Sure, here you go -htmlCopy codeJak pomidor może pomóc w walce z pryszczami?
Dlaczego pomidory potrzebują przycinania (uszczykiwania pędów)?
Większość odmian pomidorów (np. koktajlowe, bawole serce lub malinowe) charakteryzują się wysokim wzrostem. Początkowo roślina tworzy jeden pęd, ale im wyższa rośnie, tym chętniej zaczyna się "rozkrzewiać" i tworzyć pędy boczne w kątach liści. Im więcej pędów bocznych, tym krzaczek pomidora staje się gęstszy, ale w tej gęstwinie rosną prawie same liście, a owoców jest niewiele. Ponadto, krzew nadmiernie zagęszczony ma tendencje do częstego wyłamywania się gałązek.
Krzewy pomidorów (zwłaszcza odmiany wysokie) wymagają obrywania odrostów bocznych. Zabieg jest bardzo prosty i szybki. Pozwala roślinom wykorzystać energię do tworzenia smacznych owoców a nie liści i niepotrzebnych rozgałęzień. Prosta, jednopędowa roślina lepiej rośnie, niż gęsty krzaczek, rodzi więcej owoców i jest mniej podatna na wyłamywanie oraz atak chorób i szkodników.
Maseczka i napój z drożdży na pryszcze
Jednym z domowych sposobów na pryszcze jest kuracja drożdżami, które można pić w formie roztworu wodnego, a także nakładać na twarz w postaci maseczki. Jeśli osoba zmagająca się pryszczami zdecyduje się na pierwszą opcję, w drożdże warto zaopatrzyć się w aptece lub wybrać wyciąg z drożdży piwowarskich. Drożdże należy zalać zimną, przegotowaną wodą i osłodzić je. Mieszaninę należy schładzać przez parę godzin w lodówce, a następnie pić ok. 1 szklankę na dobę. Kurację w formie pitnej należy prowadzić maksymalnie przez 10 dni.
Aby wykonać drożdżową maseczkę, należy zaopatrzyć się w drożdże piekarnicze, rozgnieść je z niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na ok. 10 minut. Później nałożyć na zmiany skórne i trzymać przez ok. 30 minut, po czym dokładnie zmyć drożdże ciepłą wodą. Zaleca się stosowanie maseczki co 2 dni, przez ok. 4–5 tygodni. Przed rozpoczęciem obu form kuracji warto się upewnić, czy osoba cierpiąca na pryszcze nie ma uczulenia na drożdże. Nie powinni jej stosować chorzy na cukrzycę, zapalenia stawów oraz niewydolność nerek.
Opryski pomidorów mlekiem – na choroby grzybowe pomidorów
Przeprowadzenie oprysku pomidorów mlekiem, pozwoli uniknąć zastosowania chemicznych środków ochrony roślin. Mleczna substancja, pokrywająca roślinę, nie pozwoli na wniknięcie do jej tkanek chorób grzybowych i wirusowych. Jest to dobry sposób na zarazę pomidora, najgroźniejszą z chorób, atakującą pomidory w czerwcu i w lipcu.
Preparat przygotowujemy ze świeżego mleka krowiego lub kupnego, o zawartości tłuszczu 3,2%. Na jedną dawkę mleka dodajemy 5 części wody. Całość dokładnie mieszamy. Możemy dodać 1 łyżeczkę płynu do mycia naczyń, aby szczelniej pokryć wszystkie liście i pędy.
Oprysk pomidorów przeprowadzamy w czasie pochmurnej, ale bezdeszczowej pogody, najlepiej rano lub wieczorem. Zabieg należy przeprowadzać w każdym tygodniu i pryskać pomidory przez kolejne trzy dni.
Zobacz również
Przerywanie warzyw krok po kroku - marchwi, rzodkiewki, pomidorów i innych Przetwory z pomidorów koktajlowych – zobacz najlepsze przepisy na przetwory na zimę Oprysk pomidorów krok po kroku - terminy, polecane preparaty, opiniePrzycinanie owoców i liści zależnie od tego, jak prowadzimy krzew
- Przy uprawie krzewu pomidora na 1 pęd zostawiamy na krzaczku 4-5 gron dojrzewających owoców, a wierzchołek wzrostu usuwamy. Pozwoli to dojrzeć wszystkim owocom.
- Przy uprawie na 2 pędy zostawiamy po 3 grona na każdym pędzie.
- Gdy na najniższym gronie zawiążą się owoce, usuwamy dolne liście. Ograniczymy w ten sposób ryzyko porażenia ich przez odglebowe choroby grzybowe.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: FotoHelin / Depositphotos oraz RitaE / Pixabay
Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Jak i kiedy pryskać pomidory? Ekologiczna ochrona pomidorów
Choroby i szkodniki atakujące pomidory
Pierwszym krokiem, umożliwiającym zapobieganie niekorzystnych zmianom na liściach i owocach, jest zbadanie ich przyczyny. Do najczęstszych powodów zaburzeń, w rozwoju pomidorów, należą:
- błędy uprawowe – pomidory wymagają uprawy na słonecznych i zacisznych stanowiskach, zasobnych w wodę i składniki pokarmowe,
- choroby grzybowe – zaraza ziemniaczana na pomidorach, sucha plamistość liści, zgnilizna owoców, szara pleśń oraz rak bakteryjny pomidorów,
- szkodniki – przędziorki, mączliki, stonka ziemniaczana oraz mszyce.
Zaraza ziemniaczana na pomidorach – jest jedną z najgroźniejszych i zarazem najczęściej występujących chorób grzybowych, na pomidorach gruntowych i uprawianych pod osłonami. Grzyb (Phytophthora infestans) atakuje podczas długotrwałej deszczowej i chłodnej aury. Liście rośliny pokrywają się wodnistymi plamami, zasychają i opadają. Niedojrzałe pomidory, pokryte ciemnymi i twardymi plamami, opadają. Rośliny, porażone przez choroby grzybowe, należy usunąć i zniszczyć. Nie wolno ich kompostować, a przed ponownym obsadzeniem grządek – opryskać glebę preparatami na choroby grzybowe.
Mszyce i stonki – pojawiają się na pomidorach gruntowych. Stonka ziemniaczana zaatakuje pomidory, uprawiane w pobliżu rosnących ziemniaków, dlatego zwróćmy an ten fakt uwagę, wybierając stanowisko uprawowe dla pomidorów. Chrząszcze i larwy stonki ziemniaczanej zjadają liście pomidorów. Pomocniczą rośliną obronną, odstraszającą stonkę, jest chrzan. Do pomocnych roślin sąsiednich przeciw mszycom, wysysającym soki roślinne i przenoszącym wirusy, należą lawenda, cząber i nasturcja.
Przędziorki i mączliki – pojawiają się głównie w szklarniach i pod folią. W krótkim czasie mogą wyrządzić wiele szkód. Wyssane przez czerwonawe pajączki przędziorka liście, wysychają. Białe mączliki, są owadami. Zaatakowane rośliny pokrywają się lepką rosą, a na liściach pojawiają się plamy.
