Efekty depilacji olejem z krokosza - Piękna skóra bez zbędnego owłosienia

Olej krokoszowy – właściwości i zastosowanie na skórę i włosy

Olej krokoszowy to drogocenny składnik, który sprawi że nasza skóra będzie gładka, jędrna i nawilżona, a włosy odżywione. Jak stosować olej z krokosza na skórę i włosy?

Choć początkowo olej krokoszowy stosowany był przede wszystkim w kuchni, od kilka lat zyskuje dużą popularność w kosmetyce. Olej z krokosza barwierskiego poprawia kondycję skóry i włosów. Nie tylko spowalnia procesy starzenia się skóry, ale także usuwa cellulit i rozstępy. Włosy po jego użyciu są wyraźnie odżywione, błyszczące i rosną zdrowsze. Olej ten można wykorzystać na wiele sposobów, między innymi do kąpieli, metody OCM czy olejowania włosów.

Czy olej korkoszowy jest zdrowy?

Olej krokoszowy stosowany z umiarem stanowi zdrowy dodatek do dobrze zbilansowanej diety. Niestety nie ma w tym zakresie zbyt wielu wyników badań, a wszelkie wskazówki mają charakter pośredni. Olej z krokosza barwierskiego wykazuje dość duży potencjał odżywczy i pielęgnacyjny.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ludzki organizm bardzo potrzebuje dobrej jakości tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania, jednak niektóre źródła tłuszczu w diecie są o wiele zdrowsze niż inne. Olej krokoszowy jest przede wszystkim bogatym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywa „dobrymi tłuszczami”. Jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczów nasyconych, które najczęściej uważa się z niekorzystne.

Jeden z wyników badań sugeruje, że codzienne stosowanie dawki olejku z krokosza barwierskiego może pomóc poprawić poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu we krwi i poziom stanu zapalnego u osób z cukrzycą typu 2. Niektóre inne źródła również sugerują, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Często poleca się stosować olej szafranowy do gotowania zamiast masła lub innych częściowo uwodornionych rodzajów tłuszczu. Jednonienasycony olej z krokosza jest idealny do gotowania w wysokich temperaturach, a wielonienasycony olej krokoszowy lepiej nadaje się do dań surowych lub gotowania na małym ogniu.

Właściwości oleju z krokosza

Olej z krokosza jest cennym źródłem pożytecznych dla zdrowia człowieka wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, w tym zwłaszcza linolowego, a także linolenowego, oleinowego czy stearynowego. Związki te mają liczne właściwości prozdrowotne, w szczególności kardioprotekcyjne (ochronne dla układu sercowo-naczyniowego).

Dzięki nim, regularnie stosowany olej krokoszowy może obniżać poziom złego cholesterolu, co stanowi element profilaktyki miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawałów czy udarów.

Właściwości zdrowotne oleju z krokosza są związane także z zawartością innych składników, wśród których wymienić można między innymi witaminy A i E oraz fitosterole.

Cały ten zestaw, oprócz wyżej wymienionych korzyści, zapewnia również działanie między innymi:

  • przeciwcukrzycowe,
  • przeciwzapalne,
  • wykrztuśne,
  • łagodzące zaparcia.

Dodatkowo można wspomnieć o roli oleju z krokosza barwierskiego w kosmetyce. Ze względu na skład i działanie, nadaje się między innymi do pielęgnacji cery trądzikowej, objętej stanem zapalnym i łojotokiem.

Dzięki bardzo silnym właściwościom antyoksydacyjnym witaminy E, może też być używany na co dzień, jako specyfik spowalniający procesy starzenia, wygładzający, chroniący przed promieniowaniem ultrafioletowym. Jest też polecany, jako skuteczny domowy środek do depilacji.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

miażdżyca ze względu na zdolność do zapobiegania zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów w świetle naczyń krokosz może służyć profilaktycznie przeciwko powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach.

Czytaj dalej...