Opinie na temat depilacji makaronem z kurkumą
Pasta z kurkumy, czyli jak używać kurkumy na zdrowie
Kurkuma na stale zagościła w mojej kuchni po wyprawie do Indii, gdzie jadłam ją w prawie każdym daniu. Kurkuma jest jednym ze składników bardzo popularnej przyprawy, pomocnej w trawieniu i działającej tonizująco na ciało curry.
Kurkuma jest idealnym dodatkiem do dań wysokobiałkowych, bowiem stymuluje ich trawienie i przeciwdziała tworzeniu się toksyn. Dobrze działa na wzdęcia i zapalenia, wspomaga również pracę wątroby.
Kurkuma sprzedawana jest jako przyprawa w formie korzenia lub proszku. Natomiast w aptekach znajdziemy sporo tabletek o nazwie kurkuma lub kurkumina.
Po co jednak kupować preparaty ( które i tak nie są tak dobrze wchłanialne jak pasta z kurkumy), skoro łatwo można zrobić samemu dobrze przyswajalny lek.
Jako, że kurkumina lubi także towarzystwo tłuszczu, dobrze „kapnąć ” jej nieco do zupy doprawionej masłem klarowanym lub olejem.
Najpopularniejsze
6 lipca świętuje Jacek Cygan. Imieniny, święta, urodziny gwiazd [06.07.2024] 8 lipca wspominamy Franciszka Starowieyskiego. Imieniny, święta, urodziny gwiazd [08.07.2024] Jako Wokulski skradł wiele serc. To chciał robić w młodości Pogrzeb Jerzego Stuhra. Wiadomo, gdzie i kiedy pożegnamy aktoraBrak podobnych artykułów
- Polska
- Białystok
- Bydgoszcz
- Gdańsk
- Katowice
- Kraków
- Łódź
- Lublin
- Poznań
- Szczecin
- Wałbrzych
- Warszawa
- Wolin
- Wrocław
Właściciel niniejszego serwisu internetowego korzystając z uprawnienia, przyznanego przez art. 4 ust. 3 Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/790 z dnia 17 kwietnia 2019 r. w sprawie prawa autorskiego i praw pokrewnych na jednolitym rynku cyfrowym oraz zmiany dyrektyw 96/9/WE i 2001/29/WE (Dz. U. UE. L. z 2019 r. Nr 130, str. 92) nie wyraża zgody na zwielokrotnianie, wykorzystywanie lub przechowywanie jakichkolwiek treści w postaci tekstów i danych oraz programów komputerowych i baz danych dostępnych w serwisie internetowym, w celu ich eksploracji polegającej na analizie, również przy zastosowaniu zautomatyzowanych technik, dążącej do wygenerowania informacji obejmujących w szczególności wzorce, tendencje i korelacje. Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy eksploracji treści dokonywanej w celu umieszczania stron internetowych w ramach wyników wyszukiwania, jak też nie ma na celu i nie może być interpretowane jako wyłączenie lub ograniczenie uprawnień konsumentów do korzystania z treści w ramach udzielonego zezwolenia lub dozwolonego użytku.
Pasta z kurkumy – przepisy, zastosowanie
Pasta z kurkumy jest ceniona ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Pomaga przy leczeniu stawów, likwidowaniu zmian trądzikowych czy zmian zapalnych i leczeniu ran. Ma także właściwości antynowotworowe. Co więcej, pastę z kurkumy możesz dodawać do wielu potraw, dzięki czemu będą miały niepowtarzalny wygląd i smak.
Kurkuma (ostrzyż długi, szafran indyjski) należy do rodziny roślin imbirowatych. Okrzyknięto ją najzdrowszą przyprawą na świecie. Stanowi nieocenione źródło kurkuminy, czyli składnika, który ze względu na swoje wyjątkowe właściwości lecznicze jest od wieków szeroko wykorzystywany w medycynie, ale także w gastronomii i kosmetyce.
Kurkuma rośnie głównie w Indiach, Chinach, a także w Azji Południowo-Wschodniej. Do Europy kurkuma została przywieziona podobno przez Marco Polo i początkowo była wykorzystywana w kuchni. Dziś coraz więcej się mówi o tym, że kurkuma (a także pasta z kurkumy) ma właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe.
U nas zapłacisz kartą