Efekty depilacji olejem z krokosza - Piękna skóra bez zbędnego owłosienia

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza barwierskiego charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zastąpienie nimi tłuszczów nasyconych (w które bogate są masło, olej kokosowy, czy olej palmowy) przynosi udokumentowane korzyści zdrowotne m.in. w postaci wyrównywania ważnych parametrów lipidowych krwi poprzez:

  • obniżenie stężenia „złego” cholesterolu (LDL) we krwi oraz cholesterolu całkowitego,
  • podwyższenie stężenia „dobrego” cholesterolu (HDL),
  • obniżenie stężenia triglicerydów.

Wszystkie powyższe zmiany w konsekwencji przyczyniają się do poprawy stanu układu sercowo-naczyniowego i zmniejszenia ryzyka zawału serca oraz udaru mózgu.

Na co jeszcze pomaga olej z nasion krokosza barwierskiego? W badaniu przeprowadzonym wśród 55 kobiet chorujących na cukrzycę wykazano, że spożywanie oleju z krokosza barwierskiego w ilości około 2 łyżeczek dziennie przez 16 tygodni poprawia kontrolę stężenia glukozy we krwi. U uczestniczek istotnie spadł poziom hemoglobiny glikowanej, czyli wskaźnika dającego informację o tym, jakie było średnie stężenie cukru w okresie trzech miesięcy poprzedzających badanie krwi.

Wśród właściwości oleju krokoszowego warto wymienić również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Olej z krokosza – do depilacji, pielęgnacji i gotowania. Jak stosować olej z krokosza barwierskiego?

Lista zastosowań, jakie posiada olej z krokosza barwierskiego – na włosy, skórę, zdrowe serce, odporność, trądzik – jest wyjątkowo bogata. Jego regularne stosowanie zalecane jest przez lekarzy, fitoterapeutów oraz kosmetyczki.

Właściwości krokosza barwierskiego doceniane były już w starożytności. Początkowo roślinę wykorzystywano głównie ze względu na jej właściwości barwiące. Z czasem coraz lepiej poznawano lecznicze i pielęgnacyjne możliwości oleju z krokosza. Obecnie wykorzystywany jest on między innymi jako środek wykrztuśny, napotny, regulujący ciśnienie krwi czy pobudzający wzrost włosów.

Jak stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza jest przeznaczony zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak też zewnętrznych. Można go używać bezpośrednio do picia z łyżki- zwykle zalecane jest przyjmowanie w dawce 15 ml (trzy małe łyżeczki) dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Może też być dodawany do wyrobów kulinarnych, takich jak sałatki czy domowe majonezy. Miłośnicy dobrego jedzenia chwalą go za łagodny smak. Co jednak bardzo ważne - sens ma wyłącznie zastosowanie oleju z krokosza barwierskiego na zimno. Nie nadaje się on do smażenia. Poddany obróbce termicznej traci on bowiem znaczną część swoich właściwości.

Oprócz tego, tak jak zostało wspomniane wyżej, olej krokoszowy bywa przyjmowany przez osoby suplementujące witaminę D3. Niejako „przy okazji”, ale z korzyścią dla zdrowia.

Jeśli chodzi o zastosowania kosmetyczne, nadaje się on do wcierania bezpośrednio na twarz lub we włosy tudzież jako dodatek do innych kosmetyków - kremów, szamponów, odżywek etc.

Olej krokoszowy – Właściwości i zastosowania

Olej krokoszowy wykorzystuje się od wieków, zarówno do celów kulinarnych, jak i kosmetyce czy farmacji. W porównaniu do innych produktów tego rodzaju cechuje się wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wysoką temperaturą dymienia. Czasami nazywa się go również olejem szafranowym, ponieważ krokosz barwierski zawiera związek zwany kartaminą, która zapewnia potrawom głęboką barwę, zwaną czerwienią hiszpańską. W niniejszym artykule przybliżamy właściwości i zastosowania wytwarzanego z krokosza oleju.

Przegrzanie oleju spożywczego niszczy korzystne związki i wytwarza szkodliwe wolne rodniki, które z kolei mogą uszkadzać różne komórki organizmu. Dlatego podczas gotowania w wysokich temperaturach ważne jest stosowanie olejów o wysokiej temperaturze dymienia. Nie wszystkie bowiem produkty tego rodzaju nadają się do tego w równym stopniu.

Jeśli poszukuje się oleju do gotowania w wysokich temperaturach, olej krokoszowy może być właściwym wyborem. Cechuje się wyższą temperaturę dymienia niż olej kukurydziany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej sezamowy i wiele innych produktów tego rodzaju. Posiada również neutralny smak, dzięki czemu może być idealnym wyborem do wielu przepisów kulinarnych.

Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...