Olej z krokosza barwierskiego - Naturalny sposób na delikatną depilację
Olej z krokosza barwierskiego - właściwości
Najważniejsze właściwości lecznicze oleju z krokosza wynikają z wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Preparat obniża poziom glukozy we krwi, jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę lub zmagają się ze stanem przedcukrzycowym.
Można go stosować w stanach podgorączkowych, działa bowiem napotnie. Reguluje wypróżnienia, zapobiega zaparciom (w większych dawkach powoduje rozwolnienie).
Olej jest stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia - regularne jego spożywanie pozwala na zmniejszenie poziomu "złego" cholesterolu, obniża się ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu czy zawału serca. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne.
Picie oleju wspomaga odkrztuszanie wydzieliny. Zmniejsza gęstość flegmy zalegającej w drogach oddechowych, dlatego warto go stosować przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
Należy wspomnieć, że regularnie stosowany wzmacnia odporność i wykazuje działanie moczopędnie. Ma korzystny wpływ na produkcję prostaglandyn, dzięki czemu wpływa na złagodzenie bólów menstruacyjnych i niepożądanych objawów menopauzy.
Działa antyoksydacyjnie – hamuje działanie wolnych rodników, opóźnia starzenie się skóry, przeciwdziała także szkodliwym skutkom promieniowania ultrafioletowego.
Kosmetyczny aspekt stosowania oleju z krokosza jest bardzo korzystny dla skóry - działa przeciwzmarszczkowo, przywraca skórze jędrność i sprężystość, nawilża ją, spłyca zmarszczki. Łagodzi także podrażnienia, przez co jest polecany przy leczeniu stanów zapalnych skóry, do irygacji pochwy, a nawet wlewów doodbytniczych.
Odżywia skórę głowy, poprawia kondycję włosów, przyspiesza ich wzrost oraz stanowi idealny nośnik dla witaminy D.
Czym jest krokosz barwierski?
Krokosz barwierski (łac. Carthamus tinctorius) jest pięknie kwitnącą rośliną, należącą do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jego łacińska nazwa Carthamus wywodzi się od arabskiego słowa qurtom lub też hebrajskiego słowa qarthami, które oznaczają: „malować, farbować, barwić”. Ma to ścisły związek z powszechnym zastosowaniem krokosza jako rośliny służącej do barwienia.
W języku polskim krokosz określany bywa też jako „szafran łąkowy”, „fałszywy szafran” czy też „szafranowy oset” (krokosz jest bliskim kuzynem popularnego ostu, należącego do tej samej rodziny). W istocie, krokosz barwierski stanowi znacznie tańszy zamiennik szafranu (czyli krokusa), który możemy wykorzystywać zarówno w farbiarstwie, w kuchni jako dodatek kulinarny oraz w medycynie, jako surowiec zielarski. Co ważne, tańszy nie oznacza wcale, że gorszy. Przeczytaj, jakie właściwości posiada krokosz barwierski.

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości
- Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
- Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
- Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.
Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.
- Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
- Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
- Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.
Olej z krokosza barwierskiego – do picia i do jedzenia
Olej krokoszowy warto stosować również wewnętrznie – jako dodatek do potraw lub koktajli. Uwaga! Oleju nie należy podgrzewać, gdyż utraci swoje właściwości. Wśród dolegliwości, w których taka terapia może przynieść ulgę, wymienia się między innymi:
- Choroby serca i układu krążenia – wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że olej krokoszowy wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu.
- Osłabioną odporność – duża zawartość kwasu linolowego pozytywnie wpływa na układ immunologiczny.
- Cukrzyca – olej z krokosza obniża poziom glukozy we krwi.
- Przeziębienie lub grypa – olej ma działanie napotne oraz wykrztuśne.
- Bolesne miesiączkowanie oraz objawy menopauzy – olej krokoszowy reguluje poziom prostaglandyn w organizmie.
Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN
