Jak rozpoznać alergię?
Alergia u dzieci i dorosłych
Pierwsze objawy alergii mogą wystąpić w każdym wieku, także u dorosłych. Jednak najczęściej alergia ujawnia się u małych dzieci. U niemowląt zwykle jest to reakcja uczuleniowa na pewne składniki mleka krowiego lub na detergenty, w których prane są pieluszki, ubranka, pościel. Około 2-3 roku życia zazwyczaj ujawnia się alergia wziewna.
Niestety, często zdarza się, że uczulenie jest mylone z infekcją górnych dróg oddechowych i "leczone" antybiotykami. Dlatego jeśli dziecko ciągle się przeziębia, przechodzi z jednej infekcji w drugą, warto sprawdzić, czy to nie alergia.
CZYTAJ TEŻ:
- ALERGIA KRZYŻOWA - objawy. Tabela alergenów krzyżowych
- Alergia czy przeziębienie? Jak odróżnić przeziębienie od alergii?
- Kalendarz pylenia roślin
Alergia to choroba na całe życie
Nawet jeśli uda się zlikwidować objawy alergii, to skłonność do niej i tak istnieje. Niestety, to choroba na całe życie. Bardzo ważne jest jednak, by nie przegapić pierwszych objawów uczuleń, ponieważ im szybciej zdiagnozuje się alergię, tym łagodniejszy będzie miała przebieg.
Wiedząc bowiem, że nasze dziecko jest na coś konkretnego uczulone, możemy unikać alergenów, podawać mu odpowiednie leki i odczulające szczepionki.
Dzieci, które są systematycznie leczone przez specjalistów znacznie łagodniej przechodzą tę chorobę, a u niektórych objawy alergii mogą ustąpić na wiele lat. Niestety, nie ma pewności, że alergia znowu się kiedyś nie odezwie. Zdarza się, że małe dziecko cierpiące na alergię pokarmową zostaje odczulone, a jako nastolatek reaguje katarem siennym np. na sierść zwierząt czy pyłki roślin
Przeziębienie czy alergia? Objawy
Jednym z objawów sygnalizujących, że możemy mieć alergię jest uporczywy katar, który różni się od tego znanego nam z przeziębień. Przy czym ten drugi trwa znacznie krócej: pojawia się 1-3 dni po styczności z wirusem i zanika po około tygodniu.
– Katar przeziębieniowy charakteryzuje się tym, że wydzielina jest wodnista, a jeśli zalega w jamie nosa – staje się zielona lub żółta, co jest efektem namnażających się bakterii. Zaś w alergii wydzielina jest wodnista i śluzowo-przezroczysta – tłumaczy dr Agnieszka Dmowska-Koroblewska, laryngolog w MML.
– Katar alergiczny (sienny) pojawia się i trwa przez czas ekspozycji na alergeny. Zaś katar przeziębieniowy dotyka nas zazwyczaj w sezonie jesienno-zimowym, wiosną raczej mamy do czynienia z katarem alergicznym. Poza tym w przypadku przeziębienia pacjentowi będą współtowarzyszyć inne objawy, takie jak: podwyższona temperatura czy ból mięśniowo-stawowy.
Alergia
U osób uczulonych układ immunologiczny źle rozpoznaje potencjalnie niegroźne dla zdrowej osoby substancje alergenne. W konsekwencji czego układ immunologiczny wytwarza przeciwciała IgE, które są odpowiedzialne za neutralizację szkodliwych substancji. Innymi słowy alergia jest to niewłaściwa reakcja systemu odpornościowego na substancje alergenne. Natomiast u osób zdrowych owe substancje nie wywołują żadnych niepożądanych objawów.
Objawy alergii, dosyć często pojawiają się zaraz po ekspozycji na substancję uczulającą i występują w postaci np. zmian skórnych (pokrzywka), kataru siennego czy astmy atopowej (alergicznej). Bywa i tak że alergia pojawia się nieco później a objawy niekoniecznie mogą wskazywać na alergię. Dlatego w tym przypadku trudniej jest ustalić czynnik uczulający.
Jednymi z najczęściej występujących objawów alergii są:
- zapalenie spojówek (łzawienie, zaczerwienienie, swędzenie oczu i obrzęk powiek),
- nieżyt nosa (kichanie, katar, świąd i zatkany nos),
- astma oskrzelowa atopowa (duszność, kaszel, świszczący oddech),
- ze strony układu pokarmowego (ból brzucha, biegunka, nudności),
- zmiany skórne.
Pojawienie się tych objawów powinno być skonsultowane z lekarzem (ogólnym), który podejmie odpowiednie działania albo skieruje do innego lekarza specjalisty – alergologa.
Alergia - rodzaje
Zwykle daje o sobie znać wiosną. Alergenami roznoszonymi przez powietrze są najczęściej pyłki kwitnących roślin: traw, zbóż, drzew. Ale uwaga: alergia wziewna może dokuczać przez cały rok. Uczulać może bowiem wszystko, co unosi się w powietrzu: zarodniki grzybów i pleśni, roztocza, cząsteczki kurzu, sierść zwierząt, a nawet odchody owadów.
Występuje wtedy, gdy organizm reaguje alergicznie na składnik pożywienia. Można być uczulonym jednocześnie na bardzo wiele pokarmów. Warto wiedzieć, że zazwyczaj uczulają produkty, które są w danym kraju najczęściej jadane. Ale uczulać może praktycznie wszystko. Najpopularniejsze alergeny to: białko mleka krowiego, jaja, ziarna zbóż, cielęcina, wołowina, ryby, niektóre warzywa (pomidory, szparagi, seler) i owoce (truskawki, jabłka, czereśnie, ananasy, kiwi, brzoskwinie), czekolada, orzechy, migdały, soja, miód.
O tym rodzaju alergii mówi się wtedy, gdy uczulają rzeczy, z którymi masz kontakt. Najczęściej uczula chrom, nikiel, formaldehyd, barwniki włókiennicze, olejki zapachowe, aromaty i parabeny (konserwanty) dodawane do kosmetyków i środki chemiczne. W zasadzie wszystkie związki chemiczne mające kontakt ze skórą mogą powodować alergię. W efekcie uczulający może okazać się tusz do rzęs, płyn do mycia naczyń, biżuteria, klamra od paska, a nawet oprawki okularów.
U nas zapłacisz kartą