Olej z krokosza barwierskiego - Naturalny sposób na delikatną depilację

Krokosz barwierski w kuchni

W kuchni możemy wykorzystywać zarówno kwiaty krokosza barwierskiego, jak i olej krokoszowy. Kwiatów można użyć, podobnie jak używamy szafranu – jako jego tańszy, lecz równie wartościowy odpowiednik. Możemy za ich pomocą barwić np. ryż, zupy, sosy, potrawy z makaronu lub pasty do smarowania chleba.

Jeśli natomiast chodzi o olej krokoszowy – jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Wyróżniamy zasadniczo dwa rodzaje oleju krokoszowego. Jeden rodzaj zawiera zdecydowanie więcej frakcji tłuszczów wielonienasyconych (kwasu linolenowego) i ten może być stosowany tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia czy gotowania. Nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 65 stopni, gdyż traci wówczas swoje cenne właściwości. Olej krokoszowy najlepiej stosować w postaci surowej – jako dodatek do sałatek lub innych potraw na zimno. Można nim skropić warzywa, kanapki, owsiankę, twarożek itp. albo po prostu wypić w postaci oleju spożywanego „jak lekarstwo” – na łyżeczce.

Druga odmiana oleju z krokosza zawiera więcej kwasu oleinowego. Ten rodzaj oleju ma wysoką temperaturę dymienia, można go zatem wykorzystywać do gotowania i smażenia. Może nam zastąpić w kuchni np. olej słonecznikowy. Ma również podobne do oleju słonecznikowego własności odżywcze.

Jeśli jednak nie masz pewności, z którą frakcją masz do czynienia, lub na opakowaniu jest ewidentnie napisane, że olej jest „tłoczony na zimno”, lepiej jest spożywać go tylko na surowo. Dzienna dawka dla osoby dorosłej to 15 ml (łyżka stołowa) oleju dwa razy dziennie.

Krokosz barwierski – pochodzenie i wygląd

Krokosz barwierski pochodzi z krajów Bliskiego i Środkowego Wschodu. Do Europy przybył z Egiptu blisko 500 lat temu. Jako że pochodzi z rejonów o często nieprzyjaznych dla uprawy roślin warunkach klimatycznych, krokosz barwierski jest rośliną odporną na wiatr, suszę, a także na zwiększone zasolenie. Może być uprawiany na glebach o słabej żyzności, w ciepłym i dość suchym klimacie. Największe plantacje krokosza znajdują się w Indiach, Chinach, USA, Egipcie, Iranie i południowej Francji.

Krokosz barwierski jest rośliną jednoroczną, osiągającą wysokość do około 60 cm. Najpiękniejsze są w niej kwiaty, o intensywnej, żółtej, pomarańczowej lub czerwonej barwie. Do barwienia wykorzystuje się ekstrakt z kwiatów krokosza, których najważniejszym składnikiem jest barwnik – kartamina. Pigment ten po rozpuszczeniu go w wodzie zabarwi ją na kolor żółty, natomiast jego ekstrakt alkoholowy ma charakterystyczną barwę czerwoną. Dlatego może być stosowany jako znacznie tańszy zamiennik szafranu.

Żółty i czerwony barwnik pochodzący z kwiatów krokosza stosuje się między innymi do barwienia produktów spożywczych, alkoholi oraz słodyczy, a także leków, tkanin i kosmetyków. Barwniki te używa się przy produkcji szminek, różu, cieni do powiek czy pudrów. W przemyśle kosmetycznym znajduje zastosowanie także olej krokoszowy. Ze względu na jego właściwości nawilżające, łagodzące i przeciwzapalne może on stanowić składnik kremów i balsamów, przeznaczonych do cery zwykłej i z problemami.

W lecznictwie natomiast wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i nasiona krokosza barwierskiego. Z nasion uzyskuje się cenny olej, który jest używany nie tylko w celach spożywczych oraz w wyrobach kosmetycznych. Warto także sięgać po niego jak po lekarstwo – z powodu jego korzystnych wartości prozdrowotnych.

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości

  • Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
  • Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.

Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.

  • Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
  • Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
  • Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.

Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...