Olej z czarnuszki - Skuteczne leczenie pryszczów i pielęgnacja skóry

Picie Oleju z Czarnuszki – Właściwości, Zastosowanie, Na Co Pomaga?

Olej z czarnuszki jest bogaty w składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały, co przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Jest ceniony za swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz wspomagające układ odpornościowy. Efekty stosowania oleju z czarnuszki obejmują poprawę trawienia, wsparcie funkcji wątroby oraz łagodzenie objawów alergii.

Jednym z głównych zastosowań oleju z czarnuszki jest jego działanie na układ oddechowy. Pomaga on w łagodzeniu astmy, alergii i przewlekłego zapalenia oskrzeli. Jego efekty obejmują także wspieranie zdrowia sercowo-naczyniowego poprzez regulację poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.

Ponadto, olej z czarnuszki znajduje zastosowanie w poprawie stanu skóry, zwłaszcza w leczeniu egzemy, trądziku i psoriasis. Jego efekty antybakteryjne i przeciwzapalne sprawiają, że jest to popularny składnik w naturalnych środkach kosmetycznych.

Czarnuszka dobra na wszystko

Okazuje się więc, że nie ryba, nie wino, ale czarnuszka właśnie ma rozwiązywać liczne problemy zdrowotne, które nękają ludzkość od pokoleń i od wieków. Starożytni traktowali ją jako sposób na całe zło.

A my? Dziś, czytając o czarnuszce, często spotkamy się ze stwierdzeniem, że „leczy ona wszystko oprócz śmierci”. No cóż, niełatwo zadać kłam tej opinii, bo rzeczywiście czarnuszka ma działanie uniwersalne i wielokierunkowe. Pomaga na przykład zrzucić kilka kilogramów i zadbać o właściwy poziom cholesterolu. Oczyszcza organizm z toksyn, wspierając tym samym pracę wątroby i nerek. Przyśpiesza regenerację trzustki. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antyhistaminowe (ważne dla alergików!) i rozkurczowe. Zawarte w niej związki pełnią funkcję silnych antyutleniaczy, co ma nas ochronić przed nadmiernym namnażaniem się wolnych rodników. Oznacza to po prostu, że czarnuszka broni nasz organizm przed zmianami nowotworowymi. Jest pomocna również przy cukrzycy i nadciśnieniu. Wpływa leczniczo na choroby i stany zapalne skóry, takie jak trądzik, łupież, zaskórniki czy chroniczne egzemy. Wspiera układ immunologiczny, pokarmowy, sercowy i oddechowy. Do tego jest produktem (zarówno pod postacią nasion, jak i oleju) dobrze tolerowanym przez organizm i nietoksycznym. Ze względu na znikomy wkład badawczy w tym zakresie, nie poleca się jej jednak kobietom w ciąży i karmiącym.

Czarnuszka – pochodzenie i tradycja

Czarnuszka pochodzi z rodziny jaskrowatych i jest kwiatem jednorocznym, uprawianym w Polsce albo w celach ozdobnych (czarnuszka damasceńska) albo typowo użytkowych, głównie dla przemysłu spożywczego i piekarniczego (czarnuszka siewna).

Trzeba przyznać, że jej łacińska nazwa – Nigella – brzmi jednocześnie przepięknie i cudzoziemsko. Czarnuszka jest jednak dobrze znaną nam rośliną. Wyrasta do pół metra wysokości, ma sztywną łodygę, drobne, koperkowe listki i białe lub różowe, a najczęściej intensywnie niebieskie kwiaty. Przypomina nieco chabra bławatka i niewprawny obserwator może ją, na pierwszy rzut oka, pomylić z tym równie wdzięcznym kwiatem. Czarnuszka jest wykorzystywana także w bukieciarstwie. W kwiaciarniach możemy znaleźć świeżo ciętą Nigellę lub jej suche owocostany o znaczących walorach ozdobnych. Kwitnie w lipcu i w sierpniu.

Jeśli szukamy ciekawej, pięknej i łatwej w uprawie rośliny do ogrodu, sięgnijmy po różne odmiany czarnuszki. Jeśli jednak interesują nas w głównej mierze jej walory lecznicze, pozostańmy przy czarnuszce siewnej (Nigella sativa), której nasiona od dawien dawna stosuje się w medycynie naturalnej.

Nasiona czarnuszki siewnej zwane są inaczej czarnym kuminem. Nietrudno się domyślić jaką barwę reprezentują. Czarnuszka uprawiana była już w starożytności – na południu Europy, na Bliskim Wschodzie, w Azji i w Afryce Północnej. Prawdopodobnie także na dawnych terenach Słowian. Jej właściwości najbardziej cenili sobie Arabowie, którzy to wynieśli ją do rangi wielozadaniowego remedium na przeróżne choroby i dolegliwości. Co istotne, większość właściwości nasion tej rośliny została potwierdzona przez współczesne badania.

Oprócz przepięknej czarnuszki damasceńskiej (Nigella damascena), w naszym ogrodzie przyjmą się też inne odmiany ozdobne tej rośliny, na przykład czarnuszka hiszpańska (Nigella hispanica) lub czarnuszka wschodnia (Nigella orientalis). Wszystkie najładniej będą prezentowały się w naturalistycznych, rustykalnych aranżacjach ogrodowych.

Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Kwas linolowy to egzogenny kwas tłuszczowy niesyntezowany przez organizm, a więc niezbędny do dostarczania z pożywieniem , niezbędny do odpowiedniego funkcjonowania przemiany materii, pracy mózgu oraz utrzymywania wysokiej odporności organizmu.

Czytaj dalej...

Krokosz barwierski Carthamus tinctorius , inaczej nazywany szafranem łąkowym, jest rośliną cenioną przede wszystkim ze względu na produkcję jadalnych, wysokotłuszczowych nasion wykorzystywanych do wytwarzania oleju.

Czytaj dalej...