Olej z krokosza barwierskiego - Naturalny sposób na delikatną depilację

Krokosz barwierski – właściwości lecznicze oleju

Kolejnym surowcem leczniczym są nasiona krokosza barwierskiego, z których pozyskuje się olej. Olej z krokosza barwierskiego posiada liczne, cenne dla zdrowia właściwości. Warto po niego sięgać, ponieważ jest doskonałym źródłem nienasyconych, zdrowych kwasów tłuszczowych – zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Wspomagają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

Olej krokoszowy zawiera też mniej tłuszczów nasyconych w porównaniu np. z oliwą czy awokado. W oleju z krokosza barwierskiego znajduje się przede wszystkim kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, a także witaminy A, E i B6 oraz związki z grupy fitosteroli.

Ze względu na swój unikatowy skład chemiczny i działanie lecznicze olej krokoszowy znalazł zastosowanie w takich schorzeniach, jak między innymi:

  • miażdżyca – osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, szczególnie tej „złej” jego frakcji, powinny stosować olej z krokosza jako obowiązkowy składnik diety obniżającej cholesterol i zapobiegającej rozwojowi miażdżycy. Nienasycone tłuszcze obecne w oleju krokoszowym powodują rozrzedzenie krwi i zmniejszają lepkość płytek krwi. W efekcie nie tylko zapobiega on tworzeniu się płytki miażdżycowej, lecz również obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zawału, udaru oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego
  • wysoki poziom cukru we krwi – olej z krokosza jako źródło tłuszczów nienasyconych reguluje i poprawia glikemię. Ma również pozytywny wpływ na poziom insuliny oraz zapobiega rozwojowi insulinooporności. Z tego powodu olej ten może być z powodzeniem stosowany u diabetyków, zwłaszcza z cukrzycą typu 2
  • menopauza– olej z krokosza barwierskiego jest świetnym remedium u kobiet w okresie przekwitania, które skarżą się na liczne objawy związane z zaburzeniami hormonalnymi w tym czasie. Olej ten łagodzi wiele przykrych symptomów, które uprzykrzają życie kobietom w czasie klimakterium
  • stany zapalne – ze względu na zawartość w oleju wielu związków o działaniu antyoksydacyjnym chroni on organizm przez działaniem wolnych rodników i wpływem stresu oksydacyjnego. Obniża także poziom CRP (białko C-reaktywne, którego poziom sygnalizuje obecność stanu zapalnego)
  • nadwaga – olej z krokosza może być zalecany osobom z nadwagą, otyłością oraz tym, które mają problemy z utrzymaniem wymarzonej masy ciała. Pomaga także kobietom po menopauzie, z tendencją do przybierania niepotrzebnych kilogramów.
  • zaparcia – olej krokoszowy świetnie reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Ta jego zdolność przydaje się nie tylko w celu poprawy pracy przewodu pokarmowego, lecz także pomaga w walce z nadwagą i sprzyja uregulowaniu przemiany materii
  • infekcje – tu przydaje się działanie napotne i wykrztuśne oleju. Poprzez zwiększenie pocenia się olej zadziała przeciwgorączkowo. Jego działanie wykrztuśne pomoże szybciej pozbyć się zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Warto więc sięgnąć po olej z krokosza także w przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli i kaszlu
  • sucha skóra – olej krokoszowy może być także stosowany zewnętrznie. Przydaje się w przypadku nadmiernie przesuszonej skóry oraz skóry skłonnej do stanów zapalnych. Za działanie kojące, ochronne, łagodzące i nawilżające odpowiada w dużej mierze wysoka zawartość witaminy E w tym produkcie
  • suche włosy – stosowany do wcierania we włosy olej krokoszowy wzmacnia je, dodaje im elastyczności i blasku, a także pobudza ich wzrost i zapobiega wypadaniu

Jak przygotować napar z kwiatów krokosza barwierskiego?

Napar z krokosza barwierskiego sporządzamy z suszonych kwiatów krokosza. Susz trzeba zalać około 200-250 mililitrami (szklanką) wrzącej wody, przykryć i pozostawić do zaparzenia na 15 minut. Następnie odcedzić i pić ciepłe dwa razy dziennie.

Czy są jakieś środki ostrożności przy stosowaniu krokosza barwierskiego? Jest ich, co prawda, niewiele, ale trzeba o nich pamiętać. Preparatów z kwiatów krokosza należy bezwzględnie unikać w ciąży, gdyż mogą wywołać krwawienie i poronienie. Ze względu na brak badań i informacji odnośnie do stosowanie krokosza u kobiet karmiących piersią lepiej również powstrzymać się od zażywania go w tym czasie.

Krokosz barwierski jest także przeciwwskazany w schorzeniach przebiegających z zaburzeniami krzepnięcia krwi. Może bowiem spowolnić krzepnięcie płytek krwi i wywołać krwawienie lub krwotok. Z tego też powodu należy odstawić preparaty z krokosza na co najmniej dwa tygodnie przed spodziewaną operacją lub jakimś zabiegiem chirurgicznym.

Osoby uczulone na inne rośliny z rodziny astrowatych (rumianek, nagietek, jeżówka, arnika i inne) mogą wykazywać reakcje alergiczne również na krokosza barwierskiego.

Olej z krokosza – przeciwwskazania

Olej z krokosza barwierskiego jest uznawany za produkt dość bezpieczny. Ze względu jednak na fakt, że krokosz może spowolnić krzepnięcie płytek krwi i nasilić krwawienie lub krwotok, szczególną ostrożność powinny zachować kobiety cierpiące na obfite i przedłużające się miesiączki. Zdecydowanie zaś przeciwwskazany jest u kobiet w ciąży – ze względu na ryzyko poronienia.

Osoby uczulone lub nadwrażliwe na wyciągi z kwiatów tej rośliny, powinny również unikać oleju krokoszowego.

  1. Delshad, E., Yousefi, M., Sasannezhad, P., Rakhshandeh, H., Ayati, Z. (2018). Medical uses of Carthamus tinctorius L. (Safflower): a comprehensive review from Traditional Medicine to Modern Medicine. Electronic Physician, 10(4), 6672–6681. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5984022/
  2. (b.d.). Safflower. Pobrane 23 maja 2022 z https://www.herbgarden.co.za/mountainherb/herbinfo.php?id=516
  3. Leonard, J. (2018). Six health benefits of safflower oil. Pobrane z https://www.medicalnewstoday.com/articles/322245
  4. Adamska, I., Biernacka, P. (2021). Bioactive substances in safflower flowers and their applicability in medicine and health-promoting foods. International Journal of Food Science, 2021, 6657639. https://www.hindawi.com/journals/ijfs/2021/6657639/
  5. (2018). Krokosz barwierski jest szczególnie polecany dla kobiet cierpiących na nieregularne, bolesne miesiączki oraz dla pań w okresie menopauzy! Pobrane z https://planteon.pl/blog/krokosz-barwierski#:~:text=z%20szafranu%20%C5%82%C4%85kowego!-,Krokosz%20barwierski%20to%20ro%C5%9Blina%20znana%20i%20ch%C4%99tnie%20wykorzystywana%20ju%C5%BC%20od,poziom%20cholesterolu%2C%20ci%C5%9Bnienia%20oraz%20glukozy.
  6. Gwóźdź, E. (b.d.). Krokosz barwierski – właściwości, działanie i zastosowanie krokoszu barwierskiego. Pobrane 23 maja 2022 z https://www.ekologia.pl/zdrowie/witaminy-i-suplementy/krokosz-barwierski-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie-krokoszu-barwierskiego,24401.html
  7. (2021). Safflower. Pobrane z https://www.rxlist.com/safflower/supplements.htm

Czym jest olej z krokosza?

Olej z krokosza jest pozyskiwany z rośliny znanej w Polsce jako krokosz barwierski lub szafran łąkowy (łac. Carthamus tinctorius). Jest to roślina jednoroczna, spokrewniona z ostem. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, gdzie była używana na różne sposoby już w czasach starożytnych.

W Europie krokosz jest uprawiany od XVII stulecia. Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Suszone kwiaty wykorzystywano także w różnych częściach świata jak lek wykrztuśny (rozrzedzający wydzielinę) oraz środek pobudzający i przeczyszczający.

Współcześnie używany jest przede wszystkim olej krokoszowy, który tłoczy się na zimno z nasion tej rośliny. Ma on liczne zastosowania kulinarne, prozdrowotne oraz kosmetyczne. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest również używany przy produkcji leków i preparatów diety, jako substancja pomocnicza.

Początek treści sponsorowanej

Odpowiedni poziom witaminy D jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety warto sięgnąć po preparaty pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli szukasz odpowiedniego preparatu kliknij tutaj.

Koniec treści sponsorowanej

Rozpuszcza się w nim witaminę D3, regulującą gospodarkę wapniowo-fosforanową i niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Olej z krokosza barwierskiego pełni względem niej rolę transportera. Przyspiesza proces jej wchłaniania w układzie pokarmowym, zwiększając przyswajalność i efektywność działania.

Krokosz barwierski – pochodzenie i wygląd

Krokosz barwierski pochodzi z krajów Bliskiego i Środkowego Wschodu. Do Europy przybył z Egiptu blisko 500 lat temu. Jako że pochodzi z rejonów o często nieprzyjaznych dla uprawy roślin warunkach klimatycznych, krokosz barwierski jest rośliną odporną na wiatr, suszę, a także na zwiększone zasolenie. Może być uprawiany na glebach o słabej żyzności, w ciepłym i dość suchym klimacie. Największe plantacje krokosza znajdują się w Indiach, Chinach, USA, Egipcie, Iranie i południowej Francji.

Krokosz barwierski jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość do około 60 cm. Najpiękniejsze są w niej kwiaty, o intensywnej, żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Do barwienia wykorzystuje się ekstrakt z kwiatów krokosza, których najważniejszym składnikiem jest barwnik – kartamina. Pigment ten po rozpuszczeniu go w wodzie zabarwi ją na kolor żółty, natomiast jego ekstrakt alkoholowy ma charakterystyczną barwę czerwoną. Dlatego może być stosowany jako znacznie tańszy zamiennik szafranu.

Żółty i czerwony barwnik pochodzący z kwiatów krokosza stosuje się między innymi do barwienia produktów spożywczych, alkoholi oraz słodyczy, a także leków, tkanin i kosmetyków. Barwniki te używa się przy produkcji szminek, różu, cieni do powiek czy pudrów. W przemyśle kosmetycznym znajduje zastosowanie także olej krokoszowy. Ze względu na jego właściwości nawilżające, łagodzące i przeciwzapalne może on stanowić składnik kremów i balsamów, przeznaczonych do cery zwykłej i z problemami.

W lecznictwie natomiast wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i nasiona krokosza barwierskiego. Z nasion uzyskuje się cenny olej, który jest używany nie tylko w celach spożywczych oraz w wyrobach kosmetycznych. Warto także sięgać po niego jak po lekarstwo – z powodu jego korzystnych wartości prozdrowotnych.

Olej z krokosza barwierskiego – do picia i do jedzenia

Olej krokoszowy warto stosować również wewnętrznie – jako dodatek do potraw lub koktajli. Uwaga! Oleju nie należy podgrzewać, gdyż utraci swoje właściwości. Wśród dolegliwości, w których taka terapia może przynieść ulgę, wymienia się między innymi:

  • Choroby serca i układu krążenia – wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej krokoszowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu.
  • Osłabioną odporność – duża zawartość kwasu linolowego pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.
  • Cukrzyca – olej z krokosza obniża poziom glukozy we krwi.
  • Przeziębienie lub grypa – olej ma działanie napotne oraz wykrztuśne.
  • Bolesne miesiączkowanie oraz objawy menopauzy – olej krokoszowy reguluje poziom prostaglandyn w organizmie.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zawartość witaminy E w nasionach rośliny chroni organizm przed stresem oksydacyjnym stan zagrażający zdrowiu, który może doprowadzić do powstania nowotworów oraz powoduje osłabienie działania wolnych rodników, które odpowiadają za.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...