A oraz po jego zakończeniu.
Odradza się celowe opalanie cery z wypryskami, w związku z tym, że pod wpływem promieni ultrafioletowych dochodzi do nasilenia istniejących zaburzeń złuszczania naskórka, w efekcie czego następuje pogorszenie stanu skóry skłonnej do trądziku w okresie jesiennym.