Olej Krokoszowy - Doskonały Naturalny Sposób na Depilację

Jak stosować olej z krokosza?

Olej z krokosza jest przeznaczony zarówno do zastosowań wewnętrznych, jak też zewnętrznych. Można go używać bezpośrednio do picia z łyżki- zwykle zalecane jest przyjmowanie w dawce 15 ml (trzy małe łyżeczki) dwa razy dziennie, rano i wieczorem.

Może też być dodawany do wyrobów kulinarnych, takich jak sałatki czy domowe majonezy. Miłośnicy dobrego jedzenia chwalą go za łagodny smak. Co jednak bardzo ważne - sens ma wyłącznie zastosowanie oleju z krokosza barwierskiego na zimno. Nie nadaje się on do smażenia. Poddany obróbce termicznej traci on bowiem znaczną część swoich właściwości.

Oprócz tego, tak jak zostało wspomniane wyżej, olej krokoszowy bywa przyjmowany przez osoby suplementujące witaminę D3. Niejako „przy okazji”, ale z korzyścią dla zdrowia.

Jeśli chodzi o zastosowania kosmetyczne, nadaje się on do wcierania bezpośrednio na twarz lub we włosy tudzież jako dodatek do innych kosmetyków - kremów, szamponów, odżywek etc.

Czym jest olej krokoszowy?

Krokosz barwierski (carthamus tinctorius) należy do rodziny astrowatych i jest wysoką rośliną z kolczastymi liśćmi oraz żółtymi lub pomarańczowymi kwiatami. Kwiaty krokosza były używane jako barwnik do ubrań już w starożytnym Egipcie. Obecnie niektórzy używają płatków krokosza barwierskiego jako zamiennika szafranu, żółtej przyprawy, która często używana jest do barwienia i aromatyzowania potraw m.in. z ryżu. Ziarna krokosza są również wykorzystywane do produkcji oleju z krokosza barwierskiego, zwanego czasami olejem szafranowym.

Dostępne są dwie odmiany oleju z krokosza barwierskiego: wysoko linolowy i wysoko oleinowy. Wysoko linolowy olej krokoszowy jest bogaty w wielonienasycone tłuszcze, natomiast wysoko oleinowy olej krokoszowy zawiera więcej jednonienasyconych tłuszczów. Wielonienasycony olej jest przede wszystkim polecany do przygotowywania żywności na zimno, takiej jak winegret. Jednonienasycony olej szafranowy jest z kolei dobry do gotowania w wysokich temperaturach.

W kontekście właściwości oleju krokoszowego często podkreśla się trzy jego główne cechy:

  • jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • posiada neutralny smak, który dobrze komponuje się z wieloma potrawami,
  • jednonienasycona postać może być podgrzewana do wyższych temperatur niż wiele innych olejów spożywczych.

PREMIUM WOSK DO DEPILACJIEKSKLUZYWNE OFERTY

Odpowiedni do usuwania włosków z twarzy.

Odpowiedni do usuwania włosków na delikatnych obszarach.

Odpowiedni do usuwania włosków na całym ciele.

Wosk do depilacji ciała dla mężczyzn do kształtowania linii zarostu na twarzy

Jak to działa?

UWAGA: Aby osiągnąć pożądane rezultaty, produkty Waxx należy stosować zgodnie z instrukcją użytkowania. W przypadku nieprzestrzegania do instrukcji, pożądane efekty mogą nie zostać osiągnięte

* Należy używać pojemnika przeznaczonego wyłącznie do wosku do depilacji. Zalecamy użycie ceramicznego lub szklanego pojemnika.

W badaniu klinicznym z udziałem 1000 kobiet przeprowadzonym w Niemczech w 2018 r., 89% uczestniczek przyznało ocenę "Bardzo zadowolona" na podstawie rezultatów depilacji produktami Waxx.

Olej z krokosza barwierskiego – właściwości

  • Wielonasycone kwasy tłuszczowe: olejowy, palmitynowy, stearynowy, arachidowy i linolowy. To właśnie ostatni z wymienionych ma największy wpływ na drogocenne właściwości oleju z krokosza. Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy (niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem), niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.
  • Witamina E w naturalnej, czystej postaci (alka-tokoferol) – stanowi ona silny antyoksydant, neutralizuje działanie wolnych rodników, spowalnia procesy starzenia, pozytywnie wpływa na pracę serca, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
  • Witamina A, która wspomaga regenerację skóry, wykazuje działanie złuszczające, a także reguluje wydzielanie sebum.

Bogactwo składników aktywnych sprawia, że olej krokoszowy znajduje zastosowanie w pielęgnacji twarzy, ciała oraz włosów. Można odnaleźć go jako składnik gotowych produktów, na przykład kremów do cery trądzikowej. Z powodzeniem można stosować go również samodzielnie jako naturalny kosmetyk.

  • Olej z krokosza na twarz – polecany jest zwłaszcza do pielęgnacji cery dojrzałej oraz trądzikowej. Olej bogaty jest w witaminę E, która neutralizuje wolne rodniki, spowalnia procesy starzenia się skóry, spłyca zmarszczki, przywraca elastyczność, jędrność i sprężystość. Z drugiej strony, olej krokoszowy posiada właściwości przeciwzapalne – przyspiesza gojenie się ran, koi podrażnienia, przynosi ulgę w trądziku oraz w objawach towarzyszących łuszczycy. Olej można stosować dwa razy dzienne, wklepując kilka kropli w oczyszczoną skórę twarzy, szyi oraz dekoltu. Można także mieszać go z wybranym kremem lub serum.
  • Olej z krokosza na włosy – pozytywnie wpływa na mieszki włosowe, sprawiając, że włosy są wzmocnione i odżywione, mniej wypadają. Olej z krokosza wnika w strukturę włosów, odbudowując ją i domykając łuski włosowe. Po kuracji olejem włosy szybciej rosną, są gęstsze, błyszczące i zdrowe. Jak ją przeprowadzić? Olej z krokosza należy dokładnie wetrzeć w suche włosy oraz wmasować w skórę głowy. Następnie głowę owinąć ręcznikiem lub okryć czepkiem kąpielowym. Olej pozostawić na włosach przez co najmniej 60 minut (można pozostawić go nawet na całą noc). Po tym czasie umyć włosy delikatnym szamponem bez SLS. Zabieg można powtarzać 2-3 razy tygodniowo.
  • Olej z krokosza do depilacji – często spotkać można się ze stwierdzeniem, że olej krokoszowy hamuje wzrost włosów usuniętych podczas depilacji. Niestety, jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań, które mogłyby to potwierdzić. Bez wątpienia jednak stosowanie oleju po depilacji będzie dobrym posunięciem – pozwoli on złagodzić podrażnienia skórne i zapobiegnie stanom zapalnym.

Podobne obserwacje poczynili polscy naukowcy, którzy wykazali, że osoby cierpiące na hipercholesterolemię zaburzenia poziomu cholesterolu we krwi , które otrzymywały 15 ml oleju lnianego przez 4 tygodnie cechowały się niższym poziomem złego cholesterolu LDL i wyższym stężeniem dobrego cholesterolu HDL.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...