Olej z czarnuszki - Skuteczne leczenie pryszczów i pielęgnacja skóry

Czarnuszka – właściwości

Nie dziwi zainteresowanie, jakim cieszy się czarnuszka – właściwości niepozornych, czarnych nasionek są bowiem bardzo cenne i pomagają radzić sobie z wieloma przypadłościami.

Czarnuszka jest popularnym sposobem na problemy z układem trawiennym – pomaga przy nieżycie żołądka, wrzodach, refluksie i grypie żołądkowej.

Zawdzięcza to swoim właściwościom antybakteryjnym – odkryto, że świetnie radzi sobie z bakterią Helicobacter pylorii , która jest odpowiedzialna za wiele problemów żołądkowych.

Co więcej, olej z czarnuszki skutecznie obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, chroniąc dzięki temu przed wieloma chorobami układu krążenia. Obniża również ciśnienie tętnicze.

Wykazuje się także właściwości regulujące poziom cukru we krwi i chroniące trzustkę. Czarnuszka poprawia jakość krwi, zapobiegając anemii.

Czarne nasionka zawierają silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki, które uważa się za odpowiedzialne za zmiany nowotworowe. Regularne spożywanie czarnuszki może więc chronić przed rakiem oraz wspomagać leczenie onkologiczne. [3]

Czarnuszka na cerę

Dzięki dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, czarnuszka ma bardzo dobry wpływ na skórę. Poprawia jej ogólny stan i wygląd, dzięki czemu warto wprowadzić ją do swojej codziennej pielęgnacji.

Poza zwalczaniem niedoskonałości, może również pomóc na inne problemy występujące na skórze, w tym na świerzbiączkę i zmiany o podłożu alergicznym – czarnuszka posiada bowiem właściwości antyhistaminowe. [2]

Co ciekawe, czarnuszka na cerę jest polecana również ze względu na jej działanie przeciwzmarszczkowe. Opóźnia starzenie się komórek skóry dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, czyli zwalczającym wolne rodniki w organizmie.

Czarnuszka ma działanie przeciwgrzybiczne, dlatego można stosować ją w przypadku grzybicy skóry – skutecznie zwalcza powodujące ją drobnoustroje.

Warto wiedzieć, że czarnuszka będzie również bardzo pomocna przy problemach ze skórą głowy – pomaga zwalczać łupież i łagodzi podrażnienia i świąd, przywracając skórze równowagę. Zapobiega nadmiernemu wypadaniu włosów i znacząco wzmacnia ich cebulki.

Co tkwi w czarnuszce?

Substancji bioaktywnych w czarnuszce jest naprawdę bardzo wiele i nie sposób wymienić tutaj wszystkie. Warto jednak wspomnieć o kilku, które w zasadniczy sposób wpływają na jej właściwości i są dla tej rośliny charakterystyczne.

Pierwszym tego typu związkiem jest nigellon, alkaloid któremu czarnuszka zawdzięcza działanie antyzapalne i antyhistaminowe. To właśnie dzięki niemu preparaty z czarnuszki, przyjmowane regularnie, mają zdolność łagodzenia przebiegu astmy i alergii, także u dzieci. Oprócz nigellonu, czarnuszka zawiera też nigellicynę, nigellaminę czy nigellidynę – kolejne alkaloidy równie rzadko spotykane w świecie roślin.

Spośród licznych olejków eterycznych obecnych w czarnuszce, na szczególną uwagę zasługuje tymochinon – silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych. To właśnie tymochinon odpowiada za uniwersalne działanie czarnuszki: obniża ciśnienie, podnosi poziom hemoglobiny, reguluje poziom cukru we krwi, eliminuje bakterie i grzyby, łagodzi infekcje, wzmacnia odporność, wymiata wolne rodniki, a nawet przeciwdziała osteoporozie, poprawia nastrój czy polepsza jakość męskiego nasienia.

Czarnuszka zawiera ponadto dobroczynne fitosterole, flawonoidy, saponiny, korzystny zestaw aminokwasów, witaminy oraz sole mineralne, takie jak cynk, magnez oraz selen.

Wiele olejów roślinnych posiada właściwości lecznicze, dzięki którym w ostatnich latach rośnie ich popularność i są coraz częściej stosowane, zarówno w celach spożywczych, jak i pielęgnacyjnych - na skórę, a nawet włosy.

Czytaj dalej...

W Izoze nie zabrakło także składników budujących nawilżenie mocno natłuszczający olej z awokado i orzeźwiający olej z ogórka wiążą wodę w skórze, co wzmacnia barierę wodnolipidową i daje skórze ochronę przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi.

Czytaj dalej...

Nasiona krokosza barwierskiego wykorzystywane do pozyskania oleju charakteryzują się także wysoką zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, którymi warto zastępować powszechnie występujące w tradycyjnej diecie tłuszcze nasycone.

Czytaj dalej...

Przed wiekami stanowił źródło barwników stosowanych między innymi przy wytwarzaniu ubrań - znajdująca się w jego kwiatach kartamina, zwana też hiszpańską czerwienią, ma bowiem silne właściwości koloryzujące.

Czytaj dalej...