Olej z krokosza barwierskiego - Naturalny sposób na delikatną depilację

Jak stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza jest przeznaczony zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak też zewnętrznych. Można go używać bezpośrednio do picia z łyżki- zwykle zalecane jest przyjmowanie w dawce 15 ml (trzy małe łyżeczki) dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Może też być dodawany do wyrobów kulinarnych, takich jak sałatki czy domowe majonezy. Miłośnicy dobrego jedzenia chwalą go za łagodny smak. Co jednak bardzo ważne - sens ma wyłącznie zastosowanie oleju z krokosza barwierskiego na zimno. Nie nadaje się on do smażenia. Poddany obróbce termicznej traci on bowiem znaczną część swoich właściwości.

Oprócz tego, tak jak zostało wspomniane wyżej, olej krokoszowy bywa przyjmowany przez osoby suplementujące witaminę D3. Niejako „przy okazji”, ale z korzyścią dla zdrowia.

Jeśli chodzi o zastosowania kosmetyczne, nadaje się on do wcierania bezpośrednio na twarz lub we włosy tudzież jako dodatek do innych kosmetyków - kremów, szamponów, odżywek etc.

Krokosz barwierski w kuchni

W kuchni możemy wykorzystywać zarówno kwiaty krokosza barwierskiego, jak i olej krokoszowy. Kwiatów można użyć, podobnie jak używamy szafranu – jako jego tańszy, lecz równie wartościowy odpowiednik. Możemy za ich pomocą barwić np. ryż, zupy, sosy, potrawy z makaronu lub pasty do smarowania chleba.

Jeśli natomiast chodzi o olej krokoszowy – jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Wyróżniamy zasadniczo dwa rodzaje oleju krokoszowego. Jeden rodzaj zawiera zdecydowanie więcej frakcji tłuszczów wielonienasyconych (kwasu linolenowego) i ten może być stosowany tylko na zimno, nie nadaje się do smażenia czy gotowania. Nie powinno się go podgrzewać do temperatury powyżej 65 stopni, gdyż traci wówczas swoje cenne właściwości. Olej krokoszowy najlepiej stosować w postaci surowej – jako dodatek do sałatek lub innych potraw na zimno. Można nim skropić warzywa, kanapki, owsiankę, twarożek itp. albo po prostu wypić w postaci oleju spożywanego „jak lekarstwo” – na łyżeczce.

Druga odmiana oleju z krokosza zawiera więcej kwasu oleinowego. Ten rodzaj oleju ma wysoką temperaturę dymienia, można go zatem wykorzystywać do gotowania i smażenia. Może nam zastąpić w kuchni np. olej słonecznikowy. Ma również podobne do oleju słonecznikowego własności odżywcze.

Jeśli jednak nie masz pewności, z którą frakcją masz do czynienia, lub na opakowaniu jest ewidentnie napisane, że olej jest „tłoczony na zimno”, lepiej jest spożywać go tylko na surowo. Dzienna dawka dla osoby dorosłej to 15 ml (łyżka stołowa) oleju dwa razy dziennie.

Czym jest olej z krokosza?

Olej z krokosza jest pozyskiwany z rośliny znanej w Polsce jako krokosz barwierski lub szafran łąkowy (łac. Carthamus tinctorius). Jest to roślina jednoroczna, spokrewniona z ostem. Wywodzi się z Bliskiego Wschodu, gdzie była używana na różne sposoby już w czasach starożytnych.

W Europie krokosz jest uprawiany od XVII stulecia. Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Suszone kwiaty wykorzystywano także w różnych częściach świata jak lek wykrztuśny (rozrzedzający wydzielinę) oraz środek pobudzający i przeczyszczający.

Współcześnie używany jest przede wszystkim olej krokoszowy, który tłoczy się na zimno z nasion tej rośliny. Ma on liczne zastosowania kulinarne, prozdrowotne oraz kosmetyczne. Ze względu na swoje unikalne właściwości jest również używany przy produkcji leków i preparatów diety, jako substancja pomocnicza.

Początek treści sponsorowanej

Odpowiedni poziom witaminy D jest niezwykle ważny, dlatego jeśli występują niedobory należy je niezwłocznie uzupełnić. Oprócz zbilansowanej diety warto sięgnąć po preparaty pomagające pozbyć się niedoborów. Co ważne, dawka powinna być dopasowana do wieku i indywidualnych potrzeb. Jeśli szukasz odpowiedniego preparatu kliknij tutaj.

Koniec treści sponsorowanej

Rozpuszcza się w nim witaminę D3, regulującą gospodarkę wapniowo-fosforanową i niezbędną dla prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Olej z krokosza barwierskiego pełni względem niej rolę transportera. Przyspiesza proces jej wchłaniania w układzie pokarmowym, zwiększając przyswajalność i efektywność działania.

Krokosz barwierski – właściwości lecznicze oleju

Kolejnym surowcem leczniczym są nasiona krokosza barwierskiego, z których pozyskuje się olej. Olej z krokosza barwierskiego posiada liczne, cenne dla zdrowia właściwości. Warto po niego sięgać, ponieważ jest doskonałym źródłem nienasyconych, zdrowych kwasów tłuszczowych – zawiera jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego, nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Wspomagają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.

Olej krokoszowy zawiera też mniej tłuszczów nasyconych w porównaniu np. z oliwą czy awokado. W oleju z krokosza barwierskiego znajduje się przede wszystkim kwas linolowy, linolenowy, oleinowy, a także witaminy A, E i B6 oraz związki z grupy fitosteroli.

Ze względu na swój unikatowy skład chemiczny i działanie lecznicze olej krokoszowy znalazł zastosowanie w takich schorzeniach, jak między innymi:

  • miażdżyca – osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu, szczególnie tej „złej” jego frakcji, powinny stosować olej z krokosza jako obowiązkowy składnik diety obniżającej cholesterol i zapobiegającej rozwojowi miażdżycy. Nienasycone tłuszcze obecne w oleju krokoszowym powodują rozrzedzenie krwi i zmniejszają lepkość płytek krwi. W efekcie nie tylko zapobiega on tworzeniu się płytki miażdżycowej, lecz również obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zawału, udaru oraz innych chorób układu sercowo-naczyniowego
  • wysoki poziom cukru we krwi – olej z krokosza jako źródło tłuszczów nienasyconych reguluje i poprawia glikemię. Ma również pozytywny wpływ na poziom insuliny oraz zapobiega rozwojowi insulinooporności. Z tego powodu olej ten może być z powodzeniem stosowany u diabetyków, zwłaszcza z cukrzycą typu 2
  • menopauza– olej z krokosza barwierskiego jest świetnym remedium u kobiet w okresie przekwitania, które skarżą się na liczne objawy związane z zaburzeniami hormonalnymi w tym czasie. Olej ten łagodzi wiele przykrych symptomów, które uprzykrzają życie kobietom w czasie klimakterium
  • stany zapalne – ze względu na zawartość w oleju wielu związków o działaniu antyoksydacyjnym chroni on organizm przez działaniem wolnych rodników i wpływem stresu oksydacyjnego. Obniża także poziom CRP (białko C-reaktywne, którego poziom sygnalizuje obecność stanu zapalnego)
  • nadwaga – olej z krokosza może być zalecany osobom z nadwagą, otyłością oraz tym, które mają problemy z utrzymaniem wymarzonej masy ciała. Pomaga także kobietom po menopauzie, z tendencją do przybierania niepotrzebnych kilogramów.
  • zaparcia – olej krokoszowy świetnie reguluje wypróżnienia i zapobiega zaparciom. Ta jego zdolność przydaje się nie tylko w celu poprawy pracy przewodu pokarmowego, lecz także pomaga w walce z nadwagą i sprzyja uregulowaniu przemiany materii
  • infekcje – tu przydaje się działanie napotne i wykrztuśne oleju. Poprzez zwiększenie pocenia się olej zadziała przeciwgorączkowo. Jego działanie wykrztuśne pomoże szybciej pozbyć się zalegającej w drogach oddechowych wydzieliny. Warto więc sięgnąć po olej z krokosza także w przeziębieniu, zapaleniu oskrzeli i kaszlu
  • sucha skóra – olej krokoszowy może być także stosowany zewnętrznie. Przydaje się w przypadku nadmiernie przesuszonej skóry oraz skóry skłonnej do stanów zapalnych. Za działanie kojące, ochronne, łagodzące i nawilżające odpowiada w dużej mierze wysoka zawartość witaminy E w tym produkcie
  • suche włosy – stosowany do wcierania we włosy olej krokoszowy wzmacnia je, dodaje im elastyczności i blasku, a także pobudza ich wzrost i zapobiega wypadaniu

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe naszego ciała i biorą udział w syntezach substancji biologicznie czynnych, które regulują pracę układu sercowo-naczyniowego, pracę ośrodkowego układu nerwowego, pracę obwodowego układu nerwowego.

Czytaj dalej...

Pamiętajmy często spotykany zwrot z pierwszego tłoczenia wcale nie oznacza, że olej był tłoczony na zimno Warto zatem uważniej czytać etykiety, zwracać uwagę na certyfikaty, by wybrać jak najlepszej jakości organiczny nierafinowany olej kokosowy.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...