Efekty depilacji olejem z krokosza - Piękna skóra bez zbędnego owłosienia
Czy olej korkoszowy jest zdrowy?
Olej krokoszowy stosowany z umiarem stanowi zdrowy dodatek do dobrze zbilansowanej diety. Niestety nie ma w tym zakresie zbyt wielu wyników badań, a wszelkie wskazówki mają charakter pośredni. Olej z krokosza barwierskiego wykazuje dość duży potencjał odżywczy i pielęgnacyjny.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ludzki organizm bardzo potrzebuje dobrej jakości tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania, jednak niektóre źródła tłuszczu w diecie są o wiele zdrowsze niż inne. Olej krokoszowy jest przede wszystkim bogatym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywa „dobrymi tłuszczami”. Jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczów nasyconych, które najczęściej uważa się z niekorzystne.
Jeden z wyników badań sugeruje, że codzienne stosowanie dawki olejku z krokosza barwierskiego może pomóc poprawić poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu we krwi i poziom stanu zapalnego u osób z cukrzycą typu 2. Niektóre inne źródła również sugerują, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.
Często poleca się stosować olej szafranowy do gotowania zamiast masła lub innych częściowo uwodornionych rodzajów tłuszczu. Jednonienasycony olej z krokosza jest idealny do gotowania w wysokich temperaturach, a wielonienasycony olej krokoszowy lepiej nadaje się do dań surowych lub gotowania na małym ogniu.
Olej krokoszowy - właściwości
Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi:
- nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy,
- witaminę A i E,
- kwas palmitynowy,
- kwas olejowy,
- flawonoidy,
- fitosterole.
Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników. Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum.
Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego
Olej z krokosza barwierskiego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zastąpienie nimi tłuszczów nasyconych (w które bogate są masło, olej kokosowy, czy olej palmowy) przynosi udokumentowane korzyści zdrowotne m.in. w postaci wyrównywania ważnych parametrów lipidowych krwi poprzez:
- obniżenie stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz cholesterolu całkowitego,
- podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL),
- obniżenie stężenia triglicerydów.
Wszystkie powyższe zmiany w konsekwencji przyczyniają się do poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.
Na co jeszcze pomaga olej z nasion krokosza barwierskiego? W badaniu przeprowadzonym wśród 55 kobiet chorujących na cukrzycę wykazano, że spożywanie oleju z krokosza barwierskiego w ilości około 2 łyżeczek dziennie przez 16 tygodni poprawia kontrolę stężenia glukozy we krwi. U uczestniczek istotnie spadł poziom hemoglobiny glikowanej, czyli wskaźnika dającego informację o tym, jakie było średnie stężenie cukru w okresie trzech miesięcy poprzedzających badanie krwi.
Wśród właściwości oleju krokoszowego warto wymienić również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.