Efekty depilacji olejem z krokosza - Piękna skóra bez zbędnego owłosienia
Olej krokoszowy - właściwości
Olej ten pozyskiwany jest z krokosza, rośliny z rodziny astrowatych. Ponieważ jest on łudząco podobny do szafranu, często wykorzystywany jest jako zamiennik najdroższej przyprawy świata. Jest również popularny ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne Ma on zbawienne działanie na skórę i włosy, wynikające z zawartości drogocennych składników. Znajdziemy w nim między innymi:
- nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy,
- witaminę A i E,
- kwas palmitynowy,
- kwas olejowy,
- flawonoidy,
- fitosterole.
Kwas linolowy ujędrnia i uelastycznia skórę oraz przeciwdziała utracie wody z naskórka, tworząc na jego powierzchni warstwę ochronną. Dodatkowo w oleju krokoszowym znajdują się witaminy A i E, które mają znaczący wpływ na stan naszej skóry. Dzięki nim nasza skóra jest odpowiednio nawilżona i odżywiona oraz chroniona przed działaniem wolnych rodników. Regularne stosowanie tego oleju zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry, dodatkowo regeneruje komórki skóry i włókna kolagenowe oraz reguluje wydzielanie sebum.
Olej z krokosza - jakie ma właściwości? Przeciwwskazania
Olej z krokosza wykorzystywany jest między innymi w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego oraz w pielęgnacji skóry trądzikowej. Znalazł też zastosowanie przy produkcji leków oraz suplementów diety zawierających witaminę D3. Jakie ma właściwości? Jak działa? Kiedy nie należy go używać?
- Olej z krokosza barwierskiego to bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
- Może być stosowany w celach zdrowotnych i kosmetycznych. Pomaga m.in. chronić serce.
- Olej krokoszowy połączony z witaminą D3 poprawia jej przyswajalność w organizmie.
Uwagi końcowe
Olej z krokosza barwierskiego jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywane są „dobrymi tłuszczami”. Jest tak samo zdrowy, jak oliwa z oliwek i tłoczony na zimno olej rzepakowy. Posiada jednak mniej smaku i często jest tańszy. Ma również wyższą temperaturę dymienia niż wiele innych olejów roślinnych, co czyni go idealnym wyborem do gotowania w wysokich temperaturach.
Olej krokoszowy znany jest także jako olej szafranowy ma wiele zalet. Podobnie jak wiele innych produktów tego rodzaju ma wysoką zawartość kalorii oraz niską zawartość witamin i minerałów. Warto korzystać z niego z umiarem w ramach dobrze zbilansowanej diety. Poleca się także często ograniczyć spożywanie potraw smażonych w głębokim tłuszczu i wypieków o wysokiej zawartości tłuszczu jako okazjonalnych przysmaków.
Źródła
Serwis Skarbnica Natury korzysta tylko z wysokiej jakości źródeł, w tym recenzowanych badań naukowych, aby treść naszych artykułów poprzeć faktami. Poznaj naszą politykę redakcyjną, aby dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób sprawdzamy informacje i dbamy o to, aby nasze treści były precyzyjne, wiarygodne i godne zaufania.
Asp, M. L., Collene, A. L., Norris, L. E., Cole, R. M., Stout, M. B., Tang, S. Y., . . . Belury, M. A. (2011, August). Time-dependent effects of safflower oil to improve glycemia, inflammation and blood lipids in obese, post-menopausal women with type 2 diabetes: A randomized, double-masked, crossover study. Clinical Nutrition, 30(4), 443-449. Retrieved from sciencedirect.com/science/article/pii/S0261561411000021
Co to jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski (Carthamus tinctorius), inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju. Uprawę krokosza barwierskiego ułatwia zdolność tego gatunku do przetrwania w różnych warunkach środowiskowych, w tym podczas suszy i znacznej wilgotności (a nawet powodzi). Za jego światową produkcję odpowiadają przede wszystkim rolnicy z krajów Azji oraz Ameryki Południowej, skąd pochodzi ponad 90 proc. olejów krokoszowych dostępnych na rynku.
Olej z krokosza barwierskiego (czasami określany jako olej szafranowy) to produkt wytwarzany w procesie tłoczenia i ekstrakcji tłuszczu z nasion krokosza.
Krokosz barwierski, jego właściwości i zastosowanie w medycynie

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości
- Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
- Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
- Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.
Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.
- Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
- Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
- Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.
