Efekty depilacji olejem z krokosza - Piękna skóra bez zbędnego owłosienia

Czy olej korkoszowy jest zdrowy?

Olej krokoszowy stosowany z umiarem stanowi zdrowy dodatek do dobrze zbilansowanej diety. Niestety nie ma w tym zakresie zbyt wielu wyników badań, a wszelkie wskazówki mają charakter pośredni. Olej z krokosza barwierskiego wykazuje dość duży potencjał odżywczy i pielęgnacyjny.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że ludzki organizm bardzo potrzebuje dobrej jakości tłuszczu do prawidłowego funkcjonowania, jednak niektóre źródła tłuszczu w diecie są o wiele zdrowsze niż inne. Olej krokoszowy jest przede wszystkim bogatym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które często nazywa „dobrymi tłuszczami”. Jednocześnie zawiera stosunkowo mało tłuszczów nasyconych, które najczęściej uważa się z niekorzystne.

Jeden z wyników badań sugeruje, że codzienne stosowanie dawki olejku z krokosza barwierskiego może pomóc poprawić poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu we krwi i poziom stanu zapalnego u osób z cukrzycą typu 2. Niektóre inne źródła również sugerują, że nienasycone kwasy tłuszczowe mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi.

Często poleca się stosować olej szafranowy do gotowania zamiast masła lub innych częściowo uwodornionych rodzajów tłuszczu. Jednonienasycony olej z krokosza jest idealny do gotowania w wysokich temperaturach, a wielonienasycony olej krokoszowy lepiej nadaje się do dań surowych lub gotowania na małym ogniu.

Czym jest olej z krokosza?

Olej z krokosza jest pozyskiwany z rośliny znanej w Polsce jako krokosz barwierski lub szafran łąkowy (łac. Carthamus tinctorius). Jest to roślina jednoroczna, spokrewniona z ostem. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, gdzie była używana na różne sposoby już w czasach starożytnych.

W Europie krokosz jest uprawiany od XVII stulecia. Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Suszone kwiaty wykorzystywano także w różnych częściach świata jak lek wykrztuśny (rozrzedzający wydzielinę) oraz środek pobudzający i przeczyszczający.

Współcześnie używany jest przede wszystkim olej krokoszowy, który tłoczy się na zimno z nasion tej rośliny. Ma on liczne zastosowania kulinarne, prozdrowotne oraz kosmetyczne. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest również używany przy produkcji leków i preparatów diety, jako substancja pomocnicza.

Początek treści sponsorowanej

Odpowiedni poziom witaminy D jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety warto sięgnąć po preparaty pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli szukasz odpowiedniego preparatu kliknij tutaj.

Koniec treści sponsorowanej

Rozpuszcza się w nim witaminę D3, regulującą gospodarkę wapniowo-fosforanową i niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Olej z krokosza barwierskiego pełni względem niej rolę transportera. Przyspiesza proces jej wchłaniania w układzie pokarmowym, zwiększając przyswajalność i efektywność działania.

Czym jest olej krokoszowy?

Krokosz barwierski (carthamus tinctorius) należy do rodziny astrowatych i jest wysoką rośliną z kolczastymi liśćmi oraz żółtymi lub pomarańczowymi kwiatami. Kwiaty krokosza były używane jako barwnik do ubrań już w starożytnym Egipcie. Obecnie niektórzy używają płatków krokosza barwierskiego jako zamiennika szafranu, żółtej przyprawy, która często używana jest do barwienia i aromatyzowania potraw m.in. z ryżu. Ziarna krokosza są również wykorzystywane do produkcji oleju z krokosza barwierskiego, zwanego czasami olejem szafranowym.

Dostępne są dwie odmiany oleju z krokosza barwierskiego: wysoko linolowy i wysoko oleinowy. Wysoko linolowy olej krokoszowy jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze, natomiast wysoko oleinowy olej krokoszowy zawiera więcej jednonienasyconych tłuszczów. Wielonienasycony olej jest przede wszystkim polecany do przygotowywania żywności na zimno, takiej jak winegret. Jednonienasycony olej szafranowy jest z kolei dobry do gotowania w wysokich temperaturach.

W kontekście właściwości oleju krokoszowego często podkreśla się trzy jego główne cechy:

  • jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • posiada neutralny smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami,
  • jednonienasycona postać może być podgrzewana do wyższych temperatur niż wiele innych olejów spożywczych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

miażdżyca ze względu na zdolność do zapobiegania zlepianiu się płytek krwi i tworzeniu zakrzepów w świetle naczyń krokosz może służyć profilaktycznie przeciwko powstawaniu blaszki miażdżycowej w naczyniach.

Czytaj dalej...